Kedves Janos,
eleg sok receptet talaltam a gyujtemenyemben, de egyiket sem probaltam meg.
Remelem, hogy Szaszika, a kotekedo hentes :-)))) vonalban van, es kuld
neked sokszorosan kiprobalt es bevalt recepteket is.
A konyhai tapasztalataim alapjan az alabbi eleg jo receptnek tunik, es a
10% zsiradek talan meg a csaladod noi tagjait sem fogja elborzasztani. :-)
En sem szeretem a zsiros eteleket, de szerintem egy minimalis mennyiseg
elengedhetetlen a jo izhez es kellemes allaghoz.
----------------------
Kolbasz gyulai modra
9 kg serteslapocka vagy combhus, 1 kg tokaszalonna, 12 dkg pirospaprika,
1,5 dkg komenymag, 3-4 dkg fokhagyma, fel dkg saletromso, 2,5 dkg fekete
bors, 30 dkg so.
A hust kisebb kockakra vagjuk, megtisztitjuk a borkektol, porcoktol.
Kozepes lyuku daralon ledaraljuk. A szalonnat kessel (es nem daralon)
nagyon apro kockakra vagjuk. (Ugy tudjuk konnyen es gyorsan felvagni, ha
elozoleg legalabb 1 ejszakan at hutjuk hutoszekrenyben vagy a szabad
levegon, amennyiben +2-6 °C-os a homerseklet. Ha a szalonnat ledaralnank,
akkor a zsir konnyen kicsorogna a kolbaszbol, es 2 honap mulva annyira
kiszaradna, hogy elvezhetetlenne valna.) A szalonnas hushoz hozzaadjuk a
porra tort vagy megorolt fuszereket, es alaposan kidagasztjuk a masszat.
Letakarva 24 oran at erleljuk, majd vekonybelbe toltve, 30-35 cm-es parokat
keszitunk. Hideg fustre tesszuk, es pirosra fustoljuk. A fustoles utan csak
1 honap mulva kezdjuk el fogyasztani, akkorra "erik" be igazan. 6-7 honapig
elall.
----------------------
udv,
Zita
|
Bar csak itt lenne mar a gyumolcsos joghurttorta szezonja!
Addig is lapozz vissza a Sved tortareceptek II. cimu iromanyomra a narancsos
joghurttorta recepthez! Garantalom, hogy megeri a faradtsagot.:)
Apropo gyumolcsos tortak! Furcsa, hogy kulhonba elo honfitarsaink azt irjak
mennyire gyer kulfoldon a kinalat edessegekbol, cukraszsutemenyekbol.
Emlekszem, amikor a svedeknel bejott a gyumolcsszerzon, olyan tortakkal volt
vele a cukraszda, amelyeknek le volt a teteje ontve zselatinnal, hogy
megalljon valahogy a teteje, ugyanis rogyasig voltak pakolva eperrel,
szederrel...
Viszont eszembe jutott egy masik, ennel hulyebb szokasuk is: a
lakrits-mania. Nem tudom, hogy meg van-e, mi ez, de talan a fekete szinu
medvecukorrol beugrik mindenkinek. (Remelem tenyleg jol emlekszem, ugyanis
nem sokszor talalkoztunk, en meg a medvecukor, szerintem borzalmas.) Na, a
svedeknel meg lakrits izu jegkrem is volt... Grrrrr
Aniko
|