1. |
Re: Tej es a tobbiek (mind) |
50 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: Rhododendron (mind) |
5 sor |
(cikkei) |
3. |
Tegla v.konnyu. (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: Re: re: tej? (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: re: Re: re: tej? (mind) |
23 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: Tej es a tobbiek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado :
> > De attol az a tej meg tej marad. Folozott tej. Nem raknak bele semmit,
>> nem higitjak fel vizzel... Mi a problema?
> Az a problema, hogy egyaltalan miert is iszik az ember tejet? Mas allat
> anyatejet? A tehentej veletlenul - evmilliok alatt - nem a kisboci
Hat igen... Ilyen hozzaallas is van. Persze kerdezhetned azt is, hogy
miert fozzuk meg a hust? Egyaltalan:miert keverunk ossze minden marhasagot
pl. repa, hagyma, teszta egy adag vizbe, es forraljuk?
Miert nem lehet _torvenyesen_ forrasvizet inni csak, miert _kotelezo_
csapvizet inni egy terhes nonek? Miert kell egyaltalan fustos, budos,
egeszsegtelen varosokban elni?
Csak.
Amugy a tej, mint olyan, egeszseges, marmint azoknak, akik nem erzekenyek
a _tehen_ tejre. Ok igyanak kecsketejet, de konyorgok, ne bolti
baromi-draga UHT kecsketejet. Frissen fejt tejet kell inni. Van tobb
elonye is:
1. Olyan feherjeket tartalmaz, amelyeket mas forrasbol nehez beszerezni
2. Asvanyi anyagok garmadajahoz jut hozza (vagy inkabb az agyonreklamozott
multivitamint?)
3. Azok a _termeszetes_ bakterium torzsek, amik a _termeszet_ josaga okan
vannak a tejben, a szervezet ellenallasat novelik (hm...a reklamtol kapok
inkabb hasmenest, hogy sebeszeti-mutetre elokeszitett fertotlenitett
lakasban lehet csak elni...)
4. Finom.
5. Nem allergizal, szemben a tehentejjel
Egy hatranya van csak, bizonyos takarmany utan nem jo kaveba rakni, mert
eros az "aromaja".
> egyedfejlodesehez lett "kifejlesztve"? (Egy allat se issza egy masik
> allat anyatejet, csak az ember ilyen "allat".)
> OK, mindez koltoi kerdes volt. Mint ahogy: miert cigizik az ember, stb.
> Nincs meg egy olyan faj a Foldon, amelyik tudatosan rombolna az
> egeszseget. Ismetlem: TUDATOSAN. Minden dohanyos tudja, hogy rombolja,
Minden allat rombolja az egeszseget, igaz nem tudatosan, de ugyebar
tudatbol elegge keves van nekik. Nem szednek multivitamint, nem isznak UHT
tejet, levesport meg kevesbe fogyasztanak, viszont legelnek
agyonpermetezett/mutragyazott szantofoldeken vagy a kozeleben, a frissen
"lekezelt" szantofold kozeleben csordogalo patakbol isznak, stb.
> megis szivja. De ez a tema megint olyan, hogy .... inkabb hagyjuk.
Hat, ha valasztanom kellene, inkabb egy doboz cigi, mint pesten tiz perc
seta. Ugy legalabb ellenorzott mennyisegu mereg kerul belem, amit ha kell,
abbahagyhatok.
udv
mac
|
+ - | Re: Rhododendron (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Mi a kulonbseg a Rhododendron es az Azalea kozott?
Nekem ugy tunik, hogy semmi. De megis?
Mit kell telen csinalni a Rhododendronnal meg Azaleaval?
Nem kell betakarni? Kibirja a -20C fokot?
|
+ - | Tegla v.konnyu. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Tisztelettel udvozollek!
Csak annyit,hogy szerintem használt konnyu-szerkezetest nem
erdemes venni. Azt inkabb epittetni,de az mar nem telik ki 12 m.-ol.
Amiket en ismerek,azokra 30 ev garancia van.(Nekem a cserepre van
ennyi.)
Nem B.p.kornyeken elek.
Udvozlettel: Sanyi
|
+ - | Re: Re: re: tej? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>>>Ha tenyleg van itt elelmiszermernok, akkor az mondja meg legyen szives,
hogy
mit tesznek a tejbe amitol kepelenseg pl. aludtejet kesziteni, mert az
nem sav
anyu lesz, hanem meg keseredik? Azt ugye egyetlen elelmiszermernok sem allitja,
hogy a keseru aludtej termeszetes, adalekanyagok nelkuli tejbol keszitheto?
>>>
Nem elelmiszermernok, hanem biologus is valaszolhat?
Azert lesz keseru az aludtejed, mert a tejbol kioltek az osszes laktobacillust
a pasztorozessel. Igy veletlenszeruen belekerulo egyeb mikrobak rothasztjak meg
, ok okozzak a keseru izt.
TIPP: Lehet jo aludtejet kesziteni belole, ha visszarakod a hianyoz laktobacill
usokat: beoltod a tejet egy nagy kanal jo aludttejjel, elo floras joghurttal,
kefirrel, vagy kaukazusi kefirgombaval.
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: ras-c5800-3-218-230.dialup.wisc.edu)
|
+ - | Re: re: Re: re: tej? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Zsuzsa irja:
A legtobb ember azt hiszi, a tej lefelezesevel csak a zsirtartalom lesz
kevesebb. Ez nem igy van. A lefelezessel eltavolitodnak mindazok az anyagok,
amik zsirfazisban oldodnak kizarolag, vagy jobban mint vizes fazisban: a zsirba
n oldodo vitaminok (A,D,E), a feherjek egy resze, a feherjek egy reszevel a nyo
melemek es azon fontos anyagok egy resze, ami ezekhez feherjekhez kotottek, iza
nyagok, stb. Ez nem tragedia, de a 0%-os tej azert tunik olyannak, mintha "vize
s" lenne, mert a zsirokon kivul szinte minden egyeb is eltunik belole, kiveve a
calcium.
======
Mondanivalod elejevel teljes mertekben egyetertek, a masodik felet en tulzasnak
tartom. A 0% zsirtartalmu tej feherjetartalma magasabb (3.5% helyett
3.6%), te
jcukor tartalma magasabb (4.9% helyett 5.1%), asvanyi anyag tartalma gyakorlat
ilag azonos (0.7%).
Tehat a 0% zsirtartalmu tej a zsir, es zsirban oldodo anyagok (koleszterol, zsi
rban oldodo vitaminok) kivetelevel szinte epp olyan osszetetelu, mint a foloze
tlen tej.
Azok az ertekes tapanyagok, amik hianyzanak (meg a potencialisan karosak, pl
koleszterol is) suritve vannak jelen a tejszinben, tejfolben, vajban.
Mindezt elmondva, az ize miatt en is a 2%-os es a folozetlen tejet kedvelem.
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: ras-c5800-3-218-230.dialup.wisc.edu)
|
|