Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX BUDAPEST 584
Copyright (C) HIX
2001-09-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 vendeglok (2) (mind)  87 sor     (cikkei)

+ - vendeglok (2) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tehát a St.Flórián

Mivel én még mindig Óbudán lakom, ezért valószínuleg elcsodálkoztok azon,
mit is keresek a 11. kerületben. Háát, meg kell mondani nem sokat, sot
inkább költök. Na nem dalokat, hanem pénzt. Az egyik ilyen hely ahol nyáron
surun elo szoktunk fordulni az a St.Flórián étterem.

Miért is? Természetesen azért, mert olyan egyszeruen lehet eljutni oda, és
kipróbáltuk a konyhát is. Nagyon jó volt.

Igazából az is fontos számomra, hogy kerékpárral meg lehet közelíteni, mivel
hogy a bicóúttól éppen egy ugrásnyira egy belso utcácskában helyezkedik el.
A másik érv az, hogy a teraszon, mely igazából nem egy attraktív valami,
kényelmesen le tudunk ülni és a kerékpárjainkat is magunk mellett tudjuk
tartani.

Mi az ami kellemes: Ó igen, mi elso sorban sörözni megyünk oda. Budapesten -
eddig egyedül - náluk ittam csapolt Edelweiss (búza)sört. Eleinte nem nagyon
foglalkoztam ezzel a sörrel, de annyira jó volt az illata, hogy kimondottan
kedvet csinált nekem. Azután megkóstoltam. Vesztemre. Azóta akár hányszor
megyünk oda, mindig csak ezt a sört iszom. Igazán jó, sot az üveges
változatnál még sokkal jobb. Na és még egy hatott meg engem. Mégpedig az,
hogy a saját poharában, a saját söralátétével hozták ki. Ugyanis nagyon nem
szeretem, amikor Kaisert Gösser-es, vagy Arany Fácánt Talléros pohárban
hoznak ki. Az már csak egy extra heppem, illetve heppünk, mivel többen
megyünk és mindenkinek ez az alap, hogy a sörös pohár alá oda legyen téve az
alátét. Ahol ezen két apróságra nem figyelnek, ott mind a kiszolgálás, mind
a tálalás hanyag, és az egyértelmuen azt jelzi - számunkra - hogy az a hely
rossz! csak azért üzemeltetik, mert másként nem tudják kihúzni egyesek
zsebébol a pénzt...

Egy-egy hosszabb sörözés alkalmával meg is éheztünk. Anno Domini volt egy
nagyon gyors, kedves pincér, aki ezt automatikusan (ahogy a jó pincér teszi)
észrevette, és olyan ügyesen csinálta a dolgát, hogy üres pohár nem maradt
asztalunkon, és mindig ettünk. Na azért ez elmúlt. Sajnos elment egy másik
helyre, és utódai már közel sem ennyire "szakmailag kiforrottak". Így már
olyan is elofordult, hogy túl késon éheztünk meg, és mivel a konyha 2200-kor
bezárt, nem kaptunk semmit sem enni! Ez azért kicsit megdöbbentett minket,
mivel az elso pincérnél ilyet soha sem vettünk észre...

Tehát akkor a tálalásról. Megfigyeltük, hogy - ahogy azt egy kultúrált
helyen szokás - a sörhöz a saját poharát és alátétjét, a kólához szintén a
saját poharát, de alátét nélkül, vagy maximum sörös alátéttel adták. Az
ételeket kellemes, az élvezetet maximálisan elosegíto tányéron, az
alkalomhoz illo körítéssel és szószokkal szolgálták fel. A tányéron
megfelelo mennyiségu és szépen elrendezett étel kapott helyett. Nem keltette
sem a zsúfoltság, sem pedig a kicsinység látszatát. Egy éhes kerékpáros
számára ideális, megeheto mennyiséget adtak.

Ételek: Sajnos itt eloször arról kell szólnom, hogy a tésztát túlfozik. Ez
van. Nem ettünk csak egyszer tésztát. Azóta soha meg nem próbáltuk. Ez a
szakácsoknak nem megy. Kész. Ne eroltessük. Viszont a pulykát és a csirkét
csodálatosan készítik el. A pulykához kaptam finom tejszínes szószt. Olyan
jó volt, hogy szívem szerint még egy adag szószt kértem volna... A csirkét
is igazán kellemesen készítik el. Nem száraz, de nem is kemény. Amikor
grillt kértünk, az ott és olyan vastagon ropogott, ahogy azt az ember várja.
A Gordon Bleu pont annyi sonkát és sajtot tartalmazott, hogy sütés közben
igazi, finom íz kavalkád alakuljon ki! A rizs kellemesen és nagyon jól volt
elkészítve. A krumpli is megfeleloen át volt sülve. Mi kell még?
Természetesen a saláta és a desszert. Ugye tudjátok, hogy Magyarországon a
fejes salátát majdnem egyben eszik az emberek. Én nem így szoktam meg.
Röviden elmagyaráztam, hogy kérem, és csodák csodája, tényleg úgy kaptam! Na
és a desszert. Fagylalt kehelybol olyan jó nagy adagot kaptunk, hogy alig
bírtuk legyurni. De ami igazán tetszett nekünk az a fagylalttal töltött
palacsinta forró vanília öntettel. Kimondottan guszta egy kaja!

Ugye milyen nyálcsorgató!

Hát ennyit tudnék most írni errol az étteremrol, illetve a helyét leírnám:
Szent Flórián
XI., Budapest
Temesvár utca.
Tel: 2049039

Rgds.
Manka

Utóirat: Érdemes odatelefonálni. Nem tudom miért, de néha egy-egy napon
nincs nyitva. Ilyenkor nagyon rossz érzés egy komoly vágyakozás után
lepattanni a zárt ajtóról!

Jönnek még:
ZöldKapu,
Belga sörözo,
Fenyogyöngye,
Rab Ráby (Szentendre),
nem tudom hogy hívják ;-) (St.László, Dömör kapu felé vezeto úton).

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS