Hasznos tablazat mennyisegekhez:
1 csapott evokanal liszt = 1,5 dkg
1 pupozott evokanal liszt = 2 dkg
1 liter liszt = 65 dkg
1 csapott evokanal zsemlemorzsa = 1,2 dkg
1 csapott kanal buzadara = 1,5 dkg
1 csapott evokanal so = 1,5 dkg
1 csapott kaveskanal so = 1 dkg
1 keshegynyi so = 0,5 dkg
1 csapott evokanal zsir/vaj = 2-3 dkg
1 evokanal olaj = 2 dkg
1 dionyi zsir/vaj = 2 dkg
1 tojasnyi zsir/vaj = 5-6 dkg
1 csapott evokanal cukor = 1,5 dkg
1 pupozott evokanal cukor = 2 dkg
1 keshatnyi vastagsag = 3 mm
Csa
|
> Kuldjetek nekem olyan reszletes etelreceptet, amit nem lehet elrontani es
> Maga Istvan
Amennyiben van csereptalad (Pataki-tal, romai-tal stb), az nagyon
megkonnyiti a fozest. A csereptalba belerakott alapanyagokat erintes,
tovabbi muveletek nelkul sutobe teve keszitheted. A csereptalat legalabb egy
oraig vizben kell aztatni a muvelet elott.
Virslis-gombas pulykamell
Hozzavalok:
8-10 szelet (40-50 dkg) pulykamell
4-5 virsli
15-20 dkg csiperke gomba (uveges is jo)
1 fej voroshagyma
1-1 dl feher bor, viz
margarin, fuszerek
Elkeszites:
A hus szeleteket vastagsagtol fuggoen enyhen megkloffoljuk, befuszerezzuk
(so, bors, vegeta, izles szerint fuszerekevereket is hasznalhatsz pl.:
Kotanyi pulyka fuszerso, keves orolt piros paprika), a beaztatott
csereptalat margarinnal kikened vekonyan (ugy, mint a rakott krumplihoz),
alulra helyezed az aprora vagott voroshagymat, csiperke gomba harmadat, a
karikara vagott virsli harmadat, rahelyezed a befuszerezett husszeleteket,
majd gomba es virsli harmadat, ujabb reteg husszeleteket es a tetejere a
megmaradt virsli, gomba harmadat, alaontod a feherbort es a vizet, a
csereptalat lefeded a tetejevel. Hideg sutobe helyezed, amit begyujtva
gaztuzhelynel 5-6 fokozaton 1 ora 30 percig sutod. (villanytuzhelyhez nem
ertek). Sutes kozben nem kell levenni a tal tetejet. Kozvetlenul a sutobol
talahatod az asztalra.
Jo tanacsok:
A fenti egy dietas variacio, tehetsz a pulyka helyett disznot is, de akkor a
margarin mar nem kell, tehetsz csirke husokat is, akkor kell a margarin. A
husokat ugyanugy fuszerezd, mint mas sutesi muveletek elott es pihentesd egy
oraig (ha van ra ido). Virslibol celszeru fustoltet tenni bele, jobb az ize.
Ha nyers gombat hasznalsz celszeru vekonyabbra szelni, de az uveges
kenyelmesebb, viszont az uvegest le kell csurgatni a levetol, mert tul sos
lehet. Igazabol nem tudod elrontani, csak ha tul sozod, akkor tobb bor kell
a vendegeknek. Fontos, hogy amennyiben a husszeleteket egymas fole rakod
legyen kozte virsli, gomba, nehogy osszesuljenek a sutes kozben es
kiszedeskor eltorjenek. A talba helyezz annyi folyadekot (viz, bor), hogy a
legfelso husszeleteket ellepje.
Kati
|