Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 189
Copyright (C) HIX
1999-05-01
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re:huspuhito (mind)  5 sor     (cikkei)
2 Sokaig ropogos sajtos sutemeny (mind)  45 sor     (cikkei)
3 Re: hazi martini (mind)  19 sor     (cikkei)
4 Wiener Tafelspitz,Grazi gasztronomiai kiallitas (mind)  103 sor     (cikkei)
5 posirozas stb (mind)  20 sor     (cikkei)
6 Konnyu kaposztas pogacsa... (mind)  21 sor     (cikkei)

+ - re:huspuhito (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Papaint, egy emesztoenzimet tartalmaz, kisse oldja a hus szovetei 
kozotti durvabb rostokat.
Hasznalatanal be kell szamitani, hogy enyhen sos ize van.

Bela
+ - Sokaig ropogos sajtos sutemeny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Idaig csak olvasgattalak titeket, de a peneszedo Tupperware kenyerdoboz 
irasra kesztetett.
Nalam is jelentkezett a peneszedes, hiaba fertotlenitettem, szaritottam 
orakon at a kenyerdobozt, ezert kb. fel eve mar hasznalaton kivul 
helyeztem, es nem tudom ajanlani senkinek. A merete is kicsi, egy 1 kg-os 
kenyer nem fer bele teljesen, es mivel valtozo mennyisegu kenyeret 
hasznalunk, ezert a maradekot mar nem tudtuk masnap joizuen megenni. A 
tobbi tarolodobozukkal nincs ilyen gondom.

Akkor egy recept amit kb. 20 eve orokoltem..

Agi fele sokaig ropogos sajtos (akit mar kinaltam vele, igy hivja )

Hozzavalok 1 adag (3 tepsiha'ta) tesztahoz:
40 dkg finom liszt
25 dkg margarin
2-3 evokanal tejfol (20 %-os)
10 dkg reszelt ementali sajt
1 pupos kaveskanal so

a szorashoz:
10 dkg reszelt ementali, 1 egesz felvert tojas, pirospaprika, komenymag
Elkeszites:
A tesztahoz valokat gyorsan  osszedolgozom, majd 3 egyenlo reszre osztom, a 
maradek 2 reszt feldolgozasig a hutobe teszem.
Egy kizsirozott villanytepsi hatoldalan kinyujtom a tesztat kb. 4 mm 
vastagsagura, megkenem a felvert tojassal, megszorom picit pirospaprikaval, 
vagy komennyel, majd a szorashoz valo sajt harmadreszevel. Derelyevagoval 
vekony csikokat huzok a tesztan kb. 1 cm szeles 7 cm hosszu darabokra 
szoktam vagni, majd 150 fokos elomelegitett sutoben kb 15-20 percig sutom. 
Amikor szep aranysargara sult kiveszem a sutobol, lecsusztatom egy talcara 
egyben a sutit es a csikok menten darabokra torom.
Lehet sutolapon is kesziteni, nekem 2 villanytepsim van, ezeket hasznalom 
felvaltva. Amig az egyik sul, addig a lehutott, zsirozott masik hatoldalan 
mar nyujtom , kenem, szorom, csikozom is a masikat.
2 adagot komenymaggal szorok, a tobbit csak sajtosan sutom.
Mivel nem tul kiados, ezert mindig min. 2 adagot keszitek egyszerre, de az 
sem marad meg masnapig :)
Nagy sikere van barhol kinalom.
Csak ementali sajtbol az igazi, es a lisznek nem grizesnek kell lennie, 
gyorsan kell osszegyurni es huvosen kell a tesztaval dolgozni.

Udv: Agi
+ - Re: hazi martini (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

**********
Hozzavalok:

 4 kg. cukor
 2 cs. mazsola
22 sz. szegfuszeg
20 cm. fahej
 6 db. kozepes citrom (kb. 60 dkg.) felkarikazva
 1 kg. rizs
 8 l.  viz
 2 db. mazsolaszem nagysagu eleszto

Egy 10 l-es uvegbe beleontjuk a vizet,
********************
Pontositsd, legyszives: mekkora egy "cs" (csomag?) mazsola?
Az uveg tiz literes, right?

T.I.A.,
Martha
+ - Wiener Tafelspitz,Grazi gasztronomiai kiallitas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok, szia Zita

Zita a legutobbi "Konyhaban" a Tafelspitzre kerdezett ra, igen ez a
marhafarto.
En nem tartom valami extra dolognak, ezert nem is irtam meg rola.
Eddig meg csak egyszer csinaltam.

Azert ha mar szoba kerult, roviden leirom, hogy hogy kell csinalni.
Legrovidebben:ez huslevesben fott marhafarto, a kulonlegesseget az
adja talan, hogy
velovel talaljak, de ha nem, akkor a levesben veloscsontot is
foznek./ez Magyarorszagon is igy van/

Hozzavalok
-----------------
1 kg marhafarto
1 csomag leveszoldseg
petrezselyemgyoker
lestyan
2 hagyma

Garnirozashoz
---------------------
porehagyma
1/2 kg velo
so, bors

A fartot a leveszoldseggel, a hagymaval es a fuszerekkel bo vizben meg
kell fozni, majd hagyjuk a levesben kihulni.

Vagjuk koralaku szeletekre fel a poret, a sargarepat, es fozzuk
felpuhara enyhen sos vizben, szurjuk le.

Vegyuk ki a levesbol a fartot, es vagjuk fel nem tul vastag
szeletekre, tegyuk egy tuzallo tanyerra, ontsunk a szeletekre egy
nagyon keveset a huslevesbol, a felszeletelt zoldsegeket osszuk szepen
el a husszeleteken, es   a sutoben az egeszet eros felso langon
melegitsuk fel.
Ugy szoktak talalni, hogy mindenki kap 1-2 szelet hust, rajta a
zoldsegekkel, kicsit megontozve/talan 1-2 kanalnyi huslevessel/, es
komenyes sos vizben fott krumplit adnak hozza, es kulon tanyerkaba
kapros-tejfolos zoldbabot/zoldszinut/

Azt a valtozatat, amikor a husra a zoldsegek mellett meg velot is
tesznek, en meg nem probaltam.
En a levesben egyszeruen veloscsontot is foztem.

Viszont 2 hete ettem valami egeszen kulonlegeset, tokmagos sutemenyt,
nagyon finom volt.
Munt tudjatok itt Steiermarkban /Stajerorszag/ nagyon kozkedvelt a
tokmagolaj, es a tokmagot sutemenyek keszitesere is fel szoktak
hasznalni.
Na persze nem ugy kell elkepzelni, hogy tokmagbol volt teljesen a
sutemeny, hanem a tesztajaba gondolom tettek egy kis orolt piritott
tokmagot. Nem is szabad sokat hasznalni belole, mert nagyon intenziv a
tokmag.A sutemenynek zold szine volt, es piskotas jellege.
Malnalekvar volt a toltelek benne, es csokolademazzal volt boritva.
Ilyet eddig meg en sem ettem, ugyhogy nem is gondoltam volna, hogy
ilyen finom.
Meg kell hogy mondjam, hogy nagy fenntartasokkal rendeltem csak.
/Etteremben ettem/
Igyekszem megszerezni a receptet, es akkor megirom Nektek, mert ez
tenyleg egy kulonlegesseg, nem nagyon hiszem, hogy sok szakacskonyvben
benne van, nekem van rengeteg, de egyikben sem lattam meg.

Ma kezdodott a Grazi Vasar, az egyik pavilonban
kulinaris-gasztronomiai kiallitas is van, mindenfele naponta valtozo
programokkal, ma azt mutatta be egy nenike, hogy hogyan sutnek a
parasztok kenyeret, milyen nyersanyagokat hasznalnak stb.
Sajnos ma nem tudtam elmenni, pedig biztos kaptam volna egy jo par
tippet.
Minden nap valami mas dolgot mutatnak be, en csutortokon megyek a
vasarba, ha szerencsem lesz, akkor epp valami erdekes dolgot fognak
mutatni.
Ha jol emlekszem, van egy olyan nap, amikor valami iskola/szakacsok/ a
KUK idoszak
eteleit fozik, es persze recepteket is adnak. Erre a programra magyar
szakacsokat is meghivtak-olvastam az ujsagban.
Egy masik napon meg a bor kerul teritekre-mondjuk ez engem kevesbe
erdekel.
Nem messze innen, ahol en lakom, van egy bio-foldmuves iskola, ennek a
kepviseloi azt fogjak bemutatni, hogy hogyan fozik a bio-sort.

Ujdonsag a mezparfe epervelovel es karamelizalt tokmaggal-olvasom most
az ujsagban-ez is egy bio-foldmuves csalad "talalmanya"

A csaszari idokbol kozolt ma az ujsag egy receptet "Ozfile Szecheny
Grof modjara"
Valami fantasztikus jo lehet, de mivel meg nem keszitettem en magam
el, nem irom ide, akit erdekel, irjon maganba, annak elkuldom.

Egyebkent az a pavilon ahol ezek a programok zajlanak, a legnagyobb az
egesz vasarban, megtalalhatoak egyebkent meg mas nemzetek kepviseloi
is, kis vendeglo-standokkal.
Az egesz valami oriasi.
Itt Grazban a Vasar tenyleg vasari hangulatban zajlik, sok persze a
giccs, ketyere-metyere, de egeszeben jot lehet szorakozni, wurstlival
egybekotve. Persze vannak
komoly dolgok is, a kultura es technika vilagabol egyarant.
Az iden nagyon sok magyar kiallito lesz, tobb mint az elozo evekben.
Bocs a nehany nem konyhas mondatert, de gondolom kivetelesen belefert.
Udv
Vica
+ - posirozas stb (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Afonyanak koszonom a buggyantott tojas leirasat, most mar emlekszem
tenyleg a nagyanyam a komenymagos levesbe tett ilyet, es volt egy
ugynevezett tojasleves is, abba is tett, de lehet hogy ezt csurgatott
levesnek mondjak, mert kulonben a tojas ugy cafatokban volt benne.
Mindenki kapott egy-egy buggyantott tojast bele es meg is volt az
egesz ecetezve egy kicsit.
Fogalmam sincs, hogy ezt hogy kell csinalni.

Vitamin es zoldsegkeszites ugyeben most mar egesz jol ki vagyok
okositva Emilia altal, koszi.
Tenyleg en is ki fogom probalni az en edenyemben a viz nelkuli
parolast, ma petrezselymes krumplit csinaltam benne, nem kellett hozza
sem nyulnom, nemhogy megkavarni. Annyira jo edeny, pedig nem AMC es
nem Zepter.
Csak szendvicsalju, es az oldala sem csak egy femlap egyszeruen, a
teteje is jol zar.
Csak egy baja van, hogy a fedo fogoja lejar.

Udv
Vica
+ - Konnyu kaposztas pogacsa... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Hozzavalok:
50 dkg feher kaposztabol keszult piritott kaposzta
25 dkg retesliszt
10 dkg margarin
2 dkg eleszto
1/2 dl tej
2 kockacukor
1 tojas
1 ek. tejfol
so.
Az elesztot 0,5 dl langyos, cukorral izesitett tejbe morzsoljuk,
felfuttatjuk, majd a liszttel, a margarinnal, a tojassargaval es a
tejfollel osszedolgozzuk. 1 oraig pihentetjuk, ujjnyi vastagra
nyujtjuk es a kaposzta felevel megkenjuk. Osszehajtogatjuk,
meg 1 oraig kelesztjuk, majd kinyujtva a kaposzta maradekaval
megkenjuk, ismet osszehajtjuk, vegul 2 ujjnyi vastagra nyujtva
pogacsaszaggatoval kiszurjuk es tojasfeherjevel megkenjuk.
Pirosra sutjuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS