Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 482
Copyright (C) HIX
2000-03-08
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 baklava, loukoumadesz (mind)  11 sor     (cikkei)
2 hasznos tanacsok a MOKA listarol (mind)  41 sor     (cikkei)
3 konyha: HETI ETREND_2 (mind)  92 sor     (cikkei)

+ - baklava, loukoumadesz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

sziasztok

nem tudja valki, hogy mi a fenti gorog sutemenyeknek a receptje?


Mit freundlichem Gruß, Best Regards, Üdvözlettel
   Szász Attila  (RBHU/CBW)
______________________________________________________
Robert Bosch Kft.- H-1103 Budapest, Gyömrői út 120.
Tel: (+36-1) 4313-872, Fax: (+36-1) 4313-899
E-MAIL: 
+ - hasznos tanacsok a MOKA listarol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!
Az alabbi praktikus tudnivalokat talaltam ma a HIX MOKA listan:-))) :

< <  Rohano vilagunkban a haztartas tudomany vegnapjait eli.
Hol vannak mar azok a fortelyok, otletek, jo tanacsok, amelyeket szorgos
haziasszonyok gyujtottek es atadtak utodaiknak ?
Ezert most a kovetkezo tamacsaim hianypotlok.

- Az abroszra csoppent vorosborra sot kell szorni. Az igy elokeszitett
hatalmas sos izu foltot olloval ovatosan kivagjuk. Kukta fazekban
leparoljuk, s igy kivalo minosegu sosborszeszt kapunk.

- A megszaradt sajtot aztassuk be ecetes csokoladeba, majd csempetisztitoval
jol oblitsuk le. Vasaloval adjuk meg a vegleges formajat.

- A sarga nyakkendore csoppentett porkoltszaft eltavolitasaval ne
kiserletezzunk. Celszerubb az egesz nyakkendot bemartani a szaftba, es lassu
tuzon 10 percig fozni. Fel kell keszulnunk arra, hogy legkozelebb az igy
eloallitott divatos nyakkendot spenottal fogjuk leenni.

- A petrezselyem sokaig friss marad ha a mosogep energiatakarekos
programjaval ketszer atmossuk, majd hajszaritoval fazonra igazitjuk.

- A molylepkek elleni vedekezesul akasszunk a ruhasszekrenybe egy denevert.

- A zsirfoltokat legkonnyebben ugy tavolithatjuk el, ha bedorzsljuk
paradicsommal, mert az lekoti a koleszterint.

- A tej kifutasat megakadalyozhatjuk, ha nem gyujtjuk meg a labas alatt a
langot.

- A fott virsli hejat ugy huzhatjuk le, hogy osztrigaval bedorzsoljuk,
tokaji aszuban paroljuk, es ket orara berakjuk a melyhutobe.

- Ha a zoldborso szemeket ket napig egri bikaverben aztatjuk, friss ribizli
bogyokat kapunk.

Mindezeket lehetoleg akkor probaljuk ki, amikor a felesegunk nincs otthon.
Az anyos nem akadaly.  > >

Sziasztok J. Zsoka
+ - konyha: HETI ETREND_2 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szászvárosi  István > 2000.03.06. 18:43:13 +1h-kor írta:

Sziasztok!

HETI ETREND
VASARNAP: Csirkeragu-leves majgaluskaval, rantott csirke petrezselymes
ujburgonyaval es salataval, epres indianer torta
HETFO: Komenymagos leves piritott zsemlekockakkal, rantott karfiol
tartarmartassal, mezes csok
KEDD: Bojtos burgonyaleves, kakaos csiga 
SZERDA: Sajtleves, zoldborsos ragu, tejfolos eper
CSUTORTOK: Karfiolleves, ropogos ujburgonya tukortojassal, ribiszkehab
PENTEK: Hideg gyumolcsleves, tavaszi tekercs vegyes salataval, sajt
SZOMBAT: Paradicsomleves, Popeye-palacsinta, cseresznyes lepeny

RECEPTEK

Popeye-palacsinta (7250 J/1730 kal) Ket deci langyos tejben megfuttatunk
egy deka osszemorzsolt elesztot, majd simara keverjuk negy evokanal 
retesliszttel, negy tojassargajaval, egy keves soval meg egy evokanal 
olajjal. Egy fel oraig allni hagyjuk, majd kozekeverjuk a tojasok kemeny
habba vert feherjet. Ha tul suru lenne,  egy keves vizzel vagy szodavizzel 
higitsuk. Ebbol a nehezen folyo tesztabol vajon, negy nagy omlettet sutunk, 
mindket felen megpiritva Mikozben a teszta all. ot deka vajjal, egy keves
soval, csipetnyi reszelt szerecsendioval vagy orolt borssal meg egy deci 
tejfollel simara keverunk egy csomag felolvasztott mirelit  parajt (vagy 
negyven deka fott. leszurt. osszevagdalt friss parajt). es jol
atmelegitjuk. Ezzel kenjuk meg a negy omlettet. es egyenkent 
osszegongyoljuk, tuzallo talra egymas melle fektetjuk.
Tetejere negy vekony sajtszeletet fektetunk. es csak annyi idore toljuk a 
sutobe, amig a sajt ra nem olvadt.

Tavaszi tekercs 
80 deka sovany sertescombbol negy szep nagy szeletet vagunk es kiverjuk. 
soval, csipetnyi kakukkfuvel meg bazsalikommal dorzsoljuk be. Egy fel
oraig allni hagyjuk, ezalatt apro kockakra vagunk 2-3 szal sargarepat meg 
petrezselyemgyokeret, ket kicsi paradicsomot es egy kicsumazott 
zoldpaprikat. Osszekeverjuk egy nyers tojassal, egy csokor finomra
Vagott petrezselyemmel, nehany szal  szinten osszevagdalt zellerzolddel. 
Megsozzuk (lehet fokhagymasoval is izesiteni), es a husszeletekre kenjuk. A 
hust osszegongyoljuk, es egyenkent megtuzzuk vagy atkotjuk. Ket evokanal
olajon, ket szal aprora vagott ujhagyma tarsasagaban atsutjuk es Piros 
Arany kremmel megkenve. egy keves vizzel, fedo alatt puhara 
paroljuk. Lehet a levebe tenni egy baberlevelet meg 1-2 szem
borokabogyot is, ugy meg zamatosabb. Vegul a fedot leveve, a levet 
elparologtatjuk, hogy csak egy keves suru martas maradjon alatta. A talra 
felbevagva  rakjuk, hogy a toltelek szepen latszodjek. burgonyaval vagy 
vegyes salataval kinaljuk.

Ropogos ujburgonya
Egy kilo apro szemu ujburgonyat tobb. valtott hideg vizben alaposan 
megmosunk. de a hejat nem kaparjuk le. megforrositunk egy vastag falu
labasban harom evokanal olajat, es a burgonyat beleteve. fedo alatt elenk 
tuzon sutjuk. de nem kevergetjuk, hanem csak razogatjuk az edenyt. nehogy 
a burgonyaszemek osszetorjenek. Ha a burgonya megpuhult. a fedot leveve,
ropogos barnara piritjuk. Kozvetlenul talalas elott szabad csak megsozni!

Agglegenykompot
Ilyenkor. befozo szezon elejen kell elkezdeni annak a kulonleges befottnek 
kesziteset, amelyet egeszen keso oszig folytatunk. Egy nagyobb uveget, 
vagy egy zarhato cserepedeny aljara egy retegnyi megmosott. lecsumazott,
lecsepegtetett. kemenyebb eperszemet teritunk.meghintjuk egy reteg nem 
finomitott kristalycukorral, es meglocsoljuk tiszta szesszel. Lekotjuk, majd am
ikor
a tobbi gyumolcs - cseresznye, meggy, oszibarack, szilva, korte. alma, szolo - 
erik. ezekkel folytatjuk ugyanigy a retegezest, termeszetesen cukrozva, 
szesszel meglocsolva. Ha azt latjuk, hogy a gyumolcs "mozgolodni" kezd,
vasaroljunk a patikaban ket deci 96 fokos alkoholt, es ontsuk ra, mert ez annak
 
a jele, hogy az illatszerboltban, vagy kozertben vett alkohol nem volt eleg ero
s.
 Telen, az elso narancs megjelenesevel fejezzuk be a retegezest, amelyet 
meghamozva, negybe vagva, majd vekonyan felszeletelve teszunk az 
agglegenykompotba. Ezzel meg egy hetig allni hagyjuk, majd az egeszet 
ovatosan megkeverjuk, hogy majd ha kiszedunk belole, vegyesen
talalhassuk. Nemcsak onmagaban kituno, de ha egy kanallal rakunk belole 
fagylaltra, sutemenyre, "elvarazsolja" a desszertet.

E HETI SALATANK 
Napolyi karfiolsalata (5040 J/1200 kal): Sos vizben megfozunk,
a fozovizben hagyunk kihulni egy kilo rozsaira szedett karfiolt, majd alaposan 
lecsepegtetve talba tesszuk. Simara keverunk ket evokanal borecetet egy 
kiskanal mustarral, egy gerezd tort fokhagymaval, soval, orolt borssal, egy 
kiskanal  ketchuppel meg mokkaskanalnyi orolt rozmaringgal. Vekony sugarban.
kevergetve belecsurgatunk nyolc evokanal olajat, hogy szep opalos legyen, 
es a karfiolra ontve jegbe hutjuk.
F. N. A.
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS