Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1190
Copyright (C) HIX
2002-06-16
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Holland Fasirt *** HIX KONYHA *** #1189 (mind)  64 sor     (cikkei)
2 Re: Tzatziki (mind)  14 sor     (cikkei)

+ - Re: Holland Fasirt *** HIX KONYHA *** #1189 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [International]
> Temakor: Holland fasirt ( 12 sor )
> Idopont: Fri Jun 14 10:23:28 CEST 2002 KONYHA #1189
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Hatha tudja valaki..
>
> Hollandiaban egy kis kocsmaban 1-2 orankent a tulaj kis etvagygerjeszto
> falatokat szolgalt fel. Egyik ilyen alkalommal kis husgombocokat
> hozott, ami kulsore a mi fasirtunkra hasonlitott. Az ize azonban sokkal
> jobb. Kesobb (kinti boltban) talaltam is ugyanolyat felkesz valtozatban.
>
> Esetleg van kozottunk Holland-szakerto, aki tudja miben rejlik a
> hollandiai fasirt titka?
>
> Koszi:
> szala

Miután már 37 éve egy holland feleségem van, nagyon jól ismerem a
"Bitterballen"-t. Minden holland ezt használja italcsuszdára és a kockára
vágott holland sajtot köménymaggal vagy simán. Az ital melléje holland
boróka pálinka, Oude (öreg), vagy Jonge (fiatal).

BITTERBALLEN (HOLLAND FASIRT GOMBÓC)

Hozzávalok: (kb. 24 gombochoz)):
250 gr (levesben fött vagy sült) borju vagy marha hús
˝ lt husleves (bouillon vagy 2 Maagi hus kocka )
40 gr liszt
40 gr vaj
1 tojás
egy kis babér level, zoldpetrezsejem, sárgarépa, kakufü, ujhagyma
egy pár csepp citromlé
2 fekete bors
5 gr zselatin
zsemlyemorzsa

Elöször csinálsz egy sürü ragu szószt.
Finomra vagdaljuk a zöldségeket és meleg husleveseben fél orig beaztatjuk fedél
 alatt.
Leszürjük a levest egy fazekba és félretesszük. Egy másik fazékban finomra keve
rjuk
a vajat a lisztel és lassan hozzáadjuk a levest, folyton keverve, Tovább fözzük
 lassu
tüzön és hozzádjuk az elöre vizbe áztatott zselatint és a finomra vagdalt húst.
Félretesszük a ragout, megkostoljuk es ha kell hozzáadunk füszert (al gusto).
Egy tálra öntjuk, kisimitjuk és megvárjuk amig egészen kihült.

Amikor kihült megcsináljuk a Bitterballen-eket:
Nyolc rúdra vágjuk, minden rudat 3 darabra elosztjuk. Gombocot csinálunk belölü
k,
átguritjuk a zsemlyemorzsán (be panirozzuk), felverjuk egy villával a tojast eg
y kanál vizzel
higitva, és a panirozott gobocokat belemártjuk.

Egy nagy lábosban forro olajban vagy zsirban a gombocokat arany szinre sütjük é
s egy
abszorbens papirra kiszedjük. Melegen talaljuk, fogpiszkalo van minden egyes go
mbocban,
kis holland papir zaszloval, ami villa helyett hasznalando. Mustarral mellete t
alaljuk.

Jó étvágyat,
Tamás
+ - Re: Tzatziki (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> csak ezert azt otletert irtam le, hogy a Vasarcsarnok azsiai boltjaban
> kaphato a hozza valo gorog fuszerkeverek. (fokhagyma, so, kapor, +)
> Ovatosan
> erdemes vele banni, mert eleinte izetlen nagyon, amikor csinalod (de

Gyerekek! Kedves konyhasok!! Konyorgom, most, amikor a kert/piac/bolt
csak ugy illatozik a friss fuvektol, amikor ott a friss fokhagyma is,
kesz szaritott kevereket hasznalni? Raadasul a kapor olyan
fu"-kategoria, ami nem alkalmas szaritasra!

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS