1. |
Re: sarga turo (mind) |
29 sor |
(cikkei) |
2. |
csiripiszli (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: sarga turo (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: sarga turo ( 10 sor ) (mind) |
40 sor |
(cikkei) |
5. |
Sarga turo (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: sarga turo (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Tunde!
Epp a napokban kaptam Hajnitol > ezt a receptet. O
most nincs netkozelben, igy bekuldom ide az o receptjet. Ha jol tudom, ez
egy erdelyi etel.
(remelem, nem okoz galibat a sok ekezet)
Sárga túró
Szükséges:
1 liter tej, 10 db tojás, izlés szerint cukor, csipetnyi só, darált, de
szemcsésebb fahéj
A tejet tedd oda forrni. Közben a tojásokat egy tálba üsd bele, és
egy villával nagyon óvatosan bontsd fel a sárgákat, de úgy hogy
magát a tojást ne törd össze. egy kicsit kavard össze, de nem
nagyon. Amikor a tej felforrt cukrozd meg izlésed szerint, tégy bele
csipet sót, és a fahéjat, majd boritsd bele a tojásokat. Most néha
kavargasd meg, hogy ne álljon össze az egész, de ne törd össze.
Nagyon lassú tüzön fozd, mig a tojások feljönnek a tej tetejére, ne
fozd tovább, mert akkor száraz lesz a túró. Akkor jó, ha a tojások
fehérje nagy darabokban fott meg. A továbbiakban ugyanúgy kell
eljárni, mint a túrónál, azaz tegyél egy szurobe vászondarabot,
ebbe boritsd bele a túrót, majd ha a leve lecsorgott, kösd össze,
és akaszd fel csepegni. Használat elott egy nappal el kell késziteni.
sziasztok,
Zita
|
+ - | csiripiszli (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
A minap etkezesi rozst vagoniroztunk, amikor eszembe jutott, hogy
annakidejen Nagyanyam ebbol csinalt csiripiszlit, amit osi nemzeti
csemegenek titulalt.
Vittem hat egy zacskoval Anyamnak es megkertem, hogy gyartson le egy adagot
belole.
A rozst ki kell csiraztatni, valamint buzat is es a csira levebol kell
elkesziteni.
En homalyos emlekeimben valami me'z szeru, attetszo, nagyon edes, ragados
valamire emlekeztem, a mostani produktum meg inkabb valami
csaszarmorzsaszerusegre emlekeztetett.
Anyam szerint mindez a liszt miatt van.
Most tiszta vizet szeretnenk onteni a poharba, igy megkerem a recept
ismerojet, hogy ossza meg velem eziranyu tudasat.
Elore is moszonoim:
Minyu
|
+ - | Re: sarga turo (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello!
Ez egy Felso Tisza videkerol szarmazo, gorogkatolikus ruszin kaja:
Sarga Turo
"1 liter tejet izles szerint megcukrozunk - ne legyen tul edes - es lassu tuzon
melegitjuk. Felutunk nyolc tojast, a
sargajat a feherjevel elkeverjuk, de nem teljesen, kisse megsozzuk, majd - forr
as elott - a tejbe lassan belecsorgatjuk,
allando keveres kozben. Addig kevergetjuk a masszat, amig az nem turosodik. Akk
or szitan lecsepegtetjuk, majd tojasformara
gyurva gezbe kotjuk es felakasztjuk. Amikor teljesen kicsopogott es lehult, kon
nyen es szepen szeletelheto, etvagygerjeszto
finomsag lesz belole. A sos fott sonkanak, reszelt tormanak meg ujhagymanak izb
en illo es melto parja." (Reszlet Jankovics
Marcell "Jelkep Kalendarium"-abol)
(ment maganba is)
Norbi
|
+ - | Re: sarga turo ( 10 sor ) (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>=======================================================
>Felado : [Hungary]
>Temakor: sarga turo ( 10 sor )
>Idopont: Tue Mar 26 14:43:23 CET 2002 KONYHA #1126
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Sziasztok!
>
>Tavaly husvetkor kostolokent kaptam az egyik ismerosomtol sarga turot, ami
>szerinte bizonyos teruleteken hozza tartozik a husveti lakomahoz. Az ize
>emlekeztetett a madartej izere. Ha valaki ismeri a receptet, es elkuldene azt
>nagyon megkoszonnem.
Edes turonak ismerem, apam honositotta meg a csaladban. Nem eppen a
reformkonyha darabja:
Hozzavalok:
30 tojas
3 l tej
so
3 kanal cukor
2 csomag vaniliascukor
(ebbol szep nagy adag lesz, ez eleg szokott lenni szuleimnek,
nagyszuleimnek, nekunk es a ket nagynenemnek :-)
A tojasokat ossze kell keverni (nem szabad felverni vagy teljesen
eldolgozni, akkor jo ha azert 'kis darabokban' elkulonitheto benne a
sargaja es a feherje). Ezt bele kell onteni a felforrositott tejbe, majd
szapora keveres mellett tovabb fozni. Mikor eppen kezd osszeallni
(turosodni), akkor kell hozzaadni a sot, cukrot, vaniliascukrot. Itt kell
megkostolni, ha izetlen, akkor meg kell bele izles szerint cukor vagy so
(ne legyen nagyon edes, csak olyan 'eppen hogy'). Nagyon oda kell ra
figyelni, hogy le ne ragadjon az edeny aljara. Ha megis megtortenne, akkor
gyorsan at kell onteni egy masik edenybe es ott folytatni (bar aki szereti
a kozma izet... ;-). Akkor van kesz, ha mar annyira osszeallt, hogy a
fakanallal megnyomva a tetejet sargas, vizszeru savo jon ki. Ekkor gezbol
keszitett zsakba kell onteni es hagyni, hogy teljesen lecsopogjon.
Kiserletkeppen kis mennyiseggel erdemes kezdeni!
Topy
|
+ - | Sarga turo (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Tunde!
En ezt a receptet ismerem.
Sarga turo
"1 liter tejet izles szerint megcukrozunk - ne legyen tul edes, es lassu
tuzon
melegitjuk. Felutunk nyolc tojast, a sargajat a feherjevel elkeverjuk, de
nem teljesen, kisse megsozzuk, majd - forras elott - a tejbe lassan
belecsorgatjuk, allando keveres kozben. Addig kevergetjuk a masszat, amig az
nem turosodik. Akkor szitan lecsepegtetjuk, majd tojasformara gyurva gezbe
kotjuk es felakasztjuk. Amikor teljesen kicsopogott es lehult, konnyen es
szepen szeletelheto, etvagygerjeszto finomsag lesz belole. A sos fott
sonkanak, reszelt tormanak meg ujhagymanak izben illo es melto parja."
(Reszlet Jankovics Marcell "Jelkep Kalendarium"-abol)
Udv.
Aliz
|
|