Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 389
Copyright (C) HIX
1999-12-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kardedmommi? Glo:gg? (mind)  10 sor     (cikkei)
2 Ezt a tippben olvastam, vajon tudunk mi segiteni? (mind)  11 sor     (cikkei)
3 magyar paprikas etelekrol (mind)  144 sor     (cikkei)
4 tepertos pogacsa Vicanak. (mind)  41 sor     (cikkei)
5 palacsinta megegyszer (mind)  39 sor     (cikkei)
6 Re: paraszti konyha (mind)  59 sor     (cikkei)
7 =?UNKNOWN?Q?Glo=3Agg=A8=28_ca_2_l=29?= (mind)  111 sor     (cikkei)
8 RE: Tokfozelek (mind)  13 sor     (cikkei)
9 kardemommi vagyis kardamom (mind)  11 sor     (cikkei)
10 Re: *** HIX KONYHA *** #388 (mind)  13 sor     (cikkei)
11 Re: *** HIX KONYHA *** #388 (mind)  10 sor     (cikkei)
12 Re: *** HIX KONYHA *** #388 (mind)  9 sor     (cikkei)
13 Re: Tokfozelek USA-ban (mind)  32 sor     (cikkei)
14 sziciliai rizsgomboc (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - Kardedmommi? Glo:gg? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Agnes!


Ket kerdesem lenne. 
Az egyik: Mi fan terem az a kardemommi (eszik vagy isszak :o))? 
A masik. Mi az a Glo:gg? Hogy keszitik? 

En eddig ugyanis egyikrol sem hallottam. :o( Valaszod elore is koszonom.
Udv
        Nia
+ - Ezt a tippben olvastam, vajon tudunk mi segiteni? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Ruszli ( 6 sor )
> Idopont: Fri Dec  3 13:19:04 EST 1999 TIPP #3402
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nem tudjatok veletlenul, hogyan keszul a ruszli (zavinacs stb.)?
Attol tartok, ha betomon a halat, hagymat, ecetet es a korinadert egy
uvegbe,
megbuggyan. Vagy semmi trukk?
Konzerv szakosok elonyben!
Havas Hering
+ - magyar paprikas etelekrol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zita irta:

>en mindig ugy hallottam, hogy a pirospaprika _zsiradekban_
>oldodik. Tehat ezert szorjak a paprikat a zsirban/olajban fonnyasztott
>hagymara. Vagy ez mar egy "varosi" foklor :-)) ??

Sajnos nem vagyok kemikus. :-(  Lehet, hogy a paprika _egyes_ vegyuletei
zsirban oldodnak. De miert is kellene oldodniuk? Ugy szetfo, hogy nem is
latszik. Es benne van a leben. Megesszuk. Valamint a husban is van
zsirtartalom, ez forraskor emulzioszeruen ott kavarog a leben. Erdei
irta konyveben az igy keszult halaszlerol: [emlekezetbol] "Ennek nem
uszik vastag zsirreteg a tetejen. A szetfott hal, hagyma es paprika egy
kolloid halmazallapotu let kepez, suru, mint a friss ver..." Egyebkent a
nepi gulyas hutobe teve nagyon kemeny kocsonyat ad. Ebbol is latszik,
hogy van ott eleg zsirtartalom az alkotok kioldasahoz. Messze nem viz az
a leves, ami igy keszul.

>Meg nem probaltam ki a Te gulyas receptedet, de igerem, megteszem :-).
Eddig meg nem volt, kinek ne izlett volna nagyon. Ugyelj a labszarra es
csinald jo surure, ne sajnald a hust! Es ha mar mindenkeppen le akarod
tisztitani az inakat, bonyet a husrol, [ez szamomra szentsegtores, foves
kozben a zsirtartalma kioldodik, es attetszo nagyon joizu, puha csemege
lesz belole] akkor a hulladekot osszekotve feltetlen tedd be a levesbe,
es foves utan dobd ki.

>Mar a multkori flame-kor is akartam irni, hogy abszolut logikusnak
tunik,
>hogy _hideg_ vizben kell feltenni a hust, hisz igy oldodik ki legjobban
a
>levesbe a hus ize. A huslevest is igy keszitjuk....  Akkor miert van
megis,
>hogy _minden_ szakacskonyv eloszor olajon hagymat pirit, megszorja
>paprikaval, jol atsuti a marhahuskockakat (kifeheredesig) es akkor onti
fel
>vizzel???

Szaz szakacskonyv kozul 99 ollozassal keszult, es az iroja nem is fozte
meg soha a leirt receptek 90%-at. A kepes konyveknel sem szamit, milyen
ize van az etelnek. Figyeld meg, hogy a talalt tanyeron rendre _nyers_
zoldsegek vannak. [pl. nyers zoldborso] Csak jol nezzen ki. Vannak ilyen
sztereotipiak. Megszokas. Es berogzodott tevedes. Kerdezz meg 20
szakacsot, mindegyik azt mondja, hogy a ...paprikas abban kulonbozik a
...porkolttol, hogy talalaskor egy kanal tejfolt tesznek ra. Es igy is
keszitik. Nevetseges. Nem beszelve a porkoltbol higitott gulyasrol.
Brrrrrr.

> Felado :  [Hungary] irta:

>A sajtfonduhoz csak annyit tennek hozza, hogy nalunk altalaban gyerekek
is
>korbeulik velunk az asztalt, igy a bort (szaraz feher) tobbnyire ki
kell
>hagynom.

Ne foszd meg a gyermekeket a bor izetol! Sajtfondunel forro
[bugyborekolo] a sajtkeverek. Az alkohol sokkal kisebb forraspontja
miatt irto hamar kiparolog a keverekbol, es csak a bor ize marad benne.
Durvan mondva: addig a viztartalom nem is tud parologni, amig alkohol is
van a keverekben. Lasd a palinkafozest. Ott persze az eloszor elparolgo
alkohol a lenyeg, annak a gozet visszahutik, es ekkor cseppfolyosodik.
De meg egy gyermeknek sem arthat olyan keves alkohol, amit ezzel
megenne. A konyakosmeggy, sosborszesz cukorka sem art nekik.

>>Konyorgom ne sertodjetek, ne reagaljatok!
>>Mindenki ugy fozi, ahogy akarja.

>Mibol gondolod, hogy pont Te uszhatnad meg? Viseld csak batran,
>ha mar "muszaj". Hidd el mindenki megkapja ......

Nem magamet feltem. Eleg nagy a konfliktusturo kepessegem.
Fozesi modoknal nincs sok helye a vitanak. Azt szerettem volna
elkerulni, hogy Ti erezzetek sertve magatokat.

>Ha az ebed keszitesenel az is szempont, hogy mennyi edenyt piszkolunk
be, akkor
>a legegyszerubb megoldas a rezson megmelegitett konzerv, amit
kikanalazunk.

Melegiteni? Minek? :-)))))))
Esetunkben az edenybe rakas sorrendje nem is eredmenyez tobb mosatlant.
Egyetlen fazek lesz piszkos. Ez csak egy erdon-mezon elok eseteben
fontos szempont. Akinek van egy bogracsa egy kanala meg egy bicskaja.

>Be kell ismernem, hogy ugyanazon etel elkeszitesekor utannam mindig
tobb
>piszkos edeny marad hatra, mint a nejem utan.

Asszonypajtas is allandoan szekiroz, hogy o fozes kozben azonnal
eltakaritja a szemetet, elmossa az edenyeket. Nem erti meg, hogy nekem
fozes kozben az etel fontosabb, mint a rend, azzal vagyok elfoglalva.
"Orulj, hogy fozok helyetted, ezzel is kevesebb a dolgod, miert kene
mosogatnom is? Kulonben is azert vettem mosogatogepet." Persze nem kell
sajnalni. Ehhez az is hozzatartozik, hogy o meg eleteben nem pucolt,
apritott hagymat, zoldseget, krumplit, nem tisztitott halat, nem bontott
ki egyetlen szarnyast sem. Ez nekem tizszer gyorsabban es haromszor
alaposabban megy. Megjegyzem, en meg attol kapok agybajt, ha en fozok,
es o odaall mellem mosogatni. Percenkent uj kostolokanalat kell
elovennem, mert ha nem nezek oda, azonnal ellopja es elmossa. :-))))))))
Egyebkent imadom!

>Ha egyszer olyan helyzetbe kerulsz, hogy a mosogatas gondja nem
>a Te valladat nyomja es az altalam kozolt recept szerinti gulyast megis

>elkeszited, szivesen veszem eszreveteleidet.

Nyilvan nem haragszol, ha nem keszitem el. A sajat modszerem eredmenye
annyira izlik, hogy nem terek el tole. De masoknal majd megkostolom.
Egyebkent ha nem is pont olyant, de ettem mar "bonyolult" gulyasokat.
Azok nehezek, [a belevalo marhamajtol a hatam borsodzik] az enyemre
leginkabb azt lehet mondani, hogy irto tartalmas, osszeragad a szam
utana, de megis u:de. Vannak egyebkent egyeteles ettermeim is. Ahol
mindig ugyanazt eszem, mert az annyira izlik, hogy vetek mast
kiprobalni. Itt jut eszembe, hogy van egy magyar nepi okolszabaly:
"otfele fuszernel tobbet nem szabad ez etelekbe tenni." Es itt meg a
repa, a gyoker is fuszernek szamit pl. egy leves vagy szosz eseteben.
Persze nem annyira "o:ko:l" ez a szabaly. De azert figyelemremelto, hogy
van ilyen mondas.

Egyik volt munkahelyemen - cukkolasbol ott, baratok kozott elmegy -
heves vitaba keveredtem a pecas kollegakkal halaszle ugyben. Az lett a
vege, hogy mindkettonknek nagy fazekban [benn a munkahelyen! :-))))]
halaszlet kellett foznunk. O hagymat dinsztelt es vagy otfele halbol
alaplet fozott paszirozott, rengeteg fuszert, vorosbort, mifenet
hasznalt. [Tiszai modszer] En csak neztem buzgolkodasat jo masfel oran
keresztul, majd villamgyorsan [mar ez nagy show volt a tobbieknek]
felapritottam a hagymat, bepakoltam a fazekba mindent [belsoseg, maradek
paprika kivetelevel]. Ket percig ha dolgoztam. Kozben a gyufatesztat is
vizbe raktam foni. Ez egyaltalan nem lenyeges, csak raadas. Egyszerre
lett kesz a ket leves. A 10-12 tagu kollektiva egyhangulag az en
halaszlemet preferalta. Persze a masik sem volt eppen rossz. [csak a
sokaig fovo hagyma eledesitette, elnehezitette. Hozzatartozik az
igazsaghoz, hogy ez a nagy kulonbseg csak akkor jon ki, ha foves utan
frissen esszuk a halaszlet. Mar egy-ket orai allas utan az en
halaszlevem is eledesedik, faradt hagymaizu lesz. Tehat ezt mindig
kozvetlenul a fogyasztas elott kell megfozni.

>Muszaj volt hozzaszolnom, es ha hiszed, ha nem egy fikarcnyi negativ
>toltottseg sincs bennem elened.

Nem is gondoltam maskeppen. En is irtam, hogy szeretlek. Bar csak azok
lennenek a legnagyobb emberi konfliktusok, hogy ki mi modon foz, mit
szeret enni-inni.

Udv, Peter.
+ - tepertos pogacsa Vicanak. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ez a tepertos pogacsa recept Anyosomtol szarmazik, Bekescsabarol nemi
valtoztatassal.
Hozzavalok:
40 deka liszt
15 deka teperto
10deka margarin vagy zsir
3 tojassargaja
1 1/2 deka eleszto, en harom csapott mokkas kanal szaraz elesztot hasznalok.
Kis langyos tejben, cukorral inditom el az elesztot, mikor habosra emelkedik
keverem bele a tesztaba
so
kb. egy deci tej, kis cukor.

A tepertot es a margarint eldorzslom, sozom es ket tojassargajat es a
megkelt elesztot hozza adva felkemeny tesztat gyurok. Legalabb 10 percig
kell kidolgozni. Kinyujtom tegla lap alakura, masfel centi vastagra, majd
jobbrol balra ketharmadot hajtok es a maradek egyharmadot ballrol rahajtom.
Ruhaba takarva pihentetem a hutoben 20 percig. Ujra kinyujtom mint elobb es
hajtogatom. Vissza a hutobe ti percig majd idmetlem. Az utolso husz perc
pihentetes utan kinyujtom 1 1/2 centi vastagra, eles kessel kockas mintara
vagdosom a tetejet. (ne tul melyen) es nem nagyobb mint 4 centi atmeroju
szaggatoval kiszaggatom. Margarinnal vekonyan kenett tepsiben meg egy oraig
pihentetem, megkenem a harmadik tojassargajaval es jo meleg, 350F sutoben
sutom. A suto termeszetetol fuggoen esetleg le kell takarni foliaval egy
ideig, hogy egyenletesen suljon.

Ide teszem azt a kis "Jotanacsot" ami a
www.homestead.com/stevenkas/kiskukta.html
oldalon van. It szeretnem megjegyezni, hogy a WebPage-en a HIX Konyha
levelei a #362 tol mind megvan, le lehet onnan masolni es meg egy s mas.

"Az tudott dolog, hogy egy kilos, másfél kilos csirkérol legalább
tiz-tizenöt deka kövéret és bört kidobsz. Én
felapritom, jol megmosva plasztik zacskoban lefagyasztom és mikor elég
összegyült kisütom kis tejjel
lassu tüzön. Finom tepertös pogácsát lehet vele csinálni.
Könnyebb, finomabb mint a diszno tepertö."

Piata Ba'

***Visit my Homepage: www.homestead.com/stevenkas***
+ - palacsinta megegyszer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A palacsinta tesztahoz visszaterve. Jo nehany vendeglot es hotelt lattam el,
sos es edes palacsintaval egy idoben. Negy karikan fel naponkent 7-800
palacsintat sutottem mig a tuzhely szet nem egett, lepattogott a zomanc, es
abba kellett hagynom, pedig igen jol fizetett. Viaszos papir kozze lett
lerakva es melyhutobe tartva.
Zsoka emliti, hogy probalni kell, hogy szakad e. A felesegem nem tart jo
szakacsnak, mondvan, hogy gyerek koraban mindig volt "rongyos" palacsinta
mikor a Mama csinalta es nallam soha sincs. Ha ezt a receptet koveted neked
sem lesz. Nem szabad sutoport tenni bele, mert az vastagitja, lagyitja a
tesztat, mig a tojas, tobb tojas kemenyiti. Ez a tojas v. liszt arany
nagyjabol a francia crepe receptet koveti.
Hasznalj teflon serpenyot kozepes hofokon, vagy acel, nem ontotvas sutot. Ha
ragad itt egy profi tanacs. Tegy mesfel ket centi vastagon konyhasot es
magas hofokot forrosisd fel mig kekes szint nem vesz vel a serpenyo, 10
perc. Ontsd ki a sot, vigyazz mert tuzet csinalhat, olyan forro, hagyd
kihulni a serpenyot. Nem szabad vizzel mosni ezutan, csak ruhaval szarazra
torolni. Garantaltan nem fog a palacsinta, vagy akar mas is ragadni hozza.
Ontotvas serpenyore nem vonatkozik.

A teszta.

4 tojas
3 1/2 deci liszt
2 1/2 deci tej
1 deci allott so:r... ja, pia.
3 ek olaj
1/2 kaves kanal so

A surusegen tobb/kevesebb sor hozza adasaval valtoztass.
Ha kihagyod a sot es helyette 1 deci cukrot, kis vanilia kivonatot, egy
citrom hejjat reszelve hozza adod a legjobb, mit a legjobb? Fantasztikus
palacsinta tesztat kapsz. Legyen higabb mint a bunda teszta. Ebben sutom az
alma szeleteket, hosszaban vagott banant etc. is.

Pista Ba'



***Visit my Homepage: www.homestead.com/stevenkas***
+ - Re: paraszti konyha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Pista Ba' irta: 
> Peternek igaza van. Az ugynevezett eredeti nepi etelek, egyszeruen es csupan
> nehany alapanyag felhasznalasaval keszulnek. Gondoljuk csak meg. Fozoedeny
> es a fozessel jaro korlatolt korulmenyek feltetlenul meghatarozzak nem csak
> a modszert, hanem a fuszerezes lehetosegeit is. 
Na most ezt nem lattam be teljesen. Mert hogy a fuszerhez foleg zacskok
kellenek meg szaraz hely, tarolni, nem mikrohullamu. Szoval miben is
korlatoz a bogracs?  

> de a paraszt kunyhojaban csak egy bogracs log
> a szabad kemenyes tuzhely folott s benne "Krumplis Oregtarhonya" rotyog
> vacsorara. Ott nincs Tarkony meg Kakukfu, Szerecsen dio meg Komeny de meg
> Fekete bors sem... uraknak jar az, messzi Indiabol hozzak ...
Ez egy nagyon hangulatos kep volt, de sajnos kisebb csusztatasokkal.
Ugyanis nyilvan nem volt borsa, komenye, mert az tenyleg messze foldrol
hoztak/hozzak, de kakukfu meg ezer mas nepi fuszer volt, es alkalmaztak
is, sokkal sokszinubben fozve, mint a mai paprika-bors-so alapu
technika! (itt persze nem a jelenlevo szakacsmuveszekre gondoltam) Es
bizony a parasztok is, mert hogy kakukkfu, majoranna, vegeta, citromfu 
es sok mas minden a mi kertunkban is van, nem kell erte afrikaig
loholni, ha egy jo kis majorannas, vasfuves salatat akar enni az ember!
:-) 

> s aranyat er.
Ez igaz, de nem szo szerint! :-)

Na de hogy recept is legyen (forditas, de nekem egesz jol bejott) egy
egyszeru nepi etel akkor ala XX. sz., csatlakozva a korabbi sorozathoz: 

Chili con Carne 6 szemelyre

    350 g  Daralthus marhabol
      1 db paradicsom konverz (hamozott egesz paradicsomok, 450g-os
kiszereles)
      3 db friss paradics
      1 db paradicsom suritmeny
      3 db piros Kidney-bab konzerv
      2 db jo kis hagyma
      2 db nagy fokhagyma gereszd (vagy negy kicsi) 
      1 tk paprika (edes) 
      1 keshegynyi  Cayenne-bors
      1 keshegynyi kakukkfu (nem afrikai!!! :-), annak kicsit mas ize
van a szallitastol) 
      1 tk so
      Oliva olaj vagy ami van

A marhahust a forro olajban megpiritani, es kozepes hofokon atsutni. A
feldarabolt hagymat utanna kuldeni, szinten egy kicsit sutogetni. Utanna
az osszes maradek alapanyagot beletenni, megkostolni hogy eleg eros-e,
ha nem meg, tovabb folytatni a paprikazast, egy kis szerencsevel igy
hatarozottan tuzeset kapunk, mert az erejet kesobb adja ki majd igazan!
:-) Es egy fel orat kis langon rotyogni hagyni, es kesz is. Szerintem
hatarozottan fiuknak valo, keves a macera! :-) 

Udv:

Levente
+ - =?UNKNOWN?Q?Glo=3Agg=A8=28_ca_2_l=29?= (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

sved modra. 
Hama'r ke'rtem fuszert hozza' akkor legyen itt a recept is.

