Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 905
Copyright (C) HIX
2001-07-16
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Pita (mind)  7 sor     (cikkei)
2 kenyerek kovasszal + pizzatekercs (mind)  98 sor     (cikkei)
3 Re: A sajt (mind)  23 sor     (cikkei)

+ - Re: Pita (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Ha jol tudom, az a bizonyos zsebes pita
>eredetileg az arab swarma (sawarma??) - ami majdnem uaz. mint az elobb
>emlitett, nalunk ismertebb nevu etelek - "burkolata".

Más átírásban: saorma

Topy
+ - kenyerek kovasszal + pizzatekercs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Francia "parasztkenyer"
KOVASZ: 25 gr eleszto, 3 dl viz, 3 dl fele-fele rozs+buzaliszt
Az elesztot langyos vizben feloldani, belekeverni a lisztet es szoba-
hömersekleten 24 orat hagyni kelni. Aromasabb lesz a kenyer ha a
kovasz 2 napot all de akkor a masodik napon + 1/2 dl buzalisztet
bele kell dolgozni.

2:ik (vagy 3:ik) napon
7 dl viz, 1/2 dl olaj vagy 3 ek margarin, 1 ek so, 1,5 l buza + 1 l rozsliszt

A kovaszt a langyos vizzel osszevegyiteni, beletenni az olajat 
(v felolvasztott/ lehutott margarint) es a soval osszekevert lisztet.
Simara dagasztani, ruha alatt 1 orat kelni hagyni.
Amikor megkelt atdagasztani lisztezett deszkan es 2 nagy kenyeret 
vagy 4 kisebbet formalni.
A tetejet kicsit megvagdalni es ruha alatt meg 30 percig keleszteni.
Kozben a sutot bemelegiteni 250 fokra.
Amikor a kenyer megkelt a suto also reszen kell sutni ugy hogy
amikor betettuk a sutobe a meleget 200 fokra kell csokkenteni.
Ca 45 percet kell sutni.

Azert kell a sutot magasabb homersekletre melegiteni mint amiben 
sutjuk a kenyeret mert ha a hideg tesztat betesszuk akkor az csokkenti
a sutoben a meleget es akkor osszeeshet a teszta, u. n. szalonnas lesz.

Finn kovaszos kenyer
KOVASZ: 15 gr eleszto, 5 dl viz, 4 dl durvara orolt rozsliszt
Az elesztot a langyos vizben feloldani, belekeverni a lisztet es 2 egesz
napig hagyni allni szobahomersekleten, ruhaval letakarrva.

- nem szaunaban kell keleszteni, nem azert finn kenyer - :-)))))))

3:ik napon
35 gr eleszto, 5 dl viz, 1 ek so, ca 2 l durvara orolt rozsliszt
(jobban kel a kenyer ha a rozsliszt egy reszet buzaliszttel helyettesitjuk)
Az elesztot kezmeleg vizben feloldani, belevegyiteni a kovaszt sot,es
a lisztet. Eleg suru tesztat kapunk. Vegul meg lisztezett deszkan at kell 
dagasztani es ruhaval letakarva 1 orat kelni hagni.
Megint lisztezett deszkan kell atdagasztani. El kell osztani 3 reszre es
vagy 3 nagy cipot vagy "vekni" kell belole formalni. Hideg vizzel
megkenni es megforgatni grahamlisztben. Zsirozott lemezen, ruhaval
letakarva addig hagyni kelni amig a kenyer kezd megrepedezni es a
lisztezett teteje "marvanyosan" nez ki.

Ezelött a sutot 250 fokra bemelegiteni. A kenyeret amikor beteszed sulni
egyidejuleg a suto homersekletet 200 fokra kell csokkenteni.

Ca 45 perc a sutesi ido. Ruhaba becsavarva kell hagyni kihulni es 
fogyasztas elott masnapig nylonzacskoban kell hagyni allni (e'rni).
Ez a fajta kenyer CSAK vekonyra szeletelve jo (pl pacolt heringgel
es fott tojassal a legfinomabb, vagy fustölt Esetleg pacolt lazaccal 
vagy fustölt angolnaval)

Pizza tekercs (vagy: mindent bele!) ca 22 db
no, ha most recept szerint irnam, akkor ugy irnam hogy: 1 csomag pizzamix
- es akkor masik orszagokban senki nem ertene hogy milyen mennyiseg az
ugyi?

Hat akkor mas se irja azt hogy pl egy doboz tejfol vagy 1 csomag sutopor

inkabb igy:
25 gr eleszto, 3 dl viz, ca 7-8 dl buzaliszt, 1 keshegy so, 1/2 dl olivolaj

az elesztot feloldani a vizben, osszekeverni az liszttel, soval, olajjal
es kenyertesztat gyurni. Ruha alatt a duplajara keleszteni.
Lisztezett deszkara kiboritani, atgyurni es ca 25-30 x 40 cm-s teglalapra
kinyujtani.

Töltelek:
3 ek paradicsompure (vagy otthon keszult paradicsomszosz, de jobban
be kell suriteni mint szosznak) 150 gr bacon, 1 voros- vagy lilahagyma,
3 paradicsom, 1 paprika, 2,5 dl reszelt sajt (jobb ha erettebb sajtot
veszunk, aki szereti) 1/2 dl friss fuszer: bazsalika, oregano, 1 tojas
megkenni

A paradicsompuret (-szoszt) rakenni a kinyujtott tesztara. A bacont
olloval radarabolni. A hagymat finomra vagni, paradicsomot, paprikat 
kockara vagni azt is elosztani a tesztara, raszorni a reszelt sajtot
majd a fuszereket.

A sutot 225 fokra bekapcsolni.

A tesztat osszegongyolni (feltekerni) 1,5 cm szelesen felvagni es ha van
u. n. muffinforma abba, ha nincs akkor sutopapirral belelt tepsibe tenni
ä vagott felulettel felfele (olyan lesz mint amikor fahejas tekercset csinalunk
)
Megkenni felvert tojassal, megszorni szaritott oreganoval, hagyni kelni 
ca 20 percet es a bemelegedett sutoben ca 15 percet sutni.

A tölteleket lehet varialni, pl szalami+paradicsom+paprika vagy 
sonka+apro rakok+ananaszdarabok vagy currys paradicsomszoszt
csinalni+banan feldaradolva+sonka
Salataval jo pl kirandulasra is.

no, majd ca 2 het mulva meg irok ha meg erdekel valakit?

udvözlettel
Agnes
+ - Re: A sajt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sajt hazilag.
Hozzavalok: 1 kg tehen turo
            2 l   tej
            10 dkg vaj
            2 tojas
            1 kaveskanal so
            1    - " -   örölt bors
            1    - " -   szodabikarbona
            2 gerezd fokhagyma
            1 cs snidling
            1 cs zöldségzöldje
            1 cs kapor

Elkészítése :Felforraljuk a tejet és a turot beleteve eggyütt felfozzuk, majd a
 tuzrol levesszük. Egy tesztaszuron atszurjuk. Egy labasban 10 dkg vajat felolv
asztunk és beletesszük a sot , es a sajtalapot. Addig fozzuk, amig nyulossa nem
 valik. Levesszük a tuzrol és lanyosra hutjuk. hozzáadjuk a tojásokat, a szodab
ikarbonat, a borsot, a finomra vagott zold fuszereket. Egy kislabast kikenunk v
ajjal, es beletesszük a sajtot. Hutobe teszzük 3-4 orara, majd egy deszkara kib
oritjuk és egy felnapi szikkadas utan felszeleteljuk.
Jó étvágyat

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: khisanth.externet.hu)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS