1. |
Re:Fagyasztott Eper (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
2. |
fagyasztott eper (mind) |
41 sor |
(cikkei) |
3. |
Szia mindenkinek!! (mind) |
24 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re:Fagyasztott Eper (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Haliho!
A KONYHA 0880-ban irta :
>Erdekelnenek a tapasztalatok a fagyasztott eperrel kapcsolatban .Mire
erdemes t
>elen hasznalni ,hogyan celszeru kiengedni ,stb .
Mi fagyasztas elott leitatjuk a moso-vizet az eperrol, majd miutan
zacskoba kerul, szorunk ra egy keves kristalycukrot.
A zacsiba annyi epret toltunk, hogy a lezaras utan elteritve kb. egy soros
maradjon. Igy könnyebben, gyorsabban fagy.
Felengedeskor semmi extrat nem teszunk, kivesszuk, es megvarjuk, mig
kienged. Ha sietni kell vele, mehet a mikroba a kiolvaszto fokozaton.
Leginkabb egy egyszeru edessegnek elkeszitve fogyasztjuk:
Csinalunk egy vanilia kremet, meg tejszinhabot, az epret pedig
felolvadas utan elmixeljuk, ha savanykas volna, kis cukorral edesitjuk.
A talkaba szedett krembe kanalazzuk az eper turmixolmanyt, majd
tejszinhabot a tetejere, es diszitesnek nehany csepp eperkrem a tetejere.
(Maris csurog a nyalam... 8-)))))
LOGOFF suhy
|
+ - | fagyasztott eper (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok, szia Sandor!
Eper
----
Eloszor is: ha van megfelelo melyhutokapacitasod, erdemes adagonkent,
_talcan_ lefagyasztani az epret, es csak utana bezacskozni, dobozolni. Igy
mikor eloveszed, nem egy kocka alaku tombbel lesz dolgod. :-) Ez az
egeszben lefagyasztott eperre vonatkozik. A kevesbe szep, aprobb, vegyes
erettsegi allapotban levo szemeket erdemes osszeturmixolni, es ezt a
"masszat" pl. margarinos, tejfolos dobozokban lefagyasztani. Nagyon finom
pl. joghurttortaba, charlotte-ba, vagy mas olyan edessegekbe, ahova
egyebkent is osszedzsumalt ;-) eper kellene. Vagy lehet picit darabosabbra
hagyni, es remek gyumolcsjoghurt keszitheto belole telen is. Garantaltan
"termeszetazonos aroma"- es izfokozomentes. :-)
Meg egy otlet: az ilyen darabosabb masszabol par perc alatt friss
eperlekvar varazsolhato telen is, akar a mikroban is elkeszitheto. Es mivel
kis adag, hamar elfogy :-), nem kell bele semmi tartositoszer.
A felengedesrol: szerintem a melyhutott epret mar nem lehet ugy
fogyasztani, mint a frisset. Tehat hogy kiolvasztod, es nyersen eszed.
Elegge szottyadt lesz. En a legtobb edessegbe fagyott allapotban teszem
bele, hogy ott engedjen ki. Pl. a gyumolcstorta eseteben a piskotara ontom
a aniliapudingot / turokremet / stb-t, es fagyott allapotban beleultetem az
eperszemeket. Majd raontom a zselatinreteget. Amig megszilardul a zselatin
(par ora) addig az eperszemek is kiengednek - szep lassan. Es nem lesznek
szottyosak.
Aztan pl. epres muffint is fagyott eperrel csinalok telen. Ehhez mar eleve
negyedelve-nyolcadolva fagyasztom le az epret. A lagy tesztaba ugy
fagyottan keverem bele, mire megsul a muffin, az eper is pont jo lesz
benne. A multkor meg a tavalyi melyhutott szederbol csinaltam gyumolcsos
lepenyt, amibe csak bele kell nyomkodni a gyumolcsoket. Ez is nagyon jol
sikerult. Gondolom eperrel is ugyanigy elkeszitheto.
Hat ennyit egyszuszra :-). Remelem, marad meg eper jovo hetre is, mert most
sajnos nincs idom befozni, lefagyasztani. :-(
sziasztok,
Zita
|
+ - | Szia mindenkinek!! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Mivel itt a gyümölcsszezon, gondoltam megosztom Veletek a
család kedvenc nyári sütireceptjét, amit mi egyszerűen csak
joghurtos sütinek becézünk.
Hozzávalók:
2 doboz ízesítés nélküli joghurt
2 joghurtospohárnyi cukor
4 egész tojás
kb. 1,5 deci étolaj
4 joghurtospohárnyi liszt
2 csomag sütőpor és 2 csomag vaníliáscukor
sok-sok idénygyümölcs
Az egészet alaposan összekutyulom,,majd a masszát egy
sütőpappírral kibélelt magas falú tapsibe öntöm. ( Nem
akarok reklámozni, de nekem eddig egyetlen egy olyan
sütőpapírra sikerült rábukkannnom, amelyikre nem ragad rá a
süti-ez a Spar-féle ). Ha benne van a massza, akkor
alapossan meg kell szórni a gyümölccsel, amit én már nem
szoktam megcukrozni, azután be vele sütőbe! A legkisebb
lángon legalább 1 óráig, de inkább tovább kell sütni, amíg
a teteje szép barna lesz, és a beleszúrt tűre már nem
ragad. A sütőpapírt célszerű még melegen leszedni, utána
lehet felvágni. Isteni finom, és nem bonyolult!!!
Jó étvágyat! Rita
|
|