1 liter viz
3 3/4 dl (250 gr) farincukor (nem egeszen tudom magyarul, barna szinu cukor)
3 ek melasz (lehet helyettesiteni mezzel, de nem ugyanaz az iz)
1 nagyobb darab fahej
1 ˝ pomerani narancshej (vagy 3/4 narancs + 1/2 grape frukt)
3 darabka szaritott gyo:mbe'r
3 tk szerencsendio
3 tk kardemom
20-25 egesz szekfuszeg
3-4 dl cseresznye/meggy/feketeribizli szörp
200 gr mazsola
75 cl vodka (vagy mas "izetlen" palinka)

Fozd fel a vizet a fuszerekkel, melasszal, mazsolaval stb. Lassan forrald 1 ora
t. O:ntsd bele a vodkat (vagy megfelelot), fozd fel egyet, szurd le a fuszerekt
ol.

Glo:gg (1700-as evekbol)
35 cl vodka (lasd fentebb)
2 ek konjak
2 ek madeira
5 egesz szekfuszeg
1 pomerani narancshej (ld fentebb)
6-7 egesz kardemom vagy 1 tk kardemom-magok
1 egesz fahej
1 egesz (szaritott) gyo*mber
1/2 fuge
mazsola, hamozott mandula, kockacukor vagy su:vegcukor

A cukron kivul mindent osszekeverni es felmelegiteni. A fazek/la'bas fo:le' ten
ni egy racsot es arra tenni a cukrot. Meggyujtani. Egy merokana'llal ra'o:ntoge
tni az alkoholt amigis a cukor elolvad.
A tuzet eloltani ugy hogy egy fedot tenni a labasra. Azonnal talalni.

Koszonom Zitanak es Pista ba'-nak a valaszokat!

Utanna/elotte lehet adni Gundel-palacsintat ha mar a tuznel tartunk, hogy bizto
sak legyunk benne hogy felgyujtjuk a ha'zat.

Itt egyebkent a glo:gg-hoz u.n. borsossu:tit adnak. Ez egy fajta fuszeres apros
utemeny, rengeteg lesz belole es sokaig elall (HOL???) .


Borsossu:ti (a szotarban tevesen mezeskalacsnak forditottak, de ennek semmi koz
e a mezeskalacshoz!)
- egyebkent kismillio recept van ra' - ez egy a sok kozul, ca 150 db lesz a men
nyisegbol

3 dl cukor (ha van 1 dl farincukor, 2 dl kristalycukor)
˝ dl melasz (ha nem lehet kapni lehet mezet hasznalni helyette, de nem lesz ugy
anaz az ize)
1 dl viz
200 gr vaj (a margarintol nem lesz ropogos)
1 ek reszelt pomerani narancshej (fele narancs/fele grapefrukt)
1-2 ek o:ro:lt fahej
˝ ek orolt gyomber (ettol lesz csipos)
˝ ek orolt szekfuszeg
(2 tk orolt kardemom)
2 tk szodabikarbona (a sutopor nem jo!)
ca 1 liter liszt (en szoktam tenni bele ca 8 + 2 dl rozslisztet)

A cukrot a vizzel es melasszal felfozni egy labasban.
A vajat es a fuszereket egy hoallo talba tenni es a cukor-fozetet forron raonte
ni. Megkevergetni neha, amig a vaj elolvad, majd hagyni kihulni.
A szodabikarbonat a liszttel osszekeverni es a fuszeres vajjal osszedolgozni, e
s masnapig letakarva (foliaba csomagolva) hideg helyen allni hagyni kutyatol ma
cskatol ovni, de nem azert kell becsomagolni hanem elsosorban hogy ne szaradjon
 meg a kulseje.
Masnap (harmadnap vagy amikor eppen van ido:nk) egy kisebb resz tesztat kinyujt
ani sodrofaval kb ˝ cm vastagra (azaz vekonyra).
Itt altalaban csillag- mikulas- szivformaval szaggatjak ki.
HIDEG zsirozott tepsire, (vagy sutopapirra, zsirozas nelkul) tenni es hideg hel
yre tenni amig a sutobe kerul.
200-225 fokon 5-8 percig sutni.
A teszta nem terul szet, csak kicsit megemelkedik.

Ezt az izesitesu sutit meg lehet sutni "piskotanak" is:
azt itt egesz egyszeruen "puha borosossu:ti"-nek nevezik.

150 gr margarin v vaj
3 tojas
3 dl kr.cukor
1 ek orolt fahej
1 ek orolt gyomber
1 tk orolt szekfuszeg
1 ˝ dl tejfol v yoghurt
1 ˝ dl vorosafonyalekvar (nem tudom mivel lehetne helyettesiteni, talan feketer
ibizlijammal, csak ne legyen edes)
1 tk szodabikarbona
4 ˝ dl buzaliszt

Egy ca 2 l-s torta- vagy ozgerinc-fe'le format kivajazni es kiszorni zsemlemorz
saval (NEM liszttel!)
a sutot 175 fokra bekapcsolni.

A margarint megolvasztani es hagyni meglangyosodni.
Az egesz tojasokat a cukorral jol felverni. Belekeverni a fuszereket, tefolt (v
. yoghurtot) afonyalekvart, szodabikarbonat, margarint es vegul a lisztet.
Beleonteni az elore elkeszitett formaba es a mostmar bemelegedett sutoben az al
so reszen kb 1 orat sutni.
Hagyd kihulni mielott kiboritod a formabol egy racsra es ruhaval letakarva a ra
cson kell hagyni egeszen kihulni (azert racson hogy az alja ne legyen vizes es 
azert letakarva hogy a teszta ne szaradjon ki).

joetvagyat!
Agnes

PS: HOL VAGY CSAVAJDA??????
+ - RE: Tokfozelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Erno irja:
A kovetkezo problemam van: itt az USA-ban csak sutotokot es disztokot
arulnak. Egyik sem alkalmas tokfozelek keszitesere. Meg az a tok ami
leginkabb hasonlitott az otthonira, az is olyan kemeny volt, hogy
legfeljebb faragni lehetett, de nem reszelni. A kerdes ezek utan
nyilvanvalo, mit ajanlatok tok helyett?

En zucchini (cukkini) - bol csinaltam nagyon elvezetes tokfozeleket.
Kicsit babramunka a felvagasa csikokra, viszont zucchini mindig,
midenhol kaphato. Ne felejtsd a kaprot! (dill).

Samuka
Montreal
+ - kardemommi vagyis kardamom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Agnes,

legnagyobb valoszinuseggel Bp-en, a Vamhaz krt-i nagycsarnok alagsoraban
levo fuszerboltban lehet ilyesmit kapni. Es minden egyeb exotikus, vagy
keleti fuszert. A nagyobb hipermarketekben is kezd eleg jo lenni a
fuszervalasztek, de pont kardamomot meg nem lattam. 

Remelem, sikerul beszereznetek :-)

szia,
Zita
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #388 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

In a message dated 12/3/99 8:38:17 PM EST,  writes:

<< A kovetkezo problemam van: itt az USA-ban csak sutotokot es disztokot
 arulnak. Egyik sem alkalmas tokfozelek keszitesere. Meg az a tok ami
 leginkabb hasonlitott az otthonira, az is olyan kemeny volt, hogy
 legfeljebb faragni lehetett, de nem reszelni. A kerdes ezek utan
 nyilvanvalo, mit ajanlatok tok helyett? >>
  Sokan foznek tokfozeleket zucchini-bol, mar kostoltam, nem rossz, de nem is 
az igazi,   probald meg, minnel nagyobbat vegyel es azt gyaluld / reszeld / 
le, sok kaporral izesitsd.     A kornyekunkon ( New Jersey) van Magyar 
kertesz, paprikaval es tokkel van nyaron ellatva az uzlete........ igy igazi 
jo lecsot is tudok a hutobe tenni :-))      
Jo fozocskezest !   Zsuzsa
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #388 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

In a message dated 12/3/99 8:38:17 PM EST,  writes:

<<  Akkor miert van megis,
 hogy _minden_ szakacskonyv eloszor olajon hagymat pirit, megszorja
 paprikaval, jol atsuti a marhahuskockakat (kifeheredesig) es akkor onti fel
 vizzel???  
 >>
De mindig hideg vizzel !!!!!  hogy" sokkot"  kapjon  a hus, igy az izek benne 
maradnak, s mivel a piritasnal egy kereg kepzodik,  nem fo ki fozes kozben a 
zamata a husnak.
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #388 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

In a message dated 12/3/99 8:38:17 PM EST,  writes:

<< a francia hagymaleves receptjet >>
En nem csinalok soha hagymalevesbol krem levest, s igy is nagyon finom. A 
hagymakat eleg vastag szeletre vagom. olajon megpiritom(!) majd raontok egy 
kis sherryt / ha van, akkor fozo sherryt hasznalok inkabb/   majd felengedem 
vizzel es beleteszek marhahusleves kockat, ezzel fozom meg par percig. Forron 
talalom, piritott vekony kenyerszeletkeket es reszelt mazorella sajtot adok 
hozza. Probaljatok ki, jo etvagyat: Zsuzsa
+ - Re: Tokfozelek USA-ban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Erno!

>A kovetkezo problemam van: itt az USA-ban csak sutotokot es disztokot
>arulnak. Egyik sem alkalmas tokfozelek keszitesere. Meg az a tok ami
>leginkabb hasonlitott az otthonira, az is olyan kemeny volt, hogy
>legfeljebb faragni lehetett, de nem reszelni. A kerdes ezek utan
>nyilvanvalo, mit ajanlatok tok helyett?


En mar csinaltam tokfozeleket itt, meghozza "spagetti squash"-bol. Remelem,
jol emlekszem a nevere...  Jo kis munka volt legyalulni, de azert eleg kozel
volt
az igazi tokfozelekhez. Majd ird meg legyszives, hogy kaptal-e jobb
otleteket is,
mert a kedvencem a tokfozelek...

Udvozlettel,

Agi

UI Bonusz kerdes: latott mar az USA-ban valaki karalabet? Ha igen, mi a neve
itt?
Ja, es elnezest, tudom, hogy meg van egy recept tartozasom Nektek... nem
felejtettem
el, de mostanaban nem nagyon van ra idom...



__________________________________________
NetZero - Defenders of the Free World
Get your FREE Internet Access and Email at
http://www.netzero.net/download/index.html
+ - sziciliai rizsgomboc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Koszonom a palacsintas otleteket, hozzaszolasokt.
Igeretemhez hiven, itt a sziciliai rizsgomboc:
Rizst fozunk, ne tul puhara.
Ha kihult, tojast es reszelt sajtot keverunk bele, annyit, amennyito 
osszeall.
Pici golyokat formalunk , zsemlemorzsaban meghempergetjuk, e 
s kisutjuk. Csak melegen finom.

Az olaszok, ha    nincs idejuk/kedvuk fozni, akkor a kovetkezot 
keszitik el:
tesztat foznek, olajban fokhagymat piritanak, es azt ontik a 
tesztara...hat nekem nem izlett...:)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS