Sziasztok!
Kasi curry-s tesztajarol jutott eszembe a kedvenc indiai menum.
Mind kiprobalt darab, mult evben az egyik csaladi osszejovetel alkalmabol
alkottam.
Anannaszos curry (forras: Konyhamuveszet)
Hozzavalok:
500 g csirkemell
1 evokanal curry
1 mokkaskanal fokhagyma
2 citrom leve
1 voroshagymus
2 narancs leve
chili
2,5 dl eroleves
2,5 dl tejszin
1 doboz ananasz konzerv
2 sargarepa
1 kis doboz bambuszrugy konzerv
Elkeszites:
A sárgarépát apró csíkokra vágjuk, és cukros-sós vízben puhára főzzük. A
hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra
vágott csirkemellet, kissé átsütjük, majd hozzáadjuk a curry-t, a narancs
és citromlevet, az erőlevest, és a tejszínt. Ha felforrt, fokhagymaporral,
csilivel ízesítjük, és puhára főzzük a húst. Ha a hús puha, hozzáadjuk a
kockázott ananászt, bambuszrügyet, és a répát és kissé összefőzzük.
Koret:
Kesudios mazsolas rizs
A sos vizben kifozott rizst osszekeverjuk izles szerinti mennyisegu
megaztatott mazsolaval, es piritott kesudioval. (erre a celra jobb a natur
kesudio, de csinaltam mar a klasszikus kis zacskos sos verziobol is. Ha sos
diot veszek, meg szoktam kicsit mosni. A piritashoz keves vajat vagy olajat
felforrositok egy palacsinta sutoben, radobom a diokat, es kis langon,
ovatosan, folymatos kevergetes mellett kicsit atpiritom. Nagyon keves ido
kell neki, es vigyazni kell, mert konnyen odakap.)
Az osszeallitott rizst finoman fuszerezhetjuk, (so, bors) es tehetunk ra
egy keves olajat.
Erdemes kicsit osszemelegiteni.
Rantott csirkemell - maskeppen
Ehhez a menuhoz szoktam kulonfele, erdekesen bundazott husokat kesziteni.
Harom variacio van, a dios, kokuszos, es a gesztenyes.
Mindharom esetben szep vekony csirkemell (vagy pulyka) szeletekbol
keszitem, de biztos jo a karaj is..
A hust besozom, es kicsit allni hagyom.
Elokeszitem a tojasos martogatost.
A diost a tojasos martas utan liszttel elkevert durvara vagott dioban, a
kokuszost liszttel elkevert kokuszreszelekben martom meg, es bo olajban
kisutom.
A gesztenyeshez kulon bundazot keszitek:
Harom tojast habosra verek, elkeverem egy csomag attort gesztenyemasszaval,
annyi lisztet adok hozza, hogy teszta surusegu legyen, soval, borssal,
szerecsendioval fuszerezem.
A kapott tesztaban megmartom a hust, es bo olajban kisutom.
A "rantott" husokhoz is illik a fent emlitett kesudios mazsolas rizs, plusz
meg forro gyumolcs koretet is szoktam hozza kesziteni.
Meleg gyumolcs koret
Hozzavalok:
1 doboz felezett oszibarack konzerv
1 doboz vilmoskorte konzerv
(lehetnek friss gyumolcsok is, ezesetben kompot szeruen elo kell kesziteni
kicsit.)
kb. 2 evokanal cukor
mez
citrom
citromhej
szerecsendio, szegfuszeg, fahej
Elkeszites:
A cukorbol kozepesen sotet karamellt keszitunk. Keves vizzel felengedjuk,
mezzel edesitjuk, citromlevel, citromhejjal es a fuszerekkel izesitjuk.
Kisse felforraljuk, majd beletesszuk a gyumolcsoket, es kicsit atfozzuk.
Melegen talaljuk.
A maradek fott husrol, es a multkori fokhagymas receptrol jutott eszembe,
hogy mi is szoktuk feldolgozni a maradek fott husit ugy, hogy keves hagymas
olajon megpiritjuk, sok fokhagymat adunk hozza, so bors, es jo sok tejfol.
Rizzsel, es fott krumplival is jo.
Udv
RKirszta
|
Hello Mindenkinek!
>Felado : Kasko:to" Miha'ly
>E-mail : [Hungary]
>Temakor: currys teszta ( 39 sor )
>Idopont: Sat Sep 25 02:29:28 EDT 1999 KONYHA #319
>Ezt a kajat a napokban krealtam, mikoris este 10 korul remulten vettem
>eszre, hogy tokures a frigo.
>Currys teszta
Lam-lam igy lehet a hianybol erenyt kovacsolni. Gratulalok Neked!
>Nemreg sikerult hozzajutnom Bornemisza Anna 1680-ban kiadott
>szakacskonyvehez. (1983-as hasonmas kiadas)
>Egyszeruen elkepeszto valtozason ment at a magyar konyha az elmult
>nehany evszazadban. Az itt olvasott receptek nemelyike egzotikusabbnak
>tunik a kedvenc indiai es kinai kajaimnal.
Teljesen egyetertek a fentiekkel. Reszemrol nagyon elveztem a leirasaid.
Mas:
>Felado : [Canada]
>Temakor: Re: *** HIX KONYHA *** #318 ( 21 sor )
Az onelezo kesekkel kapcsolatban irtad:
>Ez a kes ugy keszul, hogy a penge sok retegbol van osszekovacsolva.
>Namost, a hasznalat soran a lagyabb retegek erosebben kopnak mint a
>kozep fele kemenyedo retegek, igy a kopas egy piramis szeru szerkezetet
>alakit ki, amelynek a csucsa a legbelso nagyon kemeny folia es igy
Engem teljesen meggyoztel, akkor most mar egyertelmu, ha megsem marad
eles a kesem, akkor nem jo minosegu :((
Vegul egy konnyen elkeszitheto csemege, raadasul azert is jo, mert nem
tul edes.
ANANASZKREM
Habosra keverek 2 tojassargajat 3 ek porcukorral es egy ek liszttel,
felengedem egy 450 g-os ananaszkonzerv levevel es go"zon suru kremme
fozom. A gozrol leveve, de azon melegeben ovatosan hozzakeverem a tojasok
kemenyre vert habjat, es nagyon aprora osszevagott ananaszdarabokat.
(Neheny gyumolcsdarabot felreteszek disziteshez.) Talpas poharakba
toltom, es a hutoszekrenyben tartom talalasig. A tetejere tejszinhabot es
ananaszdarabokat teszek.
Sziasztok : Jeszenszky Zsoka
|
Szasztok !
Hozzavalok:
A TESZTAHOZ:
45 dkg liszt
2 tojas
4 ek. tejfol
4 ek. mez
1 kk. szodabikarbona
16 dkg porcukor
6 dkg vaj
2 egesz tojast mezzel, porcukorral es a vajjal kikeverunk, hozzaadjuk a
lisztet a
tejfolt, a szodabikarbonat. Osszegyurjuk, es 4 lapot sutunk belole.
Hozavalok:
A KREMHEZ: 0,5 liter tej
3 ek. liszt
3 ek. cukor
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
vanilias cukor (izles szerint)
A tejet a liszttel es a cukorral hidegen csomomentesen elkeverjuk, majd
felfozzuk.
A vajat a porcukorral habosra keverjuk. Ha a felfozott krem kihult, ezzel
osszekeverjuk.Megkenjuk a lapokat. Leontjuk csokimazzal es 12 oran at hagyjuk
szikkadni. (Bicske, 1993. 08. 24. E.T.)
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|