Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 476
Copyright (C) HIX
2000-03-02
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Erdei Ferenc: Neprajzi inyesmesterseg. Halaszle-II (mind)  76 sor     (cikkei)
2 vegyesfelvagott (mind)  82 sor     (cikkei)
3 heti etrend (mind)  113 sor     (cikkei)
4 Toltott dagado falusiasan... (mind)  28 sor     (cikkei)
5 Lazac (mind)  14 sor     (cikkei)
6 lencse, tzaziki, grill (mind)  74 sor     (cikkei)

+ - Erdei Ferenc: Neprajzi inyesmesterseg. Halaszle-II (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A bogracs milyen legyen? Barmilyen. A dunai halfozok eskusznek a lapos
feneku balkani rezbogracsra, mert abban foves kozben es utan laposan
maradnak a halszeletek. Igaz, de ez a bogracs nem a legjobban
hasznositja a langot - eredetileg parazsra keszult - megforrosodik a
fule, es nem elegge latni a foves menetet, a le szinet. Ezert a szeles
teteju, alfoldi bogracs is legalabb olyan jo a halaszlefozeshez, mint az
eredeti balkani. A legjobb a szeles teteju, tag nyilasu es lapos feneku
vorosrez bogracs, de ez ritkasag.

A bogracsba valo berakasnak is vannak fogasai. A legelterjedtebb
gyakorlat az, hogy egy sor hal es egy sor hagyma, s folul mindenesetre
hal. De ugy is jo, ha az osszes hagymat a bogracs fenekere teszik. A
haldaraboknak viszont sorrendje van: alul a fej es a farok, s ha van,
kishal, s folul a szabalyszeru szeletek, ezek kozott is a harcsa kovesse
a pontyot, s ha van kecsege, az keruljon legfolul. Az igy berakott
bogracsba feltetlenul hideg vizet kell onteni, s ha tisztitaskor a
halvert is osszegyujtottek, azt is bele kelll tenni. (Szigoru szabaly,
hogy bontas utan mar nem szabad mosni a halat, tehat a halszeletek a
ratapadt verrel egyutt keruljenek a bogracsba.)

Maga a fozes donto tenyezoje a sikernek. Alapkovetelmeny, hogy kezdettol
vegig eros tuzon, lobogva forrjon. Csak igy lesz tartalmas a le, igy fo
ki a halhus ize es kocsonyaanyaga, igy fo el a hagyma, s a paprika is (a
fele paprikaorlemeny es a csoves pirospaprika) igy adja at a maga izet.
Ez ugy erheto el, hogy szaraz, vekony fa legyen elokeszitve, s a tuz
legkisebb lankadasa eseten gyorsan felszithato legyen a lang. Hogy a
hidegen foltett bogracs ala gyujtanak-e, vagy mar lobogo tuzre teszik a
bogracsot, az arnyalatnyi elteres. (Jeles mesterek eskusznek az
elobbire.)

Halon, hagyman es paprikan kivul mit lehet meg tenni a halaszlebe?
Paprikat mindenesetre bosegesen, orlemenyt es csoveset is, de semmi
esetre sem meregeroset. A durva csiposseg gyilkosa a finom halaszlenek,
a pikans csiposseg viszont elengedhetetlen tartozeka. A hagymaval
ovatosan kell banni, mert "edes" lesz a le. Ezenkivul paradicsomot is
lehet beletenni - akar frisset, akar puret - , de csak lehelletnyit,
nehogy savanykas, lecsoizu legyen. Mertekkel gazdagitja a le izet.
Zolpaprika nem valo a halaszlebe. [imho keves friss [valoban]zold
paprika a tanyeron a kesz halaszlebe apritva jo hatast kelt. K.P.]

A szertartas utolso lepcsoje a bogracsbol valo kiszedes. Ennek torvenye,
hogy a fozomester adagolja, mert ha a vendegek beleturkalnak, akkor vege
az egesznek. De van nehany tovabbi fogas is. A legjobb, ha a bogracsbol
eloszor kimerik a let megfelelo levesestalba, akar tesztaval eszik, akar
halszeletekkel. Eloszor azert, mert igy megszurodik a le, a szet nem
fott hagyma, es a szetfott husreszek ott maradnak a bogracs feneken.
Masodszor azert, mert igy a le pompasan ervenyesul az asztalon: olyan
lesz, mint a kieresztett ver, tehat tejszeruen egyseges emulzioszeru,
aminek nincs se felszine, se uledeke. Meg szebb, ha a csoves
pirospaprikat is a talba szedi a fozomester. Igy a talbol a fogyasztok
szabadon merhetnek maguknak levet. Harmadszor, mert a szarazon maradt
halszeletekbol konnyen lehet valogatni megfelelo darabokat a vendegek
tanyerjaba. (Nagyon jo, ha ehhez lapos szerszamok, kiszedo lapatkak
vannak.)

Kulon kerdes a teszta a halaszlehez. A tiszai halaszlehez ez szoba sem
johet: egyszeruen erthetetlen dolog. Ott a halszelet a fo, a le csak
hozzatartozo valami, s a teszta utana johet turoscsusza formajaban. A
Duna mellett azonban elengedhetetlen tartozeka a halaszlenek. Es ez nem
is veletlen. Aki egyszer megkostolta az igazi dunai halaszlevet a hozza
melto szinten elkeszitett metelt tesztaval, az mindig kivanni fogja ezt.
A varazs titka az, hogy a csodalatosan izes, illatos, verszinu es
tejszeru halmazallapotu le egy kozombos anyag tarsasagaban ervenyesul a
legjobban. A halaszle halszelettel annyi, mint valami ugyanazzal, csak
mas halmazallapotban. Halaszle metelt tesztaval pedig annyi, mint valami
a frappans kontraszthatasaval egyutt. A tesztafozes azonban teljesen
kulon muvelet, amit asszonyok vegeznek a konyhaban. A ketto csak az
asztalon talalkozhat egymas melle tett talban, ezert kell az idot
osszeegyeztetni, hogy a ketto egyszerre keszuljon el, s ki-ki tetszese
szerinti aranyban szedhessen a kettobol. A metelt kovetelmenyei: tiszta
tojasos teszta, viszonylag vastag nyujtott tesztabol keskenyre vagva,
hogy keresztmetszete ne lapos teglalap, hanem negyzet legyen, s a
kifozes utan nem kell zsirba tenni, hanem "azon szarazon" tenni az
asztalra a halaszle melle.

Udv, Peter.
+ - vegyesfelvagott (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Germany] irta:

>>Nepesebb bulikhoz ajanlom a faszen helyett a "faszenbrikettet".

>Bar itt mindenhol kaphato, megsem nagyon szoktam hasznalni,
>mert szerintem nem ad akkora hot, de lehet, hogy csak bekepzelem,
>mert ellenszenves. Ha nagy ritkan nyarson sutunk, akkor viszont
>elengedhetetlen, mert a tobb mint egy oras sutes a faszennel nem
>lehet olyan kenyelmesen megoldani.

Hat en is nepesebb bulikrol irtam, ahol orakon at sutogeti ki-ki a maga
szeleteit. Nekem elengadhetetlen, mikor nedvesfustolok. Akkor harom-negy
oran keresztul kell izzania a briketteknek a fustoloben. Meg igy is
potolni kell parszor. Faszennel ez tul maceras lenne. Imho az izzo
faszen vagy faszenbrikett hofoka kozott nem lehet lenyeges elteres,
hiszen mindketto izzik. A legnagyobb kulonbseg ott van, hogy ugyanakkora
helyen [terfogatban] sulyra sokkal tobb brikett fer el. Ezert tovabb
izzik es a leadott homennyiseg a sullyal aranyos, nem pedig a
terfogattal.

>>Imho muhiba. Meg rantotthusnal is. Figyeljetek csak meg, hogy forgatas

>>utan mennyivel jobban spriccel, bugyborekol az olaj. Ekkor tavoznak
>>intenziven az ertekes nedvek. Forgatni egyszer kell. Felidoben. Ha az
>No, ezzel nem teljesen ertek egyet.  Nem vennem egy kalap ala az
>olajban sutott hust (foleg, hogy a rantotthust egyesek reszben fedo
alatt
>sutik) a kozvetlen parazs felett sutott hussal.

Akkor vegyuk egy kalap ala a belszinnel! Meg nem olvastam olyan
receptet, ahol ne ugy irnak, hogy sussuk az egyik oldalat X percig, majd
a masikat X percig. Azt sohasem javasoljak allandoan forgatni. De engedd
meg, hogy tovabb erveljek. Tegnap irtam a faszenezes legnagyobb
elonyerol, hogy itt rovid ido alatt keszul el a hus, nem kell sokaig
szenvednie, rovid ido alatt nem tud kiszaradni. Ha allandoan forgatjuk,
akkor [az egyes oldalait tekintve] az allandoan
felmelegszik-sul-lehul-felmelegszik-sul-lehul-stb. Mire elkeszul, az
sokkal tobb ideig tart. Tobb nedv tavozik.

>Abban sem tudtam magam
>eredmenyesen meggyozni, hogy a rantott hus megforditasakor a husbol
>eppen tavozo ertekes nedvek okozzak a spriccelest es a habosodast.

A tiszta zsir, olaj, ha tulhevul joval elobb kezd el egni, mint forrani.
Amikor egy suteshez hasznalt zsiradek bugyborekol, akkor ott valaminek a
viztartalma valik gozze, es ez a goz van a buborekok belsejeben. Na most
mindenki altal tapasztalhato teny, hogy forgatas utan mindig sokkal
erosebben bugyborekol a zsir. Ha sokszor forgatunk, sokkal tobb izes
nedveket veszitunk.

>Temakor: Erdei Ferenc: Neprajzi inyesmesterseg. [reszlet]
>tanyerjukba, arra szedte'k a forro hallevet. folyt. kov. Udv, Peter.
>Azota is hiaba varom. :-(

Jo, hogy megadtad a "vegszot". Mert eppen kerni akartalak benneteket,
hogy irjatok meg, hol hagytam abba. Mert nekem nincs meg ez a szam. De
az elmult egy-ket heten napi 18 orat robotoltam, nem is lett volna idom
ra. Most kisse felszabadultam.

> Felado :  [Hungary] irta:

>Lehet, hogy a kanadai jobb, mindenesetre folyekony fustaromat
>itthon is lehet kapni, egyebkent magyar gyartmany. En par
>eve vettem, de aztan nem nagyon hasznaltam el, ha lehet, nem
>hasznalok aromakat.

Kerlek villamgyorsan ird meg, hogy akkoriban hol vetted!
Mert nekem ez kimaradt....

>60-70 eve egyebkent altalanos volt Magyarorszagon sutesre
>a kokuszzsir hasznalata: ugyanis a disznozsirt nem
>hasznalo zsidok ebben is sutottek a libazsir mellett. Erdekes
>modon akkor a napraforgoolaj meg nem volt divatban.

Pedig kaphato volt. Csak annyira budos volt, hogy joerzesu ember nem
hasznalta. Sot volt Liga margarin is. Az is borzalmas. Mostanaban
probalkoztam palmaolaj tartalmu fritozmargarinnal. Mivel kicsiben nem
lehetett kapni, vettem egy 3 kilos konzervet. Szimpatikus feher kemeny
zsiradek. De hat az ize!!! Egyszer hasznaltam. :-) El kell mar mennem
Nemetorszagba Dessin-ert. Annak az eg vilagon semmi ize nincsen.

Udv, Peter.
+ - heti etrend (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Legyetek U:dvo:zo:lve!

Nem is olyan re'gen, elkezdtem egy sorozatot a DPG-n, a fent emli'tett ci'mmel,
 aminek ele'g nagy sikere vol. Arra gondoltam, hogy vannak re'gi u'jsa'gokbo'l 
kiva'gva receptek, amu'gy o:mlesztve, e's mivel (sajnos) ido"m az van, elkezdte
m 
bei'rogatni o"ket, e's egy u'ttal, megosztom veletek is
Legelo"szo"r, F.Nagy Ange'la tolla'bo'l, amolyan heti e'trendekkel kezdene'm.
Vannak ko:ztu:k gyenge'bbek, de java re'szt kiva'lo' receptek. Azt , nehogy meg
ke'rdezze valaki, hogy ezek melyik u'jsa'gbo'l
valo'k, mert bevallom fe'rfiasan, nem tudom. Az a le'nyeg, hogy vannak, e's abb
an nagy segi'tse'get nyu'jthatnak, ami o:ro:k nagy ke'rde's, hogy mi is legyen 
ebe'dre.

Nos, akkor fogjunk bele!

HETI E'TREND

VASA'RNAP: Gombaleves apro'le'kkal, so:ro:s csirke burgonya'val e's kova'szos u
borka'val, Stefa'nia torta (o:tlapos 
pisko'ta tortalapbo'l)
HE'TFO": So'skaleves, sajtfelfu'jt, jegeska've'
KEDD: Citromos zo:ldbableves, barackos gombo'c
SZERDA: Ko:me'nymagos leves piri'tott zsemlekocka'val, to:lto:tt serte'scomb to
:kfo"zele'kkel, sajt
CSU:TO:RTO:K: Kova'szos uborkaleves, piri'tott serte'sma'j petrezselymes rizzse
l, gyu:mo:lcs
PE'NTEK: Petrezselyemleves, to:lto:tt paprika so's vi'zben fo"tt burgonya'val, 
gyu:mo:lcssala'ta
SZOMBAT: Karala'be'leves, toja'ssal to:lto:tt paradicsom, barackos lepe'ny

RECEPTEK

Citromos zo:ldbableves (6250 J/ 1490 kal):
Megtiszti'tunk, kis darabokra va'gunk 40 deka zo:ldbabot, e's ma'sfe'l liter vi
'zben feltesszu:k fo"ni. Beleteszu:nk 1-1 sza'l megtiszti'tott, ne'gybe va'gott
 sa'rgare'pa't meg petrezselyemgyo:keret, egy darabka citromhe'jat, e's megso'z
zuk. Amikor a bab
megpuhul, o:t deka vajbo'l egy pu'pos evo"kana'l liszttel vila'gos ra'nta'st ke
'szi'tu:nk, besu"ri'tju:k vele a levest,
e's beledobunk ke't pa'r karika'ra va'gott virslit. (Ha mu"anyag burkolja a vir
slit, azt elo"zo"leg lehu'zzuk ro'la.) Egy csapott
evo"kana'l lisztet sima'ra keveru:nk ke't deci tejfo:llel, e's te'sztaszu"ro"n 
keresztu:l, ko:zben kevergetve, a. levesbe
o:ntju:k, i'gy nem lesz csomo's. Me'g 34 percig fo"zzu:k, e's egy keve's citrom
le'vel savanyi'tva ta'laljuk. Kellemesen
u:di'to", pika'ns nya'ri leves, ha virsli ne'lku:l ke'szi'tju:k, hidegen is ta'
lalhatjuk.

Toja'ssal to:lto:tt paradicsom: (3530 J/840 kal): 
Ne'gy nagy vagy nyolc kisebb paradicsom teteje'ro"l egy-egy lapot leva'gunk, be
lseju:ket kikaparjuk (ezt ma's e'telhez haszna'ljuk fel). Sima'ra keveru:nk ne'
gy toja'st egy csipet so'val, keve's tejjel, 1-1 csokor o:sszevagdalt snidlingg
el meg petrezselyemmel,
e's egy keve's vajon hi'g ra'ntotta't ke'szi'tu:nk belo"le. A paradicsomok u:re
ge'be to:ltju:k, a leva'gott teto"t visszaillesztju:k, e's mindegyikre 1-1 ve'k
ony szelet fu:sto:lt szalonna't bori'tunk. A megto:lto:tt paradicsomokat kikent
 tu"za'llo' ta'lba egyma's melle' u:ltetju:k, e's forro' su:to"ben 25-30 percig
 su:tju:k. Akkor jo', ha a paradicsomok a'tsu:ltek, e's teteju:ko:n a szalonna,
 ropogo'sra 
pirult.

To:lto:tt serte'scomb (11930 J/2840 kal):
 Lehe'jazunk, kocka'ra va'gunk ke't nagy szelet kenyeret, nyolc evo"kana'l tejj
el, ha'rom dkg vajjal, kikeverju:k. E'teli'zesi'to" porral so'zzuk, e's egy nag
y csokor o:sszevagdalt petrezselyemmel, egy nyers toja'ssal meg egy keve's o"ro
:lt borssal gazdagi'tjuk. Tehetu:nk bele me'g egy mokka'skana'lnyi majora'nna't
 is. Egy sze'p 80-90 deka's serte'scomb darabbo'l ne'gy szeletet va'gunk, e's u
'gy nyitjuk ki, hagy a szeletek mine'l nagyobbak legyenek. Mindegyikre 1-1 halo
m to:ltele'ket rakunk, e's a hu'st ra'go:ngyo:lve, a 
sze'lu:ket fogva'jo'val, vagy hu'stu"vel megtu"zzu:k. Ku:lseju:ket megso'zzuk, 
egy kisse' megpaprika'zzuk, e's ke't  evo"kana'l olajon elo"szo:r a'tsu:tju:k, 
majd egy keve's vi'zzel puha'ra pa'roljuk.
Pa'rola's ko:zben tehetu:nk hozza' 2 szem boro'kabogyo't, 1-1 paradicsomot meg 
zo:ldpaprika't, egy fej vo:ro:shagyma't e's
egy babe'rlevelet is. Ro:vid le'vel ta'laljuk.

So:ro:s csirke (7680 J/1830 kal) 
Egy ma'sfe'l kilo's csirke't feldarabolunk, ta'lba rakjuk, hozza'adunk 2-2  meg
tiszti'tott. karika'ra va'gott sa'rgare'pa't meg petrezselyemgyo:keret ke't kar
ika'ra va'gott vo:ro:shagyma't meg egy nagy csokor petrezselyemzo:lde't. Meghin
tju:k 10 szem boro'kabogyo'val, e's leo:ntju:k annyi vila'gos so:rrel, amennyi 
ellepi. A hu"to"szekre'nyben ma'snapig e'rlelju:k. Ma'snap a
lecsepegtetett hu'sdarabokat 10 deka vajon a'tsu:tju:k, hozza'adjuk a zo:ldse'g
et, e's egy keve's so:rrel felengedve,
megso'zva, fedo" alatt puha'ra pa'roljuk. Ha a leve't elfo"ne', mindig egy keve
's so:rrel po'toljuk. Ve'gu:l egy csapott kiskana'l lisztet sima'ra keveru:nk e
gy keve's pa'cle'vel, e's ezzel su"ri'tju:k be a csirke leve't, amit a'tszu"rve
 o:ntu:nk a ta'lra rakott hu'sdarabokra.

Barackos lepe'ny (15660 J/3730 kal): 
20 deka porcukrot habosra kikeveru:nk 20 deka Rama margarinnal, o:t toja's sa'r
ga'ja'val, e's felva'ltva adunk hozza' 20 deka re'teslisztet meg a toja'sok kem
e'ny habba' vert fehe'rje't. Kizsi'rozott ko:zepes nagysa'gu' tepsibe o:ntju:k,
 e's teteje't kirakjuk megha'mozott, fe'lbeva'gott, kimagvalt sa'rgabarackokkal
. (A barackokat egy pillanatra forro' vi'zbe ma'rtjuk, u'gy egy mozdulattal leh
u'zhatjuk a he'jukat.) Forro' su:to"ben tu"pro'ba'ig su:tju:k a te'szta't, majd
 me'g melegen meghintju:k porcukorral.
Csak langyosan vagy hidegen va'gjuk kocka'ra.

E HETI SALA'TA'NK
 To:lto:tt uborka (6280 J/1500 kal)
Ne'gy kova'szos uborka't megha'mozunk, hossza'ban fe'lbeva'gjuk, magjukat kisze
dju:k. Az u:reget megto:ltju:k ne'gy, kocka'ra va'gott keme'ny toja'ssal, amely
et egy nyers toja'sbo'l egy deci olajjal kevert, egy deci tejfo:llel hi'gi'tott
, musta'rral, so'val, citromle'vel, cukorral i'zesi'tett majone'zzel keveru:nk 
o:ssze. Je'gbe hu"tve ki'na'ljuk.
F. N. A.
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - Toltott dagado falusiasan... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Hozzavalok:
		1 kg dagado
		3 zsemle
		2-3 ek. olaj
		fel fej voroshagyma
		10-10 dkg sertesmaj es gomba
		1 csokor petrezselyem
		5 dkg zoldborso
		3 tojas
		orolt bors
		so.
A hust egy eles kessel felszurjuk, ugy, hogy toltheto legyen. A
zsemleket beaztatjuk es jol kinyomkodjuk. Serpenyoben keves olajat
hevitunk, abban uvegesre piritjuk a finomra vagott hagymat, hozza-
tesszuk az apro kockakra darabolt majat es a felszeletelt gombat.
Megpiritjuk, soval, borssal, vagott petrezselyemmel fuszerezzuk,
vegul hozzakeverjuk a zoldborsot is. Az igy elkeszitett ragut a
zsemlekhez adjuk, majd a tojasokat is beleteve jol osszekeverjuk.
Ezzel a dagadot megtoltjuk. A hust megsozzuk, tepsibe tesszuk,
keves forro olajjal leontjuk, es kozepes homersekletu sutoben,
gyakran locsolgatva megsutjuk. Felszeleteljuk es hagymas
tort burgonyaval, idenysalataval talaljuk. 
-- 
(Ollozas!)
Jo etvagyat!    :)
                                      <<<<<<<<> Üdv.:Csavajda László <>>>>>>>>>
                                                             +36-30-259-4518
+ - Lazac (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

rendszeresen olvaslak Titeket, eddig nem nagyon szoltam hozza, de most lenne
egy kerdesem: A nyers, fustolt lazachoz milyen szoszt vagy martast lehet
kesziteni, illetve milyen formaban ajanljatok a fogyasztasat? En piritos
kenyerre es valamilyen altalatok ajanlott szoszra gondoltam.
A masik kerdesem az lenne, hogy a vadas marha a marha melyik reszebol lesz a
legfinomabb? Itt arra gondolok elsosorban, hogy a marha melyik resze puhul
meg a legkonnyebben?
Meg egy marhaval kapcsolatos kerdes: Ismeri-e valaki a vetrece receptjet? Ha
igen, erdekelne, termeszetesen szemelyes tapasztalatokkal gazdagitva.

Koszonom
Eszter
+ - lencse, tzaziki, grill (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Kedves Topy!

<<Temakor: Csirke gorogosen ( 34 sor )>>

Habar ez a recept minden csak nem gorogos:)) azert nagyon finomnak nez ki, ki 
fogom probalni:)

Szo van a lencselevesrol. Ime ahogy a gorogok eszik, egtaletelkent:

LENCSE GOROGOSEN

Hozzavalok:

250 gr lencse (apro vagy nagyszemu)
olivaolaj
150 gr-os hamozott paradicsomkonzerv vagy paradicsompure
par gerezd fokhagyma
1 aprora vagott hagyma
ecet
baberlevel

Ezeket ossze kell fozni. En kuktaban szoktam espedig: a lencset jo sok vizzel 
felteszem foni es ahogy a kukta sipol, lekapcsolom alatta a tuzet, mikor nyitni
 
lehet, kinyitom, leszurom a vizet es eldobom ezt az elso levet. A megpuhult 
lencset visszateszem a kuktaba, vizet ontok ra hogy kb. ketujjnyira ellepje, 
hozzaontom a turmixolt paradicsomokat, ket baberlevelet, a par cikk fokhagymat 
felbe vagva, az aprora vagott hagymat es tetszes szerinti olivaolajat. 
Osszefozom (nyitott kuktaban - meg egy tiz perc) majd mikor kesz es 
besurusodott ecettel megsavanyitom. Nagyon finom, legalabb kethetben egyszer 
eszunk. Hozza altalaban valamilyen fustolt halfelet szoktunk fogyasztani.

Ezt at lehet alakitani magyar szajizre egy kis bacon vagy mas fustolt husi 
belefozesevel es azzal hogy esetleg a hagymat meguvegesiteni eloszor olajban es
 
nem eldobni az elso levet.

Grillezesrol is olvasok, elkuldom nektek a tzaziki receptet, isteni a grilezett
 
husok melle.

TZAZIKI

A tzaziki jo zsiros joghurtbol keszul. Itt a zsiros joghurtot nem kell 
kiaztatni de ha Magyarorszagon kisse leves, vizes akkor celszeru par orara 
gezbe kotni es felakasztani a csapra hogy kifolyjon a leve. Egy 250 gr-os 
joghurtot hasznalok egyszerre, amibe ket kigyouborkat tesze. Az ubrikat is meg 
kell reszelni, besozni es kicsorgatni, kinyomogatni. Ezekutan fokhagymat 
tisztitunk es torunk at, jo sokat. Minel tobb a fokhagyma annal csiposebb, 
nehezebb a tzaziki, minel kevesebb annal konyebb. Celszeru kevesebbel kezdeni 
amig ki nem tapasztaljatok nektek hogyan izlik legjobban. Kezdhetitek egy fel 
marekkal:))) Tehat ezeket osszekeverjuk es utana ha lehet legalabb egy fel 
napra hutobe tesszuk hogy osszeerjenek az izek.
Gorogorszagban elmaradhatatlan kiseroje a sult husoknak.

Az ami meg erdekel, Szaszika ajanlotta a megmaradt uszkos fadarab behelyezeset 
a sutobe mikor hust sutunk. Ezt nem egeszen ertem. Gondolom csakis a grillen 
sutott husokra erted ugye? Nekem elektromos grillsutom van, egy kulon keszulek 
amiben a zsiradek vizbe csopog, ezert alig van szaga. Nagyon finoman grillez es
 
egesz telen, nyaron hasznalatban van nalunk. A lecsukott teteju 
villanykalyhamra szoktam helyezni es bekapcsolom az elszivot is folotte. 
Gondolom igy nem mukodik a "fustositesi" modszer:( csak ha csukott terben 
grillezek.

Udv
Agni (Athen)



> ---------------------------------------------------------------------
http://www.netposta.net NetPosta, E-m@il ingyen!

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS