Sziasztok konyhasok,
a fent emlitett torta esetleg furcsanak hangzik, de piszokul finom :-)
Az egyik TV fozocske altal rendezett suto palyazat elso dijas receptje.
Hozzavalok
----------------
150 g lagy vaj
150 g cukor
1 valiliarud
1 csipet so
2 EK friss rozmaringlevel (tenyleg friss kell legyen, szaraz itt nem
hasznalhato!)
200 g liszt
1 csomag foszfat nelkuli sutopor (ezt itt ugy hivjak hogy
Weinsteinpulver, borko", az itteni csomag fel kilo lisztre van
meretezve)
100 g orolt mandula
4 tojas
kb. 70 dkg sargabarack
6 EK mandulalevelke
porcukor
Aki akarja es van turelme:
tovabbi 6 EK mandulalevelke
4 EK barackiz
Egy 28 cm-es tortaforma aljat sutopapirral kibereljuk, az oldalat jol
bevajazzuk. (Itt nem jo a tortagyuru, mert a massza eleg lagy es
kifolyhat alul!). A sutot 180 fokra elomelegitjuk (normal, legkavaroval
kb. 170).
A vajat a cukorral, kikapart vaniliaval es soval habosra kavarjuk.
A rozmaringot nagyon aprora vagdaljuk, osszekeverjuk a liszttel, orolt
mandulaval es sutoporral. A tojasokkal egyutt a vajhoz adjuk, az egeszet
simara kavarjuk. Beletesszuk a formaba, a tetejet lesimitjuk.
A barackot megmossuk, felbevagjuk, kimagozzuk es rarakjuk a tesztara
kerek felukkel felfele, ugy hogy az egesz teszta be legyen "takarva".
Raszorjuk a 6 EK mandulalevelket es a kozepso sinen kb. 50-60 percig
sutjuk. Miko megvan, hagyjuk kihulni, azutan kivesszuk a formabol,
tetejet megszorjuk porcukorral.
Ha van turelmunk es idonk:
A tobbi 6 EK mandulalevelket csak ugy szarazon megpiritjuk, hagyjuk
kihulni. A barackizt egy szitan attorjuk hogy sima legyen. A torta
oldalat bekenjuk az izzel, a mandulalevelkeket ratapasztjuk.
Melle vanilias tejszinhabot adunk, ha diszesebb kell legyen, 1-2 szep
szal rozmaringot tehetunk ra vagy ko:re.
Es most jon az en megjegyzesem:
Nekej bizony nem volt idom a bekenessel vacakolni, nomeg nem volt
mandulalevelkem csak szilankom. Azt megpiritottam es ecceruen a torta
tetejere szortam. Igy is elfogyott, so"t, nagyon _tul_ hamar!
Nekunk istenien izlett, a rozmaring aroma fantasztikus a barackhoz es a
teszta nagyon konnyu. Es ecceru elkesziteni!
Udv
Emilia, Stuttgart
|