Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 319
Copyright (C) HIX
1999-09-25
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 currys teszta (mind)  39 sor     (cikkei)
2 Magyar fouri konyha a XVII. szazadban (mind)  63 sor     (cikkei)
3 Re: krumpli-problemak (mind)  17 sor     (cikkei)
4 Re.: sultek es gombas retes (mind)  18 sor     (cikkei)
5 Re: *** HIX KONYHA *** #318 (mind)  21 sor     (cikkei)
6 keselezes, fott hus (mind)  28 sor     (cikkei)
7 kovaszkeszites (mind)  82 sor     (cikkei)

+ - currys teszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Jo etvagyat mindenkinek!

Ezt a kajat a napokban krealtam, mikoris este 10 korul remulten vettem
eszre, hogy tokures a
frigo.

Currys teszta

Hozzavalok 4 szemelyre: 2 kozepes, vagy 1 nagy fej voroshagyma, 4-5 gerezd
fokhagyma,
currypor, so, bors, cukor, 1/2 kg spagetti (vagy mas)

A voros és fokhagymat aprora vagjuk, majd forro olajban sutni kezdjuk (nem
kell szetparolni,
a vegen hagymaallagunak kell lennie) mikor mar uveges es eppen kezdene
sargulni, hozzaadjuk
a curryt (kb. 2 ek) es visszatesszuk a tuzre par masodpecre folyamatos
kevergetes mellett, hogy
az izeit felebresszuk (ahhhh, mily valasztekosan fogalmazek!) majd felontjuk
az elore odakeszitett
vizzel (erzesre). Ekkor johetnek az egyeb fuszerek, persze a cukorbol csak
egy csipet az
izharmonia miatt. A szoszunk pillanatok alatt besurusodik egy kicsit es
kesz.
A kifott es leoblitett tesztat a forrasban levo szoszba ontjuk es
atforgatjuk.

Nekem izlett

Egyebkent a curry levest is hasonloan csinalom, annyi kolombseggel, hogy a
hagyma helyett
keves rantassal kezdek es zsemlekockaval talalom, esetleg nemi sajttal
meghintve.

Kulonben nem szeretem a curryt 8-)))

Egeszsegetekre!
KASI

+ - Magyar fouri konyha a XVII. szazadban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Jo etvagyat!

Nemreg sikerult hozzajutnom Bornemisza Anna 1680-ban kiadott
szakacskonyvehez. (1983-as hasonmas kiadas)
Egyszeruen elkepeszto valtozason ment at a magyar konyha az elmult
nehany evszazadban. Az itt olvasott receptek nemelyike egzotikusabbnak
tunik a kedvenc indiai es kinai kajaimnal.
Az akkori etelekhez viszonyitva a "modern" magyar konyha egyszeruen
primitivnek tunik a maga so-bors-paprika "szentharomsagaval", a porkolttel,
meg a rantotthussal.

Alljon itt szemleltetes keppen nehany recept, az eredeti nyelvezetet beturol
-beture megtartva. A nehezen ertelmezheto szavakat megprobalom mai
magyar nyelvre "forditani". Talan szokatlan lehet a leirasok rovidsege.
Ennek az lehet a magyarazata, hogy iroja muvet kepzett szakacsoknak,
vagy a keves irastudo nemesasszonynak szanhatta. Ugy gondolom azonban,
hogy egy gyakorlo haziasszonynak (haziembernek) eleg ennyi instrukcio.

Mivel senkit sem szeretnek erdektelen temakkal untatni, ha azt akarjatok,
hogy kuldjek meg ilyen recepteket, irjatok!


Su:lt havasi tyu'k:
Ha melegen akarod adni, csina'lj levet ala'ja - aka'r e'des, aka'r savanyu'
le'gyen; avagy jo'
barnale'vel amely savanyu', vagy e'des. Ve'gy egy darab na'dme'zet(cukor),
fahajat,
sa'fra'nyt, szegfu:vet; to:lts bort re'a', hadd olvadjon meg a na'dme'z.
Mete'lj citromot avagy narancsot ala'ja - sze'p alaposan, s fo"zd meg
egyu:tt.
Sze'p feje'r le'szen az na'dme'ztu"l. Ha pedig ke'me'lleni akarod a
na'dme'zet,
pergelj lisztet bele', s to:lts egy keve's ecetet re'a': u'gy jo'i'zu"
le'szen.
Az olyan levet mindenfe'le su:ltek ala' csina'lhatni, vadhu's ala' is.

Az orra't az o:ko:rnek fo"zd meg jo'l vi'zben. So'zd meg, to:lts egy kis
ecetet re'a'.
Vedd ki, e's hadd hu"ljo:n meg. Mete'ld kerekdeden. Ra'ntsd meg vajban, s
mikor
megra'nto'dott, szu"rd le az vaja't. Ve'gy e'retlen szo"lo"t. Szedd le az
szeme't,
e's ha'nyd bele'; gyo:mbe'rt is egy keveset e's tehe'nhu's-levet, aki nem
igen so's.
Hadd forrjon egyu:tt fel: savanyu' e's jo'i'zu" le'szen az szo"lo"tu"l.

O:reg tyu'k magyar mo'don, sa'rga'n ke'szi'tve:
Vagdalj alma't, vereshagyma't s citromot apro'n. Fo"zd meg
tehe'nhu's-le'vben,
ami'g elfo". Tedd bele' az tyu'kot. Ha megfo"tt, to:lts egy keve's ecetet s
bort
re'a', hadd fo"jo:n egyu:tt. Csina'ld meg borssal s sa'fra'nnyal,
na'dme'zzel,
hadd fo"jo:n, hadd keve's legyen a leve. Kenyeret is vagdalhatsz bele': u'gy
su"ru"
le'szen. Mete'lj ta'rkonyt is bele' avagy citromot - sze'p sze'lesen: u'gy
jo'.


Egeszsegetekre!

KASI

+ - Re: krumpli-problemak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =============================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: kesek+ egyebek ( 46 sor )

> EMILIA
> Kosz a jo tanacsot a forro krumplit illetoen, mindig ugy szoktam,
> es megis nem mindig OK. :((

Mit gondolsz, miert keszitek en olyan ritkan krumplis tesztakat? :-))))
A szilvas gomboc minden osszel megkerul, de pl. a nemet krumpligombocot
meg eddig nem probaltam ki. Erdekesseg: a multkor az egyik (nagyon jo)
szakacs kissebbfajta krumpligombocot foliaba tekert, osszekotozte es ugy
tette bele a forro vizbe. Azert a sztrapacskanak csak nekifogok most mar
valamikor...

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re.: sultek es gombas retes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [Sweden]
> Temakor: sultek es gombas retes ( 26 sor )
> Idopont: Fri Sep 24 10:44:52 EDT 1999 KONYHA #318
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> 
> Udv Konyhamuveszek!
> 
>      Eloszor jelentkezem korotokben. Magamrol csak annyit, hogy imadok
> fozni, fobb olvasmanyaim a receptek. Nehany hete vagyunk
> Svedorszagban, igy jol jonnek az ujitasok.
>      Cs. Lacinak koszonom a Luca fele csirket, finom lett. En fel oraig
> sajt nelkul sutottem majd 15 percig sajttal, igy a husi tokeletes
> lett.
Kedves Tibor !
Koszi, ez jolesett a sok csesztetes utan. (Remelem a Vica olvassa a listat !)
--
                    <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #318 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

At 08:31 PM 24/09/99 -0500, Zita wrote:
> >vannak bizonyos "one'lezo kesek", amiket nem lehet elesiteni.
>Egyszer valakinek en is ezt mondtam, es kinevetett :-). Hogy ugyan mitol
>elezne meg magat a kes... Az olloknal logikusabbnak tunik, mert a ket el
>allandoan surlodik. De a kesnel??

Ez a kes ugy keszul, hogy a penge sok retegbol van osszekovacsolva.
A legbelso egy foliavekonysagu nagyon kemeny vidia vagy karbon acel,
ezen ketoldalt fokozatosan lagyabb es lagyabb acelretegek vannak
(a "lagy" persze, relativ, meg a legkulso, leglagyabb reteg is normal inox
evoeszkoz-acel...
Namost, a hasznalat soran a lagyabb retegek erosebben kopnak mint a
kozep fele kemenyedo retegek, igy a kopas egy piramis szeru szerkezetet
alakit ki, amelynek a csucsa a legbelso nagyon kemeny folia es igy 
gyakorlatilag
azt az eredmenyt kapjuk, mintha egy rendes kest koszorulnenk ilyen formara.
Az ilyen kes eloallitasa - mar ha jo minoseg - nagyon komplikalt, ezert az 
ara
is magas.

Samuka
+ - keselezes, fott hus (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Keselezes:
A Tv-ben az egyik keseket reklamozo musorban azt mondtak, hogy meg lehet
elesiteni a keseket egyszeruen a keramia- vagy porcelanbogre aljan, ott,
ahol nincs rajta maz. Ez a bogrek aljanak a szelen van, ahol egy kicsit
erdes a tapintas. En kiprobaltam, elesebb lett a kes. Lehet, hogy nem olyan
tartos, mintha egy szakember elezne meg, de a bogre mindig keznel van, csak
nehanyszor vegig kell rajta huzni a kes mindket oldalat. Ezt akar minden
nagyobb igenybevetelnel elvegezheto, nem kerul semmibe. (Ez nem az onelezo,
reces kesekre vonatkozik.)
Szerintem erdemes kiprobalni.

Fott hus.
A nagymamam gyerekkoromban, ha hulevest fozott, akar csirkebol, akar mas
husbol, nagyon sokszor keszitett fokhagymas pecsenyet.
A csirkehust vagy husszeleteket keves olajon hirtelen atpiritotta, sok
fokhagyma tarsasagaban. Nem sutotte sokaig, csak addig, mig kicsi szint
kapott. Keves leves hozzaadasaval meg egy kis szaftot is keszitett, amivel a
hust meglocsolta talalaskor. Legtobbszor valamilyen martast is keszitett
hozza, mint paradicsommartast, tormammartast vagy egyeb mast.
Lehet a ledaralt husbol krokettet kesziteni, suru besamellel, jol
fuszerezve, bepanirozva.
Ha zoldseges rizsbe keverjuk az aprobbra vagott csirkehust, kis reszelt
sajttal, petrezselyemzolddel finom rizottot lehet kesziteni 2. fogasnak.

Udv.
Aliz
+ - kovaszkeszites (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, Konyhasok
Szia, Yobi

Mar is itt vagyok a kovaszkeszites fortelyaival.

A kenyer igazi zamatat a kello ideig erlelt kovasz adja meg.
A kovasz nem mas, mint az elozo sutesbol egy darabka nyers 
teszta. Ezt en osszekeverem egy marek liszttel es 
osszemorzsolom. Egy szellos textilzacskoba teszem, felakasztva 
tarolom a kovetkezo sutesig.

Az igy eltett kovaszt hasznalat elott mindig be kell aztatni langyos 
vizbe es a leszurt levet kell felhasznalni igy: a kovaszos let 
elkeverjuk 1dkg friss elesztovel, a liszt kozepebe kialakitott 
melyedesbe ontjuk es annyi lisztet dolgozunk ossze vele, hogy jo 
kemeny gomb alakuljon ki belole. A lisztbe agyazva letakarjuk es 
addig pihentetjuk, amig jol felduzzad, a tetejen a lisztes kereg 
repedezni kezd es a szaga enyhen alkoholos. 
Ha ez megtortent, kezdhetjuk a dagasztast.

Nos, akinek meg nincs kovasza, annak leirom, hogy az elso 
kovaszt hogy lehet elkesziteni.

2 dkg elesztot 2 dl langyos vizzel egy ketliteres zomancozott 
fazekban feloldunk  es annyi lisztet keverunk hozza, hogy tejfol 
surusegu legyen.
Kenyerruhaval (textilszalveta) letakarjuk es langyos helyre allitjuk.
Ketorankent fakanallal megkeverjuk. Hat-nyolc oran at erleljuk. 

A dagasztashoz mindig langyos folyadekot hasznaljunk. A hidegtol 
megfazik, a tul melegtol megfo a kovasz. Soha ne egyszerre 
ontsuk a folyadekot a talba, hanem aprankent, amennyit a teszta 
kivan.
Kenyes a sozas is, mert fel kg tesztahoz egy csapott teaskanal 
sot szamitunk, de van, aki sosabban vagy sotlanabbul szereti. Az 
osszeallitott nyers tesztat meg lehet kostolni es eldonteni, hogy 
akarunk- e meg bele tobb sot tenni vagy sem.
A krumplit mindig puhara fozve es forron attorve, majd lehutve adjuk 
a tesztahoz.

Nagyon fontos az alapos kidolgozas, dagasztas.

A kezzel valo dagasztas idejet irom, a geppel csak kevesebb ideig 
kell dagasztani. En is geppel dagasztok, de egyszer erdemes 
kezzel is kiprobalni, mert kulonleges elmeny erezni, hogyan alakul 
a massza at a kezeid kozott kenyerre.

A buzalisztbol keszult kenyertesztat 10-15 percig
a rozslisztbol        "              		    20-30   "

A teszta egyebkent megmutatja, hogy mikor jo. Ha mar kezd 
elvalni a kezunktol es a labastol.

A dagasztas utani folyamat a kelesztes. Szobahomersekleten 
letakarva. Ha tulsagosan meleg helyre tesszuk, a teszta tul hamar 
megno, nem tudja a kovasz kifejteni a hatasat. 
Korulbelul egy ora alatt a duplajara kel a teszta.
Annal izletesebb a kenyer, minel tobbszor dagasztjuk (ketszer 
eleg) . Miutan megkelt, ujra atgyurjuk, de mar nem olyan 
eroteljesen es sokkal kevesebb ideig. 

A kelesztes utan kovetkezik a formazas ( regen ez volt a szakitas)
Ha lagyabb a teszta, akkor peremes sutoforma ajanlott, mert igy 
nem lapul el a kenyerunk. 
Egyebkent mindenki izlesenek megfeleloen formazhatja.

Bevetes elott ajanlott egy kis vizzel megkenni a tesztat, mert igy 
fenyesebb lesz a heja. 

Elomelegitett sutobe tesszuk 180-200 fokra kb. 10-15 percig utana 
mersekeljuk a langot es kb. 150 fokon sutjuk  meg legalabb 30-40 
percet, a kenyer nagysagatol fuggoen. 

Ha kivettuk a sutobol akkor vizes kezzel megsimogatjuk es meg 
betesszuk par percre. 

A sult kenyernek olyan illata van, amitol a csaladi tuzhely is uj 
erore kap.

Nos, mara ennyi, legkozelebb receptet is kuldok.

Udv, Agota

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS