Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 203
Copyright (C) HIX
1999-05-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Salata untet (mind)  11 sor     (cikkei)
2 Epres turotorta (mind)  71 sor     (cikkei)
3 Buzadara, marcipan (mind)  19 sor     (cikkei)
4 Burek (mind)  9 sor     (cikkei)

+ - Salata untet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hi

Sziasztok

Aki tud egy jo salataontetet az irjon. Gyojtenem oket.

Udv

			Laci
	
		
+ - Epres turotorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Mar nem tudom, hogy ki kereste az epres turotorta receptjet, de most kuldok
kettot ami szinte egyforma.

Epres turotorta

Hozzavalok (12 szelethez)
80 dkg eper, 4 ek. zselatinpor, 1,5-2 dl sherry vagy vermut, 15-18 db
babapiskota, 50 dkg felzsiros tehentuto, 15 dkg porcukor, 1 citrom, 5 dl
tejszin, 2 zacsko (20 g) vanilias cukor, 1 zacsko tortabevono zsele, 1 ek.
porcukor
Az eper 1/3 reszet, a legszebb szemeket, felretesszuk a disziteshez. A
tobbit alaposan megmossuk, jol lecsepegtetjuk. A szarakat eltavolitjuk, az
eperszemek nagysagatol fuggoen felbe-, negyedbe vagjuk. A zselatint 1 dl
vizzel, lassu tuzon, allandoan kevergetve addig melegitjuk, amig teljesen el
nem olvad. Hagyjuk langyosra kihulni.
- A sherryt melytanyerba ontjuk. Gyors mozdulatokkal, hogy el ne azzanak,
beleforgatjuk a babapiskotakat, es 26 cm atmeroju, kapcsos tortaforma aljara
fektetjuk. Nemelyiket eltorjuk, hogy minel tokeletesebben kitolthessuk a
format.
- A turot attorjuk, hozzaszitaljuk a porcukrot, belereszeljuk a citrom
hejat. Kinyomjuk a citrom levet, a turohoz szurjuk, jol kikeverjuk. A
tejsziint a vanilias cukorral kemeny habba verjuk. A turoba belekeverjuk a
zselatint, majd kanalankent a tejszinhabot.
- A krem felet a babapiskotak tetejere simitjuk, belenyomkodjuk az
eperdarabokat, bevonjuk a maradek kremmel. Foliaval betakarjuk, es 5 ora
hosszara a hutoszekrenybe tesszuk. Meg jobb, ha elozo este elkeszitjuk.
- Talalas elott legalabb 1 oraval megmossuk, megtorolgetjuk es megtisztitjuk
a felretett eperszemeket. Kettot vekony gerezdekre, a tobbit vekony
szeletekre vagjuk, es megdiszitjuk veluk a torta tetejet.
- A zacskon olvashato utasitas szerint – a porcukor hozzaadasaval-
elkeszitjuk a tortazselet. Kanalankent a torta tetejere ontjuk, es legalabb
fel orara, dermedesig, hidegre tesszuk. Talalaskor meglazitjuk a forman a
kapcsot, kessel korbevagjuk-lazitjuk (hogy szepen elvaljon a forma
oldalatol). lehuzzuk a tortagyurut, es ket sutolapat segitsegevel talra
csusztatjuk. Kulon talkaban tovabbi tejszinhabot kinalhatunk hozza.

Epres turotorta

Hozzavalok (12-16 szelethez)
1 kerek (kesz) piskotatorta 1/3 resze, 3-4 ek. pikans lekvar (eper,
ribizli), 400 g tehenturo, 4 dl tejszin, 4 ek. zselatin, ˝ citrom reszelt
heja, 600 g eper, 2 zacsko (20 g) vanilias cukor, 80 g porcukor
(edesitoszer), 1 zacsko tortabevono zsele.
A piskotatortat szelteben 3 lapra vagjuk (kettot majd egyeb celra hasznalunk
el), es egy akkora, lehuzhato karikaval mukodo tortaformaba tesszuk, hogy
lehetoleg minel tokeletesebben kitoltse (a keszen kaphato piskotatortak
altalaban 20-22 cm atmerojuek), megkenjuk a lekvarral.
Az eper 1/3 reszet, a legszebb peldanyokat, felretesszuk a disziteshez, a
tobbit alaposan megmossuk, jol lecsepegtetjuk, a szarakat eltavolitjuk – ha
tul nagyok a szemek, szeletekre, gerezdekre vagjuk. A turot attorjuk,
hozzaadjuk a porcukot es a reszelt citromhejat; a zselatint 6 ek. vizzel,
lassu tuzon, allandoan kevergetve csak addig melegitjuk, amig teljesen fel
nem olvad; a tejszint a vanilias cukorral kemeny habba verjuk.
A turoba lazan belekeverjuk a langyosra hult zselatint, kanalankent a
tejszinhabot. A massza felet a piskotalap tetejere simitjuk, belenyomkodjuk
az eperdarabokat, bevonjuk a maradek masszaval, foliaval betakarjuk es 3-4
orara a hutoszekrenybe tesszuk (meg jobb, ha elozo este elkeszitjuk).
Talalas elott legalabb 1 oraval a tetejet csinosan megdiszitjuk a felretett,
megmosott, lecsepegtetett, felszeletelt eperszemekkel, bevonjuk a (zacskon
olvashato utasitas szerint elkeszitett) tortazselevel es legalabb fel orara
hidegre tesszuk. Talalaskor lehuzzuk rola a tortakarikat es a fem
tortalappal egyutt talra csusztatjuk. Kulon talkaban tovabbi tejszinhabot
kinalhatunk hozza.

En mar megcsinaltam ezeket, de a turoba valo zselatint en az uj instant
zselatinporral helyetesitettem ami azert jobb, mert veletlenul sem
csomosodik ossze a turoban.

Udv: Magnes
+ - Buzadara, marcipan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Sokan megirtatok tegnap Hannanak, hogy a buzadara 
"cream of wheat" neven keresendo. Te jo eg, akkor viszont
mi az amit en darakent hasznalok mar het eve?!?

Az van rairva, hogy "wheatlets".


Probalt mar valaki hazilag marcipant kesziteni?
Kanadaban nem divat a marcipan.
Ha van valakinek receptje, legyen szives megirni.



Koszi,


Mari/ca
+ - Burek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tavaly a Pepsi Szigeten talalkoztam eloszor a BUREK elnevezesu leveles
keltteszta szeruseggel, mindenfele toltelekkel arultak, es az egesz szigeten
ez volt a legjobb kaja. Ha valaki tudja hogyan kell ilyet kesziteni, vagy
esetleg hol lehet venni keszen, az legyszi arulja mar el.
Koszi

B. Laci

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS