Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 352
Copyright (C) HIX
1999-10-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Nehany kerdes es a zuzaporkolt + egy portugal (mind)  69 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #351 (mind)  72 sor     (cikkei)
3 Gomba (mind)  18 sor     (cikkei)
4 Re: hagymazas, szarvasgomba (mind)  149 sor     (cikkei)
5 Gombapaprikas (mind)  93 sor     (cikkei)
6 kukta, indiai etelek, gombas etelek (mind)  57 sor     (cikkei)
7 Varatlan vendeg (mind)  21 sor     (cikkei)

+ - Nehany kerdes es a zuzaporkolt + egy portugal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> Felado : Csavajda Laszlo

Kedves Laszlo! Az altalad kuldott receptek valtozatlanul jok, de
szeretnem most mar megkerdezni, hogy ezek kozul mennyit
keszitettel el sajatmagad? Ugyanis nehol santitanak, amire csak
akkor jovunk ra, ha eppen csinaljuk. Csak kerdes es nem sertes!!!

> Felado : Kasko:to" Miha'ly

>6. Bo, forro ghiben sussuk ki a purikat. Locsolgassuk forro ghivel.. 
>Csopogtessuk le a purirol a ghit.
Mi az a ghi? Te tudod?

> Felado :  [Hungary]

>Lenne egy egyszeru kerdesem, szoktatok-e aluminium (Al) kukta fazekat
>hasznalni?
Igen, meg mindig mukodokepesek a magunkkal hozott kuktaink. 

>Miutan az Al-rol olyan sok dolgot allitanak, leginkabb azt, hogy rakkelto.
Jelentem, mindannyian elunk es senki nem rakos a csaladban huszevi
hasznalat utan sem.

>Hat akkor mi a teendo, ha eppen most nincs az embernek egy vagyona, 
>hogy rozsdamentes kuktat vegyen ?
Hasznalja tovabbra is az AL kuktat! Ha netan megis veszel rozsdamentest,
Niki lanyomat nehogy a kozelebe engedd, mert te is ugy jarhatsz ahogy mi!

> Felado :  [International]

>Szeretnek fozni egy jo zuza porkoltet, de nincs egy receptem sem.
Biztosan tobbet is fogsz kapni, en irom az altalam keszitett valtozatot.

1 cs zuza szepen megtisztitva/az osszes sargas reszt vakard le rola/ es
eleg vekony szeletekre vagva, 1 fej hosszaban szeletelt voroshagyma
kb 1/2 dl olajon megparolva/uvegesre, amit nemi sozassal gyorsithatsz/
Aztan vagy kuktaban vagy labasban fozod miutan megszortad paprikaval,
megborsoztad, meg egy kisse megsoztad, nemi majorannaval es egy kis
mustarral izesitetted a vizzel felontes elott./Annyi kell, ami ellepi/
Kuktanal nem kell potolni a vizet, de a labosban igen mire puhara fo
es ennek megfeleloen nem art idonkent megkostolni az ujrafuszerezes
miatt, vagyis so, bors stb. Kuktaban gyorsabb, labasban kb 1- 1/2 ora.
Viszont nagyon finom es en gyakran fozok zuzabol un hamis milanoi 
makaronit is, ami ugyanebbol a zuzaporkoltbol all paradicsompurevel 
kiegeszitve es makaroni helyett a spagetti is illik hozza, de a reszelt 
sajt
nem maradhat el a talalaskor./Minden maradek, felig mar szaraz is jo./
Sajna, csak igy tudok receptet irni, mert mindig magam elott latom, ahogy
csinalom. A tobbiek mar megszoktak es altalaban boldogulnak.

Egy portugal porkoltvaltozat es foleg zoldsegkedveloknek ajanlom:

1/2 kg sovany marhahus vekony csikokra vagva, keves olajon hirtelen
atsutve. A tuzrol leveve hozzaadunk 1 fej hosszaban szeletelt hagymat,
2 gerezd aprora vagott fokhagymat, megszorjuk pirospaprikaval, sozzuk,
borsozzuk es felontjuk annyi vizzel, hogy jol ellepje, sot tobbel is lehet
miutan ugyis allandoan potolni kell mikozben a hus fo. 1 db husleves-
kocka nem rontja el es nemi vorosbor sem, sot..., de nem muszaj bele.
Ezzel szemben viszont muszaj egy kisebb fej karfiolt, 2 db sargarepat es
1 db feherrepat megtisztitani. A karfiolt rozsaira szedjuk/az apro zold
levelkeket is megtartjuk/ a repakat karikazzuk, akarmilyen szep nagyok
is lesznek, mert ugyis szetfo a java. A felig puha hushoz hozzaontjuk
a zoldsegeket es viz meg a fuszerek potlasaval keszrefozzuk, de a
legvegen nemi lisztet is keverunk hozza, hogy igazan suru legyen.
Sos vizben fott, hosszukasra vagott krumplival talaljuk. Finom!

Udv mindenkinek: Edit
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #351 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello mindenkinek!

Mar cimet sem kellett kitalalnom, mert van itt annyi minden...

> Felado :  [International] 

Kedves Gabo!

>Orulnek nehany javaslatnak, milyet vegyek Budapesten elunk
>/, ha megkozelitoleg hasonlo izu termeket szeretnek inni, mint a tej. /
Zacskos tejet/3,6 % zsirtartalommal/ es aznap meg kell inni az igaz,
ha nyersen szereted, mert masnapra megsavanyodik meg a hutoben is.
Megis - eddig meg mindig ez a legfinomabb a gyerekeim szerint is es
csak nyaranta isszak. Semmilyen flancos "kulfoldi" csomagolas es iz
nem nyerte meg a tetszesunket es amig lehet zacskos tejet kapni, addig
nem is fogunk masmilyet venni otthon. Aztan jon majd az ostermelo
es a tejeskanna, mert igenis van finom tej Mo -on is.

>Ti milyen tejet isztok. A valaszokat kizarolag maganban varom. 
Mi itt csak sved tejet iszunk es abbol is a legerosebbet, ami szinten 3,6 
%
zsirtartalmu. A valasztek a 0.5 -osnel kezdodik/ez sarga dobozos/, aztan
a kicsivel "erosebb" 1,5 kekdobozoson keresztul a piros 2,8 - on at vegul
eljutunk a narancssarga 3.6 - oshoz.
Nevuk is van, de ezt eleg nehez magyarosan leirni.
Maganban is elkuldom ugyanezt a valaszt, de nem art errol nyilvanosan
beszelgetni, miutan a legtobb Konyhatundernek gyerekei is vannak.
Igen, a fiuknak is es szinte minden gyerek szereti a tejet, sot nagyon sok
csaladnal a napi 2 -3 -4 l a minimum.

Zita!

> Nekem a pezsmarol csak a pacsuli ferfikolnik jutnak eszembe.... 
Nem kotozkodni akarok, de a pacsulik nem pezsma illatuak, miutan
ez eleg draga illatanyag, az ambrahoz hasonloan es csak a markasabb
ferfi es noi illatszerekhez hasznaljak ezeket.

>Igen, eszembe jutott, mennyit eszik egy diszno.... :-))) Es
>raadasul ezeket a speci disznokat biztos jobban kenyeztetik, kulonleges
>kajak, komfortos disznoolak, stb.  .... :-))))))))
Na latod, pont ezert olyan draga es olyan orszagokban meg foleg, ahol
hiaba is turnak a disznok ill a kutyak sem talalhatnak. Ozonviz utan 
sem.:-))) 

>Lehet, hogy el is megyek hetvegen a nagycsarnokba, hatha vannak
>gombaarusok. Teljesen fellelkesitettel! :-)
Ez is valami es kossz, de azt hiszem mar kisse elkestel. Elvileg vege a
gombaszezonnak, viszont a jo ido miatt lehet, hogy szerencsed lesz.
Vegyel minnel tobbet es fagyaszd le. Ugyanolyan finomak felhasznalaskor. 

Ja, egy almas recept, ami amerikai almastorta nevre hallgat:

20 dkg margarint habosra keverunk egy 2 es fel deciliteres bogrenyi
cukorral es ezutan egyenkent szepen belekeverunk 3 tojast. Hozza-
adagolunk 2 cseszenyi lisztet es egy teaskanalnyi sutoport es ha mar
ez is jol elkeveredett akkor meg 1 dl tejszint.

Egy kerek tortaformat kikenunk margarinnal es kisse beszorjuk morzsaval.
4 db eleg nagy almat szeletelve/hejastul, de maghaz nelkul/ elteritunk a
formaban es megszorjuk igeny szerint fahejascukorral. Raontjuk a
tesztat es alacsony homersekleten megsutjuk. Max 175 ° -on es kb 1 orat
kell sulnie, amig szep piros lesz es at is sul. Talalaskor felvert 
tejszint
vagy vaniliamartast adunk hozza. 

> Felado :  [Hungary]

>Tudja-e valaki, hogy hogyan kČsz¸l az igazi Csabai Kolbˇsz ?
Tudni - tudom, de hazilag nem kivitelezheto. A langolt
kolbasz mar inkabb, mint fustolt hazikolbasz. Kuldjem?

Udv: Edit
+ - Gomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zita!

Szerintem a legtöbb más gombaetel (na jo a rantott és a toltott
kivetelevel) is szegfugombabol a legjobb - levestol bakonyiig.

Kedves Tibor!

Nezz szet esetleg ezen a cimen (minek ujra gepelni, amit egyszer mar
leirtam): http://www.nexus.hu/mulanyao/anyg_2.html#Gombák. Persze eppen
a legismertebb etelek (porkolt, paprikas, rantott....) nincsenek ott, de
irok gyorsan egy egyszerut, amit nagyon szeretunk: pici hagyman, sok
zoldpetrezselyemmel, feher borssal, borral-huslevel parolni a gombat.
Minden semleges korettel (rizs, piritott dara, krumplipure) lehet adni.

Edit

Ps: Tudom, van mar ilyen nev, de nekem is ez jutott. Hasznaljam a
Mulan-t?
+ - Re: hagymazas, szarvasgomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok.

kesessel de... talan a Konyhara is ervenyes hogy jobb kesobb mint soha
:-)

Tucsinak:

> lesznek a hus mellett, amit en imadok. Ezek utan amikor kinyitottam az
> edenyt A husszeletek egy hihetelenul suru es fantasztikusan finom
> barna szaftban usztak.

> Eletem legjobb tevedese volt.

Amit felfedeztel, az nem mas mint a boeuf miroton, a francia hagymas
marhahus egyszerubb valtozata. Ez FO-ban nagyon elterjedt, ide irok egy
valtozatot az egyik allitolag legjobb parizsi bisztrobol (na nem, en
sajna meg nem kostoltam ott, de van egy konyvem). Tenyleg nagyon finom
eledel, ha sikerul idoben megfoznom a hust, szivesen keszitem en is.

Hagymas marhahus (Boeuf Miroton)
> -----------------------------------------------
4 szemelyre:
75 dkg fott marhahus (felsal, farto, tehat jobb fajta, lobogo vizbe
beletenni, aztan csak halk remegessel fozni)
4 nagy hagyma, vekony karikakra vagva
50 g vaj, keves olaj
1 EK liszt
1 EK paradicsompaszta
0,5 l marhale'
1,5 EK ecet
10 dkg kis ecetes uborka (cornichons, az az egesz kicsi fajta),
szeletekre vagva
prezli
so, bors

A marhahust vekony szeletekre vagjuk.
A vajat keves olajjal - igy nem eg oda - egy serpenyoben felforrositjuk.
Beletesszuk a hagymat es keverve uvegesre dinszteljuk. Raszorjuk a
lisztet es kavarva meg par percig piritjuk.
Hozzaadjuk az ecetet, paradicsompasztat, marhalevet es az uborkat,
soval, borssal fuszerezzuk es 20 percig fozzuk.
Az igy kapott martas kb. felet egy tuzallo edeny aljaba ontjuk, a
husszeleteket rarakjuk, a maradek martassal leontjuk. A tetejet
megszorjuk prezlivel es 10 percig a lerben sutjuk.

Persze az sem art nekije, ha ecet helyett pl. voros borral izesitjuk :-)
Azzal izles szerint ontjuk nyakon, 2 dl-tol felfele.

Melle parolt rizset adunk.

Na es ha tovabb hagymaznuk, elerkezunk ujra a quiche-hez is :-)

Svab hagymatorta (Zwiebelkuchen avagy tarte a l'oignon avagy quiche
alsacienne)
------------------------
Elesztos teszta:
10 g eleszto (vagy ennek megfelelo szaraz eleszto)
kb. 1/8 l langyos tej
25 dkg liszt
60 g zsir vagy vaj
1 tojas
csipet so

Toltelek:
1 kg hagyma (ez legyen lehetoleg jofajta, ne csak csipjen)
80 g fustolt husos szalonna vagy izles szerint teperto
30 g vaj
1/4 l tejfel
3-4 tojas
so, 1 EK komenymag

(Tapasztaltak es geppel dolgozok az elso reszt atugorhatjak, de a
teljesseg kedveert leirom.)
1. Az elesztot szetmorzsoljuk, keves tejjel es 2 EK liszttel elkeverjuk.
A tobbi lisztet egy nagyobb talba vagy a gyurodeszkara kupacba szorjuk,
a kozepere melyedest nyomunk. Az ekozben megkelt elesztot beleontjuk a
melyedesbe, keves liszttel beszorjuk. Huzattol vedett helyen addig
hagyjuk kelni, ameddig a liszttakaro fel nem szakad. Most a tobbi
hozzavalot is hozzaadjuk es sima tesztava dagasztjuk, ameddig szepen
elvalik a keztol.
Betakarva ujra kelesszuk ameddig a duplajara novekszik.

Ha szaraz elesztonk van, azt egyszeruen elkeverjuk a liszttel, azutan
hozzaadjuk a tobbi tartozekot.

Konyhageppel (ahogy en keszitem):
Az elesztot megkelesszuk mint fennebb. A lisztet beletesszuk a gepbe, ra
az elesztot es a tobbi hozzavalot es a geppel addig keverjuk, ameddig
szepen ossze nem all (erre van rendszerint utasitas hogy elobb lassan,
azutan gyorsan). Azutan meg kis ideig kezzel is dagasszuk es kelesszuk
mint fennebb.

2. A hagymat megtisztitjuk es lehetoleg atlatszoan vekony (fel)karikakra
vagjuk. (En utoljara ezt is a geppel csinaltam, nem konnyeztet meg
annyira es gyorsan megy.) Az apro kockara vagott szalonnat es a hagymat
a lassu tuzon felolvasztott vajban uvegesre dinszteljuk. Ha megvan,
hagyjuk kihulni.

A tojassargajat elkeverjuk a tejfellel, soval es komenymaggal es a
kihult hagymaval. A tojasfeherjet kemeny habba verjuk, ezt ovatosan
osszekeverjuk a hagymas kulimasszal.

Egy kapcsos sutoformat (vagy ama bizonyos kerek, lapos, hullamos szelu
tuzallo format) jol kivajazunk. A tesztat kinyujtjuk, belehelyezzuk, a
szeleket kb. 2-3 cm-re felnyujtjuk a forma oldalara. A hagymakulimaszt
rateritjuk.

200-225 fokra elomelegitett normal sutoben kb. 35-40 percig sutjuk,
ameddig a teteje szep aranybarna lesz.

Valtozatok:
Ha mindez omlos tesztaval keszul, akkor az elzaszi hagymatortanak
nevezendo vagy elzaszi quiche-nek, a Quiche Lorraine mellett a masodik
nemzeti eledel arrafele.

A toltelek egyszerubb elkeszitese: a tojasokat egeszeben verjuk fel es
keverjuk ossze a tobbi hozzavaloval. En igy keszitem majdnem mindig, az
ize semmivel sem rosszabb.

Mind Elzaszban mind itt Svaborszagban a hagyomanyos ital hozza az idei
szuretbol szarmazo must, uj bor. Akarmilyen furan hangzik bizony jol
csuszik ra - felteve, ha nem holtra sterilizalt, OlaszO-bol tankkal
szallitott szololerol van szo. Persze megy hozza a jo szaraz feher bor
is, az elzasziak tudjak mi dukal :-)

Akkor most azt is elmondom, miert szeretem a quiche-feleket altalaban.
Sokfele zoldseggel lehet varialni - pl. nagyon finom porehagymaval vagy
pore-sampion keverekkel - a tesztaja lehet omlos vagy elesztos, buza-
vagy tonkolylisztbol. Lehet azon forron foetelkent enni es lehet
langyosan, kissebb adagokban eloetelkent vagy bor melle valo falatnak
enni. Ezert jo vendegvaro is, meg az az elonye is megvan hogy a
haziasszonynak/ferfiunak nem kell allandoan a konyhaban rostokolni
mialatt odabenn alakul a hangulat. Elore el lehet kesziteni, idoben be a
sutobe, aztan atoltozni miegymas es amikor megvan csak 2 perc alatt
hatasosan kivenni es bevinni az asztalra, a latvany se rossz. Es egy
ilyen lapos kerek forma pont 4 adag, ergo mi 2 napig eszunk belole
(felmelegitesre letakarom alufoliaval).

---------
Szarvasgomba:

MO-n kb. mennyi az ara? Ugy tunik, ott meg megfizetheto, foleg ha
tenyleg a feherrol van szo. Itt - most kezdodik a szezonja - kb. 7 DEM
10 g (azaz tiz gramm!) a fekete, de lattam mar 10 DEM-ert is, a feher
amugy kb. 16 DEM-nel kezdodik. Igy be kell erjem az 1 dl illatositott
olajjal, habar az is kerdes, honnan szarmazik az illat benne.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Gombapaprikas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Rettenetes almom volt az ejjel, es amikor ma reggel felebredtem, az 
agyam ugy nezett ki mint egy furdokad, amibe valaki egy lepedovel
osszecsavart paplant dobott.

Elmeselem az almomat, hatha valaki tud vele mit kezdeni!
Reggel frissen ebredve ahogy kinyitottam a szememet jokedv keritett 
hatalmaba, mert lattam, hogy a kertet olelo fenyofak csucsa vilagosan
fenylett ami azt jelenti, hogy ragyogo napsuteses oktoberi ido van.
Mielott meg teljesen kiorultem volna magamat, szinte elviselhetetlen
ehsegerzetem tamadt, mintha napok ota nem ettem volna, pedig az utobbi 
evekben nem emlekszem , hogy ilyen elofordult volna velem.
Futyoreszve indultam le a lepcson, nehogy kedves paromat megint
halalra ijesszem, mint elozo nap, amint eppen a reggelihez teritett a
konyhaban es hatrafordulva lattomra hatalmasat sikitva elejtette a
kezeben levo tojastartot a benne levo lagytojassal. Ilyenkor kerul 
eloterbe, hogy a kemenytojasnak is megvannak az elonyei. De ez lagy volt,
ahogy szeretem!
Leerve az eloszobaba mar tudtam, hogy felesegem nincs otthon, mert a 
konyhaban nem szolt a radio. De ahogy beleptem a konyhaba mar ereztem, 
hogy valami nincs rendben. Az ajto szep lassan becsukodott mogottem, 
aminek nem tulajdonitottam nagy szerepet egeszen addig, amig eszre nem
vettem az ablak elott levo racsot, ami tegnap meg nem volt ott.
Az eleskamra ajtaja lathatoan nincs kilincsre csukva, mint mindig, de
a pincebe vezeto ajto zarva van es ugyanezt kell tapasztalnom a mogottem
becsukodott ajtonal is. Vagyis be vagyok zarva. Eppen vegigcikaz agyamon
a gondolat, hogy "de jo, hogy nem a WC-be vagyok bezarva" mikor egy darab 
papiron akad meg a szemem, ami a parafatablan a bevasarlasi cetli ala van
odatuzve.
Kozelebbrol szemugyre veve a kovetkezoket olvasom:
"INNEN PEDIG CSAK AKKOR LESZEN SZABADULASOD, HA BENDODET MAGAD ALTAL 
KESZITETT ETEKKEL MEGTOLTOD PUKKADASIG!"
Alairas helyett pedig ket malacfej kozott egy manko volt lathato, 
alahuzaskent pedig mintha egy farkat lattam volna, aminek egy kedves 
pamacs van a vegen.
Akkorat kellett rohognom ilyen marhasagra, hogy majdnem levalt a harom 
reteg festek a haz kulso falairol amit avatott kezek a nyaron vittek fel 
a falra es normalis korulmenyek kozott legalabb 15-20 evig meg ott kell, 
hogy pompazzon!
Kinyitom flegman a hutoszekreny ajtajat es csodalkozva veszem tudomasul,
hogy csak egy tejfolos doboz arvalkodik benne. Illetve az also fiokban 
talalok meg egy feher papirtolcsert, amiben csocsodak csodajara egy fel
kilonyi illatos gomba van es eppen arra keszul, hogy kezembe ugorjon.
Annyira meg vagyok dobbenve, hogy hirtelen mozdulattal becsapom a huto 
ajtajat. Eme mozdulattal egy erthetetlen modon odakerult szep kalapu
gomba halmazallapotat sikerult "egycsapasra" megvaltoztaznom.
Hogy ez a gomba tiltott hataratlepest akart-e elkovetni -a hutoszakasz 
hatarara gondolok-, vagy pedig az uzemi tanacs elnokekent eppen targyalni 
indult, ezt ebbol a par sorbol senki nem fogja megtudni. 
De nekem rogton eltunt a napsutotte fenyok kepe a memoriambol, es majdnem 
lefagytam en is mint a PC-m a minap.
Odasietek a spejz (hosszas gyotrodes utan eme kifejezes mellett dontottem)
ajtaja ele, es benyitva dobbenetes kep tarul immar nem annyira csillogo
szemeim ele. A polcok uresek, csak egy olajos flakon hever az egyik 
sarokban egy szinte ures uveg mellett ami szebb napokban tele volt finom
nemes kalocsai paprikaval.
Az etkezosarkot korulvevo polcokrol szoren-szalan eltuntek a fuszeres 
tegelyek, csak a sotarto aljan van valami biztato feherseg.
Mint megszallott, kinyitom a mosogatogep ajtajat, ami egy labaskatol 
eltekintve olyan ures mint uj koraban. Ahogy hatralepek erzem, hogy 
valamire raleptem. Nem volt mas, mint egy fej voroshagyma, de hogy hogyan
kerult ide, ne kerdezze senki.
A mellem es a derekszijam kozott lassan elviselhetetlen hianyerzet 
terjeszkedik szet.
A fejemben csak azt hallom zakatolni, hogy foozz,fooozzzz stb....
A labaskat kiszabaditom maganyos bezartsagabol es felteszem a tuzhely 
kozepere, hogy ismerkedjen a helyzettel, nem mintha beleszolasa lenne, 
hogy melyik rajzolt karika alol jovo meleg hozza tuzbe also fertalyat.
Mivel magamnak igen nagy baratja es tiszteloje vagyok, ugy dontottem, 
hogy teljesitem a cedulara irt kovetelest, foleg, hogy mar igen ehes 
is voltam.
A pad alol elohalasztam a voroshagymat, megpucoltam es igen aprora vagtam.
Az olajos flakonbol sikerult ket evokanalnyit kicsepegtetnem a labasba.
Ebben gyengen megpiritottam a hagymat es a tegnap este felbontott palack
aljan maradt keves feherborral -tegnap uresnek lathattam biztos, mert
hogy lenne meg ma maradeka- fel ora hosszat paroltam majd a vegen zsirjara
sutottem. Ekkor hozzaadtam a szeletekre vagott gombat, a sotarto lelket 
is kiontottem es a gombat fedo alatt addig paroltam, mig teljesen puha lett.
Idaig erve, vesszen aminek vesznie kell kialtassal a tejfolos doboz 
teljes tartalmat, (1 dl) beleboritottam a labasba.
Itt ahol lemegy a nap, galuskat adnek hozza, de a felkelo nap orszagaban
nem tudnam elkepzelni rizs nelkul.
Ahogy az utolso falat is lecsuszott torkomon, ereztem , hogy szempillam
kezd nehezulni, de felalomban meg biztosan lattam a napsugarakat, ahogy 
a fenyofakat atrepulve beneznek a konyhaablakon.

Tibi!
A hatsoros recept kicsit hosszabb lett mint terveztem.
Ha a lenyeget nem tudod kihamozni, segitek!

Mindenkinek jo etvagyat kivan:
                              Misi
+ - kukta, indiai etelek, gombas etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hi Konyhasok!

Zita irta:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: kukta ( 24 sor )
>
>En viszont azt hallottam, hogy Alzheimer-ko'rt lehet kapni tole.....
>De az enyemen mar olyan vastag a vizko"reteg, hogy abbol _aluminium_ tutira
>nem megy at az etelekbe! :-))))))))

Zita! Mondhatom teljesen megnyugtattal :-)) ismet csak azt a meggyozodesemet
erositetted meg, hogy _aluminiumek, kontra rozsdamentes acelek_, mit tudnak
egymas ellen kijatszani.  Ha nem lennek fatalista, bizonyara mar regen abba
hagytam volna a taplalkozast, annyira eletveszelyes :-)))))). Viszont azt
koszonom, ha megis ramdol az OTP :-), akkor tudom, hogy milyen rozsdamentes
kuktat vegyek! Ha me'g addig emlekszem az Alzheimer kortol, milyet is
kellene venni :-)))))
~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mas:
Indiai etelek:
>Felado :  [Germany]
>Temakor: Indiai husgomboc ( 22 sor )
>Kincsestaramban kutatva, veletlenul akadtam erre a receptre, de nem tudom,
>hogy mitol indiai.

Ha, indiai etelekhez hasznalt fuszerek elofordulnak barmilyen mas receptben,
_horribile dictu_, husos receptekben is, hat akkor "rafogjuk, hogy indiai",
ugyhogy ne legyenek skrupulusaid Misikem!! (Bocs! :-)).)
~~~~~~~~~~~~~~~~

Gombas etelek:

>Felado :  [Japan]
>Temakor: Gomba ( 11 sor )
>Kerlek ajanljatok valami hihetetlenul konnyen megvalosithato receptet
>gombaetelhez (ne tojasos gombaet, mert az az egyetlen amit tudok).

Szia!
Van egy 1988-ban kiadott szakacskonyvem amiben:
pillanatnyilag :-) 6 gombaleves, es 33 mas, gomba receptet kaptam elo
hirtelen.  Ha a levesek is erdekelnek irj.
Miutan feltetlenul szeretnek kuldeni egy receptet is, hat ime:

Gomba parizsi szelet modjara (gyors!):

Hozzavalok:
50 dkg gomba (barmilyen), so, 1 dl tej, 1 tojas, 10 dkg retes liszt,
kb 8 ek olaj a suteshez.

A gombat megtisztitjuk, megmossuk, a gombafejeket szeletekre vagjuk,
es megsozzuk. A tejben elhabarjuk a tojast meg a lisztet, megsozzuk, es
kis ideig allni hagyjuk. Majd belemartogatjuk a gombaszeleteket, es forro
zsirban mindket oldalukat kisutjuk. Fott burgonya, vagy parolt rizs illik
hozza.

Sziasztok: J. Zsoka
+ - Varatlan vendeg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Konyhasok!

Ugye veletek is elofordult mar, hogy baratok/rokonok
latogattak meg benneteket spontan modon, egy ovatlanul
elejtett "Azert majd ugorjatok fel hozzank egy este"
kijelentest kovetoen?

Ti ilyenkor milyen kajakat szoktatok septiben osszeutni?
(Az egyszeruseg kedveert zarjuk ki a lehetoseget, hogy
elkulditek oket a fenebe.)

Varom a gyorsan, es egyszeruen elkeszitheto etelek
receptjeit! Ha egy kis tortenet is fuzodik valamelyikhez,
ugy meg elvezetesebb.

En is irok majd, de most surgos aludnivalom van.

Sziasztok

KASI


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS