Sziasztok,
itt a vege!
------------------------------
Udv.: Misi
SPENOTOS PALACSINTA
Hozzavalok 4 szemelyre: 12-14 palacsinta, kicsit vastagabbra sutve a
szokasosnal. A toltelekhez: 1 csomo friss spenot, 1 kis fej voroshagyma, 1
gerezd fokhagyma, 2 evokanal olaj, 1 kis tasak szezammag, 10 dkg sajt, 4
evokanal tejfol, so, bors.
A spenotot negtisztitjuk es megmossuk. A hagymakat aprora vagjuk es olajon
megpiritjuk a szezammaggal egyutt, es beletesszuk a spenotot. Soval, borssal
izesitjuk, es fedo alatt 15 percig parosuk. Utana beletesszuk a reszelt
sajtot, kevergetve raolvasztjuk es vegul a tejfollel osszeforraljuk. A
palacsintakat megkenjuk, negybe hajtjuk es tuzallo talba rakjuk. A tetejet
megkenjuk tejfollel es sutoben 200 fokon 10 percig sutjuk.
Biro Monika, Horgos
SONKAS PALACSINTA
Hozzavalok 12 palacsintahoz: 15 dkg liszt, 3,5 dl tej, 1 tojas, keshegynyi so.
A suteshez: olaj. A toltelekbe,: 25 dkg sonka, 20 dkg zsemlemorzsa, 2 3
tojassargaja, 1 tojas, 1 dl tejfol, orolt bors, so, olaj a suteshez.
A sonkat megfozzuk es ledaraljuk. Soval, borssal izesitjuk, hozzaadunk 2-3
tojassargajat es 1 dl tejfolt. A palacsintakat megtoltjuk, osszehajtjuk,
tojasba es morzsaba bundazzuk, es forro olajban megsutjuk. Tormamartassal
kinaljuk.
Barna Rozsa, Topolya
TOLTOTT KENYER
Hozzavalok a tesztahoz: 30 dkg retesliszt, 2 nagy szem (kb. 30 dkg fott
burgonya, 3 dkg eleszto, 2 dl tej, 1/2 dl olaj, 1 kiskanal cukor, so
(keshegynyi komenymag.
A toltelekhez: 40 dkg pulykamell (vagy egy nagy csirkemell), 40 dkg
kicsontozott serteskaraj, 40 dkg kolbasz, 2 ek. olaj, 1-1 csokor metelohagyma,
petrezselyem es kapor, so, orolt bors, 1 ek. szojamartas, fel citrom. (Izles
szerint mas tolteleket is hasznalhatunk.)
A pulykamellet vagy a leborozott, kicsontozott csirkemellet es a hosszaban
felbevagott serteskarajt a szojamartasbol, a citromleből meg az olajbol kevert
paclevel bekenjuk. Legalabb egy-ket oraig a hutoszekrenyben erleljuk. Egy
keves cukorral izesitett tejben az elesztot felfuttatjuk, a liszttel, az
attort burgonyaval, a maradek tejjel, a soval jol bedagasztjuk, vegul az
olajat is beledolgozzuk. (Aki szereti, komenymagot is tehet bele.) Langyos
helyen, letakarva duplajara kelesztjuk. A pulykamellet ugy vagjuk bele, hogy
szethajtva egy nagy szelet hust kapjunk, es kisse kiverjuk. Az aprora vagott
zoldfuszereket egy keves olajjal elkeverjuk, egy csikban a kozepere helyezzuk,
es a hust osszegongyoljuk. A megkelt tesztat harom cipoba osztjuk, egymas utan
egyenkent 1 cm vastagra nyujtjuk. Az elso tesztalap kozepere a szorosan
feltekert, megtoltott pulykamellet fektetjuk, es a tesztat rahajtjuk, hogy
korulolelje. A masodik lapba ugyanigy csomagoljuk a serteskarajt. A
tesztacsomagok ket vegerol a felesleges tesztadarabokat levagjuk. A ket
megtoltott tesztarudat egy magas peremu, kozepes nagysagu, kiolajozott tepsibe
fektetjuk, jol egymashoz nyomjuk. Tetejukre, kozepre, a kolbasszal toltott
harmadik tesztarud kerul, amelyet az alul levo tesztara nyomunk. A 3 rudbol
allo nagy cipo tetejet tesztacsikokkal is diszithetjuk, majd meg 30-40 percig
kelni hagyjuk. A tesztat vizzel megkenjuk, es 8-10 percig forro sutoben, majd
kozepes tuzon 60-70 perc alatt szep pirosra sutjuk, kozben a tetejet
egyszer-ketszer hideg vizzel megkenjuk.
Serteskaraj helyett fott, fustolt sonkaval is tolthetjuk. Rendkivul kiados es
igazan finom.
Csuvardity Elvira, Nemesmilitics
MAJAS TOJAS
Hozzavalok: 8 tojas, 1 kis doboz majkrem, 5 dkg reszelt jajt, 1 dl tejfol, 1
dkg vaj, so, torott bors, mokkaskanalnyi majoranna, kiskanal mustar.
A tojasokat kemenyre fozzuk es felbevagva a sargajukat kiemeljuk, villaval
osszetorjuk. Kikeverjuk a majkremmel, soval, torott borssal, mustarral es
majorannaval fuszerezzuk. A fel tojasfeherjebe toltjuk pupozva, majd vajjal
kikent tuzallo talra egymas melle ultetjuk. Megszorjuk reszelt sajttal,
megontozzuk tejfollel, es kicsit megsozva a forro sutoben 8-10 percig sutjuk.
Sutka Maria, Becse
VENDEGVARO ROLAD
Hozzavalok: 4 ostyalap, 1 kg daralt hus, so, bors, 2 tojas, 3 3 kisebb szal
sargarepa es zoldseg, 30 dkg rizs. A panirozashoz: liszt, tojas, morzsa, olaj
a suteshez.
A rizst megfozzuk es leszurjuk. Ha kihult, hozzaadjuk a daralt hushoz, a
zoldseget es a repat finomra reszeljuk es ezt is a hushoz adjuk, majd sozzuk
es borsozzuk. Ezt a masszat jol osszedolgozzuk es az ostyalapokra simitjuk,
amit elozoleg vizes konyharuha segitsegevel megpuhitunk es egyenkent roladnak
folcsavarjuk. Melyhutobe tesszuk, hogy megfagyjon. Fogyasztas előtt kivesszuk
a hutobol es allni hagyjuk 15-20 percig, hogy egy kisse megengedjen (de meg
fagyos allapotban maradjon), felszeleteljuk ujjnyi vastagsagu szeletekre.
Lisztbe, tojasba, morzsaba forgatjuk es bo, forro olajban kisutjuk. Nagyon
kiados es izletes.
Horvat Lenke, Tiszaszentmiklos
SPENOTTORTA
1 kg spenotot megfozunk, leszurjuk, aprora osszevagjuk 100 g margarinon - vagy
egy keves olajon megdinszteljuk. Hagyjuk kihulni. 4 tojast keverjunk habosra,
adjunk hozza 1 dl tejet, izles szerint Vegetat, borsot, keverjuk jol ossze,
adjunk hozza 200 g lisztet es a kihult spenotot. Tegyuk tepsibe, es 250
C-fokon sussuk. Ket reszre vagjuk el a kisult spenotos tesztat.
Toltelek: 300 g sonka, vagy csirkeparizsi, 6 pohar tejfol, a tetejere 100 g
sajtot reszelunk es egy fott tojast.
Csakis sonkat a vagy csirkeparizsit hasznaljunk. Masmilyen parizsi
szetcsuszik, es nem tudjuk szepen felszeletelni.
Nyiradi Maria, Zrenjamin
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|
Sziasztok!
Peter kerte:
> Sajnos nem tudom a pontos osszetevoket es a receptet felidezni,
> mert kb. 10 evvel ezelott ettem utoljara, de az biztos, hogy
> felszeletelt
> padlizsanokat kell olivalolajjal kikent tepsibe helyezni, es sok
> paradicsommal, tojassal, mozzarella sajttal megrakva, keves
> fokhagymaval, fuszerekkel (leginkabb friss bazsalikommal) es
> parmezan sajttal megszorva kell sutoben sutve elkesziteni.
> Tudja valaki az igazi elkeszitesi modjat?
Nekem van egy receptem, a TV-beli Grossmutter-tol (Kathrin Ruegg)
szarmazik. Persze nem tudom, mennyire eredeti, de fantasztikusan joizu!
Hozzavalok:
6 nagy padlizsan
10 dkg mortadella (ez az az oriasi atmeroju, szalonnadarabkas olasz
felvagott)
2 tojas
1 mozzarella sajt
15 dkg reszelt parmezan
bazsalikom
olivaolaj
so
Paradicsommartas:
1 kg jo erett paradicsom (lehetoleg forro vizbe martva es meghamozva, de
lehet konzerv is)
1 EK olivaolaj
so
1 csokor bazsalikom (ez errefele kb. 5-6 jo szal)
A padliszant lemossuk, hosszaban szeletekre vagjuk. Megsozzuk, es egy nagy
tanyerral megnehezitve kb. 40 percig hagyjuk, hogy a keseru le
kicsorogjon. Azutan leoblitjuk es konyhapapirral jol megszaritjuk.
Egy serpenyobe bo"ven olajat teszunk, ebben kisutjuk a padlizsant.
Kozben elkeszitjuk a paradicsommartast:
Az olajat felmelegitjuk, a paradicsomokat hozzaadjuk, kb. 10 percig kis
langon dinszteljuk, kozben jol megkavarjuk, nehogy odakapjon. Megsozzuk,
beletesszuk a darabkakra tepdelt bazsalikomot.
A tojasokat kemenyre fozzuk es felszeleteljuk. A mortadellat es a
mozzarellat vekony csikokra vagjuk.
Egy tuzallo edenyt kiolajozunk, a padlizsanszeleteket belerakjuk. Ra
paradicsommartas, erre mortadella, aztan a tojasszeletek, mozzarella, es
utoljara egy jo reteg parmezant szorunk ra. 180 fokra (normal)
elomelegitett sutoben kb. 30 percig sutjuk, amig vilagosbarna nem lesz.
Megj: en hasznaltam a mortadella helyett sonkat is, mert epp az volt
otthon. Igy is nagyon finom lett :-)
Udv
Emilia, Stuttgart
|