Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 419
Copyright (C) HIX
2000-01-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Rakott palacsinta (mind)  45 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #418 (mind)  37 sor     (cikkei)
3 meg ez is ide kivankozik: (mind)  11 sor     (cikkei)
4 remelem az elozo cikket torlik! (mind)  89 sor     (cikkei)

+ - Rakott palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Rakott krumpli, ahogy a kedvesem kesziti... ( 69 sor )
>Idopont: Tue Jan  4 06:13:11 EST 2000 KONYHA #418

Kedves Peter!
Talan elkerulte a figyelmedet, hogy a kivalo rakott krumli receptjet mar
egyszer bekuldted. Az elso sorok olvasasa utan mar ismeros illata
csapta meg orromat, meg is talaltam az eredeti leirast.

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Rakott krumpli, ahogy a kedvesem kesziti... ( 56 sor )
>Idopont: Fri Nov 12 07:43:25 EST 1999 KONYHA #367

Es ha mar rakott etelrol van szo, kozlom egy rakott palacsinta receptjet.

Eloszor kisutunk 15-20 db palacsintat, attol fuggoen mekkora tuzallo tal
all rendelkezesunkre.
Ezutan elkeszitjuk a toltelekeket:

Turos: a turot atpaszirozzuk es keves olvasztott vajjal, tejszinnel,
tojassargajaval, mazsolaval, keves porcukorral osszekeverjuk,
reszelt citromhejjal es vaniliaval izesitjuk.

Dios: a daralt diot keves tejszinnel, porcukorral, rummal, reszelt
citromhejjal lazan osszekeverjuk.

A tuzallo talat kivajazzuk es az elso palacsintat a tal aljara helyezzuk,
majd megkenjuk a diotoltelekkel. Erre tesszuk a kovetkezo
palacsintat, amit a turotoltelekkel kenuk meg, az erre kerulo palacsintat
csokoladereszelekkel szorjuk meg, a kovetkezot pedig baracklekvarral
kenjuk meg.
Ezutan kezdjuk elolrol a diotoltelekkel es folytatjuk amig a palacsinta
elfogy.
A felso palacsintat csokoladereszelekkel szorjuk meg, es az egeszet
fedo alatt sutoben kozepes hofokon (160-170C°) kb tizenot-husz perc
alatt keszre "sutjuk".
Talalaskor egy tejszinhabbal toltott fel oszibarack befottet adunk a
felvagott rakott palacsinta melle. A tejszint eszunkbe ne jusson
edesiteni, gondoljunk az eppen elmult unnepnapokra es a furdoszoba
sarkaban allo merlegre.

Mindenkinek jo etvagyat kivan:
                                                     Misi
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #418 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyha!
Szia Timi!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Kaszinotojas ( 19 sor )
>Egy keresem is van: ha valaki tud barmilyen sonkatekercs, vagy sajttekercs
>receptet, kerlek irjatok meg.
>
>Koszonom szepen a sok szendvicsreceptet!
>Udv: Timi

Erre a keresedre kuldom el azt a sonkatekercset, amit majdnem minden
vendegeket varo hideg kajahoz kesziteni szoktam. Egyreszt szep es gyors,
masreszt finom! Szerintem ezeket a szempontokat kell elsosorban figyelembe
venni egy mai 100 fele' elfoglalt haziasszonynak. Uff, uff! (Beszeltem!)

Sonkatekercs
8 szelet barmilyen gepsonka (en baromfit szoktam hasznalni)
20 dkg tejszines kremsajt (natur)
10 dkg ecetes torma
so
bors
1 fej salata
ecetes uborka

A kremsajtot habosra keverem a tormaval (esetleg almaval gyengitheto, ha sok
a gyermek :-)).) es izles szerint sozom, borsozom. Egy hosszu talat kirakok
lecsurgatott salatalevelekkel, es szepen sorjaban elhelyezem rajta a fenti
toltelekkel toltott sonkatekercset. Vigyazok arra, hogy a tekercs vegere es
a tetejere jusson 1-1 (muanyag zacskobol kinyomott) rozsa. A tekercsek kozet
aprora vagott, lecsorgatott ecetes uborkaval vagy izles szerinti
paradicsomkarikaval, nyers uborkaval, citromszelettel, tojaskarikaval ihlet
szerint diszithetem! :-)))) Jol behutve talalom.

Sok sikert hozza, hidd el nem lesz halatlan a fogyaszto tabor! :-))))

Szervusztok: Jeszenszky Zsoka
+ - meg ez is ide kivankozik: (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Itt vannak az idos "holgyeknek" varro/koto egyesuletek (regen a nok nem dolgozt
ak es valahol kellett emberekkel talalkozni)
Szoval, egy ilyen egyesuletben beszelgetnek, t. k. az elozo napi buvesz eloadas
arol:
- lattad hogy a buvesz csak azt mondat hokusz-pokusz es eltunt egy nyuszi?
Mire egy masik:
- az is valami? En csak annyit mondok "gyertek mosogatni" es egy egesz csalad e
ltunik!

megegyszer: udv, es tovabbi jo ujevet!
Agnes
+ - remelem az elozo cikket torlik! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

mert "kicsit" rossz lett a vaj mennyisege! (75 gr helyett 755 gr)
> =======================================================
> Felado :  [Sweden]
> Temakor: 13-ik nap ( 70 sor )
> Idopont: Wed Jan  5 01:45:48 EST 2000 KONYHA #419
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

> Felado :  [Sweden]
> Temakor: Valamit kifelejtettem ( 118 sor )

>>Edit irta:
>>> Meg egy finomsagokkal teli unnep van elottunk 
>Bocs, most jon az, amit kifelejtettem. Huu, meg egy unnep lesz,
>amit nalunk a Karacsony utani 13. -ik napkent unnepelnek es
>fogalmam sincs rola, hogy ez mas orszagokban is unnep - e, 

- ami nem mas mint Vizkereszt vagy Haromkiralyok napja.

>>Amerikaban nem tomik a libakat, igy nics libamaj. 
>Itt sem, 
es ha egy allatbarat meghallja akkor az eldobja magat.
Viszont Franciaorszagban is tomik a libakat (ha jol tudom, meg mindig) mert a f
ranciak is tudjak mi a finom. De a francia libsamaj sokkal dragabb ezert veszik
 inkabb MO-rol :-((((( 
Sajnos az utolso szallitmany rossz minosegu volt nem tudom ugyan milyen szempon
tbol, de lehet hogy egyszeruen csak az ara lett magasabb ?

Pista ba': en is sajnalom hogy elmesz de a receptjeid/irasaid kedves emleket al
litanak neked.

Itt viszont van valami amit bojtben esznek, nehogy tul sok legyen a fogyokuraza
s :-))))) es bojtizsemlenek hivnak:

10-12 db
75 gr vaj, 3 dl tej, 50 gr eleszto, csipet so, 1 dl cukor, 1 tojas, 
˝ kk agancs so (ammoniumkarbonat helyett sutopor), 
ca 9 dl finomliszt
1 teaskanal kerdemommi

Olvszad fel a vajat, ontsd hozza a tejet hogy kezhomerseklet 
legyen. Oldd/futtasd fel az elesztot egy kis folyadekban, 
add hozza a tobbi folyadekot, sot, cukrot es a kisse
 felvert tojast. Az agancssot (sutoport) es kardemommit 
keverd el a lisztben, de a lisztbol elobb vegyel el 
ca 1 dlt a zsemlek formazasahoz.
Keverd ossze a lisztet az elobbi vaj/tej stb-vel hogy a teszta konnyen dolgozha
to legyen es addig gyurjad 
(keverd a hazt-geppel) hogy sima legyen es ne ragadjon. Huzatmentes helyen kele
szd 25-30 percig.
Amikor megkel a maradek liszttel gyurd at deszkan 
(ezt viszont nem lehet geppel csinalni) es oszd fel 
10-12 zsemlenek.
Zsirozott (de egyszerubb ha sutopapiron) tepsin keleszd 
ca 20 percig. Kend meg felvert tojassal a tetjet es 250 fokos (vill.sutoben a m
ax 300 fok) sutoben susd 5-10 percig. 
Racson, ruhaval letakarva hagyd kihulni (hogy nem 
kemenyedjen meg a zsemle)

Toltelek:
100 gr mandula, a zsemlek kiszedett belseje, 1 dl cukor, 
ca 1 dl tejszin
Vagd le a zsemlek tetejet es szedd ki a belsejuket. 
Ennek a nagyobb reszet vegyed a toltelekhez.
A mandulat hamozd meg es darald le. Keverd ossze 
a zsemlek belsejevel, a cukorral es a tejszinnel. 
Annyi tejszin kell bele hogy a toltelek kicsit lagy legyen,
  es toltsd meg a zsemleket.

2 dl tejszint verjel fel kemeny habnak es tedd a megtoltott 
zsemlekre vegul tedd ra a levagott tetejuket (kalapot) es 
szorjal ra kis porcukrot.

A mandulat/cukrot ki lehet cserelni kesz mandulamasszara, 
akkor abbol ca 150 gr kell ehhez a mennyiseghez.
A mandulamasszat durvabb reszelon le kell reszelni es a tovabbiakban ugyanugy t
ejszinnel es a zsemlek belsejevel 
ossze kell keverni tolteleknek.
Kaveval / teaval vagy meleg tejjel szoktak adni.

A megtoltott zsemleket nem lehet lefagyasztani, ugyhogy 
egyszerre csak annyit kell megtolteni ami egy nap alatt elfogy,
 csak frissen jo (mivel a toltelek eleg lagy a zsemle 
megvizesedik ha sokaig all).

En szoktam meg belekeverni a toltelekbe kis reszelt 
narancshejat is.

joetvagyat / udv
Agnes

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS