Francia "parasztkenyer"
KOVASZ: 25 gr eleszto, 3 dl viz, 3 dl fele-fele rozs+buzaliszt
Az elesztot langyos vizben feloldani, belekeverni a lisztet es szoba-
hömersekleten 24 orat hagyni kelni. Aromasabb lesz a kenyer ha a
kovasz 2 napot all de akkor a masodik napon + 1/2 dl buzalisztet
bele kell dolgozni.
2:ik (vagy 3:ik) napon
7 dl viz, 1/2 dl olaj vagy 3 ek margarin, 1 ek so, 1,5 l buza + 1 l rozsliszt
A kovaszt a langyos vizzel osszevegyiteni, beletenni az olajat
(v felolvasztott/ lehutott margarint) es a soval osszekevert lisztet.
Simara dagasztani, ruha alatt 1 orat kelni hagyni.
Amikor megkelt atdagasztani lisztezett deszkan es 2 nagy kenyeret
vagy 4 kisebbet formalni.
A tetejet kicsit megvagdalni es ruha alatt meg 30 percig keleszteni.
Kozben a sutot bemelegiteni 250 fokra.
Amikor a kenyer megkelt a suto also reszen kell sutni ugy hogy
amikor betettuk a sutobe a meleget 200 fokra kell csokkenteni.
Ca 45 percet kell sutni.
Azert kell a sutot magasabb homersekletre melegiteni mint amiben
sutjuk a kenyeret mert ha a hideg tesztat betesszuk akkor az csokkenti
a sutoben a meleget es akkor osszeeshet a teszta, u. n. szalonnas lesz.
Finn kovaszos kenyer
KOVASZ: 15 gr eleszto, 5 dl viz, 4 dl durvara orolt rozsliszt
Az elesztot a langyos vizben feloldani, belekeverni a lisztet es 2 egesz
napig hagyni allni szobahomersekleten, ruhaval letakarrva.
- nem szaunaban kell keleszteni, nem azert finn kenyer - :-)))))))
3:ik napon
35 gr eleszto, 5 dl viz, 1 ek so, ca 2 l durvara orolt rozsliszt
(jobban kel a kenyer ha a rozsliszt egy reszet buzaliszttel helyettesitjuk)
Az elesztot kezmeleg vizben feloldani, belevegyiteni a kovaszt sot,es
a lisztet. Eleg suru tesztat kapunk. Vegul meg lisztezett deszkan at kell
dagasztani es ruhaval letakarva 1 orat kelni hagni.
Megint lisztezett deszkan kell atdagasztani. El kell osztani 3 reszre es
vagy 3 nagy cipot vagy "vekni" kell belole formalni. Hideg vizzel
megkenni es megforgatni grahamlisztben. Zsirozott lemezen, ruhaval
letakarva addig hagyni kelni amig a kenyer kezd megrepedezni es a
lisztezett teteje "marvanyosan" nez ki.
Ezelött a sutot 250 fokra bemelegiteni. A kenyeret amikor beteszed sulni
egyidejuleg a suto homersekletet 200 fokra kell csokkenteni.
Ca 45 perc a sutesi ido. Ruhaba becsavarva kell hagyni kihulni es
fogyasztas elott masnapig nylonzacskoban kell hagyni allni (e'rni).
Ez a fajta kenyer CSAK vekonyra szeletelve jo (pl pacolt heringgel
es fott tojassal a legfinomabb, vagy fustölt Esetleg pacolt lazaccal
vagy fustölt angolnaval)
Pizza tekercs (vagy: mindent bele!) ca 22 db
no, ha most recept szerint irnam, akkor ugy irnam hogy: 1 csomag pizzamix
- es akkor masik orszagokban senki nem ertene hogy milyen mennyiseg az
ugyi?
Hat akkor mas se irja azt hogy pl egy doboz tejfol vagy 1 csomag sutopor
inkabb igy:
25 gr eleszto, 3 dl viz, ca 7-8 dl buzaliszt, 1 keshegy so, 1/2 dl olivolaj
az elesztot feloldani a vizben, osszekeverni az liszttel, soval, olajjal
es kenyertesztat gyurni. Ruha alatt a duplajara keleszteni.
Lisztezett deszkara kiboritani, atgyurni es ca 25-30 x 40 cm-s teglalapra
kinyujtani.
Töltelek:
3 ek paradicsompure (vagy otthon keszult paradicsomszosz, de jobban
be kell suriteni mint szosznak) 150 gr bacon, 1 voros- vagy lilahagyma,
3 paradicsom, 1 paprika, 2,5 dl reszelt sajt (jobb ha erettebb sajtot
veszunk, aki szereti) 1/2 dl friss fuszer: bazsalika, oregano, 1 tojas
megkenni
A paradicsompuret (-szoszt) rakenni a kinyujtott tesztara. A bacont
olloval radarabolni. A hagymat finomra vagni, paradicsomot, paprikat
kockara vagni azt is elosztani a tesztara, raszorni a reszelt sajtot
majd a fuszereket.
A sutot 225 fokra bekapcsolni.
A tesztat osszegongyolni (feltekerni) 1,5 cm szelesen felvagni es ha van
u. n. muffinforma abba, ha nincs akkor sutopapirral belelt tepsibe tenni
ä vagott felulettel felfele (olyan lesz mint amikor fahejas tekercset csinalunk
)
Megkenni felvert tojassal, megszorni szaritott oreganoval, hagyni kelni
ca 20 percet es a bemelegedett sutoben ca 15 percet sutni.
A tölteleket lehet varialni, pl szalami+paradicsom+paprika vagy
sonka+apro rakok+ananaszdarabok vagy currys paradicsomszoszt
csinalni+banan feldaradolva+sonka
Salataval jo pl kirandulasra is.
no, majd ca 2 het mulva meg irok ha meg erdekel valakit?
udvözlettel
Agnes
|
Sajt hazilag.
Hozzavalok: 1 kg tehen turo
2 l tej
10 dkg vaj
2 tojas
1 kaveskanal so
1 - " - örölt bors
1 - " - szodabikarbona
2 gerezd fokhagyma
1 cs snidling
1 cs zöldségzöldje
1 cs kapor
Elkészítése :Felforraljuk a tejet és a turot beleteve eggyütt felfozzuk, majd a
tuzrol levesszük. Egy tesztaszuron atszurjuk. Egy labasban 10 dkg vajat felolv
asztunk és beletesszük a sot , es a sajtalapot. Addig fozzuk, amig nyulossa nem
valik. Levesszük a tuzrol és lanyosra hutjuk. hozzáadjuk a tojásokat, a szodab
ikarbonat, a borsot, a finomra vagott zold fuszereket. Egy kislabast kikenunk v
ajjal, es beletesszük a sajtot. Hutobe teszzük 3-4 orara, majd egy deszkara kib
oritjuk és egy felnapi szikkadas utan felszeleteljuk.
Jó étvágyat
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: khisanth.externet.hu)
|