Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 638
Copyright (C) HIX
2000-08-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 toklekvar utan sult fagyi (mind)  14 sor     (cikkei)
2 cukkini (mind)  40 sor     (cikkei)
3 F20-as vadaszgepnek (fwd) (fwd) (fwd) (mind)  67 sor     (cikkei)
4 feti etrend_20 (mind)  102 sor     (cikkei)

+ - toklekvar utan sult fagyi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyhasok!
Koszi szepen mindenkinek a toklekvar recepteket. Mostmar kezdem banni, hogy
annakidejen nem kostoltam meg, annyira felcsigaztatok a kivancsisagomat a
sok jo recepttel, hogy muszaj lesz kiprobaljam a toklekvar keszitest sajat
konyhankban!
Hanem lenne egy ujabb kerdesem: talaltam egy tesztareceptet. Piskotatesztat
fagylalttal kell megtolteni. Ez meg onmagaban nem kulonos, amin azonban
megutkoztem az a kovetkezo: azt irja, hogy a fagylaltot a melyhutobe kell
tenni nehany orara, majd elkenni a tesztan, majd az egeszet forro sutobe
tenni es husz percig sutni. Szerintetek ez normalis dolog? Ti hallottatok
mar sult fagylaltrol? Minek megfagyasztani orakon at, ha azutan
felforrositom? (Leventenek uzenem: koszi a kulon batoritast toklekvarevesre,
johet utana egy sult fagylalt?)
Sziasztok, udv. Andrea
+ - cukkini (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

VIC > keresere egy ujabb cukkini recept, amit epp nemreg
keszitettem:

Rakott cukkini - ami itthon volt modra  :-)
> -------------------------------------------

(Tenyleg csak osszeszedtem a hutoben talalt maradekokat, ebbol improvizaltam.)
Kivajazott tepsibe (vekonyra) felkarikaztam egy cukkinit (hejastul),
soztam, borsoztam, es egy kis oreganoval is megszortam, keves tejfollel
meglocsoltam. Erre jott egy reteg elore megpiritott daralt hus - dinsztelt
hagyman sutve, fokhagymaval, grillfuszerrel, oreganoval fuszerezve. Erre
rakarikaztam egy egesz mozzarella sajtot (nagyon jo otletnek bizonyult,
irto finom tole :-)) ). Aztan jott az elozo naprol megmaradt rizskoret,
szinten nem tul vastag retegben. Aztan ujbol cukkini karikak jottek, majd
jo sok tejfol es reszelt sajt.  
30 percig lefedve, es meg kb. 25 percig  piritva sutottem. Szep pirult
lett a teteje. Alig birtam megvarni, hogy egy picit kihuljon. :-)) 


Toltott cukkini hajocskak 
-------------------------

En szinte mindegyik cukkinis etelhez a kicsi, max. 12-15 cm-es cukkiniket
veszem, de ehhez szerintem kifejezetten csak azok jok. 

Hosszaban felbe vagom a cukkiniket, kicsit kivajom a belsejuket. Sozom,
borsozom, es megtoltom a fenti piritott daralthus toltelekkel, jo puposra. 
a tetejukre teszek nehany felkarika paradicsomot, amit oreganoval
fuszerezek, majd mozzarellaval boritom be oket. Kb. 20-25 perc alatt puhara
sulnek. 

Egyszer csinaltam ugy is, hogy nem tettem ra sajtot, hanem bacon
szalonnaval ferden korbetekertem a hajocskakat. Igy is nagyon finom, es
latvanyos lett. 


Jo etvagyat,
Zita
+ - F20-as vadaszgepnek (fwd) (fwd) (fwd) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Na meg egy utolso probalkozas es ha ez sem sikerul, hat
feladom!
Lehet, hogy  a level mar nem is aktualis.
 
Maria


Toma Mária > 2000.08.23. 09:21:32 +1h-kor írta:

> Szervusztok!
> 
> Kuszkodom a programokkal, es erosen vesztesre allok.
> Ismetelten probalkozom, hatha sikerul elkuldenem.
> Mar mindent probaltam a levelezo programommal, most
> azt varom, hogy engedelmeskedjen. :-))
> Azt varhatom, igaz? :-))
> 
> Szoval ujra:
> 
> Kedves Eloszor Tuzelo F20!
>  
> Misihez es Lajoshoz csak csatlakozni tudok.
> Nem volt izleses, amit irtal.
> Ugy belepni egy listara, hogy mindjart mindenkinek a tyuk-
> szemere is lepj, egyszeru neveltetesi hianyossag.
> 
> Sokan vagyunk - meg ha nem is ir mindenki mindig - es nem
> hiszem, hogy akkor is kene pufolnunk a klaviaturat, ha eppen
> nincs uj otletunk. 
> Nem beszelve arrol, hogy a nyaralasok idejet eljuk, tehat gep
> sincs mindig kezkozelben.
> Ne tunjek magyarazkodasnak, amit irok.
> De:
> Itt jo hangulat van, es nem hagyjuk elrontani.
> Itt jo tarsasag van es nem hagyjuk felrobbantani.
> Itt nincs megszabva, hogy kotelezoen irni kell, es nem is hagyjuk,
> hogy igy legyen.
> Itt barmikor bizalommal (!) fordulhatunk a tobbiekhez, barmilyen kerdessel
> es ez 
> ezen tul is igy marad.
> Itt orulunk az aktiv uj tagoknak, de nem tagadjuk meg a passzivabb
> regieket sem.
> Itt lehetsz okos es szep is egyszerre, de nem lehetsz goromba. 
> Eddig ez igy volt.
> Es nagyon remelem, hogy ez igy is marad.
> 
> > > Nemtudom mit is vartam ettol a listatol ,de minimum napi 8-10
> > > hozaszolast,recepteket es jotanacsokat fozesrol...
> > > De nemkaptam csak fuget :))
> 
>         Mi sem tudjuk, mit varjunk egy uj tagtol, de biztosan nem
> virtualis kioktatast es nem is burkolt sertegetest.
> 
> > > Jart egyaltalan az olvasok kozul valaki a konyhaba :)
> 
>       Sose hidd, hogy ha a nevedet eltitkolod, mar barmit a
> fejunkhoz vaghatsz.
> Ja! 
> Es nem kotelezo a listan maradni.
> Megoldas:
> 
> Es a level tartalma kozombos, ne feledd!
> 
> Beke Veled!
> 
> Maria

+ - feti etrend_20 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

Moricka, futva allit be a zoldseges nohoz, kikapja a zsebebol a cedulat
es maris gondolkodas nelkul hadarja:
- "Ket kilo hagyma, ket kilo kaposzta, harom kilo krumpli, es vigyazz,
hogy a ven kurva ne nyomja le az ujjaval a merleget!"

Heti etrend
VASARNAP: Sajtleves, erdelyi rizses csirke ecetes paprikaval, karamellas
korte
HETFO: Husleves (leveskockabol) borsotesztaval, almas burgonya
tukortojassal, kokuszcsok
KEDD: Toportyugomboc-leves, rumfelfujt
SZERDA: Zoldborsoleves, savanyutokany tarhonyaval, befott CSUTORTOK:
Zellerkremleves, tonhal krokett zoldbabfozelekkel, eperhab (keszen vett)
PENTEK: Burgonyapure-leves, toltott kaposzta, almahab
SZOMBAT: Rizsleves, rantott gomba majonezes burgonyaval, kakaos szelet

Receptek
Almas burgonya (kimelo etel)
Ket deka vajjal kikenunk egy mely tuzallo talat, kibeleljuk 50 deka
megtisztitott, kari-kara vagott burgonya felevel. Meghintjuk soval,
csipetnyi reszelt szerecsendioval, es rateritunk 50 deka meghamozott,
vekony cikkekre vagott jonatan almat. Ezt is megsozzuk, majd befedjuk a
maradek burgonyaval. Tetejet ismet sozzuk. ratordelunk negy deka vajat,
majd a talat alufoliaval befedve, forro sutoben, eros tuznel kb. 40
percig sutjuk. Ekkor leontjuk ket deci tejfol meg egy tojassarga
keverekevel, es rareszelunk ot deka sajtot. A sutobe visszateve addig
sutjuk, mig a tejfolt a burgonya magaba nem szivta, es tetejen a sajt
aranysargara nem pirult. Talalaskor a tetejere teszunk negy, keves vajon
megsutott tukortojast.

Erdelyi rizses csirke
Ket evokanal olajon megfonnyasztunk egy kis fej (ot deka) aprora vagott
voroshagymat, hozza
adunk 15 deka megtisztitott, kis kockakra vagott sargarepat, 10 deka
petrezselyemgyokeret es 10 deka vekony csikokra vagott karalabet, s
nehany percig egyutt piritjuk. Ekkor beleteszunk 1,60 kg feldarabolt
csirket, es 3-4 percig egyutt sutjuk. Leontjuk annyi vizzel, hogy
ellepje, es keshegynyi torott borssal, egy husleveskockaval, izles
szerint soval izesitjuk. Fedo alatt, lassu tuzon 15 percig paroljuk.
Vegul beleontunk 20 deka, tobbszor valtott hideg vizben atmosott rizst
es meg annyi vizet, hogy boven ellepje. Fedo alatt, nagyon kis langon
addig paroljuk, mig a belevalok meg nem puhultak. Kozben 25 deka
megtisztitott voroshagymat karikara vagunk, megforgatjuk harom deka
lisztben, es bo, forro olajban ropogosra sutjuk. Talalaskor ezt hintjuk
a rizses csirke tetejere.

Savanyu tokany 
Megforrositunk ket evokanal
olajat, atsutunk rajta 60 deka felujjnyi vastag. ujjnyi hosszu csikokra
vagott marhapacsnit, es egy deci szaraz feher borral engedjuk fel.
Soval, keshegynyi gyomberporral, kis-kanalnyi mustarral meg egy darabka
citromhejjal fuszerezzuk. Fedo alatt, lassu tuzon, az elfott levet keves
vizzel potolva puhara paroljuk. Talalas elott egy keves citromlevel
savanyitjuk, es egy kiskanal liszttel simara kevert egy deci tejfollel
suritjuk be. (Tarhonya vagy vajas galuska illik hozza.)

Rumfelfujt
Ot deka margarinbol, ot deka liszttel, 2,5 deci tejjel besamelt fozunk.
A tuzrol leveve, hozzaadunk negy deka cukrot, majd ha kihult, egy kupica
rumot, egy csomag vanilias cukrot, harom tojas sargajat. A tojasok
feherjet kemeny habba verjuk. es ovatosan, nehogy osszetorjon, a
tesztamasszahoz keverjuk. Harom deka vajjal kikenunk egy mely tuzallo
talat, beleontjuk a teszta felet, erre egy sor rumba aztatott
babapiskotat fektetunk. es leontjuk a maradek felfujtmasszaval. (10
darab babapiskota es ket kupica rum kell hozza.) A sutobe egy tepsit
teszunk, melybe ujjnyi magasan vizet ontunk. Ha a suto forro, a viz
pedig mar meleg, beleallitjuk a felfujttal megtoltott tuzallo talat.
Kozepes tuznel kb. 45 percig sutjuk. Akkor jo, ha a beleszurt ture nem
tapad mar ragacsos massza. (Vanilias porcukorral vagy puncsmartassal
kinaljuk.)

Karamellas korte
Barnara piritunk 20 deka cukrot, ket deci tejjel felengedve addig
forraljuk, mig fel nem oldodik. Simara keverunk ket tojassargat egy
evo-kanal cukorral, egy kiskanal liszttel, meg egy csomag vanilias
cukorral, es ket deci tejjel meg a karamellas tejjel felengedve, goz
folott suru kremme fozzuk, majd kihutjuk. Ekkor kozekeverjuk ket deci
kemeny habba vert tejszin felet. Egy nagy uvegtalba - vagy adagonkent
talpas poharakba - ontjuk a krem felet, surun kirakjuk levetol alaposan
lecsepegtetett kortebefottel, es raontjuk a maradek kremet is. A maradek
tejszin-habbal diszitjuk. Jol behutve kinaljuk. (Keszithetjuk karamell
izu pudingporbol is, akkor a hasznalati utasitasnak megfeleloen
keszitjuk el a pudingot, ugy gazdagitjuk a tejszinhabbal.) Egy uveg
kortebefott kell hozza.

E HETI SALATANK 
Feketeretek-salata
Megtisztitunk, legyalulunk vagy nagyon vekonyan felszeletelunk harom
kozepes nagysagu feketeretket - 60 dkg -, es besozzuk. Nehany oraig
allni hagyjuk, majd levetol kinyomkodva, megontozzuk egy keves
borecettel, bovebben olaj-jal. Kozevagunk vekony csikokra parizsit vagy
szafaladet, ket-harom ecetes uborkat, talra tesszuk, majd tetejere
reszelunk ket kemeny tojast. Legalabb egy napra behutjuk, hogy az izek
osszeerjenek.
F. N. A.
-- 
                           Üdv.: Szászika*(2+2)
                            A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
                   http://www.extra.hu/szaszika

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS