Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 338
Copyright (C) HIX
1999-10-14
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Nehany gondolat a borokrol (mind)  67 sor     (cikkei)
2 Koszonom, koszonom, koszonom! (mind)  45 sor     (cikkei)
3 bazsalikomos csirke (mind)  26 sor     (cikkei)
4 (Egri) Bikaver borok minositese (1997) (mind)  127 sor     (cikkei)
5 indiai fuszer? (mind)  12 sor     (cikkei)
6 rizskoch, avagy rizsfelfujt (mind)  31 sor     (cikkei)
7 elhagymazni lehetetlen (mind)  23 sor     (cikkei)
8 Quiche Lorraine (mind)  36 sor     (cikkei)
9 Egy orult es harom tenyleg jo koret (mind)  64 sor     (cikkei)
10 Kerdes + borok + egyebek (mind)  107 sor     (cikkei)
11 francia receptek (mind)  80 sor     (cikkei)

+ - Nehany gondolat a borokrol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhások!

> Felado : Kasko:to" Miha'ly
> E-mail :  [Hungary]
> Temakor: Borok ( 21 sor )
> Idopont: Mon Oct 11 15:03:00 EDT 1999 KONYHA #335
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Udv Konyhasok
>
> Van a vonalban borhoz erto ember, netalan borasz, vagy
> borszakerto?

Kasi!
Biztosan van, de az nem én vagyok, de utánnanéztem egy kicsit a dolognak.

Szegezzük le azt a tényt, hogy az európai ember számára az étkezés 
legtökéletesebb kiséröje a bor. A legtöbb ételhez bor illik legjobban, 
ideértve a pezsgöt is. 
Azonban sok féle bor létezik. Nem elegendö  a szín alapján különbséget 
tenni, de még a száraz fehér, testes vörös stb. mélységü differenciálás
is kevés. A magas szintü gasztronóbiában külö hangsúlyt fektetnek az 
ételek és italok harmóniájára.
Mi kell ehhez a harmóniához? Egyrészt megfelelö borkínálat, borismeret,
ételismeret és nem utolsósorban tárgyi feltételek.
A borkínálat megfelelönek mondható, tiszteljük meg az ünnepeket, -vagy
akár a hétköznapokat is- egy-egy jó palackkal.
Ha jelentösebb prémiumot kaptunk, vagy nyertünk a Lottón, esetleg 
örököltünk és feltett szándékunk az, hogy ezentúl nem egyesével vesszük 
a terített asztalra szánt innivalót, akkor tisztában kell lennünk azzal,
hogy a bort nem tárolhatjuk hosszabb ideig úgy, mintha dobozos narancslé
lenne. Illetve tárolhatjuk, mert nem fog kiugrani a konyhaablakon, de 
a saját érdekünkben célszerübb kis höingadozású 10-12 C°-os helységben
tartani a készletet, ha van rá lehetöségünk. 
A palackokat azért kell fekve tárolni, hogy a dugó ne tudjon kiszáradni,
mert a száraz dugón keresztül levegö juthat a palackba, ami nem javít a bor 
minöségén.
Erröl jut eszembe, hogy a bornak az évek nem ártanak, söt javítják a 
minöségét, -persze nem olyan pancsolt borról beszélek amit olyan vidéken 
készítenek ahol szölöt kétnapi járáson belül nem látunk, de minden ház
gazdája büszke kitünö borára, erre találó a "krumplibor" kifejezés- a 
pezsgö viszont végtermék aminek a minösége már nem javul.
A megfelelö hömérsékleten való szervírozás alapvetö fontosságú, minden 
borfajtának megvan az ideális fogyasztási höfoka.
Nagyjából igaz a szabály, hogy fehérbort hütve, vöröset szobahömérsékleten
kell fogyasztai.
A száraz fehérboroknak 10-12, az édeseknek 6-8, a könnyü vörösbornak 12-14,
a testesebbeknek 15-18 C° az optimális fogyasztási hömérséklete.
A pezsgöt 6 C°-on fogyasszuk. Ha kitöltéskor a pohár fala nem párásodik
be, akkor nem elég hideg ez a csodálatos nedü.
Ha nincsen asztali palacktárolónk -amit a benne levö itókával együtt hütünk
le-, akkor az italt hütsük 2 C°-al az ajánlott hömérséklet alá, mert az
asztalon úgyis melegedni fog.
Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a vendégeinek megadja-e 
azt a tiszteletet, hogy a kínált italt a megfelelö pohárban szolgálja-e 
fel. Ez nem jelenti azt, hogy a nagy ruhásszekrényt a legközelebbi 
vendégfogadásra ki kell cserélni egy pohárszékre, de a legfinomabb 
ebéd emlékét is meg tudja semmisíteni a mustáros pohárba töltött ital.
Szerintem ma már minden vendéglátótól elvárható, hogy legyen a felkínált
italnak megfelelö és a vendégek számára elegendö pohara.

Forrás: "Ünnepi menük", de tettem hozzá még egy pár betüt.

Jó étvágyat, és egészségetekre!
                               Misi

Ps.: Folyt. köv.!
+ - Koszonom, koszonom, koszonom! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhások!

Örömmel észlelem, hogy az "Újházi leves" leírása ilyen jó viszhangot kapott.
Az elsö jelentkezésemkor ajánlottam az "Ínyesmester szakácskönyve" címü
könyvet, amiböl szinte egy az egyben átvettem.
Nekem ugyanúgy tetszett mint most többeknek, és stílusát próbáltam utánozni 
a pacal receptemmel.

Zsuzsa!

> nem kellene valamifele irodalmi dijjal jutalmaznunk eme recept-remekmuvet?
Drága vagy, de ez azért most még túlzás. Várjatok még egy pár receptnyit!:))
Folyt.köv.!

Zsóka!

> Misi! az 1997-es Egri Bikaver tenyleg sokkal jobb!
Van belöle is egy pár palackom, igazad van. (Nem is olyan borulékony! :)) )

> Bocs, de mennyi ideig lakomaztatok ennyi fantasztikusan laktato etelt, nem
> vagyok kisetku, na de ez hat.....
> Nagyra ertekelem a "szolid kis"  3 napos kajaidat !!!

Nos, egy ilyen bulin 10-12-en jövünk össze. Ilyen esetekben mindig én 
fözök, vagy majdnem mindig, és általában háromfélét szoktam készíteni.
Mindenki abból -vagy azokból- eszik amihez éppen étvágya van. A pacalt
például nem mindenki szereti. Egyébként csináltam még fasírtot is.
Persze ennyi ennivaló nem fogy el, de a maradékból már megvan a vasárnapi
ebéd, ami nem egy hátrány akkor, ha hajnal felé kerülünk ágyba.
A maradék pacal pedig a fagyasztóban van. (De arról,hogy milyen gondolatok
cikáznak a müanyag dobozok belsejében, -amikor a lépcsön közeledö lépéseimet 
hallják, de nem a fagyasztó ajtaját nyitom ki, hanem csak a boros állványról
hívok segítséget a nap kellemes lezárásához,- most nem írok.)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: bor ( 61 sor )
> Egerben Gal Tibor a csucs, az o Egri bikavere zsenialis.
> Eger legjobb evjarata az utobbi tiz evben az 1997-es volt.
Nekem van egy-két palack ´96-os és ´97-es Thummerer bikavérem ami nekem
nagyon ízlik, csak kivételes esetekre bontok belöle. 
Errefelé nem olyan könnyü hozzájutni.
Az általad említetteket sajnos eddig még nem kóstoltam, de jövöre ....

Üdv mindenkinek, és jó étvágyat!
                                Misi
+ - bazsalikomos csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Egy csirkes receptet szeretnek megosztani veletek.
Tegnap este valami finomat szerettunk volna fozni, elo a baratnom receptgyujtem
enyet. O mindenfele magazinokbol kivagja es lefuzi az erdekes recepteket, igy t
alaltunk egy nemet etelt.
 
Bazsalikomos csirke
Hozzavalok 2 szemelyre
1 kicsontozott csirkemell
5 ek. olaj
2 dl tejfol,
1 dl. husle (leveskockabol)
1 dl. szaraz feherbor (rizling)
so, bors, bazsalikom, citrolme
koret

A csirkemellet kockara vagjuk, olajon megpiritjuk, sozzuk, borsozzuk. Ha megpir
ult, kiszedjuk az olajbol, a maradek szaftot felontjuk feherborral, huslevel, k
b. a felet lassu tuzon elfozzuk. Beletesszuk a tejfolt, a bazsalikomot, par cse
pp citromlevet, 10 percig egyutt fozzuk, majd belekeverjuk a csirkedaradokat.
A recept galuskat ajanl, mi fokhagymas zoldkorettel talaltuk, es nagyon finom v
olt.

A recept, sajnos nem teljes, mert a Schalotten-t kellett volna meg tenni a szaf
tba, de sajnos az nem volt benne a szotarban...

Tibor
+ - (Egri) Bikaver borok minositese (1997) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A multkoriban szo volt róla, hogy jo lenne borral kapcsolatos anyagok
(minositesek, jobb evjaratok, illetve termelok bemutatasa, stb.). Ezert
remelheoleg a borkedvelok oromere szolgal majd az alabbi anyag:

                         Gombos Attila

U.i.: Lusta voltam az ekezeteket kicserelni. Igény eseten az eredeti HTML
anyagot kivansagra (magan)emailben barkinek szivesen elkuldom.
> -------------------------------------------------------------

Dugóhúzó: Egri bikavérek

Harcias savak és finom gyümölcsök

     A lassan, de reményeink szerint kitartóan emelkedo presztízsu magyar
bor kézenfekvo exportcikke lehet a jelenben és a közeljövoben az egri
bikavér.
Elnevezése, tradíciója egyaránt sikerre predesztinálja, s csak az a kérdés,
minoségének az utóbbi években tapasztalható emelkedése töretlen marad-e.

Munkatársainktól

     A fenti kardinális kérdésre adandó válasz keresése által vezérelve
ezúttal nem kevesebb, mint kilenc egri bikavér palackjából húzta ki a dugót
csapatunk. Egy mondatba összefoglalható következtetésünk a tapasztaltak
alapján az lehet: a bizonytalannak mutatkozó összkép ellenére találkoztunk
valóban izmos, bizakodásra készteto bikákkal is.

     Elsoként az Ostoros Borászati Szövetkezet 1997-es évjáratú bikavére
került a kóstolók poharába (Penny Market, 299 Ft). A meglehetosen,
mondhatni
túlzottan is egyszeru dugó feletti csodálkozásunk enyhültével kissé barnába
hajló, poros színnel szembesülhettünk. A bor hamar bágyadó illatából elsore
az alkohol ugrott ki, ám aztán némi, enyhe fuszerességgel spékelt
meggybefott
javított benyomásainkon. Az ital összességében vékonynak, kerernyés-savas-
nak találtatott.

     Az Egerszalók Coop 97-es bora (Tesco, 589 Ft) világos rubinszínnel,
tükrös tisztasággal ígért élvezetet. Animális, borre és kékoportós
friss-fuszeres-
ségre emlékezteto illata fokozta reményeinket. Ezért is fájlaltuk, hogy ez
az illat
idovel ellaposodott, amin aztán a rettento élénk savak és a tannin
nyomasztó
hiánya persze nem segíthetett. A kiürült pohár összetett illattal lepett
meg, ám
ezt a komplexitást menet közben szívesebben dicsértük volna.

     A feltörekvo egri magántermelok egyik ászának, Vincze Bélának
ugyancsak a 97-es bikáját figyeltük meg harmadjára (Budapest Bortársaság,
1300 Ft), s leltünk benne végre átlag feletti megelégedést. Borös-szedres
illata
tetézte a mély rubinvörös szín okozta esztétikai élvezetet, hogy szép,
hosszú íze
tovább nyújtsa élményeinket. Noha ezúttal is harciasnak találtuk az akarnok
savakat, s a kelleténél szerényebbnek a bor testét, a Vincze-mu elnyerte a
megtisztelonek szánt "a vasárnapi ebéd bora" minosítést.

     Ugyanezt sajnos nem mondhattuk el Tóth István 96-os produktumáról
(Julius Meinl, 1019 Ft -- csak díszdobozban; vajon miért?). A sorban
egyetlenként
egyértelmu, visszafordíthatatlan és magyarázhatatlan csalódást okozott a
bor.
Mélyvörös-barnás színétol még jó is lehetett volna, kezdetben áradóan
gyümölcsös illatával egyetemben, csakhogy éppen illata lett a
levegoztetéssel
mind édeskésebb, hogy végül elhatalmasodjon benne valami furcsa, áporodott,
rossz értelemben vett, túlászkolt tokaji borokra emlékezteto jegy.
Bánatunkat
meghökkentoen egysíkú íze tetézte, amin azért is csodálkoztunk, mert
tudomásunk szerint ez a bor szerepelt már különbül is korábbi
megméretéseken.

     Thummerer Vilmos 96-osa ezek után csakis felüdülést okozhatott, amire
számára kedvezotlenebb -- számunkra pedig kedvezobb -- elojelek esetén is
bízvást képes lett volna. Mély színe, áradó, fuszeres, erdei gyümölcsös
illata és
gyönyöruen száraz-testes, harmonikus íze révén -- állítjuk -- felkészültebb
versenyzokkel szemben is megállja a helyét.

     Az Egervin 95-ös, különleges minoségu bor jelzéssel, különleges
formájú
palackban forgalomba hozott produktuma (Tesco, 881 Ft) sem valott szégyent
tiszta, sot egyenesen gyönyöru színével, érett, összeállt, a palackbuké
megjelenését példásan igazoló illatával. Hanem az ízben -- eszerint némely
egriekre jellemzo módon? -- ismét csak bántó savdominanciát tapasztaltunk,
s a bor rajtaütésszeruen ért véget.

     A nyilvánvalóan barrique-olt borokat -- mintegy fittyet hányva az
évjárati
sorrendiségnek -- a végére hagytuk. Nem bántuk meg: Gál Tibor 97-esének
(Cora, 1602 Ft) színében zsenge kora ellenére ugyan felfedeztünk holmi
barnás
árnyalatokat, ám gyümölcsös-lekváros, az új fahordót csak nyomokban idézo
illata rögvest kárpótolt ezért. Jellegzetes Gál, jegyezte meg egyikünk,
örömmel
ismerve fel a ribizlis-epres jegyeket. Minderre figyelemre méltó sav-tannin
egyensúlya tett rá egy lapáttal, így levonhattuk a konzekvenciát: komplex
bor
-- minden szinten.

     S mindezt felül lehetett múlni, legalábbis a Pók-Polónyi Pince
96-osának
sikerült (Cora, 1274 Ft). Kimagasló teljesítményét "number one" színe, még
különb
illata -- "erdei gyümölcsök kavalkádja, fahéj, enyhe paprikásság, plusz
ananász!" --
és lehengerlo íze magyarázza. Tökéletesen integrálódott barrique! --
lelkesedett
csapatunk. Pók Tamás borának ízébol nem lógott ki a világon semmi,
bársonyos
tanninjait meg csak elképesztoen hosszú utóíze múlta felül. Ez utóbbiban
vaníliás
sütemények emléke bujkált. "Szépre számítottunk, de ennyire talán mégsem"
--
foglalta össze élményeinket egyikünk.

     A Szolészeti-Borászati Kutatóintézet 95-ösének (Cora, 1295) ezek után
nem volt könnyu dolga, de nagyjából-egészében megbirkózott a feladattal.
Szép,
bár kissé világos színe, kissé édeskés, vegetális illata, noha
savhangsúlyos és
vékony, viszonylag mégis tartalmas íze elegendonek bizonyult ahhoz, hogy a
középmezony ajánlható tagjává minosítsük.

     FORRÁS: VILÁGGAZDASÁG, 1999. Szeptember 29. -ei melléklet
+ - indiai fuszer? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Ha mar az egzotikusabb konyha szoba jott szeretnelek megkerdezni benneteket
arrol, hogy ismeritek-e az indiai konyha altal hasznalt lepkeszegmagot,
illetve asafoetidat, (ez utobbit hagyma helyett hasznaljak, allitolag
tokeletesen helyettesiti, de nincs kellemetlen utohatasa, valami gyanta fele
lehet), fogalmam sincs hol lehet beszerezni oket. Van ugyanis egy indiai
recepteket tartalmazo vegetarius szakacskonyvem, de ezekre a fuszerekre nem
tudtam mindeddig szert tenni. Nagyon halas lennek a segitsegert, mert ez a
kerdes mar tobb eve izgat.

Sziasztok : Jeszenszky Zsoka
+ - rizskoch, avagy rizsfelfujt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Konyhatunderek!
Egy kedves fiatal hazaspar kerte a subjectbeli receptet maganban. Nem tudom
persze, hogy tudok-e valami specialisat nyujtani ebben a kommersz temaban,
de leirom ide, ahogyan en szoktam kesziteni a rizsfelfujtat.

RIZSKOCH
25 dkg rizs, 10 dkg vaj, 10 ek cukor, so, kb 1/2 l tej, 1/2 citrom haja, 5
dkg mazsola, rum, vanilias cukor, 4 tojas, vaj es zsemlemorzsa a kikeneshez
A rizst 2x annyi forro tejjel es 3 ek cukorral, egy pici soval fedo alatt
puhara paroljuk, majd belekeverjuk a 10 dkg vajat. Mikor kihult,
belereszeljuk a 1/2 citrom hejat, beleteszunk 5 dkg megmosott mazsolat, egy
kis rumot, vanilias cukrot, es hozzaadjuk a tojassargajat. A maradek
cukorral felvert tojashabot mar csak konnyeden keverjuk bele. Egy tuzallo
talat jol kikenunk, zsemlemorzsaval kiszorunk, es beleontjuk a masszat.
Elomelegitett sutobe teve vilagosra sutjuk. Vanilias porcukorral meghintjuk,
es talaljuk. (Varialhatjuk ugy is, hogy borsodoval, vagy savanykas lekvarral
talaljuk.)

A rizskochnak egy masik valtozata
Hozzavalok: 2 csesze  rizs, 6 csesze tej, 1 csomag vanilias cukor, 10 dkg
cukor, 10 dkg vaj, 3 egesz tojas, 1 bogre zsemlemorzsa, 1/2 citrom reszelt
heja es leve, 1 uveg malna, vagy barmilyen savanykas lekvar.
A forrasban levo tejbe beleszorjuk a rizst, idonkent megkeverve puhara
fozzuk, majd hozzaadjuk a vanilias cukrot. Lehuzzuks a tuzrol, es kihutjuk.
Kozben elkeszitjuk a kremet : a tojassargajat a cukorral habosra keverjuk,
hozzatesszuk a vajat, osszekeverjuk a kihult rizzsel, vegul hozzaadjuk a
tojasok felvert habjat a citromlevel es reszelt hejaval. Kivajazott,
zsemlemorzsaval megszort jenai talba tesszuk az egeszet, es kozepes hofokon,
elomelegitett sutoben pirosra sutjuk.

