Sziasztok!
Eloszoban csatlakoznek Tamashoz, aki ezt irja: "Nagyon elvezetes olvasni a
recepteket. Enni szeretek, de fozni sajnos nem nagyon tudok."
Talan az en helyzetem annyiban mas, hogy nekem muszaj foznom, mert egyedul
nevelem tiz eves kislanyomat, Nikit. Iskolaidoben nincs gond, mert o ott
ebedel, nekem pedig etelhordoban hozza haza az ebedet / hat nem egy
kistunder?! :) /, mert sikerult a suliban elofizetnem. De, mint koztudott
itt a Vakacio! E teny "szemunkfenyeinek" a felhotlen szabadsag idoszaka, de
nekem enyhe stresszhelyzet, hogy mindennap ebedet kell produkalnom.
Tobbnyire csak magamnak, mert a nyar tele van Niki reszere taborokkal,
nyaralas nagyinal, keresztanyanal, anyanal.
Segitsegeteket kernem olyan receptek formajaban, amelyeket a hetkoznapi
munkaban megfaradt ferfi ember is gyorsan es egyszeruen meg tud csinalni.
/mikro van/
Minden megoldas erdekel! :)
Bocsi, konyhas nyelven szolva, a sok szoszert, koritesert! :)
Udv es vidam napot kivan mindenkinek:
***********ßel@***********
****************************
Ma koran keltem. ... Hol az arany!?
|
-- Joetvagyat mindenkinek, kozzeteszem kendvenc kerti eteleimet.
Mindegyiknel fontos, hogy csak parazson sussuk a dolgokat!!!! Lehetoleg
kemenyfa legyen az jol tartja a parazsat, es ne nagy darab fabol, hanem
kb haromszor olyan vastag legyen mint a gyujtosnak hasogatott fa.
Vagy faszen (Nem en :-)) )
Sult kolbasz:
----------------
1./ Egyszeru fozokolbaszt (sokan Fradi kolbasznak ismerik) vékony nyarsra
huzok, x alaku vagasokat vágok rajuk kb 1 cm-enkent, ne tul melyre, mert
akkor
a sutes kozben leszakad, de ne csak a felulet legyen bevagva, es akkor szepen
kinyillik. Mindenki megmutatja, hogy mekkora darabot tud befalni, annyi
kolbaszt
huzok nyarsra, ket parhuzamos tartora merolegesen rarakom a nyarsakat, es
allandoan forgatom oket mig kesz nincs, utana lehet fuszerezni sozni, kinek-
kinek izles szerint.
2./ Ugyan az az anyag, csak foliaba betekerve a parazsra teve, egyszer
megforditva keszitem. Ehez mar kell egy kis rutin, mert fugg a kolbasz
vastag-
sagatol, hogy mennyi ideig kell bentartani. Egy normalios kinezetu kolbasz
teljes sutesi ideje 20- 30 perc.
Batyu:
--------
Mindenfele kedvunkre valo anyagot apro darabokra vagok - krumpli, hus,(lehet
tobb fele hus is egyszerre, de azonos fajsulyuak, ne marha meg csirke), zold
paprika, hagyma, fokhagyma, keves paradicsom, szalonna, fustolt hus, stb.
( a krumplit vékony szeletekre vágni és azt is felbevagni!)
Tehat az összedarabolt anyagot izles szerint megfuszerezem, so, bors, piros
paprika, oregano, flekken fuszerkeverek, mustar, stb. Jol osszekeverem es
letakart
edenyben legalabb1/2 orara berakom a hutobe.( ha estleg nincs huto, egybol
neki kell allni a sutesnek!)
Kiadagolom - atlagos kezu ember ket kezzel belemarkol, es ami elfer a kezedbe
abbol laza gombocot formalsz, es aluminium foliaba szorosan becsomagolod,
majd megegy reteg foliaba csomagolod be. (a lenyeg az, hogy ugy legyen
becsomagolva, hogy ne tudjon kifolyni, mert akkor meg eg.)
Amikor kesz vannak a batyuk, elsimitom a parazsat egyenletesre es szepen
rahelyezem a batyukat. 20 percig sutom majd megforditom, es ismet 20 percig
sul. Ha kesz kibontva akar a foliabol, vagy tanyerra kirakva, utolag izles
szerint
utan fuszerezve fogyaszthato.
Amire vigyazni kell: a parazsra helyezesnel vagy a forgatasnal ne szurja ki
semi a foliat, es annyi parazs legyen, hogy a 40 perces sutesi idoig eleg
legyen.
Aki vegetarianus annak hus nelkul, kukoricaval, gombaval, vegyes zoldseg
keverekkel keszitjuk el. A batyukat elkulonitve meg tudjuk jegyezni, hogy
hova
tettuk a parazson. A sutesi ideje ugyanugy ketszer 20 perc, kozben forditom.
Csirke nyarson:
-------------------
Kisebb csirket kb 0,9 - 1,3 Kg - os az idealis meret, nagyobbat nem ajanlok
mert nem sul at rendesen. Nekem olyan nyarsam van amire 3 db felfer.
Lehet kesz mirelit csirkebol is elkesziteni!!!
Tehat tisztitva, kibelezve stb. Jol besozom, egy kicsiot allni hagyom, 5-10
perc,
megkenem etolajjal, megszorom fuszerrel, gril fuszerkeverek, bazsalikom,
oregano. A belsejebe bedogok egy par szem "aktualis" gyumolcsot , ami
eppen frisen terem, jo a befott is ha mas nincs. Vekony drotal korbetekerem
ne lifegjen a laba, bekotom a hasureget, ne esen ki a gyumolcs, es elkezdem
tekerni a nyarson. Ehez is nagyon jo parazs kell, es a lecsopogo zsirt el
kell
oltani, vagy elvezetni, hogy ne gyulladjon meg (alufolia). Allando forgatas
mellet kb 1 orat kell sutni, sutes kozben egy nyarsra szurok egy vastagab
szelet
szalonnat, azt melette sutogetve, poharnyi szaraz vorosborba martogatva a
sult-
szalonnat allandoan racsopogtetem a zsiros borocskat a csirkere (csirkekre).
Amikor kivulrol szepen megpirult, ropogosra sult a bore, akkor belul is jo
mar.
Levesszuk a nyarsrol, feldarabolva, a benne parolt gyumolcsel talaljuk.
Ha esetleg nem fogy el, masnap alufoliaba csvarva parazson atmelegitve
meg finomabb!!!!
Hazinyul nyarson.
----------------------
Ugyanugy tortenik mint a csirkenel. Itt nincs sulyhatar. Bundabol
kiugrasztva,
tisztitva, lemosva. Itt nem gyumolcsot teszek a hasuregbe, hanem izles
szerint
osszeallitot gomba alapanyagu tolteleket (mint egy toltott husnal), bevarrom
vagy
hustuvel ossze szurom ( a varras jobb, nem folyik ki olyan konnyen a
toltelek).
4-5 centimeter hosszu vekony szalonna csikokat vagok, a nyuszi husat surun
atszurva befuzum a szalonna csikokat ( minnel tobb csikot fuzunk be annal
finomab es ropogosabb lesz), bekenem etolajjal, besozom, beszorom a
fuszerekkel es lehet sutni. Szinten allandoan forgatva sutom idonket gyengen
vorosborral meglocsolom, vagy amikor kesz sorrel gyengen meglocsolom,
meg egy-ket percig sutom es kesz. Darabolva talalhato. Vigyazat! a sutesnel
vagy bor, vagy sor, a ketto eggyut elrontja!! Ehez is kell kb 1 oras turelem
mig
megsul.
Jo etvagyat!
Ha valakit "melyebben" erdekel a tema, az irjon maganba, ne untasuk a
tobbieket
Üdv:
" Zoli "
]
|