Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1625
Copyright (C) HIX
2003-11-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: Zold paradicsom (mind)  78 sor     (cikkei)
2 re: Surgosen kellene a kenyer sutes receptje (mind)  12 sor     (cikkei)
3 hazi kovaszkeszites (mind)  36 sor     (cikkei)

+ - re: Zold paradicsom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, szia Tibor!

Tavaly szeptemberben mar bekuldtem ezeket a recepteket (a Hazi Praktika
folyoiratbol), keresedre megismetlem. 
Megjegyzem, nem tudtunk egyezsegre jutni, hogy vajon a zold paradicsom
mergezo-e vagy sem - hasonlokeppen a krumpli elzoldult reszeihez. Anyok@
nalam sokkal szakertobb :-), ezt irta rola: 
"" A krumpli is es a paradicsom is a solaceak csaladjaba tartozik.  A zold
paradicsom a zoldult krumplihoz hasonlatos, legfeljebb a solanin mennyisege
kulonbozik bennuk. Nem egeszseges, de mint tudjuk, finom."" 
Az biztos, hogy savanyusagba minden gond nelkul beletesszuk, de mas etel
elkeszitesenel folyton felmerul ez a kerdes. 


Zold paradicsom chutney
------------------------

Hozzavalok:

1,75 kg zold paradicsom
50 dkg hamozott, kimagozott savanyu alma
40 dkg felapritott voroshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evokanal so
3 evokanal savanyusag fuszer
6 dl borecet
45 dkg cukor

* Nagyobb labosba tesszuk a paradicsomot, az almat, a hagymat es a
fohagymat. Megsozzuk, osszekeverjuk. A fuszerkevereket teatojasban vagy
gezbe kotve tesszuk hozza, igy konnyu lesz kivenni.
* Beleontjuk az ecet felet es felforraljuk, majd kis langra teve,
kevergetve egy oran at fozzuk, amig besurusodik. A cukrot feloldjuk a tobbi
ecetben es a csatnihoz ontjuk. Kevergetve meg egy orat fozzuk. ű
* Kivesszuk a fuszereket. Kisebb uvegekbe kanalazzuk a csatnit, legmentesen
lezarjuk, szarazdunsztban hagyjuk kihulni. Legalabb egy honapig hagyjuk
erni felbontas elott. 
			* - * - * - * - * 

Kozben megtalaltam a szakacskonyves polcomon egy konyvet (Erdelyi Lajosne
dr: Rakjuk el telire), amiben megvan a zoldparadicsom dzsem receptje. Ime:

Zoldparadicsom dzsem
--------------------
A zold szin nem haragoszold, teljesen eretlen paradicsomot jelent, hanem
azt az eres elotti allapotot, amikor a bogyok zold szine mar vilagosodni
kezd. 

* 5 kg kemeny zold paradicsomot meteltre vagunk, majd gyenge ecetes, fovo
vizbe dobjuk. Felforras utan azonnal kiszedjuk, majd ha kihult, enyhen
kinyomkodjuk. 
* 4 kg cukorbol es 8 dl vizbol szirupot fozunk. Az izesiteshez citromhejat
es fel rud vaniliat hasznalhatunk. (Lam, itt is irja a vaniliat!)
* Az ecetes vizbol kiszedett, kinyomkodott paradicsomot a szirupba rakjuk
es addig fozzuk, mig uvegesedni nem kezd. Ekkor levesszuk es masnapig allni
hagyjuk. 
* Masnap lassan melegitve ismet felfozzuk. A fozest addig folytatjuk, amig
a gyumolcs szep attetszo, uveges nem lesz. Ezutan uvegekbe toltjuk, azonnal
lezarjuk es szaraz dunsztban hagyjuk kihulni. <<<


Ezt a receptet pedig Eva   [Hungary]
kuldte be: 

" SULT ZOLDPARADICSOM

Hozavalok: szemelyenkent egy kozepes zoldparadicsom, bors, feher
kukoricaliszt, szalonnazsir, so.

A paradicsomot szeld fel korulbelul 1/4 huvelykes szeletekre. Izesitsd
soval, borssal. Panirozd be a szeletek mundket oldalat kukoricaliszttel.
Vegul forro szalonnazsirral kikent serpenyoben piritsd vilagosbarnara.
Azt hiszed, hogy meghaltál és a menyországba kerültél!"



sziasztok,
Zita
+ - re: Surgosen kellene a kenyer sutes receptje (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Annyit tudok, hogy elozo este megkavarta a kovaszt es hozza keverte
> a so. Az egeszet ossze gyurta lisztel. Ekkor szakajtoval kibelelt
> gyekeny kosarakba rakta, masnap reggelig pihentetni. 

Szerintem igy helyes:

"Annyit tudok, hogy elozo este megkavarta a kovaszt es hozza keverte
a sot. Az egeszet ossze gyurta lisztel. Ekkor konyharuhaval kibelelt
gyekeny kosarakba (azaz szakajtokba) rakta, masnap reggelig pihentetni." 

Szoval, szakajto=gyekeny kosar, amit foleg a fenti celra hasznalnak. 
Gyuri
+ - hazi kovaszkeszites (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Bekepelem Jamie Oliver ...es egyszeruen csak fozz! c. konyvebol a hazi
kovaszkeszites muveletet.
Legeloszor kezeletlen, tiszta rozslisztet kell hasznalni. Adalek vagy
vegyszer menteset, bioboltbol.

Hetfo
Keverj ossze egy talban 500 g biorozslisztet annyi vizzel, hogy puha tesztad
legyen. Rakd ki szellozni a szabadba egy orara, aztan hozd be a melegre es
takard be folpackkal.

Kedd
Most kezd dolgozni a tesztad! Ne is zavard, szaporodjanak csak benne a
holyagocskak.

Szerda
A keverek folytatja a bugyborekolast es enyhen elszurkul. Ekkor keverj bele
egy marek lisztet es vizet, hogy ismet a hetfoihez hasonlo allagu legyen.
Tedd felre megint, takard is be.

Csutortok
Hagyd beken.

Pentek
A keverek mostanra holmi sorszeru, malataszagu, hamuszinu trutymonak
latszik, amely tele van termeszetes elesztovel, markans, jellegzetes
tulajdonsagokkal. A kenyerkeszitest azzal kezdd, hogy ezt az
inditokevereket, mixet add hozza 1 kg jo minosegu liszthez, majd onts ra
annyi vizet, hogy massziv, rugalmas, nem ragacsos tesztat kapj. Ezt dagaszd
jo 5 percen at sozas elott. Vegyel ki belole egy 500g-nyi darabot az uj
kovasznak, ezt takard le es tedd felre, hogy masnap ujra kezdhesd a
muveletet, es igy tovabb stb.
Sozd meg a tesztat, ha akarod. Formazd, es tedd egy belisztezett
konyharuhaval kibelelt talba vagy mas edenybe. Pihentesd 14 ora hosszat.

En nem probaltam, de sok sikert hozza,
Gabi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS