Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 639
Copyright (C) HIX
2000-08-30
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 marcipanos burgonya.. (mind)  13 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #636 (mind)  85 sor     (cikkei)
3 makdaralo (mind)  7 sor     (cikkei)
4 Kozepkori lovagnyars *** #638 (mind)  18 sor     (cikkei)
5 Re: Sult fagyi (mind)  61 sor     (cikkei)
6 Re: Sult fagyi (mind)  9 sor     (cikkei)

+ - marcipanos burgonya.. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !!

Gyermekkoromban az egyik kedvenc csemegem volt az un. marcipanos
burgonya.
Kb. cseresznye nagysagu marcipangolyocskak voltak, kakaoporba
forgatva.
Soha nem tudtam belole eleget enni.. ;))

Nem tudja valaki a receptjet ?
Vagy a marcipanet ?

Elore is koszi, udv; Peter )
(legyszi maganba is, mert a HIX-et nem tudom rendszeresen olvasni..)
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #636 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

elado :  [Hungary]
> Temakor: Keresek a likor receptet ( 9 sor )
> Idopont: Sun Aug 27 15:53:10 EDT 2000 KONYHA #636
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> 
> Sziasztok kedves konyhasok.
>. Van mar minden fele etel meg ital de
> hianyzik a likor. Amiota jon nekem a HIX KONYHA chak 2 receptet talaltam ra.
> Nagyon orulnek ha tudnak segiteni :) Elore is nagyon koszonom. Sziasztok.

> Vlagyik.

Kedves Vlagyik!

Nekem van egy 3 reszbol allo sorozatom, ami a likorok kesziteserol szol. Meg-
probalom elkuldeni, de egy ideje mindig visszakapom a leveleimet, holmi kodo-
las miatt. Most ujra probalkozom es ha sikerul, kuldom a tobbit is, bar a szuli
-
naprol biztosan lemaradtam, de jo lesz legkozelebbre. Ettol fuggetlenul a kis-
lanyodnak nagyon sok boldog nevnapot kivanok en is.



Tehat az olyan szeszes ital, amelyhez gyumolcslevet, gyumolcsesszenciat, parlat
ot, fuszeres kivonatot es cukrot adunk, az a LIKOR. 

A likor hazi keszitesenek fontos kelleke a feher szirup (cukorszorp)  Keszitese
: 450 ml vizet megmelegitunk es mielott foni kezdene, lassankent kavargatva bel
eontunk 1 kg cukrot. Miutan mar vagy ketszer fellobbant, beleteszunk 0,5 g kris
talyos citromsavat vagy fel citrom levet, osszekavarjuk, leszedjuk a habjat es 
meg 5 percig foni hagyjuk. 10 perc elteltevel melegen atszurjuk es hideg helyen
, esetleg hutoszekrenyben tartjuk. Mert suru es vastag, kivaloan alkalmas italo
k edesitesere.


Almalikor

Almalikort csak nagyon illatos almabol keszitsunk. A gyumolcsot hejastol megres
zeljuk es a levet kipreseljuk. Meg jobb, ha felszeleteljuk es puhara fozzuk. A 
levet hasznaljuk fel a likor keszitesehez. Korulbelul  1,5 kg gyumolcs nyers va
gy kifott lehez 300-350 ml cukorszirupot, 280-300 ml szeszt es 2 ml rumot adunk
. Erleljuk  meg 10-12 napig, aztan leszurjuk, sotet, szaraz, huvos helyen tartj
uk.

Afonyalikor

1 kg. szaratol leveletol megtisztitott afonyat szeles szaju uvegkannaba teszunk
 300 gr cukorral retegezve. Igy hagyjuk 3-4 napig, majd 300-350 ml alkoholt tol
tunk ra es legalabb 3-4 hetig erleljuk. Leszurjuk, dugaszolt uvegekben sotet he
lyen tartjuk. Mas likorokhoz is adagolhatjuk, szep szint es kulonleges izt ad.

Anizsos likor

50 dkg cukrot fel liter vizzel es egy evokanal anizsmaggal szorppe fozunk. Kihu
tjuk majd lassankent kevergetve hozzaadjuk fel liter szeszhez es alaposan ossze
razzuk. 1-2 hetig allni hagyjuk. Ezutan atszurjuk es palackozzuk.

Bananlikor

1/2 kg. banant felszeletelunk es egy zomancos edenyben cukorral leretegezzuk, 3
 nap utan szitan attorjuk, s a szitan meg atengedunk 1 dl vizet. Majd ehhez a l
ehez hozzateszunk 250 ml szeszt, par csepp rumeszenciat , fel citrom levet es e
gy evokanal karamellt. Alaposan osszekeverjuk es 10-15 napot erni hagyjuk, majd
 leszurjuk.

Birsalmalikor

1 l frissen sajtolt birsle es fel l alkohol keverekebe beaztatunk kardamom mago
t, 1-1 dkg szegfuszeget, fahejat es koriandermagot. 5-6 napig allni hagyjuk, ma
jd leszurjuk es 1 kg cukrot adunk hozza. Par napi eres utan fogyaszthato.

Borlikor 

Nagyobb edenybe beontunk 1 l jo voros bort, 1 citrom levet, keves vaniliat es 3
0-35 kg cukrot, s negyedorat fozzuk. Megvarjuk amig kihul s hozzaelegyitunk 3-4
 dl alkoholt. Nagyobb uvegkannaba tesszuk s 1 hetig erleljuk. Leszurjuk s turel
emmel hagyjuk minel hosszabb ideig erlelodni.

Folyt. kov.

Udvozollek benneteket

Eva     
 
"HIX KONYHA" > 2000.08.27. 20:30:22 -5h-kor írta:
+ - makdaralo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyhások!

Mákdarálót szeretnék venni.
Tudna valaki ajánlani egy jó bevásárlóhelyet?
Elore is köszönöm!

jenö
+ - Kozepkori lovagnyars *** #638 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
veletlenul epp egy cukkinis receptet talaltam a kantinunk ajanlatai kozott:

hozzavalok 4 fore:
600 g szuzerme, 50 grammos darabokra vagva
150 gr sovany szalonna (bacon)
150 gr friss gombafej
150 gr cukkini, fel szeletekbe vagva
so, bors
4 nyars

A szuzermeket szalonnaba csomagoljuk, a gombafejekkel es a
cukkiniszeletekkel felvaltva nyarsra huzzuk. Soval, borssal izesitjuk es
ropogosra grillezzuk. Rizibizivel es salataval talaljuk.
Sajat megjegyzesem: a gomba es a cukkini megadott mennyisege szerintem
keves...
udv
Ildiko
+ - Re: Sult fagyi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Andrea kerdezte:

> Piskotatesztat
> fagylalttal kell megtolteni. Ez meg onmagaban nem kulonos, amin
azonban
> megutkoztem az a kovetkezo: azt irja, hogy a fagylaltot a melyhutobe
kell
> tenni nehany orara, majd elkenni a tesztan, majd az egeszet forro
sutobe
> tenni es husz percig sutni. Szerintetek ez normalis dolog? Ti
hallottatok
> mar sult fagylaltrol? Minek megfagyasztani orakon at, ha azutan
> felforrositom?

:-)
Ez igy nem nagyon pontos leiras es a 20 perc is nagyon gyanus. Nekem van
valahol egy receptem - ha van idom, kikeresem - ahol ez le van irva. A
nagyon kemeny fagyit piskotateszta darabokkal kell korbeepiteni (az
elkenest mar csak azert sem szeretnem, mert az ennyire felolvadt fagyi
mar kisse veszelyes szerintem, ezenkivul ez csak tobb macera). Azutan az
egesz epitmenyt jo kemenyre vert cukros tojashabbal kell beburkolni, ez
benne a legfontosabb! Semmi nyilas ne maradjon rajta!

Igy kell betenni a forro sutobe. Ha minden jol megy, a tojashab szepen
megpirul, megkemenyszik a hirtelen melegtol, a fagyi benne pedig
megmarad fagyinak :-) Az egesznek a poenja a forro "habcsok"-hideg,
kemeny fagyi kontraszt.

Valahol olvastam egy olyan valtozatot is, hogy a fagyit normal
piskotakkal raktak korbe, sarlott szeru"en.

--------
Miutan "sikerult" nem azonnal elkuldeni a levelet, kozben utananeztem.
Itt a recept 3 szemelyre:

piskotateszta
3 adag fagyi (gyumolcsfajta ajanlott)
5 tojasfeherje
20 dkg cukor, kis csipetnyi so
porcukor

Egy lapos hosszukas tuzallo edenynek az aljat kirakjuk a tesztaval.
Ratesszuk a fagyit (gondolom 3 csomoban).
A tojasfeherjet a soval es a fokozatosan hozzaadott cukorral nagyon
kemenyre felverjuk es teljesen betakarjuk vele a fagyit (most itt
gondolom, a fagyis talat addig betesszuk a (mely)hutobe, vagy elore
felverjuk a habot es bizunk benne hogy nem puhul meg). Megszorjuk
porcukorral, azonnal be a forro sutoben (250 C)  legfelulre! Par perc
mulva mar kezd barnulni a teteje, akkor kivenni es azonnal talalni.

Az egesz "Omelette souffle" vagy "Omelette surprise" nev alatt szokott
futni.

Ja, akinek van elektronikus, tobb fokozatban beallithato konyhagepje,
annak jo - a habot kitunoen felveri, ha pl. mindegyik fokozatot kb. 10
percig futtat az ember, kezdve a leggyengebbel a legerosebbig.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: Sult fagyi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Andrea, kedves!

En a sult fagyit palacsintaban ismerem, es csak par percre a nagyon forro sutob
e
teve. A fagyi igy nem olvad meg a palacsintaban, es eppen ez a "kivul forro, be
lul
fagyi" a buli az egeszben.

Edit (Győr)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS