Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 881
Copyright (C) HIX
2001-06-14
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re:Fagyasztott Eper (mind)  22 sor     (cikkei)
2 fagyasztott eper (mind)  41 sor     (cikkei)
3 Szia mindenkinek!! (mind)  24 sor     (cikkei)

+ - Re:Fagyasztott Eper (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

A KONYHA 0880-ban irta :
>Erdekelnenek a tapasztalatok a fagyasztott eperrel kapcsolatban .Mire 
erdemes t
>elen hasznalni ,hogyan celszeru kiengedni ,stb .

Mi fagyasztas elott leitatjuk a moso-vizet az eperrol, majd miutan 
zacskoba kerul, szorunk ra egy keves kristalycukrot. 
A zacsiba annyi epret toltunk, hogy a lezaras utan elteritve kb. egy soros
maradjon. Igy könnyebben, gyorsabban fagy.
Felengedeskor semmi extrat nem teszunk, kivesszuk, es megvarjuk, mig
kienged. Ha sietni kell vele, mehet a mikroba a kiolvaszto fokozaton.
Leginkabb egy egyszeru edessegnek elkeszitve fogyasztjuk:
Csinalunk egy vanilia kremet, meg tejszinhabot, az epret pedig
felolvadas utan elmixeljuk, ha savanykas volna, kis cukorral edesitjuk.
A talkaba szedett krembe kanalazzuk az eper turmixolmanyt, majd
tejszinhabot a tetejere, es diszitesnek nehany csepp eperkrem a tetejere.
(Maris csurog a nyalam... 8-)))))

LOGOFF suhy

+ - fagyasztott eper (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, szia Sandor!

Eper
----

Eloszor is: ha van megfelelo melyhutokapacitasod, erdemes adagonkent,
_talcan_ lefagyasztani az epret, es csak utana bezacskozni, dobozolni. Igy
mikor eloveszed, nem egy kocka alaku tombbel lesz dolgod. :-) Ez az
egeszben lefagyasztott eperre vonatkozik. A kevesbe szep, aprobb, vegyes
erettsegi allapotban levo szemeket erdemes osszeturmixolni, es ezt a
"masszat" pl. margarinos, tejfolos dobozokban lefagyasztani. Nagyon finom
pl. joghurttortaba, charlotte-ba, vagy mas olyan edessegekbe, ahova
egyebkent is osszedzsumalt ;-) eper kellene. Vagy lehet picit darabosabbra
hagyni, es remek gyumolcsjoghurt keszitheto belole telen is. Garantaltan
"termeszetazonos aroma"- es izfokozomentes. :-)  

Meg egy otlet: az ilyen darabosabb masszabol par perc alatt friss
eperlekvar varazsolhato telen is, akar a mikroban is elkeszitheto. Es mivel
kis adag, hamar elfogy :-), nem kell bele semmi tartositoszer. 

A felengedesrol: szerintem a melyhutott epret mar nem lehet ugy
fogyasztani, mint a frisset. Tehat hogy kiolvasztod, es nyersen eszed.
Elegge szottyadt lesz. En a legtobb edessegbe fagyott allapotban teszem
bele, hogy ott engedjen ki. Pl. a gyumolcstorta eseteben a piskotara ontom
a aniliapudingot / turokremet / stb-t, es fagyott allapotban beleultetem az
eperszemeket. Majd raontom a zselatinreteget. Amig megszilardul a zselatin
(par ora) addig az eperszemek is kiengednek - szep lassan. Es nem lesznek
szottyosak. 
Aztan pl. epres muffint is fagyott eperrel csinalok telen. Ehhez mar eleve
negyedelve-nyolcadolva fagyasztom le az epret. A lagy tesztaba ugy
fagyottan keverem bele, mire megsul a muffin, az eper is pont jo lesz
benne. A multkor meg a tavalyi melyhutott szederbol csinaltam gyumolcsos
lepenyt, amibe csak bele kell nyomkodni a gyumolcsoket. Ez is nagyon jol
sikerult. Gondolom eperrel is ugyanigy elkeszitheto. 

Hat ennyit egyszuszra :-). Remelem, marad meg eper jovo hetre is, mert most
sajnos nincs idom befozni, lefagyasztani. :-(


sziasztok,
Zita
+ - Szia mindenkinek!! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mivel itt a gyümölcsszezon, gondoltam megosztom Veletek  a 
család kedvenc nyári sütireceptjét, amit mi egyszerűen csak 
joghurtos sütinek becézünk.
Hozzávalók:
2 doboz ízesítés nélküli joghurt
2 joghurtospohárnyi cukor
4 egész tojás
kb. 1,5 deci étolaj
4 joghurtospohárnyi liszt
2 csomag sütőpor és 2 csomag vaníliáscukor
sok-sok idénygyümölcs
Az egészet alaposan összekutyulom,,majd a masszát egy 
sütőpappírral kibélelt magas falú tapsibe öntöm. ( Nem 
akarok reklámozni, de nekem eddig egyetlen egy olyan 
sütőpapírra sikerült rábukkannnom, amelyikre nem ragad rá a 
süti-ez a Spar-féle ). Ha benne van a massza, akkor 
alapossan meg kell szórni a gyümölccsel, amit én már nem 
szoktam megcukrozni, azután be vele sütőbe! A legkisebb 
lángon legalább 1 óráig, de inkább tovább kell sütni, amíg 
a teteje szép barna lesz, és a beleszúrt tűre már nem 
ragad. A sütőpapírt célszerű még melegen leszedni, utána 
lehet felvágni.   Isteni finom, és nem bonyolult!!!

Jó étvágyat! Rita

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS