Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 575
Copyright (C) HIX
2000-06-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: liszt (mind)  17 sor     (cikkei)
2 heti etrend_11 (mind)  96 sor     (cikkei)

+ - Re: liszt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

>>a finomliszt jelzese: BL 55,
>>mig a retesliszt, (duplafogos): BFF 55.

> Koszi szepen, ha legkozelebb megyek, meg fogom nezni. Persze
zarojelben
> odairhattak volna, hogy ez valojaban _retesliszt_. :-)

Itt az is ra van irva, hogy kulonosen komolyabb elesztos tesztakra
ajanljak, mert nagyon jol dagad es a teszta rendkivul rugalmas lesz (ez
igaz is, kituno svab fonott kalacsot csinaltam belole). Igaz, ez itt
"valodi" Aurora, azok utan amiket olvastam az MO-i markas cikkekrol
tartozkodok minden velemenytol.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - heti etrend_11 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho Mindenkinek!

Egy kis csendhaboritasnak, eloszor is egy vicc:

- Abban a vendegoben, ahova en jarok, mindig van gula's.
- Marhagula's?
- Nem, dra'gula's.

HETI ETREND

VASARNAP: Zoldsegleves (a csirkemell borevet, csontjaval)
daragaluskaval, spargas csirkefalatok, epres desszert
HETFO: Reszeltteszta leves, toklecso, cseresznye 
KEDD: Sonkas karalabeleves, tejfolben sult cseresznye
SZERDA: Petrezselyemleves, toltott edeskaposztafej, csokoladepuding
(pudingporbol)
CSUTORTOK: Kaporleves kemeny tojassal, sajtfelfujt, vanilias koszoru 
PENTEK: Karfiolleves, tuzdelt vagdalt hus vajas karottaval, eperhab 
SZOMBAT: Ujburgonyaleves, reszeges kertesztal sult szafaladeval, mezes
beles.

RECEPTEK

Vajas karotta 
Megtisztitunk harom csomo vastagabb, de zsenge, vagy negy csomo vekony
sargarepat, es a vastagokat hosszaban kettevagva, a vekonyakat egeszben
egy vastagon kivajazott tuzallo talba fektetjuk Megsozzuk, meghintjuk
csipetnyi gyomberporral, ramorzsolunk negy deka vajat, es a talat alufoliaval
letakarva, a sutoben, sajat leveben kb. 25 percig paroljuk.

Reszeges kerte'szta'l 
Kis kockakra vagunk 10 deka fustolt szalonnat, kisutjuk, de nem tul ropogosra,
majd beleforgatunk ket csomo zsenge, megtisztitott, vastagabb karikakra vagott
sargarepat, ket csomo - mar gumos - ujhagyma gombolyu gumojat es 50 deka
rozsaira szedett karfiolt. Megtisztitunk egy fel kilo zsenge zoldborsot, es
ezt is a labasba ontjuk. Megsozzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk egy deci
szaraz feher borral, es fedo alatt, idonkent megkeverve, jo puhara paroljuk, de
ugyeljunk, nehogy a karfiol szettorjon. Talalas elott zsirjara sutjuk, es
meghintjuk egy nagy csokor finomra vagott petrezselyemzolddel.

Tuzdelt vagdalt hus 
Ketszer ledaralunk 60 deka sovany serteshust, majd osszegyurjuk egy nyers
tojassal, egy pupos evokanal zsemlemorzsaval, egy kiskanal nagyon aprora
vagott vagy reszelt voroshagymaval, soval, torott borssal meg egy keves
majorannaval. Vizes kezzel hosszukas cipot formazunk belole, es tuzallo
talba, hajszalvekony szalonnaszeletekre fektetjuk. Surun megtuzdeljuk
gyufaszalnyi darabokra vagott fustolt szalonnaval, es negy baberlevelet boritun
k a
tetejere, vagy meghintjuk egy keves baberlevelporral. A sutoben kb. 30
percig sutjuk, majd leontjuk ket deci tejfol es egy kiskanalnyi mustar
keverekevel. (Keverhetunk a tejfolbe ket, finomra tort borokabogyot is, attol m
eg
zamatosabba valik a pecsenye.) A sutobe visszatoljuk, es a levevel ontozgetve
meg kb. 10 percig sutjuk. Talalas elott a baberleveleket kidobjuk, es rizzsel
vagy vajas karottaval koritve adjuk asztalra.

Spargas csirkefalatok 
Leborozunk, kicsontozunk negy kicsi csirkemellet, es az igy kapott nyolc
husdarabot egy kisse kiverjuk, szojamartassal (Conchita etelizesitovel)
bedorzsoljuk. Egy oraig huvos helyen allni hagyjuk, majd ot deka vajon
mindket felukon megsutjuk. Kozben sos, egy kiskanal cukorral izesitett vizben
puhara fozunk 40 dekamegtisztitott, ujjnyi darabokra vagott spargat, es
leszurjuk, de levet felretesszuk. Egy harmadik edenyben olajban ropogosra sutun
k nyolc
szelet zsurkenyeret (a legjobb hozza a szeletelt kenyer!), es forro tuzallo
talra egymas melle rakjuk. Rafektetjuk a nyolc szelet sult hust, erre tesszuk
a fott spargat, es leontjuk a martassal, amelyet harom deka vajbol, egy pupos
evokanal lisztbol, ket deci spargafozo vizbol foztunk, egy deci tejfollel
gazdagitottunk. A talat csak nehany percre tesszuk a sutobe, hogy eppen
csak atmelegedjek, de megpiritani nem szabad. Igaz, sok munka van vele, de
megeri, mert rendkivuli finom.

Epres desszert 
Megmosunk, lecsumazunk, majd jegbe hutunk 60 deka szep epret. Simara
keverunk ket pohar (4 dl) tejfolt egy citrom levevel, reszelt hejaval es 2-3
evokanal mezzel, majd ezt is jegbe hutjuk. Kulon talban adjuk az asztalra az
epret, kulon a martast, hogy ki-ki. izlesenek megfelelo mennyiseggel ontozze
majd meg vele a gyumolcsot a tanyerjan.

E HETI SALATANK: 

Vitamin-koktel 
Megtisztitunk, karikakra vagunk egy csomo piros retket, es osszekeverjuk
negy, cikkekre vagott paradicsommal, 15 deka uborkaval, amelyet nem hamozunk
meg, csak hosszaban felbevagjuk, majd felszeleteljuk, valamint egy csomo
zoldjevel egyutt karikakra vagott ujhagymaval. Simara keverunk ket pohar kefirt
egy keves citromlevel, csipetnyi cukorral meg soval es egy nagy csokor
osszevagdalt kaporral. A salatara ontjuk, es tetejet ket karikakra vagott
kemeny tojassal diszitjuk. Nehany orara jegbe hutjuk. Adhatjuk egy nagy
salatas talban vagy talpas poharakba osztva is.
F. N. A.
-- 
                           Üdv.: Szászika*(2+2)
                            A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
          http://www.yourwebhome.com/szaszika

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS