Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 2166
Copyright (C) HIX
2006-11-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: mez (mind)  16 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #2165 (mind)  13 sor     (cikkei)
3 re: mez (mind)  15 sor     (cikkei)
4 Re: mez (mind)  17 sor     (cikkei)
5 re: mez (mind)  93 sor     (cikkei)

+ - re: mez (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Mit lehet tenni avval a me'zzel, amely kikristalyosodott, es szinte egy
>darabba osszeallt.

Kedves Zoltan,

Kimelo megoldas: az uveggel egyutt meleg (forro) vizbe allitod, es idonkent
megkavargatod.

Gyors megoldas: beteszed a mikroba, viszonylag alacsony fokozatra par percre.

A ho hatasara ugyan nemely hasznos alkotoresz karosodhat a mezben, de az
ilyen visszafolyositott mezet ugyis sutemenyekbe szoktuk elhasznalni, azok
meg ugye min. 160-180 fokon sulnek...

udv,
Zita
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #2165 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tisztelt Listatarsak !

Tanacsot szeretnek kerni me'zhoz ertotol.
Mit lehet tenni avval a me'zzel, amely kikristalyosodott, es szinte egy
darabba osszeallt.
Valaszok maganba is johetnek.
Udvozlettel

Nadasi Zoltan

Fel kell melegiteni.  Az uveget vagy beleallitod forro vizbe, vagy beteszed
a mikroba egy nagyon keves idore.
Juli
+ - re: mez (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Állítsd jó meleg vízbe az üveget egy időre, akkor ismét "folyós" lesz a 
méz.

Üdv

Topy

PS: Na ez vajon miért nem volt magyar nyelvű az 
automata szerint? Mikor tele ékezettel? :O


--
No virus found in this outgoing message.
Checked by AVG Anti-Virus.
Version: 7.1.409 / Virus Database: 268.13.28/518 - Release Date: 11/4/2006
+ - Re: mez (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zoltan és Mindenki! :)

A   kikristalyosodott   mezet  csak  fel  kell  melegiteni  az  uveget
forrovizes furdobe, vagy mikroba teve a legkisebb fokozatra. A mez nem
tud  megromlani, elmeletileg korlatlanul eltarthato (csak meg ne egesd
a mikroban).
Tudtommal  az a mez hajlamosabb a kikristalyodasra, ami - jobb hijan -
cukorral   etetett  mehektol  szarmazik,  vagyis  nem  kimondottan  jo
minosegu.

ui:  A  levelet  a  listara  kuldtem,  en  is  vegigolvastam,  hogy  a
valaszommal segitsegedre legyek. :)


--
Udvozlettel,
 Kaskoto Mihaly                          mailto:
+ - re: mez (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zoltan !

Legjobb tudasom szerint, az ilyen kikristalyosodott mezet, melegitessel
lehet ujra folyekonnya  tenni. Az uveget egy fazekba allitani, nyakig
felonteni vizzel es igy gyongyozesig melegiteni.
Mikor felolvadt mezes sutibe felhasznalni, mielott visszakristalyosodik.

Egy nehany mezes recept:

Kremes-mezes.

TESZTA: 20 dkg porcukrot, 8 dkg vajat, 2 evokanal mezet, 2 tojast + 2
sargajat goz felett habosra keverunk. Ha mar habos, 2 kaveskanal
szodabikarbonat teszunk bele es tovabb keverjuk. Ettol nagyon megdagad.
Ha mar suru, 50 dkg lisztet keverunk bele. 3 reszre osztjuk es lapokat
sutunk belole a tepsi bezsirozott hatoldalan. A tesztat melegen kell
tartani: vissza kell tenni abba az edenybe, ami a goz felett van. Takarjuk
le a konyharuhaval. Amit a tepsirol korbevagtunk, az lesz a negyedik lap.  
A
lapokat par perc alatt elomelegitett sutoben vilagosra sutjuk.
KREM: 8 dl tejet, 6 evokanal lisztet, 4 csomag vanilias cukrot surure
fozunk. KULON: 30 dkg vajat, 40 dkg porcukrot habosra keverunk, majd a
kihult kremet is hozzakeverjuk.
Par orara tegyuk hideg helyre a kesz sutit, es csak kihules utan vagjuk 
fel.

KREM Evatol:
3dl tejben 2evokanal darat surure fozunk. 15dkg vajat, 15dkg cukorral
kikeverunk, hozzaadunk 1kanal kakaot, 1 kanal kavet.
Ha kihult a darat a vajas kremmel alaposan kikeverjuk es megtoltjuk vele 
a
lapokat ill.a tesztat.
A mezes tesztat mindig masnap szeleteljuk.

Mezes puszedli.

50 dkg liszt, 20 dkg mez, 20 dkg kristalycukor, 3 egesz tojas, 1 kiskanal
szodabikarbona, 1 kiskanal fahej, 3 szem szegfuszeg torve. A cukrot es 
mezet
felforraljuk es raontjuk a lisztre, jol elkeverjuk es ha mar nem forro 
akkor
hozzaadjuk a tojast. 1/2 orat allni hagyjuk. Deszkan kinyujtjuk es formakat
szaggatunk belole, kikent tepsibe rakva megsutjuk szep pirosra. Frissen
kemeny, de masnapra megpuhul. Huvos helyen sokaig elall.

Mezes kalacs.

55 dkg liszt, 2 egesz tojas, 1-1 kaveskanal szodabikarbona es fahej,
keshegynyi tort szegfuszeg osszekeverjuk majd 1/2 kg meleg mezzel
osszegyurjuk. Kizsirozott tepsibe belenyomkodjuk es lassu tuznel kisutjuk.
Vizet es zsirt TILOS beletenni!!
Frissen kemeny de masnapra megpuhul.
Huvos helyen sokaig elall.

Olcso mezescsok.

30 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1 egesz tojas, 1 keshegynyi szodabikarbona,keves
tort szegfuszeg, keves orolt fahej, 15 dkg mez felforrositva,jol
osszegyurjuk. Lisztezett deszkan kinyujtjuk, poharral kiszurjuk. Kikent
tepsibe rakjuk egymastol tavol, mert kulomben osszesulnek, forro sutoben
vilagosra sutjuk.

* Mezes csok 1. *

28 dkg liszt, 10 dkg melegitett mez, 10 dkg cukor, 2 egesz tojas, 3 dkg
zsir, keves orolt fahej, keves tort szegfuszeg, keshegynyi szodabikarbona,
jol osszegyurjuk. Ujjnyi vastagra nyujtjuk, poharral kiszaggatjuk. Kikent
tepsibe rakjuk, tetejet tojas sargajaval megkenjuk, forro sutoben sutjuk 
kb.
5 percig. Meg lagyan vesszuk ki a tepsibol, kessel alanyulva es a talban
letakarva tartjuk.

* Mezes csok 2. *

25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 3 egesz tojas, 4 evokanal olvasztott mez,
keshegynyi szodabikarbona, 1 citrom reszelt heja, jol osszegyurjuk. Apro
golyokat formalunk belole, kikent tepsire egymastol 5 cm-re rakjuk oket 
es
megsutjuk. Masnapra megpuhulnak. Nagyon kiados sutemeny.

Mezes csemege.

1 evokanal mez, 3 evokanal porcukor, 1 citrom leve es reszelt heja, keves
orolt fahej, keves porra tort szegfuszeg, felforraljuk es annyi daralt 
diot
vagy mogyorot keverunk bele, hogy egeszen kemeny tomeg legyen belole,
folytonos keveres kozben fozzuk. Golyokat formalunk belole, cukros reszelt
csokoladeban megforgatjuk..

Szeretettel

Ilse
Képtáram: http://ilse.xfree.hu

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS