Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 467
Copyright (C) HIX
2000-02-22
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: aioli es tarsai, hozza fuszernoveny (mind)  103 sor     (cikkei)
2 sult csirke (mind)  27 sor     (cikkei)
3 tojasfeherje2 (mind)  172 sor     (cikkei)
4 Re:Son sult csirke es burkifli (mind)  42 sor     (cikkei)
5 csirke (mind)  20 sor     (cikkei)
6 Padlizsan (mind)  10 sor     (cikkei)
7 Re:majdilemma (mind)  20 sor     (cikkei)
8 citromos husi gorog Anyos modra (mind)  61 sor     (cikkei)
9 paszternak (mind)  40 sor     (cikkei)
10 fuszerkonyv (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - Re: aioli es tarsai, hozza fuszernoveny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

>================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: tojasfeherje ( 18 sor )

> Az osszetort fokhagymat, simara keverjuk a tojassargakkal. Vekony
> sugarban,
> ( kozben keverve) hozzaontjuk az olajat, majd soval, borssal,
> mustarral es citromlevel izesitjuk.

Minthogy ez nem mas mint majonez fokhagymaval, mernek ajanlani valamit.
Legeloszor mindig kavarjuk el jol a tojassargat a mustarral. Igy nem fog
osszemenni. En xx eve keszitem igy es soha nem volt baj. Sok helyutt azt
ajanljak, hogy minden hozzavalo legyen feltetlenul egyforma
szobahomersekleten, de az en gyakorlati tapasztalatom szerint ez
mindegy. (Ha en mindannyiszor nem ettem volna majonezt, akarhanyszor nem
volt idom vagy elfelejtettem volna idejeben kitenni mindent... :-))) )

Tovabbi valtozatok:
- paradicsompurevel, ketchuppal pl. fondue-hez vagy sult csirkehez
- joghurttal "megkonnyitve" pl. majonezes karfiolhoz
- majonez + savanyu uborka felapritva =remulad szosz

Es ha mar itt tartunk, akkor jojjon a frankfurti martas. Nalam ez
hagyomanyos husveti etel lett, ugy is hivom hogy "titkos tanacsos
martas", mivel allitolag Goethe kedvenc martasa volt. Ket valtozat van
forgalomban, egy majonezes es egy kemeny tojassal. Minthogy en
eloszeretettel eszem a husveti tojashoz, a majonezest szoktam kesziteni.

Frankfurti zold martas 1.
--------------------------------
Hozzavalok:
ami az aiolihoz, de fokhagyma nelkul (en kettonknek rendszerint 1
tojasbol csinalom, tehat fele mennyiseg)
legalabb 7fele (azaz het) fuszernoveny, kozotte kell legyen soska es egy
nemetul "Borretsch"-nek nevezett (borago officinalis) (errefele a soska
fu"nek szamit), meglehetos mennyisegben
izles szerint joghurt vagy tejfel

A fuveket aprora vagdaljuk (idohiany fennallasa eseteben lehet a
mixerben is, de az tul osszetori oket). Minden hozzavalot osszekeverunk.
En annyi fuvet teszek bele, hogy az egesz csak ugy zoldell tole.

Frankfurti zold martas 2.
--------------------------------
2 csesze fu", 7fele
3 EK borecet
1 TK mustar
1 csesze olaj
so, bors
3 kemeny tojas

A fuveket felapritjuk, osszekeverjuk az ecettel es olajjal, kis ideig
erni hagyjuk. A tojassargajat egy szitan atnyomjuk, a feherjet egesz
apro kockara vagjuk. A fuveket osszekeverjuk a mustarral, tojassargaval,
sozzuk, borsozzuk. A vegen hozzaadjuk a tojasfeherjet.

Kemeny tojashoz, sonkahoz, hideg sulthoz, spargahoz (a kemeny tojasos)
nagyon finom! Merthogy kepzeljuk el: tavaszodik, sut a nap, sarjad,
zoldell minden, mi meg unjuk mar a sok teli eledelt, szinte
beleharapnank a friss, illatos zoldbe...

Zita irta:

> felvasarolom az egesz snindling keszletet :-), otthon olloval
> felvagdosom
> fe'l - egy cm-es darabkakra es lefagyasztom. Igy egesz telen van mit
> tenni a salatakba, tojaskrembe, stb.
> 2-3 evvel ezelott ugyanigy fagyasztottam le bazsalikomot is. Kivalo
> volt a

Ugyanigy tettem el kaprot is. A kakukkfu, majoranna, oregano, zsalya,
menta felekbol pedig veszek 1-1 jo nagy csomot amikor a legjobb,
letepegetem a leveleket egeszeben es szetteritve megszaritom. Hogy ne
porosodjon es ne legyen utba, rendszerint az egyik sutotalcat hasznalom,
oszt jol elvan a sutoben (nem bekapcsolni!), hisz nem mindennap
hasznalom. Morzsolas nelkul (ez fontos!) teszem el, lehetoleg sotet
uvegcsekbe, vagy legalabb be a szekrenybe, nem a napsutotte
fuszerpolcra. Csak akkor morzsolom szet amikor beleteszem az etelben.
Sokkal aromasabb mint a keszen vett "tusszentopor" :-)

> nekem rola. Hat kiderult, hogy valoszinuleg ilyet soztak ram -
> feherrepa
> helyett. :-((( A multkor - mar nem emlekszem, hogy a Kaisers-ben, vagy

> azert irtak feherrepanak, mert pasztinak-kent senki se vett volna???
> Azt mondjak az angliaiak, hogy ott elegge elterjedt, szinte krumpli
> helyett
> is hasznaljak. De ezek szerint huslevesbe nem az igazi.... Legalabbis
> nem
> helyettesitheti a petrezselyemgyokeret alias feherrepat. :-)

Huhh? A feherrepa alatt en eloszor a nemet "Weisse ru:be"-t ertettem, ez
lenne szoszerint, de az egesz mas mint a petrezselyemgyoker, ezert a
kerdojel. A kozonsegesebb fajta nagy kerek, a finomabb kis kerek, lilas
arnyalattal (navet), es egyiket sem hasznaljak leveszoldsegkent, hanem
koritesnek, fozeleknek. Asszem, ezt Greg "turnip"-nek vagy
"rutabaga"-nak nevezne...  Dehat tobbszor derult ki, hogy a KONYHAN jol
lehet nyelveket is tanulni ;-)

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - sult csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Visszaternek a so'agyon sult csirkehez.

Aliz irta:
>Tegnap egesz csirkevel probalkoztam. A hasaba tettem hagymat meg fuszereket,
>jo egy orat sutottem a soagyon, szepen meg is sult, de nekem nem igazan
>izlett, mert nagyon sotlan volt, pedig ugy tudom, hogy meg csak sozni sem
>kell. 

A mi tapasztalatunk szerint meg kell sozni a csirket. Sot muszaj, mert
sotlan es izetlen lesz. Egyebkent is barmilyen modszerrel sutok csirket
(vagy barmilyen hust), akkor az igazi, ha minimum par oraval a sutes elott
besozom es befuszerezem. Nekem meg soha nem sikerult ugy sultcsirket 
csinalni, ahogy a receptekben le van irva. Nevezetesen, hogy sozzuk (stb.),
fel orat allni hagyjuk es mar suthetjuk is. Szerintem kell ido annak, hogy
a so es a fuszerek atjarjak a hust. En elozo este mindig elkeszitem, ha 
ilyen ebeddel keszulok.
Ennek a so'agyon valo sutesnek nem az a lenyege, hogy a so jarja at a hust
a sules kozben, hanem, hogy a kicsopogo zsiradekot "felfogja", nem kezd
el hamar sulni. Valamint gyanitom, hogy a keletkezo pa'ra'val is csinal 
valamit, megkoti (vagy nem tudom, nem akarok butasagot irni :) es nem engedi
kiszaradni a hust. 
Szoval csak azt akarom irni, hogy meg kell sozni es fuszerezni is, mert
kulonben mitol lenne jo izu a csirke.

Gabi
+ - tojasfeherje2 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tojasfeherjes receptek folytatasa:

Mokkacsiga

Elkeszitesi ido: 1 ora +3-4 ora szikkasztas
1 darab. 51 kcal/213 kJ

35 darabhoz

180+70 g kristalycukor
1000 g tojasfeherje
1 csipet so
2 ek instant kaveporgranulatum

a kremhez:
50 g tortabevono etcsokolade
1/2 dl tejszin
30 g vaj
1 kk finomra orolt kave
1 keshegynyi fahej
2 ek rum vagy 1/2 fiola rumaroma

Hogy a habcsokok majd egyforma szabalyos nagysaguak 
legyenek, egy 4 cm atmeroju pogacsaszaggatot 20-25-szor 
korberajzolunk 3 sutolap nagysagu sutopapiron, majd 
megforditjuk oket, es a rajzos felukkel lefele kibeleljuk a 
sutolapokat.

A legbiztonsagosabb, meleg (olasz) modszerrel 
habcsokmasszat keszitunk: 180 g kristalycukrot 2 ek. hideg 
vizzel addig forrositunk, amig a cukor teljesen el nem 
olvad. Nem forraljuk lassan! Lehuzzuk a tuzrol, hulni 
hagyjuk, idealis esetben 110 C-ra.

A tojasfeherjeket a soval eppen csak elkezdjuk felverni, 
aprankent beleszorjuk a maradek 70 g kristalycukrot, es 
kemeny habba verjuk. Folyamatosan tovabb verve 2-3 
reszletben vekony sugarban beleontjuk a cukorszirupot. 
Hosszasan turelmesen addig verjuk a habot, amig kemeny, 
fenyes masszat nem kapunk.

Az instant kavet feloldjuk 2 ek hideg vizben, beledolgozzuk 
a habba. 10 mm atmeroju, sima csorbetettel ellatott 
habzsakba szedjuk es a korokon belul maradva csucsos kis 
halmokat, sipkakat nyomunk belole a sutolapra.

100 C-ra felmelegitett sutoben 1 oran at sutjuk, 
szikkasztjuk, a suto ajtajat fakanallal kitamasztjuk, hogy 
a goz szabadon tavozhasson. A kikapcsolt sutoben tovabbi 2-
3 oran at szaradni hagyjuk.

A kremhez felaprozzuk a csokoladet, a tejszinnel es  a 
vajjal meleg vizfurdoben felolvasztjuk. Hozzaadjuk az orolt 
kavet, a rumot, a fahejat, osszekeverjuk, kihutjuk es 2 
orara hidegre teszzuk.

A habcsokokat levalasztjuk a sutopapirrol. Aljukat vekonyan 
megkenjuk a kremmel es "bugocsiga" alakzatot kepezve 
kettesevel osszeragasztjuk. Huvos, szaraz helyen, de nem 
hutoszekrenyben taroljuk.

Valtozat:
A habcsokmasszabol kisujjnyi vekony, 4-5 cm hosszu 
rudacskakat formalunk, megsutjuk, szaritjuk, es a fenti 
kremmel megtoltjuk oket, vegul 100 g felolvasztott 
tortabevono csokoladeban martogatjuk a ket veguket.

A kremet 50 g finomra daralt dioval vagy mogyoroval is 
dusithatjuk, sot, a csokolade felet helyettesithetjuk 
csokolades mogyorokremmel is.

Makos habcsok

Elkeszitesi ido: 40perc + 2 ora pihentetes + 1 ora sutes
1 darab:53 kcal/222kJ

70 darabhoz

4 tojasfeherje
1 ek citromle
250 g kristalycukor
80+250g afonya vagy ribizlilekvar
1 kk reszelt citromhej
200 g daralt mandula
100 g daralt mak

A tojasfeherjeket es a citromlet habustbe tesszuk, 
felkemeny habba verjuk, majd meleg vizfurdobe  allitjuk, es 
kemeny habba verjuk. Aprankent, kanalankent beleszorjuk a 
kristalycukrot es addig verjuk tovabb, amig szep fenyes, 
kemeny habot nem kapunk, azaz egyszeru, meleg modszerrel 
habcsokmasszat keszitunk. Lehuzzuk a tuzrol, kisse hulni 
hagyjuk.

2-3 sutolapot kibelelunk sutopapirral. A lekvart szitan 
attorjuk, 80 g-ot a habhoz adunk, majd kimeletesen 
belekeverjuk a citromhejat, a mandulat es a makot.

A masszat egy nagyobb, 10-12 mm atmeruju sima csorrel 
ellatott habzsakba szedjuk, es kb 2,5 cm tavolsagra apro 
halmokat nyomunk a sutolapra, sutes kozben kisse 
szetterulnek. Szobahomersekleten 2 oran at szaradni, 
szikkadni hagyjuk.

150 C-ra elomelegitjuk a sutot, kozepso bordamagassagon kb 
40 percig sutjuk a csokocskakat (tuproba). Felidoben 
kinyitjuk a suto ajtajat, hogy a goz tavozhasson.
Kivesszuk oket a sutobol, tetejuket fakanalnyellel 
gyengeden benyomjuk, de nem lukasztjuk at, es a sutolapon 
hagyjuk kihulni.

A maradek 250 g lekvart pici lyuku csorrel ellatott 
habzsakba vagy melyhutotasakba szedjuk, aminek kivagjuk az 
egyik sarkat es megtoltjuk vele a csokok ureget. Hagyjuk 
egeszen megszaradni, kb 24 ora, es jol zarodo fem vagy 
muanyag dobozban taroljuk. 2-3 hetig eltarthato. Talalaskor 
megszorhatjuk fahejas vagy orolt szekfuszeges porcukorral.


Kokuszos habcsok

Elkeszitesu ido:30+10 perc + 3 ora sutesi, szaritasi ido
1 adag 41 kcal/169kJ

40 darabhoz:

140 g (kb 4) tojasfeherje
1 ek citromle
140g kristalycukor
140 g kokuszreszelek
30g etkezesi kemenyito
50 g tortabevono etcsokolade

Meleg vizfurdobe allitott habustben kemeny habba verjuk a 
tojasfeherjeket a citromlevel es az aprankent hozzaadott 
cukorral, majd kimeletesen, de alaposan, lyukas fakanallal 
belekeverjuk a kokuszreszeleket es az etkezesi kemenyitot.

Ket sutolapot sutopapirral kibelelunk. A habcsokmasszat 10 
mm atmeroju csillagcsoros habzsakba szedjuk es csinos 
rozsakat :o) nyomunk belole a sutolapokra.

140 C-ra elomelegitett, resnyire kitamasztott ajtaju 
sutoben, kozepso bordamagassagon 15 percig sutjuk, majd 
kikapcsoljuk a sutot es tovabbi 2 es fel orat, legjobb ha 
egy egesz ejszakat szaradni hagyjuk.

Sutopapirbol kivagunk 3, 4 db 20X20 cm-es negyzetet 
(gyorsan elaznak) atlosan felbehajtjuk es a hosszu 
oldalukon szorosan feltekerve tolcsereket formalunk 
beloluk. A tolcserek felso csucsket visszahajtva rogzitjuk 
a formajukat.

Tortalapattal levalasztjuk a habcsokokat a sutolaprol, 
surun, szorosan racsra rakosgatjuk. A csokoladet aprora 
vagjuk, meleg vizfurdoben felolvasztjuk, 1 evokanalnyit 
szedunk a papirtolcserbe. A hegyetgombostufej nagysagnyira 
levagjuk, es szelidenmegnyomva, cikk-cakk mozdulatokkal 
vekony csikokban a habcsokok tetejere csorgatjuk, hagyjuk 
teljesen megszaradni. Selyempapirral retegezve 
papirdobozban taroljuk. Nagyon sokaig elall.

Valtozat:
A habcsokok talpat es/vagy csucsat martogatjuk a 
felolvasztott tortabevono etcsokoladeba (kb 100-150g kell) 
racsra fektetve hagyjuk megszaradni.
Csokoladeba martott, jol lecsepegtetett habcsoktalpakat 
kokuszreszelekbe vagy daralt mogyoroba, mandulaba, 
pisztaciaba, illetve szines szorocukorba is marthatjuk.

Byte,
Krisztina
+ - Re:Son sult csirke es burkifli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szep Napot Mindenkinek itt a Konyhaban!

Koszonom Aliz, hogy _megeloztel_ a son sult csirkevel, mert
igy rogton Peter javaslataval kezdem a csirke suteset. :-))

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Ket otlet. ( 36 sor )
>Jobbat ajanlok. A sot alaposan keverd ossze tojasfeherjevel, [csak
>annyival, amitol osszeall] es kb. centi vastagon tapaszd be vele korben
>a csirket. Kemeny barnas keregge sul rajta, ugy kell eros utesekkel
>letorni a csirkerol. A bore azert rajta marad. :-) Nagyon latvanyos az

Ne is mondjam, hogy megfogott a javaslatod. :-))))
Vasarnap kiprobalom, es beszamolok rola.

Most pedig megkuldom a burkifli recepjet, amit idonkent
azert sutok, mert nagyon konnyu sutni, es jo reggelire enni. ;-))
(Most azert is jutott eszembe, mert a tojasfeherje felhasznalasarol
volt szo.)

Bur kifli
Egy doboz mirelit leveles teszta (kb 50 dkg)
A toltelekhez:
10 dkg finomra daralt dio,
30 dkg kristalycukor
1dl tej
4 tojasfeherje
keves porcukor

A felengedett tesztat lisztezett deszkan kinyujtom, es 10x12cm-re
vagom. (Lenyeges lisztet szorni ala, mert hajlamos raragadni
a deszkara.)
A daralt diot osszekeverem a cukorral, majd forro tejjel leontom,
es hagyom kihulni. Kozben a tojasfeherjebol kemeny habot
verek, es a kihult dioval lazal osszekeverem.
A tolteleket celszeru egy muanyag zacskoba tenni es a sarkat
kicsit levagva ebbol nyomni a tesztanegyszogekre. En igy szoktam.
A tesztat ezutan feltekerem es kicsit meghajlitom, hogy kifli alakja
legyen. Tojassal megkenem, es forro (kb 200 fokos sutoben)
megsutom. Vegul diszitesul megszorom porcukorral.

Sziasztok J. Zsoka
+ - csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Peter irta:
>>Mar tobbszor meg akartam kerdezni toletek, hogy sutottetek-e
>>1,5-2 kg-nyi so'n csirket.

>Jobbat ajanlok. A sot alaposan keverd ossze tojasfeherjevel, [csak
>annyival, amitol osszeall] es kb. centi vastagon tapaszd be vele korben
>a csirket. Kemeny barnas keregge sul rajta, ugy kell eros utesekkel
>letorni a csirkerol. A bore azert rajta marad. :-) Nagyon latvanyos az
>asztalon.

Ezt en is szoktam csinalni, tenyleg nagyon jo.
Meg csak annyit, hogy miutan elzartuk a sutot, erdemes ugy
15 percig meg benn hagyni, mert eleg sokaig sul meg magaban.

A dios rantott csirke tenyleg nagyon finom, alternativakent
probaljatok ki a kokuszbundaban rantott csirkemellet vagy
csirkemajat, bar en ugy szoktam, hogy a kokuszban nem a prezli,
hanem a liszt helyett hempergetem meg.

Udv: Afonya
+ - Padlizsan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv. Mindenkinek!

Sziasztok!

Nekem kellene egy-ket padlizsan recept, akinek van!
Nagyon szeretem, csak eppen receptem nem sok van. Aki kuld, annak elore is
koszi!! /Pl. padlizsan-krem, rakott padlizsan, stb./

VIC

+ - Re:majdilemma (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: majdilemma ( 10 sor )
> Idopont: Mon Feb 21 06:59:35 EST 2000 KONYHA #466
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Sziasztok!
>
> Latszolag pofonegyszeru problema megoldasaban kerem a segitsegeteket. Nalunk
> ugy szallt anyarol lanyra a maj elkeszitesenek fortelya, hogy akkor nem lesz
> kemeny (a reszteltmaj pl.), ha az ember nem sokaig fozi, inkabb hirtelen
> nagy langon es szigoruan csak a vegen fuszerezi.

Nalunk ugy szall anyarol leanyra, hogy viz es so ne erje (csak sertes- es
marhamajra - pl. a baromfimajakat akar fozni is lehet), a feluletet (min. addig
kell szarazon vagy zsiradekon sutogeni, mig minden oldalról ki nem feheredik.
Rantott majat sozas nelkul forgatunk lisztbe, a tojast lehet sozni). Nalunk be
szokott valni.

Edit
+ - citromos husi gorog Anyos modra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Mielott leirom a mai vacsorank receptjet, megkerdeznem Zitatol hogyan kesziti a
 
kuglofot.
En nagy kuglof illetve cake suto vagyok, kedvenc reggelink, rengeteg fajtat 
keszitek, de mindegyikbe egesz tojasok kellenek. Az is igaz hogy en \"cake\"-t 
csinalok, ami abban kulonbozik a kugloftol hogy nem elesztos hanem sutoporos. 
Ha valakit erdekel bekuldhetek par receptet a kedvencek kozul, a masik 
konyhalistan ahova irogatok mar mindegyiket ismerik es jo parat kiprobaltak.

Akkor jojjon a citromos husi, amit Anyosomtol tanultam. Mennyisegeket nem 
igazan tudok itt irni, mert szemre csinalom, de gyakorlott haziasszonyoknak 
ilyen jellegu eteleknel nincs is szuksege mennyisegre.

Talan 1 kg husit szoktam egyszerre kesziteni, Szaszika megmondhatja melyik 
resze a legjobb erre, en mar igy kerem a hentesemtol hogy ennek meg amannak a 
kajanak valo igy nem igazan tudom melyik resze a marhanak. Olyan husi valo 
ennek amiben nincs feher resz es puha, jol megfo.

Ezt az 1 kilo hust feldaraboljuk, olyan kis AMO szappan:) nagysagu darabokra, 
majd lyukakba fokhagyma gerezdeket szurunk, 3-4-t egy egy darabba. Kicsit 
elosutjuk (en mindig olivaolajat hasznalok, de nalunk ez normalis) majd 
kivesszuk a husit es egy aprora vagott hagymat meguvegesitunk a jo barnas 
olajban. En a hust beleszoktam forgatni sutes elott lisztbe majd jol leverem 
rola a lisztet, es igy nem kell utana berantani, besuriteni a martast. Tehat 
miutan a hagyma is meguvegesedett, visszateszem a husit, felontom annyi vizzel 
hogy majdnem ellepje a hust, lezarom a kuktat es fel orat rotyogtatom, majd 
leoltom a tuzet alatta es hagyom hogy lealljon a fovese. Utana meg hozzaontok 
egy es fel-ket citrom levet es egy LK oreganot. Ezeket nem teszem bele az 
elejetol mert az oregano megkeseriti es a citrom megkemenyiti a husit ha sokat 
vannak egyutt:)
Meg 10 percet rotyogtatom nyitott kuktaval, illetve a kukta fedot csalera ra 
allitva, hogy a hus atvegye a fuszerek izet.
Utana kiszedem a hust es a lebe amit feldusitok egy - fel pohar vizzel, 
beleteszem a krumplit (legjobb nem dusitani a let inkabb eleget tenni az 
elejetol). A kisebb-kozepes krumplikat amig a husi fott elokeszitem, 
meghamozom, megmosom es negyedbe (ha nagyok), felbe (ha kicsik) vagom. Annyi 
krumpli kell hogy szorosan egymas melett kitoltsek a kuktat de ne legyen ket 
reteg mert akkor nem lesz izletes mert tobb viz kell es feloldodik igy a jo 
szosz.
Tehat bele a krumplit meg egy kis soval a lebe, megfozni, utana vissza a husit 
ha meg estig varnia kell a jelenesig, ha nem lehet talalni.
Ha a vizmennyiseg megfelelo volt amit felhasznaltatok akkor egy jo suru szosz 
van a krumplik alatt, korul.
Finom hozza a friss kaposztasalata: kaposzta sarvalva, so, citrom, aprora 
vagott hagyma, reszelt sargarepa, olivaolaj es egy-ket gerezd (nem tobb) 
fokhagyma osszezuzva. De csak kaposzta+olaj+so+citrom is finom.

Remelem eleg erthetoen leirtam. Nem maceras csak en magyarazgatok sokat hogy 
jol megertsetek es nagyon finom!

Udv
Agni





> ---------------------------------------------------------------------
http://www.netposta.net NetPosta, E-m@il ingyen!
+ - paszternak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> PASZTINAK (paszternak)
> Egy edes, kemenyitotartalmu teli gyokerzoldseg, mely a burgonya 
> egeszseges helyettesitoje lehet. 
> 
> Zita
> 

Nahat, mar csak ezert is erdemes volt ide is feliratkoznom!:)Eddig soha senki 
nem vilagositott fol mi lehet a \"glikopatata\" (edeskrumpli) neven arult valam
i

a piacon. Azt itt koretkent hasznaljak de inkabb a sutoben kisutik hejaban. 
Ezek szerint biztos hogy az a paszternak.

En feherrepa nelkul majdnem teljesen otthoni izu huslevest keszitek. A 
megfelelo (nagyon fontos!) hus melle teszek meg: 4-5 kisebb krumplit 
meghamozva, egeszben, 4-5 sargarepat, cellergyokeret, egy egesz nagy kotes 
oriasi cellerzoldet, egy kotes petrezselymet, egy hagymat, ha van otthon egy-
ket cukkinit, es ha van otthon egy darabka kaposztat is, de ez ritkan kerul 
bele. Volt olyan hogy 3-4 szem babot is belefoztem, par szem lencset.
Ha a hus a megfelelo akkor nagyon finom husleves lesz amit itt (Gorogorszagban)
 
a kovetkezokeppen esszuk (Anyosom utan szabadon keszul:). Kiszedem a 
zoldsegeket, hust, lecsurgatom, a lebe belefozok rizsalaku tesztat es 
paradicsomlevet hogy kicsit savanykas legyen.
A zoldsegek (hagyma es zoldek is, nyami, nyami kedvenceim) egy talra kerulnek, 
a hus jol megborsozva egy masikra es ezeket izesiti mindenki a tanyerjaban a 
kovetkezo ontettel: egy-ket citrom osszeturmizolva vagy felverve kezzel annyi 
olivaolajjal amitol besurusodik martasszeruen, oreganoval izesitve.
Tehat a leves tesztaval tanyerban, mas tanyerban a husi zoldsegekkel, leontve a
 
citromos olivaolajjal.
De lehet hogy ehhez itteni izek szuksegeltetnek?

Udv
Agni


> ---------------------------------------------------------------------
http://www.netposta.net NetPosta, E-m@il ingyen!
+ - fuszerkonyv (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
talaltam a (Bp.,VII) Rakoczi uton a Rokus korhazzal szembeni sarkon egy kis
bongeszos konyvesboltot (regebben egy kedvenc vas-edeny boltom volt a
helyen... :o( ), ahol nagyon sok szakacskonyvet lehet aranylag olcson kapni.
Vettem is egy ´Igazi magyar konyha´ cimut (220 Ft), ami, a szazad elejerol
szarmazik, a ´Rezi neni szakacskonyve ´reprintje. Atneztem hetvegen, sok
erdekes dolog van benne, a nyelvezete is veretes....
Ami miatt irok: volt szinten cc. 200 Ftert egy ´fuszer es gyogynovenyek
termesztese´ c kiadvany. Valamelyikotok erdeklodott ez ugyben. Ja, meg
vettem 170 ftert egy konyhai naptarat is :o).
Udv
Ildiko

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS