Kedves Zoltan !
Legjobb tudasom szerint, az ilyen kikristalyosodott mezet, melegitessel
lehet ujra folyekonnya tenni. Az uveget egy fazekba allitani, nyakig
felonteni vizzel es igy gyongyozesig melegiteni.
Mikor felolvadt mezes sutibe felhasznalni, mielott visszakristalyosodik.
Egy nehany mezes recept:
Kremes-mezes.
TESZTA: 20 dkg porcukrot, 8 dkg vajat, 2 evokanal mezet, 2 tojast + 2
sargajat goz felett habosra keverunk. Ha mar habos, 2 kaveskanal
szodabikarbonat teszunk bele es tovabb keverjuk. Ettol nagyon megdagad.
Ha mar suru, 50 dkg lisztet keverunk bele. 3 reszre osztjuk es lapokat
sutunk belole a tepsi bezsirozott hatoldalan. A tesztat melegen kell
tartani: vissza kell tenni abba az edenybe, ami a goz felett van. Takarjuk
le a konyharuhaval. Amit a tepsirol korbevagtunk, az lesz a negyedik lap.
A
lapokat par perc alatt elomelegitett sutoben vilagosra sutjuk.
KREM: 8 dl tejet, 6 evokanal lisztet, 4 csomag vanilias cukrot surure
fozunk. KULON: 30 dkg vajat, 40 dkg porcukrot habosra keverunk, majd a
kihult kremet is hozzakeverjuk.
Par orara tegyuk hideg helyre a kesz sutit, es csak kihules utan vagjuk
fel.
KREM Evatol:
3dl tejben 2evokanal darat surure fozunk. 15dkg vajat, 15dkg cukorral
kikeverunk, hozzaadunk 1kanal kakaot, 1 kanal kavet.
Ha kihult a darat a vajas kremmel alaposan kikeverjuk es megtoltjuk vele
a
lapokat ill.a tesztat.
A mezes tesztat mindig masnap szeleteljuk.
Mezes puszedli.
50 dkg liszt, 20 dkg mez, 20 dkg kristalycukor, 3 egesz tojas, 1 kiskanal
szodabikarbona, 1 kiskanal fahej, 3 szem szegfuszeg torve. A cukrot es
mezet
felforraljuk es raontjuk a lisztre, jol elkeverjuk es ha mar nem forro
akkor
hozzaadjuk a tojast. 1/2 orat allni hagyjuk. Deszkan kinyujtjuk es formakat
szaggatunk belole, kikent tepsibe rakva megsutjuk szep pirosra. Frissen
kemeny, de masnapra megpuhul. Huvos helyen sokaig elall.
Mezes kalacs.
55 dkg liszt, 2 egesz tojas, 1-1 kaveskanal szodabikarbona es fahej,
keshegynyi tort szegfuszeg osszekeverjuk majd 1/2 kg meleg mezzel
osszegyurjuk. Kizsirozott tepsibe belenyomkodjuk es lassu tuznel kisutjuk.
Vizet es zsirt TILOS beletenni!!
Frissen kemeny de masnapra megpuhul.
Huvos helyen sokaig elall.
Olcso mezescsok.
30 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1 egesz tojas, 1 keshegynyi szodabikarbona,keves
tort szegfuszeg, keves orolt fahej, 15 dkg mez felforrositva,jol
osszegyurjuk. Lisztezett deszkan kinyujtjuk, poharral kiszurjuk. Kikent
tepsibe rakjuk egymastol tavol, mert kulomben osszesulnek, forro sutoben
vilagosra sutjuk.
* Mezes csok 1. *
28 dkg liszt, 10 dkg melegitett mez, 10 dkg cukor, 2 egesz tojas, 3 dkg
zsir, keves orolt fahej, keves tort szegfuszeg, keshegynyi szodabikarbona,
jol osszegyurjuk. Ujjnyi vastagra nyujtjuk, poharral kiszaggatjuk. Kikent
tepsibe rakjuk, tetejet tojas sargajaval megkenjuk, forro sutoben sutjuk
kb.
5 percig. Meg lagyan vesszuk ki a tepsibol, kessel alanyulva es a talban
letakarva tartjuk.
* Mezes csok 2. *
25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 3 egesz tojas, 4 evokanal olvasztott mez,
keshegynyi szodabikarbona, 1 citrom reszelt heja, jol osszegyurjuk. Apro
golyokat formalunk belole, kikent tepsire egymastol 5 cm-re rakjuk oket
es
megsutjuk. Masnapra megpuhulnak. Nagyon kiados sutemeny.
Mezes csemege.
1 evokanal mez, 3 evokanal porcukor, 1 citrom leve es reszelt heja, keves
orolt fahej, keves porra tort szegfuszeg, felforraljuk es annyi daralt
diot
vagy mogyorot keverunk bele, hogy egeszen kemeny tomeg legyen belole,
folytonos keveres kozben fozzuk. Golyokat formalunk belole, cukros reszelt
csokoladeban megforgatjuk..
Szeretettel
Ilse
Képtáram: http://ilse.xfree.hu
|