Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 458
Copyright (C) HIX
1995-12-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Pulyka Recept (mind)  61 sor     (cikkei)
2 Receptek Borinak (mind)  80 sor     (cikkei)

+ - Pulyka Recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Otthon Olvasok !

Tobb helyen olvastam, hogy Gesztenyes Pulyka utan erdeklodtok.

Ime a szaka'csko:nyv szerinti pulyka recept.
Ketto"t is tala'ltam.
E'n me'g egyiket sem probaltam.

Gesztenyevel toltott pulyka  I.

Hozzavalok:
           1 db  baby pulyka  (kis meretu pulyka),
          25 dkg gesztenye,
           1 db  zsemle,
           2 dl  tej,
           kis zsir,
           1 db  toja's.
A pulykat megtisztitjuk, combjaibol az inakat kihuzzuk.
Bo"re't a melle'ne'l es a combja'na'l fellazitjuk. A gesztenyet vizben
puhara fozzuk, megtisztitjuk es atto:rjuk. Osszekeverjuk a tejben 
megaztatott, ledaralt zsemlevel, a so'val es a toja'ssal.
Ezt a massza't ovatosan a pulyka bo"re ala to:ltju:k. Tepsibe tesszuk,
leo:ntju:k forro zsirral. Kis vizet teszunk hozza, es pirosra sutjuk.
Burgonyapurevel ta'laljuk.

Gesztenyevel toltott pulyka           II.

Hozzavalok:     10 szemelyre

           2 kg-os pulyka,
           1 kg    gesztenye,
           1 l     tej,
          80 dkg   dara'lt hus,
          20 dkg   szalonna,
           3 db    zsemle,
           2 db    toja's,
           2 dl    tejszin,
                   so,
                   kis torott bors,
                   szerecsendio,
           1 evokanal liszt,
           1 dl    hu'sle'(hu'sleves),
           zsir a suteshez.
A pulykat megtisztitjuk, megmossuk. A gesztenyet bevagjuk, es lapon
addig sutjuk, mig a beva'ga'snal sze't nem nyilik. Ekkor letisztitjuk
rola a hejat, es tejjel felontve puhara foyyuk, majd hagyjuk kihulni.
A daralt hust elkeverjuk az aztatott zsemlekkel, megsozzuk, beleutjuk
a tojasokat, adunk hozza torott borsot, beleszelunk kis szerecsendiot,
elkeverjuk benne a tejszint es a megfott, szettort gesztenyet.
Ezzel megtoltjuk a pulyka hasureget. A nyila'st hu'stu"vel osszetuzzuk.
A pulykat megsozzuk, melle't beboritjuk szalonnaszeletekkel, majd 
kizsirozott tepsibe rakjuk. Vizet o:ntu:nk ala, betakarjuk alufoliaval
es kb 2,5 ora hosszat paroljuk. Ekkor levesszuk az alufoliat es a
szalonnat es gyakran ontozve pirosra sutjuk. A pulykat talra helyezzuk
majd a visszamaradt pecsenyelebe teszunk 1 evokanal lisztet, lepiritjuk,
felengedjuk 1 dl huslevel, egyet forralunk rajta, majd ezzel a martassal
ontjuk le a pulykat.

Udvozlettel            Hajnalka

U.I. (P.S.) : Kellemes Karacsonyi Unnepeket kivanok ...
+ - Receptek Borinak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

GESZTENYEVEL TOLTOTT PULYKA

8-10 szemelyre:

1 bebipulyka (~4kg)
1kg gesztenye
500 g daralt serteshus
      a pulyka maja
100 g margarin
200 g fustolt szalonna
3 zsemle
3 tojas
1 l tej
1 dl tejszin
1 kk sza'ritott majoranna
     orolt szerecsendio
so, bors

A martashoz: 1 ek liszt
	     1-2 ek paradicsompure
             petrezselyem


A megtisztitott, megmosott pulykat 1 orara kivul-belul besozzuk, hasureget be-
dorzsoljuk majorannaval. Elkeszitjuk a tolteleket: a megmosott gesztenyet be-
vagdossuk, kulso barna hejat eltavolitjuk es 1/2l tej-1/2l viz keverekeben, fe-
do alatt, mersekelt tuzon puhara fozzuk. Meg melegen lehantjuk rola a hejhartya
maradvanyokat, 1/3 reszet felretesszuk(melegen tartva), a tobbit finomra ossze-
morzsoljuk. A vajat habosra keverjuk a tojasokkal, hozzaadjuk a daralthust, a
maradek tejben megaztatott, kinyomkodott zsemleket, elkapart pulykamajat, gesz-
tenyet, sot, borsot, szerecsendiot es annyi tejszint, hogy kozepesen lagy 
masszat kapjunk. Megtoltjuk vele a pulyka has- es nyakureget, (ha marad a bore
ala is tolthetunk) eros cernaval, suru oltesekkel bevarrjuk, a szarnyvegeket a
szarnycsont ala tekerjuk, ket labat osszekotozzuk (szerencsetlen egy
joszag!), mellet es a combokat betakarjuk a szalonnaval. Nagymeretu  talba
fektetjuk, meglocsoljuk felforrositott zsiradekkal es elomelegitett sutoben,
mersekelt tuzon aranypirosra sutjuk. (180 C-on).
Sutes kozben locsolgatjuk a sajat levevel, majd a sutes befejezte elott 1/2 ora
-
val levesszuk a szalonnakat. Combvegeket, ha nagyon pirulna, alufoliaba csoma-
goljuk. 1 kg nyers husra 1 orat kell szamitani + 40 percet a pirulasra.
Az elkeszult pulykat a sutobol kiveve 20 percig pihentetjuk, majd a cernakat
eltavolitjuk. A pecsenyelet lezsirozzuk, hozzaadjuk a paradicsompuret, keves 
vizzel elhabart lisztet, atszurjuk, osszeforraljuk, atforrositjuk benne a
maradek gesztenyet.

Ennyi az egesz...:-)



HALKOCSONYA

1 - 1 1/2 kg sovany hal 
1 kg aprohal
2 nagy fej hagyma
300 g vegyes zoldseg
2 baberlevel
1 citrom leve
so

Disziteshez: kemeny tojas
             fott cekla, ecetes uborka,citromkarika stb.

A megtisztitott halat nagyobb darabokra vagjuk, tetszes szerint kifilezzuk, 
2 orara gyengen besozzuk.
A megtisztitott aprohalakat annyi hideg vizben, hogy jocskan ellepje,keves
soval fedo nelkul foni tesszuk. Lassu tuzon 2-3 oran keresztul gyongyoztetjuk,
leszurjuk.
Ebbe a lebe beletesszuk a felaprozott zoldsegeket, hagymat, baberlevelet,
10 szem borsot,citromlevet,a besozott haldarabokat es fedo nelkul, lassu
forralassal tovabbi 40 percig fozzuk. Ovatosan, szurolapattal kiemeljuk a
haldarabokat, levet leszurjuk.
Egy tetszes szerinti format "kibelelunk" egy keves hallevel, hidegre teve
hagyjuk megdermedni, majd elrendezzuk a haldarabokat,tojaskarikakat,cekla-
szeleteket,uborkat, fott sargarepabol kiszurt viragalakzatokat stb. Ra-
merjuk a hallet es hidegre tesszuk. 3-4 ora alatt megdermed.

Sok sikert!

Sipos Sz. Judit

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS