Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 878
Copyright (C) HIX
2001-06-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kinai tal - eleg hosszan (mind)  193 sor     (cikkei)

+ - Kinai tal - eleg hosszan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok  konyhasok!

Par napja tertem vissza Mo.-rol. A veletlen szerencse folytan pont ebben az
idoben kerult megrendezesre egy masik konyhas lista talalkozoja, ami miatt
meghosszabbitottuk a csak par naposra tervezett eskuvo miatti latogatast.
Az alabbi par sor ott hangzott el, a vegen pedig az altalam ott keszitett
etel receptjet kozlom veletek.

Kepzeljetek el, az ejjel megint almodtam. Mar ezer eve nem almodtam,
legfeljebb neha-neha Piroskaval, de arra ugyse kivancsi senki. Meg aztan
megigertem neki, hogy nem beszelek ki mindent! Jaj, - majdnem
elfelejtettem, ezuton udvozol benneteket. Szoktam neki rolatok meselni es a
receptjeiteket majdnem annyira imadja, mint engem.
(A nejem szokta is kerdezgetni, mi a fenet nyogdicselek annyit almomban?)

Szoval az ejjel a mai konyhas bulirol almodtam. Elmeselem azt, amit nem
felejtettem el reggelre.Gyonyoru napsuteses delelott volt, rendelni sem
lehetett volna jobbat, egy ilyen fontos nemzetkozi esemeny idejere.
Beramoltam a kellekeket a csomagtartoba es elindultam, hogy  Szaszikaekat a
megbeszeles szerint felvegyem. Szerencsere csak par km-re lakunk egymastol,
igy alig kestem valamit, annak ellenere, hogy ketszer is vissza kellett
fordulnom.
Elindulaskor ugyan lattam a tukorben, hogy anyam hevesen integet utanunk,
de csak kesobb jutott eszembe, hogy az ott maradt a talca sutemeny miatt.
Azert pedig vissza kellett menni!
Szepen beraktam a csomagtartoba es rorton indultam is. Utkozben valami
furcsa erzesem volt.
Nagy nyugodtsag vett korul, egeszen tisztan hallottam a radiot es amikor
egy vasarnapi mazsola autost 53-mal megeloztem, elmaradt a szokasos: "na
persze, mert neked mindig szaguldozni kell" megjegyzes. Ez mar annyira
furcsa volt, hogy hirtelen villamcsapaskent hasitott belem a felismeres.
Korulneztem es tenyleg, -egyedul voltam a kocsiban!
Vegul  jobbnak lattam ujra visszafordulni!

Szaszikaeknal gyorsan beraktuk a csomagjaikat es elindultunk a talalkozora.
Mar jocskan elhagytuk az Arpad hidat, amikor a semmibol elotunve, hirtelen
egy rendor kinezetu szemely kezdett integetni.  Szerelmetes parom azonnal
inditotta a szerinte ide valo bolcsesseget, hogy "Na ugye megmondtam,
hogy....!"
Megalltam az ut szelen es amikor odajott mellem, akkor lattam, hogy ket
szaja van egymas felett. Az egyikkel allandoan vigyorgott, mig a masikkal
beszelt!
Megkerdezte, hogy lattam e par meterel ezelott az 70 -es tablat. Mondom
neki, persze hogy lattam, eppen kazettat csereltem a magnoban, de nem igen
mehettem gyorsabban.
Koztudott, hogy mindig betartom a sebessegkorlatozast.
(Mielott a nejem reagalhatott volna, megloktem egy picit a konyokommel,de
olyan gyorsan visszault a kocsiba, hogy senki nem vett eszre semmit.)
Erre vigyorka azt valaszolta, hogy gyorsabban ugyan nem, de lassabban
igen!!!
62 km-es sebesseggel mertek be, es ez olyan sulyos szabalysertes, hogy
holnap benne leszek az ujsagban is. No ez olyan hulye, -gondoltam magamban-
hogyha hozzakotnek egy lohoz, hat a szerencsetlen allat biztos tiz perc
mulva megdoglene! Marmnint a lo!
De a dolog kezdett megis komolyra fordulni. Azt mondta, hogy mivel
helyszini birsagkent Forintot nem fogadhat el, vagy fizetek 19 750
bumburnyai cupellat, vagy el kell koboznia az autot. Szolt hogy szalljak ki
a kocsibol, majd a kocsi moge erve azt mondta, hogy megprobal rajtunk
segiteni, hogy megis tovabb tudjunk menni.
Mikor meggyozodott rola, hogy se roman, se alban, de meg zulai penzem
sincs, felajanlotta, hogy 200 markaert berelhetek tole jarmuvet, amivel
utasaimat tovabb tudom vinni. Nem volt mit tennem, raalltam az
alkura, -kicsit be is sullyedt alattam-  de megjegyeztem, hogy nem szep
dolog velem ilyen modon banni, amikor eveken keresztul a tolem beszedett
penzbol tartottak a rendor-balt a Hyatt-ben es a megmaradt penzt pedig
szetosztottak a jelenlevo felesegek kozott.
Villamgyorsan zsebrevagta a penzt, majd a fa mogul elohuzott egy kb. fel
meter magas fabol keszult mini szekeret, ruddal az elejen.
Nem volt mit tenni, kipakoltuk a csomagokat a szekerre, harom utasom
kenyelembe helyezte magat a padokon en meg odaalltam a rud ele, hogy a
hatralevo utat valahogy lekuzdjem.
Meg hallottam a duplaszaju hangjat amint utanamszolt, hogy ne csuggedjek,
mert a kanyar utan mar lejt az ut!
Igy futottunk (illetve futottam!) be a talalkozo szinhelyere. A korulmenyek
miatt nem mi voltunk az elsok, mar nagyban folyt a nyuzsges.
Mindenki nagyon sajnalta paromat es Szaszikaekat, hogy ebben a nagy
melegben teto nelkul a fejuk folott kellett megtenniuk az ut egy reszet, es
meg az ablakot sem tudtak leengedni, hogy a menetszel husitse oket.
Atverekedtem magamat a tomegen a kocsiig, utolso erofeszitesemmel
felemeltem a soroshordot, amivel sikerult is magamra vonni a figyelmet.
Elorelatoan Zuard fele dobtam azt a ket papirlapot, amin ezek a sorok
vannak. Ha en nem birom tovabb, es a sor is elfogy, legalabb valami
maradjon utanam, amirol a legkozelebbi bulin talan az eszetekbe jutok!
De a nagy dramaturg maskent irta sorsomat, nem kellett lelepnem a szinrol.
Pedig talan az lett volna a jobbik megoldas....

Nem szoktam a kisebbeket bantani, de most megis orommel vertem... -
....csapra a hordot.
Legnagyobb szornyusegemre, habos malnaszorp folyt a poharba.
Azt hittem eloszor, hogy talan valami koktel kerult csodak csodajara a
poharakba, de a hurrogas hangereje es az a teny, hogy tobben nyiltan az
asztal ala, sot a labam ele ontottek a pohar tartalmat, egyertelmuen
bizonyitotta szamomra, hogy nem igy van.
Lelekjelenletemet megtartva, azonnal kezdtem ajanlani az anyukam sutotte
sutemenyt, ami az edessegek kozul a kedvencem. (Edes Piroskam utan!)
Nem akartam hinni a szememnek, a sutemenyeket nem lehetett levenni a
talcarol, mintha odanottek volna.
Lassan kezdett melegem lenni, probaltam ledobni a takarot almomban
magamrol, de nem segitett. Vegul rajottem, hogy csak a Szuper sutolapja
alatti parazshalomhoz allok tul kozel.
Kellemetlen helyzetben voltam, megprobaltam eltunni a fold ala, de nem volt
nalam aso.
Elvegyultem a tomegben es olyan erzesem volt, hogy osszesugnak a hatam
mogott.
Na, majd ha ettetek a foztombol, akkor mas velemenyetek lesz
rolam -gondoltam es rogton nottem ket centit. (Sajnos derekban! Mostanaban
leginkabb ezen a teruleten fejlodom.)

Kellemesen telt a nap, egyre szaporodtak a resztvevok es az asztalokon is
gyult az otthonrol hozott finomsagok tomkelege.
Keso delutan teljes lett a letszam, befutottak az utolsonak erkezok
is.Lassan elkezdodtek az elokeszuletek az esti lakomahoz.
En is elovettem es felallitottam az enyemet,…..- marmint a haromlabu
allvanyomat a legujabb kedvencemmel, a boronatarcsaval.
Elokeszitettem a tuzet, de nem igazan akart begyulladni a faszen.
Hirtelen het lenge ruhas szepseg termett mellettem es palmalevelekkel
kezdtek izzitani tuzemet, ami fel is lobbant. Sajnos nem maradhattak
tovabb, ezert azonnal elkezdtem foglalkozni a keszitendo etellel.
A tarcsara olajat ontottem, majd ratettem az elore elkeszitett anyagokat.
Fuszereztem es parszor megkevertem az egyveleget. Raontottem egy kis
szojaszoszt, majd meg akartam keverni. Ahogy a keverolapattal elkezdtem
kevergetni, ereztem, hogy valami nem stimmel, egyre nehezebben mozogtak a
talon levo anyagok, majd hirtelen megmerevedett minden. A fene egye meg,
lefagytam!!! A tuz megmerevedett, a tarcsa peremen hirtelen lelogo
jegcsapok jelentek meg. Semmi ketseg, ujra kell inditanom az egesz
hobelevancot. Elkezdtem ujra, ezuttal gyorsan es jol mukodott minden.
Percek alatt keszen lettem, finom illat szallt a levegoben, ahogy vittem a
kozos asztal fele a foztomet.
Vigyorogtam, majdnem repultem a buszkesegtol, mert ilyen jol meg sosem
sikerult a foztom.
Hallottam amint a madarak a fakon engem dicsernek, a szel elzavarta a
felhoket, es a nap is melegevel dicserte alkotasomat.
Szinte  mar en is repultem, de nem eleg magasan, mert hirtelen azt ereztem,
hogy a bal labam megakad valamiben. A jobbommal leptem volna tovabb, de nem
tudtam.
Felsotestem elore lendult, a jobb kezemben levo finomsag elkezdett nagy
ivben repulni az asztalnal ulok fele.
Azt meg lattam, hogy nehanyan tatott szajjal neztek az esemenyt. Ok jartak
jol. Hiszen valamit el tudtak csini a repulo falatokbol!
Ahogy eldoltem, ugy ereztem   magam, mint egy gumilabda, ami ujra es ujra
visszapattan.
Egy darabig igy pattogtam, aztan olyan erzesem lett, hogy a vallam egyre
erosebben verodik a foldhoz. Kinyitottam a szememet es azt latom, hogy a
felesegem hajol folem es azt mondja:
Ideje felkelned, mert lassan indulnunk kell a konyhas bulira!

Ime az altalam keszitett kinai tal receptje;
Hozzavalok:
1 kg sertescomb,
1 db karalabe,
1 csokor (5-6 db) tavaszi gyongyhagyma
2-3 db sargarepa,
egy mareknyi zsenge zoldbab,
5-6 db szep nagy champignon gomba,
2 db vastag husu zoldpaprika,
2 dl bonbonmeggy likor (vagy valamilyen mas edes likor),
2 gerezd fokhagyma,
1 nagy doboz szeletelt bambuszrugy konzerv
40 dkg kinai rizs,
olaj,
kinai fuszerkeverek,
csipetnyi csipos pirospaprika
so, bors.

Eloszor elokeszitjuk az alapanyagokat.
A hust fel centi vasatag es kb 4 cm hosszu hasabokra daraboljuk.

A legegyszerubben a felig fagyos hust tudjuk ilyenre szeletelni. Megsozzuk
es borsozzuk.
A gombat szeleteljuk, a fokhagymat aprora, a hagymat pedig karikara vagjuk
a szaranak a felevel egyutt.
A tobbi zoldseget kb 4cm hosszura es olyan vekonyra vagjuk, amilyenre
tudjuk, (Gyufaszal meret lebegjen a szemetek elott.)

Az etelt boronatarcsan keszitettem, ami kovacsolt acel, enyhen ives kerek
targy, melyedessel a kozepen, es kivaloan hasznalhato szabadteri helyen
wokkent. Az enyem lancon log harom ponton felfogatva es bogracsalvanyon
hasznalom faszen parazs felett. Wokban, vagy nagy meretu serpenyoben is
elkeszitheto a konyhaban.
A felforrositott tarcsara oliva olajat ontottem, majd a forro olajba tettem
a husdarabokat. Picit megpiritottam, majd kiteritettem a tarcsa kulso
peremere.
Kozepre beontottem a feldarabolt zoldsegeket, az egesz halmot soztam,
borsoztam es parszor atforgattam falapattal. Ezutan osszekevertem a hussal,
gazdagon megszortam a kinai fuszerkeverekkel, raontottem a likort es nagy
hofokon tobbszor atforgatva az osszetevoket kb 15-20 percig sutjuk.
Idonkent hideg vizzal locsoltam a tarcsa szelet, ezzel potolva az elparolgo
nedveket.
Fott kinai rizsre adagolva talaljuk tanyeronkent.
A rizs nevet nem tudom, de a kinai uzlet tulajdonosa ezt a fajtat ajanlotta
koritesnek a sokfele kozul.

Udv.: Misi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS