Sziasztok,
Anyukam es en is igy csinaljuk:
resztelt majat keszitunk, mint rendesen (fontos bele a majoranna). Ha egy kicsi
t kihul, 1/2 kg majhoz 2-3 kemeny tojast szamolva mindezt ledaraljuk, keves mus
tarral ízesitjuk. Ha nem eleg zsiros, egy keves margarint teszunk bele. Fontos:
a resztelt majat nem olajjal, hanem zsirral kell csinalni! Osszekeverjuk, azta
n hagyjuk kihulni. Nalunk 1 kg majbol elfogy 2-3 nap alatt! Lehet sertes vagy c
sirkemaj is, de a pulyka meg a kacsa nem nagyon jott be, az egy kicsit keserubb
.
Meg egy nagyon latvanyos finomsag:
1,5-2 kg-os marhafelsalat vagy hatszint egyben 2 napra hutobe rakok a kovetkezo
paccal bekenve: baberlevel morzsolva, bors, so, olaj, snidling vagy zoldhagyma
levele. Utana lemosom, letorolgetem, es nagyobb serpenyoben forro olajban mind
en oldalat megpiritom (2-3 perc). Ha kesz, tepsibe rakom, bekenem vajjal vagy m
argarinnal es 25 percre a sutobe rakom folia alatt. Felidoben leveszem a foliat
. A suto 200 fokos legyen. Se grill, se legkeveres!!! A hus vajpuha lesz a rovi
d fozesi ido ellenere, es a kozepe rozsaszinu, a szele (0,5-1 cm) barna! Pureve
l, vagy nagyobb hasabbal isteni!
Meg meg egy isteni iz:
4-5-6 csirkecombot felbevagok, romai talat (beaztatva!) megrakok karikazott rep
aval, gyokerrel, keves zellerrel, kelbimboval, zoldborsoval, zoldhagymaval. Nag
yon finom, ha zellergumo helyett a szarat (vastag reszet, nem a levelet) vagom
ossze. Ezt a zoldsegkevereket vegyesen a husokkal pakolom, keves majorannat, so
t, borsot adagolok. Kb. 1,5 orara sutobe teszem, a sutot a tallal egyutt kapcso
lom be! Ha nagy a hus, tobb parolodas kellhet neki. Kozben egyszer a vege fele
a levevel atlocsolom az egeszet. Ehhez is pure az igazi koret.
Meg ahogy a zoldbableves nagyon finom:
karikazott repat, zoldseget, aprora vagott hagymat olajon atpiritok, amig szep
szine nem lesz az olajnak. Soval, borssal izesitem. Osszevagok egyenlo mennyise
gu zellerszarat es zold szinu zoldbabot. Jo sok gerezd egesz fokhagymat rakok b
ele, a piritott zoldseget felontom, bele a zellert, babot, fokhagymat. kb. 20 p
erc alatt megfo. En hidegen is szeretem (!).
Karacsony elott meg kocsonyat kell csinalni.
avi (aki fiu, de tud fozni)
|
Sziasztok,
mostmar legyen eleg a marhasagbol!
------------------------------
Udv.: Misi
VITAMINBOMBA
Hozzávalók: 2 sárgarépa, 1 zöldség, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 nagyobb
paradicsom, 1 zöld színu paprika, 1 piros színu paprika, 2 3 gerezd
fokhagyma, 300 dkg csiperkegomba, fuszerek (törött bors, ételízesíto,
petrezselyemzöldje), 2 vékony szelet füstölt szalonna, személyenként 2
szelet marhahús (lehet sertéshús, vagy csirkemell).
A húst vékony szeletekre vágjuk, sóval, borssal megszórjuk és állni hagyjuk. A
sárgarépát, zöldséget és a vöröshagymát almareszelon lereszeljük, a többi
zöldségfélét pedig apróra szeleteljük és olajon pároljuk, majd hozzáadjuk a
gombát és a fuszereket, és addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Félrehúzzuk.
Egy másik edényben üvegesre pirítjuk a kockára vágott füstölt szalonnát, és a
zöldségfélére szurjük. A visszamaradt zsírt kevés olajjal pótoljuk, és a hús
mindkét oldalát hirtelen megsütjük benne. Rárakjuk a zöldségfélére és
felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje (víz helyett használhatunk kevés
bort vagy sört is. Ettol még pikánsabb lesz). Fedo alatt összefozzük.
Köretként párolt rizst, krumplipürét vagy fott hasábburgonyát adunk hozzá.
Elkészítése sokkal gyorsabb, mint a leírásból gondoljuk!
Mikuska Ilona, Hajdújárás
MARHAHÚS MAJORÁNNÁVAL
80-90 dkg marhalapockát hosszú csokra vágunk, és hozzáadjuk a 20-25 dkg
apróra vágott, 10 dkg zsírban megpirított aranysárga hagymához. A húscsíkokat
borssal, majoránnával fuszerezzük. Megsózzuk, és kevés vízzel felöntve fedo
alatt pároljuk. Idonként megkeverjük, és ha elfott a leve, hozzáöntünk egy
kevés vizet. Ha már a hús puhára párolódott, hozzáadjuk a 3 dl tejfölbe kevert
3 dkg lisztet, és még egyszer felforraljuk. Rizst, galuskát, burgonyát adunk
mellé, spagettival is felszolgálható.
Orlovics Ilona, Szabadka
HÚSFÁNK
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 3 egész tojás, 2 dkg éleszto, 2 dl tej, 1
kávéskanál cukor,1 késhegynyi só, liszt, amennyit felvesz, 10-15 dkg sajt,
olaj a sütéshez.
Töltelék: 30 dkg borjú- vagy fiatal baromfihús, petrezselyemzöldje, Vegeta, 1
kanál tejföl, 1 egész tojás, csipetnyi bors.
A burgonyát héjában megfozzük, és még melegen meghámozzuk, majd villával
összetörjük. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztot, a három egész tojást,
a késhegynyi sót, és annyi lisztet, hogy könnyen, jól kidolgozható tésztát
kapjunk. Kidolgozás után meleg helyen megkelesztjük. Amíg a tészta kel,
ledaráljuk a húst, a petrezselyemzöldjét apróra vágjuk, és Vegetával,
borssal ízesítjük, forró olajon vagy vajon 5-10 percig pároljuk. Levesszük a
tuzrol, hozzáadjuk az egész tojást és egy kanál tejfölt, jól összekeverjük. A
fánkokat nagyobbakra kiszaggatjuk, és minden másodikra 1 kávéskanál masszát
teszünk, az üresekkel beborítjuk, majd egy vastagabb szélu pohárral
megnyomkodjuk, hogy összeragadjanak. Forró olajban, de lassú tuzön mindkét
oldalukat átsütjük. Sütés után egymás mellé rakjuk, és sajtot reszelünk a
tetejére.
Varga Virág Júlia, Temerin
NÁPOLYI MARHARAGU
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 60 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 kanál
olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, oregánó.
A húst vékony, kis szeletekre vágjuk és olajjal kikent mély tepsibe
rakosgatjuk Meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel, zúzott
fokhagymával, sóval, borssal, oregánóval. A paradicsomot egy pillanatra forró
vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, apróra kockázzuk, majd a húsra öntjük.
Fóliával szorosan lezárjuk és elomelegített sütoben addig sütjük, amíg
teljesen puha nem lesz. Vajban megforgatott, kifott makarónit tálalunk mellé.
Fábrik Mónika, Zenta
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|