Apacak orome
Tepsibe leteszek egy sor sult krumplit, ra egy sor paradicsomos babot,
mexicoi babot, ra a hus, a porkolt szaftjaba egy pici liszt
es egy kis tejfol, ezt a husra, reszelt sajttal boven
megszorni, es forro sutoben megsutni. Friss salataval, vagy
savanyusaggal talaljuk.
Azert adtam neki az Apacak orome nevet, mert egy hasonlo etel
(krumpli, lecso, porkolt) neve Szerzetesek orome :)
Ket torta:
Malnazseles sajttorta
30 dkg tejszinkremsajt, 25 dkg tehenturo, 2 dl tejfol, 3 dl tejszin +
1 dl tejszin a disziteshez, 10 dkg porcukor, 2 evokanal zselatinpor, 1
dl tej, 2 zacsko habfix (mar aki nem Hulalat hasznal), 1 gyumolcsmadar
(citrom heja), csipetnyi so, a malnazselehez 25 dkg malna, 1 zacsi
malnaizu zselepor (mas gyumolcsbol is keszitheto, de az esztetikai
ertek szempontjabol elonyosebb a piros esetleg zold gyumolcs)
3 dl tejszinbol a habfixaloval (vagy Hulala tejszinbol) kemeny habot
verek. A tejet a zselatinra ontom es kis langon addig keverem amig
folyosra nem oldodik. A turot attorom, es osszkeverem a tejfollel,
cukorral, kremsajttal (tapasztalatom szerint jobb ha a
tejszinkremsajthoz teszek 1-2 vanilias kremturot - sokkal finomabb a
torta). Citromhejjal es soval izesitem. A toltelekhez a malnazselet a
zsacskon levo eloiras szerinte megcsinalom (mintha a torta tetejere
keszitenem a zselet), majd az attort gyumolcsot hozzakeverem. Hagyom
kihulni. Nagy kapcsos tortaformat folpackkal kibelelek ( lehet mely
talat is, akkor egy bomba lesz az eredmeny, amelyet most husvetra
nagyon szepen fel lehet disziteni). A turos masszaba ovatosan
beleforgatom a tejszinhabot, es a mar kihult tejes zselatint.
Egyharmadat belekenem a tortaformaba, es 15 percre a melyhutobe teszem
pihenni. A zsele harmadat raontom, ezzel ismert didergore teszem. Ha
felig megdermedt, a masodik reteg turokremet kenem ra es addig
retegezem, amig a hozzavalok el nem fogynak. A tetejet tetszes szerint
feldiszitem a felretett teszinnel, es keves malnazselevel (most
husvetra keszulven zold zselet lehet a tetejere tenni /akar leontve,
akar aprora vagva, bele marcipan tojas (de lehet csinalni megmaradt
sutivegbol is), marcipan figurak /vagy csokifigurak es maris kesz egy
konnyu, szep unnepi torta/
Talalas elott a meglazitott tortaforma oldalat korbevagom, es a
tortalappal egyutt tortastalra csusztatom.
Makos gyumolcstorta
1 kerek piskotalap (3 tojasbol), 2 dl tejszin, izles szerint 8-10
dkg porcukor, 5 dkg daralt mak, 1 zacsko hidegen keverheto
vaniliapuding, 3 dl tej, 1 evokanal zselatinpor, 1 habfixalo ( ezen
receptek egy ujsagban voltak, ok ugy latszik nem ismerik a Hulalat),
es a torta tetejere gyumolcs (aki a tortat nem "fujtosan" szereti,
azaz a tolteleket is szeretne elvezni, az dupla adag kremmel csinalja
a tortat, mert ennyi kremmel max. "megcsiklandozza a tortat, bemutatja
neki, hogy o a krem, es megadja azt az erzest az embernek, hogy most a
gasztronomia oltaran aldoz, es nem pedig egy fureszlappal kotott
szorosabb ismeretseget :) )
A piskotat 3 lapba vagom, es az also lapot egy tortaformaba teszem. A
pudingport a tejjel es cukorral kikeverem, majd a fel dl vizben/tejben
felaztatott (? szerintem inkabb feloldott) zselatinporral
osszekeverem. Vegul hozzaadom a daralt makot. Tejszinbol (Hulalat nem
ismerok a habfixaloval egyutt) kemeny habot verek, a gyumolcsot
feldarabolom.
A piskotalapot megkenem a makos krem harmadaval, erre a 2. lap, ismet
krem, lap, krem. Tetejere halmozom a tejszinhabot, amibe belenyomkodom
a gyumolcsszeleteket. Foliaval letakarom, es a hutoben jol lehutom.
Cintia mailto:
|