1. |
fondue (mind) |
35 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: Megint bogyok (mind) |
29 sor |
(cikkei) |
3. |
Baromfiudvar (mind) |
26 sor |
(cikkei) |
4. |
blackcurrant (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: blackcurrant (mind) |
10 sor |
(cikkei) |
6. |
Re: *** HIX KONYHA *** #380 (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
7. |
Koszonet (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
|
+ - | fondue (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhamuveszek!
Misi beszamoloja utan nekem is kedvem tamadt par otlettel hozzaszolni a
fondue temahoz.
Tenyleg nagyon jo hangulatot varazsol az etkezesnek ez a formaja.
Akarhanyszor nalam volt fondue, vagy vendegkent erkeztem ilyen
vacsorara, mindig nagyon jol ereztuk magunkat.
Letezik 6 szemelyes etkeszlet is, nekem ilyen van (beszerzesi hely:
METRO aruhaz).
Spiritusz helyett lehet mast is hasznalni a melegiteshez. A fondue
keszletet arusito helyeken lehet kapni fondue-hoz valo folyekony zselet,
aminek egeskor nincs kellemetlen szaga es kitart az egesz etkezes alatt.
Az adagokkal vigyazni kell, mert ugyebar sokaig tart az etkezes, ezaltal
hamarabb es kevesebb mennyiseggel fognak a vendegek jollakni. De ha
megmarad az sem baj, akkor masnap ki lehet sutni a husokat egyszerre.
Lehet apro, panirozott zoldsegeket is odatenni a sutni valo husok melle.
Nagyon jo meg a frissen sult apro husfalatok melle hidegkonyhas
keszitmenyeket is talalni. Pl.: franciasalata, tojassalata,
krumplisalata, olasz tesztasalata, stb.
Ami a szoszokat illeti erdemes tobbfelet osszeallitani, igy mindeki
talal kedvere valot.
Persze nem csak a husfondue az igazi. Nagyon szeretjuk a sajtfondue-t
is, aminek szamos receptje van, ha valakit erdekel leirhatom a
specialitasomat (nagyon finom!). Ebbe aztan zoldsegeket, piritott
kenyerkockat, sult husokat, fasirozott golyocskakat stb. lehet
martogatni.
Es persze nem szabad elfeledkezni az edesszajuak kedvencerol sem: a
csokolade fondue-rol!
Amikor forro csokiba martogatunk gyumolcsoket, amiken megdermedve
rajtamarad a csokimaz es kulonleges finom falatokhoz jutunk ezaltal. Itt
csak arra kell vigyazni, hogy sokkal alacsonyabb homerseklet kell, mint
a husfondue-nel.
Jo fozocskezest!
Monika
|
+ - | Re: Megint bogyok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [United Kingdom]
> A fa'n nott szeder az mulberry (aminek a leveleit a
> selyemhernyok szeretik).
Ezt olvasva mar nekilendultem, hogy kiigazitsalak, miszerint
a selyemhernyok inkabb az eperfa leveleit szeretik (abbol is a
feher eperet, ami latinul Morus alba nevre hallgat, ellentetben
a fekete eperfaval, ami Morus nigra). Utananezve azonban a
dolgoknak, elbizonytalanodtam. Igaz, hogy en a nevezett gyumolcsot
eddig mindig eper neven hallottam emlegetni (lasd pl.: "Feketen
bolongat az eperfa lombja." (Elnezest, ha nem pontos az idezet,
nincs a kozelemben Arany kotet.)), de a szakirodalomban is
elofordul felvaltva emlegetve. Olvastam olyat is, hogy egyes
videkeken "fa'i szeder" a neve.
> Most hogy atmentunk az osszes bogyon (vagy meg nem?) tudja valaki
> hogy mi magyarul a blackcurrant? A ribizli redcurrant.
A blackcurrant pedig termeszetesen fekete ribizli (Ribes nigrum).
A piros ribizlihez hasonlo bokron, annal valamivel nagyobb bogyoju
furtoket termo, kisse fanyar mellekizu, nagy C-vitamin tartalmu
gyumolcs. Levelebol gyogyteat keszitenek (a levebol meg szorpot).
Tovabba letezik feher ribizli is, de inkabb arany ribizli a magyar
neve. Sajnos nem ismerem sem az angol, sem a latin nevet, de tuti,
hogy van ilyen, pl. az en kertemben is itt csucsul harom bokor.:)
Sailor
|
+ - | Baromfiudvar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
> Felado : [Hungary]
> > "Nem szivesen lennek viszont a kovetkezo hetekben a baromfiudvar lakoinak
> > a
> > helyeben, legyen az tollba vagy szorbe oltozott teremtese az idei
> > esztendonek. "
> Bocsánat, lehet, hogy én vagyok nagyon szőke, de milyen állat van szőrben a
> baromfiudvarban? (Kivéve a rókát, akit agyonütnek lapáttal?)
Kedves Gertrud!
En ugy gondoltam, hogy a baromfiudvar szo a kert, vagy udvar azon elkeritett
gazdasagi reszet jelenti, ahol pl. a disznool is van. De most hogy jobban
belegondolok, a disznool kulon el volt keritve a baromfiaktol.
Teljesen igazad van!
Viszont lattam olyant is, pl. az Alfoldon hogy a kert volt csak elkeritve
es a haz elotti joreszt fuves teruletet hivtak udvarnak, ahol a baromfiak
szabadon jartak-keltek, es itt volt az utcatol tavol eso sarokban a disznool
a "terasszal", mellette pedig allt a tyukol.
Nem ide tartozik ugyan, de tudna e valaki nekem olyan magyar szot mondani a
tyukon kivul ami "ty" betuvel kezdodik? (Nem kezdodhet tyukkal!)
Mindenkinek jo etvagyat kivan:
Misi
|
+ - | blackcurrant (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [United Kingdom]
> Temakor: Megint bogyok ( 17 sor )
hat termeszetesen FEKETE ribizli, mi is lenne mas?
egyebkent letezik ffeher ribizli is ami sargas szinu.
Szerintem a feketeribizli jobb mint a piros, de ha pl muffin-ba teszem akkor ke
verem es meg jol is nez ki.
A sulyokrol meg annyit: ugy ertettem hogy irjatok sulyokat, hogy ha pl 1 cs ram
a: akkor irjatok le hogy az 1/4 vagy ˝ kg, vagy egy doboz tejfol ? dl? vagy egy
tubus suritett tej ? gramm?
Aki MO-n el az tudja ezeket vagy nem is gondol ra, de ha en pl egy csomag marga
rint veszek az lehet 400, 500, 600 vagy 1000 gr.
Nem mindegy, es a vaj lehet 250 vagy 500 gr de itt pl nincs is 100 gr-os csomag
olasban.
koszi
Agnes
|
+ - | Re: blackcurrant (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Juli!
> Most hogy atmentunk az osszes bogyon (vagy meg nem?) tudja valaki hogy
> mi
> magyarul a blackcurrant? A ribizli redcurrant.
Fekete ribizli.
Udv
Emilia, Stuttgart
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #380 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>=======================================================
>Felado : [United Kingdom]
>Temakor: Megint bogyok ( 17 sor )
>Most hogy atmentunk az osszes bogyon (vagy meg nem?) tudja valaki hogy mi
>magyarul a blackcurrant? A ribizli redcurrant.
Feketeribizli :)
>=======================================================
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Re: ( 6 sor )
>> "Nem szivesen lennek viszont a kovetkezo hetekben a baromfiudvar lakoinak
>> a
>> helyeben, legyen az tollba vagy szorbe oltozott teremtese az idei
>> esztendonek. "
>Bocsánat, lehet, hogy én vagyok nagyon szoke, de milyen állat van szorben a
>baromfiudvarban? (Kivéve a rókát, akit agyonütnek lapáttal?)
A gazda baranybor bekecsben eteteskor :)
Topy
|
+ - | Koszonet (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Mindenkinek aki segitett:
Koszonom mindazoknak akik a hianyzo
KONYHA szamokat elkuldtek nekem.
Kerem tobbet mar ne kuldjetek.
Koszonettel:
Gombos Attila
|
|