Jo etvagyat kivan hozza J. Zsoka
+ - elhagymazni lehetetlen (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ismet elokerultem :o)

>Ennivalót el lehet sózni, borsozni, cukrozni, de elhagymázni lehetetlen.

Ezt nekem egyszer sikerult bebizonyitanom. Van otthon egy vasedenyunk.
Egyszer probakepp csinaltam a kovetkezo talat.

Felszeleteltem 8 darab nagymeretu voroshagymat. A marhaszeleteket
megfuszereztem soval es borssal. Kikentem a vasedenyt zsirral, majd
beraktam egy reteg hagymat, egy reteg hust. A vegen fedo ra.
Lassu tuzon paroltam. 

A magam reszerol en arra szamitottam, hogy szep nagy darab parolt hagymak
lesznek a hus mellett, amit en imadok. Ezek utan amikor kinyitottam az
edenyt A husszeletek egy hihetelenul suru es fantasztikusan finom barna
szaftban usztak. 

Eletem legjobb tevedese volt.


Tucsi
+ - Quiche Lorraine (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hozzavalok:

10 dg liszt                                        2.5 dg vaj
2.5 dg disznozsir                               1 kozepes hagyma aprora
vagva
2.5 dg margarin vagy vaj                    10 dg angol szalonna aprora
vagva
csipetnyi so                                        2 nagy tojas
hideg viz elkeveresehez                        5 dk sajt (Gruyere vagy
hasonlo) reszelve
                                                           1.5 deci tej
                                                            1.5 deci tejszin
                                                            so es frissen
orolt bors

Az atszitalt liszthez adjuk az aprora vagott zsiradekot es kezzel
beledorzsoljuk.  Mikor a keverek egyenletesen morzsas lesz, adjuk hozza a
vizet leveseskanalankent es dolgozzuk ossze.  Tegyuk egy muanyag zacskoba
vagy foliaba es pihentessuk a hutoszekrenyben kb. 20-30 percig.  Lisztes
gyurodeszkan, lisztezett gyurofaval akkora koralakra nyujtjuk ami belefer
egy 20cm-s sutotalba - en porcellant szoktam hasznalni, de lehet fem vagy
jenai is.  Jol belenyomkodjuk a tesztat es villaval egyenletesen
osszeszurkaljuk .

A sutot 180oC-re melegitjuk egy sutolappal benne, betesszuk a tesztat es 15
percig sutjuk.

Kozben a hagymat es a szalonnat megpiritjuk a vajban es a felig megsutott
tesztaba helyezzuk.  Verjuk ossze a tojast, sajtot, tejet es tejszint, sot
es borsot es ontsuk ra.  Tegyuk vissza a sutobe meg 30 - 40 percre.

Jo melegen is, es hidegen salataval jo nyari etel.

Joetvagyat

Juli
+ - Egy orult es harom tenyleg jo koret (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tisztelt Koretesek!

Az orult igy hangzik a Tortenelmi Magazin 1999/1 szamabol:

"A kinai tudosok szerint napi egy tal ropogos hangya elfogyasztasa
utan".... nem kell orvoshoz jarni, a betegek meggyogyulnak, a
szervezet megerosodik. Kinaban a hangyaeves 3000 eves multra
tekint vissza. /Hm, ki tudja - en meg varok vele azert koretkent
is meg egyebkent is./ Na, viszont igy mar ti is tudtok rola.

1. Francia krumpli:

Letszamtol fuggo hejaban fozott krumpli, tisztitas utan karikakra
vagva es tepsibe vagy tuzallo edenybe retegezve soval, orolt borssal
es reszelt sajttal. A tetejen krumpli legyen az a lenyeg. Az egeszet
leontjuk egy tojasos - tejfolos keverekkel es a sutoben szep pirosra
sutjuk. Kivalo a sult baromfifelekhez/a levesben fott husokat is
eleg csak gyorsan atpiritani hozza./

2. Zold rizs -  mar nem emlekszem honnan:

A rizst hagyomanyosan keszitjuk annyi kulonbseggel, hogy egy
husleves kockat is teszunk hozza, amit apro darabokra torunk. 
Kozben 25 dkg - nyi aprora vagott ill mar eleve fagyasztott spenotot
elkeverunk kb 1 dl tejszinnel vagy tejjel/a mirelitet ebben olvasztjuk
fel a tuzhelyen, a mikroban enelkul csak defrost/ es aztan csak sozzuk
es borsozzuk. A kesz rizst finom mozdulatokkal osszekeverjuk a
spenottal es gyonyoru meg finom zold rizsunk lesz.
Mindenfele sult hus passzol hozza, sot - sult virsli, szafalade, sult 
lecsokolbasz, fasirozott, tukortojas es csak probaljatok ki, hogy meg mi
minden./Ja a rantott sajt is./ Vegetarianusok rantott karfiollal, tokkel,
padlizsannal, patiszonnal stb is ehetik, mert igy is finom.

3. Olasz zoldsegkoret:

1 kozepes cukkini, 1 kisebb padlizsan, 1 fej voroshagyma, 1 db piros es
1 db sarga paprika, 25 dkg nyers paradicsom. 1 evokanal olivaolaj, 1
evokanal borecet. 1 teaskanal so, 1/2 teaskanal orolt bors, 1 teaskanal
szaritott fuszerkeverek/rozmaring, kakkukfu stb/ es par szem zold
vagy fekete olajbogyo sem rontja el, de ez elmaradhat.

A cukkinit es a padlizsant negyedelve eleg szep nagy darabokra kell vagni.
A hagymat karikara, a paprikakat pedig szeletekre. A vastagabb heju
paradicsomokat meg kell hamozni es azutan kockazni. Egy talban
jo alaposan osszekeverjuk az osszeset es aztan kistepsiben vagy tuzallo
talban szepen elteritjuk./Gyonyoru szines keverek./Meglocsoljuk az
olajjal, a borecetttel, sozzuk, borsozzuk,raszorjuk a fuszerkevereket.
Jobb meg ezekkel is megkeverni egy picit sutes elott. Sutoben vagy a
mikroban puhulasig sutjuk. Talalaskor negybevagott olivabogyot is
tehetunk ra a meg erdekesebb is miatt.

Kivalo koret pl az egybesult fokhagymas karajhoz. Maradek sulthushoz 
is kituno mondjuk kedden es igerem a darabolas tart a legtovabb, de
ebbe vigan be lehet vonni a gyerekeket es egybol hamarabb kesz.

A vegen nem hagyhatom ki ezt az eppen most olvasott viccet:

A ferj minden csinos no utan megfordul az utcan. A feleseget mar
nagyon bosszantja a dolog:
- Nem szegyelled magad, hiszen nos vagy!
- Nezd, az igaz, hogy dietara kenyszerultem, de ettol az etlapot meg
elolvashatom talan....???

Na, sziasztok:  Edit
+ - Kerdes + borok + egyebek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Mindenkinek!

Eloszor a kerdes:

Tudnatok segiteni abban, hogy vegul is milyen hosszu, azaz hany
karakteres sorokat irhat az ember anelkul, hogy minden levele
szettoredezve es furcsan jelenjen meg? Egyfajta hatarertekrol
tudok es altalaban be is tartom, de a legtobbszor megis szettoredezik.
Tudtok tanacsot adni?

Borok:

> Felado :  [International]
> Temakor: Tokaji aszu ( 6 sor )

>Mikor  szokas felszolgalni? Etkezes elott, vagy utan?
Nem konnyu kerdes kedves Marta. A puttonyok szamatol es
az evjarattol is fugg. A 3 puttonyost mar a francia kiralyok is
mindennap ittak a feherhusokhoz. Az 5 - os kulonleges alkalmak
megunneplesehez szinten eves kozben ill utana felszolgalhato pl
sajtokhoz, de mindenkeppen az edes desszertek elott. /Az aszu
altalaban fanyar bor, a Szamorodnival szemben./A kozben
elhangzo unnepi szonoklatok utan felallva emeljuk poharunkat
az eppen unnepeltekre es ezzel az alkalmat es a bort is megtiszteljuk.
Az esetleges 7 puttonyos mar olyan nagy kincs, hogy nyugodtan
ontheted pici talpaspoharakba aperitifnek, miutan mar tenyleg eros.

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re: borok ( 18 sor )
>Hat, az okosok azt mondjak, hogy a szekszardi bikaver az igazi!
Kasi szerint az egri, Zsolt szerint jobbak a villanyi borok/tanusithatom,
hogy az igazi hazipincekben erlelt boraik vetekszenek barmelyikkel/.
Masoknak viszont biztosan jobban izlenek pl a soproni ill a badacsonyi 
borok. Azt ugye ismeritek, hogy "Kinek a pap, kinek a papne." Eleg 
nehez dolog donteni, hogy eppen melyiket igyuk - szoval ebben nincs 
"borigazsag", csak izlesek es pofonok.

>No meg, az evjarat keves, az szamit, ki keszitette a bort.
Ez teljesen igy van es a jo pinceknek soha nincs eladasi gondja.

Kedves Cintia!

A mazsolas es a bananos fankod ujdonsag volt es feltetlenul 
kiprobalom par napon belul. Ezert szeretem a Konyhat, mert gyakran 
segit megoldani a "ma mit is fozzek" problemat, hogy tenyleg 
valtozatos legyen a kaja.

> Felado :  [Hungary]

>Es lehet meg olyan _igazi_ jo tyukot kapni valahol??
Videken biztosan, de a piacokon is talalsz, ha jol korulnezel es a
legfejkendosebb nenikeknel keresgelsz. Naluk meg divat a tyukok
es altalaban a baromfifelek legeltetese. Azt mondom, hogy ujabban
meg plane csinaljak, hiszen nagyon szepen"lenyirjak es tragyazzak
is a fuvet" , hja - a modernizalas!:-))) Nem vicc, toluk tudom, mert
nyaranta az idonk egy reszet falun toltjuk a szuleimnel es szeretek
ilyen idos nenikekkel beszelgetni. Fantasztikusak az ujabb dolgokban.

>Pethes leves nevu szinten nagyon finom, tartalmas levest.  
>Ismeri esetleg valaki???
Nem etteremben ettem, de gyakran fozok ilyet, mert valoban finom.
Maganban kuldjem vagy varjunk meg hatha masokat is erdekel? 

>--quiche
>Szerintem ez egy omlos teszta, amit cakkos szelu, lapos kerek tortaformaba
Ezt az elnevezest nem ismerem, am ha arra gondolsz amire en, akkor ez
eleg nemzetkozi teszta mar regota, csak mindenhol mas - mas neven ismerik.

>Jol jott a kis moka a listan! :-))
>> -HalˇszlČ "Na, BČla bˇ, mˇ megin nem fogott semmit?"- mŰdra.
"Na, Bela ba, mar megint csak a botjat fogta egesz nap" - modra.
"A halbolt meg mar bezart mire odaert es igy talalekony" - modra.

> Felado :  [Hungary]

>Azt szeretnem tudni, hogy a neten hol lehet talalni recepteket.
Adrien, ebreszto! Bizonyos honlapokon biztosan, de jo helyen 
kerdezed!:-))) Mire az itt megjelenteket mind elkeszited, nem hinnem,
hogy tovabbi receptekre lesz szukseged, mert boven valogathatsz a 
napi betevo falatok elkesziteseben folyamatosan. 
Bocs, ha tulsagosan "hazabeszeltem" vagyis konyhaskent ajanlom
legfokeppen a KONYHAT!!!!

Yobi!

Orulok, hogy leirtad a turos ozgerincet, mert tenyleg szuper. Az is
idekivankozik, hogy a mikros toportyud valoban jol kivitelezheto
es nekem almomban sem jutott volna eszembe. Orok halam, mert
mi is szeretjuk es igy sokkal gyorsabb.

> Felado :  [Germany]

Misi!

Csodalatos a leirasod pacalugyben, tolem is kaphatsz irodalmi
dijat es csak annyi, hogy nem irnal inkabb ekezetek nelkul?
Tudom es ertem, hogy a szep magyar beszed erdekeben csinalod,
de azt tudod ugye, hogy a nemzetkoziseg es a kulonfele gepek
miatt sokan nehezen tudjuk igy olvasni az irasaidat. Sok mindent
ugy kell kitalalni es sokaknak nincs ideje mindent megfejteni.

A beszerzesi lehetosegeket maganban kozlom, mert mar megint
hosszu lesz a levelem. A kest nem art kozben elesitgetned!!!
/Azt ugyan nem egeszen ertem, hogy miert csinalsz cernameteltet
a pacalhusbol, de ezen nem fogunk osszeveszni./

Udv:  Edit
+ - francia receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Majdnem egy evet toltottem Franciaorszagban, es az ott begyujtott
receptek kozul mazsolaztam ki parat Nektek.
Az elso a reggelik elmaradhatatlan kelleke a croissant.
Croissant:
Hozzavalok: 45 dkg liszt, 2,5-3 dl tej, 15 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2,5 dkg
eleszto.
Fel dl langyos tejben, 2 kaveskanal cukorral felfuttatjuk az elesztot.
Kis labaskaban felolvasztunk 3 dkg vajat.
Osszegyurunk 40 dkg lisztet a maradek cukorral, csipetnyi soval, az
elesztovel, a felolvasztott vajjal, es annyi langyos tejjel, hogy
kozepes kemenysegu tesztat kapjunk. Cipot formalunk, a tetejere X-t
vagunk, majd a duplajara kelesztjuk. Ezutan atgyurjuk, ujjnyi vastagra
nyujtjuk, kozepere a maradek vajat (kb 3 mm-es darabokra szelve, de nem
kell ezert vonalzot hasznalni :) )
Rahajtjuk a tesztat jobbrol balra, alulrol, felulrol, es meg haromret
hajtjuk.15 perc pihi. Nyujtofaval kisse megveregetjuk, kinyujtuk,
hajtogatjuk, ujabb 15 perc pihi. Ezt meg egyszer megismeteljuk. Utana
4-5 mm vastagsagura kinyujtjuk, kb 15 cm oldalu haromszogeket vagunk
belole, feltekerjuk (elotte tolthetjuk csokival, turoval, levarral,
sajttal, sonkaval, stb...). Kivajazott tepsibe tesszuk, konyharuhaval
letakarva 1,5-2 oraig kelesztjuk. Langyos tejjel megkenjuk, forro
sutoben sutjuk, es a tepsiben hutjuk ki.

Flan á la vanille (hasonlo kicsit mint a tejes pite)
Nagyon finom, es nagyon egyszeru elkesziteni.
Hozzavalok: 20 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 tojas, 1 l tej, vaniliarud
belseje (helyettesitheto vanilias cukorral is) ,3 dkg vaj, csipet so
A lisztet egy talba tesszuk, bele a cukor, so, majd a habosra vert
tojasok. A tejjel simara keverjuk A sutot 220 fokon elomelegitjuk. A
tesztat kivajazott, lisztezett formaba tesszuk, kb 45 percig sutjuk.

Mazsolas es cukrozott gyumolcsos suti
Hozzavalok: 10 dkg mazsola, 10 dkg cukrozott gyumolcs, 1 likorospohar
rum (ezt en eleg sokszor elhagyom, helyette gyumolcsteat hasznalok),
17,5 dkg vaj, 12,5 dkg porcukor, keshegynyi so, 3 tojas, 25 dkg liszt,
fel csomag sutopor
A mazsolat megmosom, a gyumolcsot apro darabokra vagom, rummal
osszekeverem.Habosra keverem a vajat, aprankent beleteszem a cukrot.
Egyenkent belekeverem a tojasokat, majd a lisztet es a rumos(teas)
kevereket, legvegen a sutoport. Kivajazott formaba tesszuk, de csak a
forma 3/4-ig erjen!
Elomelegitett sutobe tesszuk. 10 percig 210 fokon, kb 35 percig 150
fokon sutjuk. Az elso 10 percben nem szabad a sutot
kinyitni!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Marrakech-i rizssalata
Hozzavalok: 25 dkg fott rizs, 5 dkg mazsi, 25 dkg datolya, 25 dkg aszalt
szilva, 1 dl narancs juice, 5 evokanal mez, 5 dkg gyomber lekvar
(helyette ugyanolyan jo mas pikans izu lekvar), 1/2 kaveskanal fahej
10 percre beaztjuk a mazsolat. Kettevagjuk az aszaltszilvakat es a
datolyakat,  es a mazsival egyutt osszekeverjuk a lekvarral. Egy talban
osszekeverjuk a mezet a narancslevel es a fahejjal. Ebbe keverjuk bele a
rizst, es a lekvaros gyumolcsoket. Lassan atforgatjuk, majd talalasig
lehutjuk.


Quiche au saumon fumé (Fustolt lazacos Quiche)
Teszta:2,5 dl liszt, 1 kaveskanal  friss kakukkfu (vagy 1/2 kaveskanal
szaritott), 1 csipet so, 6 dkg vaj, 1 tojas sargaja, 1-2 evokanal hideg
viz
Toltelek:10 dkg fustolt lazac aprora vagva, 12,5 dkg tejfol, 1,8 dl tej,
2 habosra vert tojas, 2 evokanal majonez, 2 evokanal aprora vagott
kapor, 1 evokanal kakukkfu, 1/2 kaveskanal reszelt citromhej, bors, 4
dkg csikokra szelt fustolt lazac a disziteshez
A sutot 200 fokra elomelegitjuk. Osszekeverjuk  a tesztahoz valokat,
majd 20 percre a hutobe tesszuk. A tesztat ket celofanlap kozott
kinyujtjuk es egy 20 cm-es atmeroju tortaformaba
tesszuk.(gyumolcstortaforma tarto a legidealisabb) Alufoliat teszunk ra,
majd szarazbabot, vagy borsot teszunk bele, 10 percig sutjuk.Majd
kivesszuk a foliat a zoldseggel, majd addig sutjuk, mig kisse aranyszinu
nem lesz. A sutot 180 fokra visszavesszuk.
A toltelekhez: A fustolt lazacot, a tejfollel, majonezzel, tejjel,
tojassal, a fuszereket, citromhejat osszekeverjuk, megborsozzuk.A
tesztara ontjuk, majd kb. 25 percig sutjuk. A lazaccsikokkal diszitjuk.

Jo etvagyat!

Cintia

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS