Sziasztok!
Mar nem tudom, hogy ki kereste az epres turotorta receptjet, de most kuldok
kettot ami szinte egyforma.
Epres turotorta
Hozzavalok (12 szelethez)
80 dkg eper, 4 ek. zselatinpor, 1,5-2 dl sherry vagy vermut, 15-18 db
babapiskota, 50 dkg felzsiros tehentuto, 15 dkg porcukor, 1 citrom, 5 dl
tejszin, 2 zacsko (20 g) vanilias cukor, 1 zacsko tortabevono zsele, 1 ek.
porcukor
Az eper 1/3 reszet, a legszebb szemeket, felretesszuk a disziteshez. A
tobbit alaposan megmossuk, jol lecsepegtetjuk. A szarakat eltavolitjuk, az
eperszemek nagysagatol fuggoen felbe-, negyedbe vagjuk. A zselatint 1 dl
vizzel, lassu tuzon, allandoan kevergetve addig melegitjuk, amig teljesen el
nem olvad. Hagyjuk langyosra kihulni.
- A sherryt melytanyerba ontjuk. Gyors mozdulatokkal, hogy el ne azzanak,
beleforgatjuk a babapiskotakat, es 26 cm atmeroju, kapcsos tortaforma aljara
fektetjuk. Nemelyiket eltorjuk, hogy minel tokeletesebben kitolthessuk a
format.
- A turot attorjuk, hozzaszitaljuk a porcukrot, belereszeljuk a citrom
hejat. Kinyomjuk a citrom levet, a turohoz szurjuk, jol kikeverjuk. A
tejsziint a vanilias cukorral kemeny habba verjuk. A turoba belekeverjuk a
zselatint, majd kanalankent a tejszinhabot.
- A krem felet a babapiskotak tetejere simitjuk, belenyomkodjuk az
eperdarabokat, bevonjuk a maradek kremmel. Foliaval betakarjuk, es 5 ora
hosszara a hutoszekrenybe tesszuk. Meg jobb, ha elozo este elkeszitjuk.
- Talalas elott legalabb 1 oraval megmossuk, megtorolgetjuk es megtisztitjuk
a felretett eperszemeket. Kettot vekony gerezdekre, a tobbit vekony
szeletekre vagjuk, es megdiszitjuk veluk a torta tetejet.
- A zacskon olvashato utasitas szerint – a porcukor hozzaadasaval-
elkeszitjuk a tortazselet. Kanalankent a torta tetejere ontjuk, es legalabb
fel orara, dermedesig, hidegre tesszuk. Talalaskor meglazitjuk a forman a
kapcsot, kessel korbevagjuk-lazitjuk (hogy szepen elvaljon a forma
oldalatol). lehuzzuk a tortagyurut, es ket sutolapat segitsegevel talra
csusztatjuk. Kulon talkaban tovabbi tejszinhabot kinalhatunk hozza.
Epres turotorta
Hozzavalok (12-16 szelethez)
1 kerek (kesz) piskotatorta 1/3 resze, 3-4 ek. pikans lekvar (eper,
ribizli), 400 g tehenturo, 4 dl tejszin, 4 ek. zselatin, ˝ citrom reszelt
heja, 600 g eper, 2 zacsko (20 g) vanilias cukor, 80 g porcukor
(edesitoszer), 1 zacsko tortabevono zsele.
A piskotatortat szelteben 3 lapra vagjuk (kettot majd egyeb celra hasznalunk
el), es egy akkora, lehuzhato karikaval mukodo tortaformaba tesszuk, hogy
lehetoleg minel tokeletesebben kitoltse (a keszen kaphato piskotatortak
altalaban 20-22 cm atmerojuek), megkenjuk a lekvarral.
Az eper 1/3 reszet, a legszebb peldanyokat, felretesszuk a disziteshez, a
tobbit alaposan megmossuk, jol lecsepegtetjuk, a szarakat eltavolitjuk – ha
tul nagyok a szemek, szeletekre, gerezdekre vagjuk. A turot attorjuk,
hozzaadjuk a porcukot es a reszelt citromhejat; a zselatint 6 ek. vizzel,
lassu tuzon, allandoan kevergetve csak addig melegitjuk, amig teljesen fel
nem olvad; a tejszint a vanilias cukorral kemeny habba verjuk.
A turoba lazan belekeverjuk a langyosra hult zselatint, kanalankent a
tejszinhabot. A massza felet a piskotalap tetejere simitjuk, belenyomkodjuk
az eperdarabokat, bevonjuk a maradek masszaval, foliaval betakarjuk es 3-4
orara a hutoszekrenybe tesszuk (meg jobb, ha elozo este elkeszitjuk).
Talalas elott legalabb 1 oraval a tetejet csinosan megdiszitjuk a felretett,
megmosott, lecsepegtetett, felszeletelt eperszemekkel, bevonjuk a (zacskon
olvashato utasitas szerint elkeszitett) tortazselevel es legalabb fel orara
hidegre tesszuk. Talalaskor lehuzzuk rola a tortakarikat es a fem
tortalappal egyutt talra csusztatjuk. Kulon talkaban tovabbi tejszinhabot
kinalhatunk hozza.
En mar megcsinaltam ezeket, de a turoba valo zselatint en az uj instant
zselatinporral helyetesitettem ami azert jobb, mert veletlenul sem
csomosodik ossze a turoban.
Udv: Magnes
|