Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 452
Copyright (C) HIX
2000-02-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: pekaru (mind)  7 sor     (cikkei)
2 fuszervajas parolt gomba + rakott zoldbab (mind)  38 sor     (cikkei)
3 SAFRANNYAL (mind)  14 sor     (cikkei)
4 Szulinapi sutemeny (mind)  22 sor     (cikkei)
5 afonya (mind)  25 sor     (cikkei)
6 narancshej (mind)  6 sor     (cikkei)
7 Re: *** HIX KONYHA *** #450 (mind)  8 sor     (cikkei)
8 Megint porkolt (mind)  42 sor     (cikkei)
9 nepi gulyas (mind)  28 sor     (cikkei)
10 sajtos rantott csirke (mind)  5 sor     (cikkei)
11 piroschki es tarsai (mind)  36 sor     (cikkei)
12 kanalak (mind)  13 sor     (cikkei)
13 fuszerek (mind)  33 sor     (cikkei)

+ - Re: pekaru (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Afonya irta:
>De ha csak a sajat gyerekkoromra emlekszem vissza
>(25-30 eve), a kenyer minosege azota is sokat romlott.

A kifli es a zsemle pedig egyenesen ehetetlen manapsag. :-((

LP
+ - fuszervajas parolt gomba + rakott zoldbab (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedveseim!

Elkeszitettem a Peter altal a 424. szamban ajanlott fuszrvajas parolt gomba
nevezetu etelt.
Egyetlen dicsero szava sem alaptalan! En egy kis aprora vagott sonkat
kevertem meg a fuszervajba es reszeltem egy kis sajtot a tetejere. Minden
alberlotarsam csak csorgatta a nyalat! Persze megkinaltam oket is...
Visszaterve az elkesziteshez: en rizzsel talaltam. Meg igy is sok lett a
vaj rajta, pedig nem tomtem meg, annyit tettem bele, hogy pont tele legyen
az urege. A legnagyobb elonye, hogy gyorsan megvan, a gomba tisztitasa volt
a leghosszabb ido.

Peter, megengeded, hogy az externet konyhalistan is kozoljem a muremeked
receptjet?

Meg egy igazi gyors etel, fel ora -nyegyven perc alatt megvan.

Rakott zoldbab

0,5 kg zoldbab
5 kemenytojas
10 dkg kolbi (ki milyet szeret, en a kisse fustoltet, de lecsokolbasszal is
jo)
3 dl tejfol
1 ek vaj
vegeta, orolt feketebors


Egy csomag melyhutott zoldbabot (ez nalunk kb. fel kilo) 10 percig elore
kell parolni,  majd egy kivajazott tepsibe/jenaiba lerakni egy retegben,
fuszerezni vegetaval es borssal. Ratenni a kolbaszkarikakat, a
tojaskarikakat es leonteni tejfollel. Mehet a sutobe/mikroba. 20 perc alatt
garantaltan kesz, bar sok fugg a sutotol. Jo, ha  a mikro kombi es
megpirulhat a tejföl a tetejen.

Jo etvagyat!

Angeli
+ - SAFRANNYAL (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

MANDULAS CSIRKE SAFRANNyAL
4 adag
1 nagy csirke, vaj, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 dl feherbor, 1/2 gr safrany, 
so, 2 dl mandula, forrazva/meghamozva, 1 tyukhusleveskocka, petrezslyemzöld

A csirket 4-8 darabba felvagni. Vajon megpiritani, amiben egyidejuleg 1 
gerezd fokhagyma is pirul (egeszben). Amikor megpirult, felonteni a borral.
A mandulat megdaralni es a safrannyal (ha por alakban van, ha nem akkor azt 
is osszetorni) es az osszetort tyukhusleves kockaval es szinten osszetort 
fokhagymagerezddel osszekeverni, ezt 1 dl langyos vizben elkeverni.Ezzel a 
keverekkel megkenni a csirket es fedo alatt lassan parolni amig a csirke 
megpuhul. Esetleg a folyadekot vizzel potolni ha elfone.
A petrezselyemzoldet aprora vagva raszorni a kesz csirkere, rizzsel es 
zoldsalataval talalni.
+ - Szulinapi sutemeny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Otleteket szeretnek kerni Toletek!

Kozeledik kicsi lanyom elso szuletesnapja. Szeretnenk valami olyan
sutemenyt (leginkabb valami tortat), melybol neki is tudunk adni.
Az orvostudomany mai allasa szerint (?) 1 eves korig nem javallott a
tojasfeherje es a tehentej (valamint tejszin,tejfol), viszont
turo,joghurt,kefir adhato. Ugyan mondhatjuk, hogy pont lejar az egy ev, de
nem biztos, hogy rogton szalonnas-hagymas rantottaval kellene nyitni,
melyet nagy bogre tejjel oblitunk le :)

Eddig a turotorta jutott eszunkbe (pont a listan olvastam egy olyan
receptet, melyben csak tojassargaja van, Vali - 
- tollabol/billentyuzetebol ).

Tudtok meg otleteket adni?

Koszi!

Topy

PS: Ha a fenti 'tiltott' anyagokbol ici-pici van benne, azert az meg
elmegy... :)
+ - afonya (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [Hungary]

>mellett. Skandinaviaban az afonya ilyen regi keletu nemzeti fuszer.
>A fuszerek igazi hazaja India. 

az afonya NEM fuszer hanem gyumolcs.
Alacsonyan, a foldtol ca 20 cm magasra novo "vesszok"-on terem, kis piros bogyo
. Eleg faraszto szedni :-(((((
Lehet venni u.n. amerikai afonya-bokrot ami egy nemesitett fajta, nagyobbak a b
ogyok es sokkal konnyebb szedni is, kb akkora lesz mint a pirosribizli bokor. A
z erdei afonya ize azonban sokkal jobb.
Maga az afonya (erdei kb akkora mint a bors-szem, ami bokron no az valamivel na
gyobb) piros. Aztan van a fekete afonya ami szinten gyumolcs es sotetkek szinu.
 A piros afonya savanykas, sok benne a zselatin es husokhoz hasznaljak vagy meg
fozve, kis cukorral izesitve, vagy cukor nelkul, vagy hidegen kikeverve, szinte
n kis cukorral.
LEHET hasznaalni pl vadhusbol keszult etelekbe izesitonek IS, valamint majbol k
eszult etelekbe.
A fekete afonyabol altalaban lekvar keszul, vagy sutemenyekbe hasznaljak, pl mu
ffin-ba es nagyon finom a feketeafonya-paj.
A pajtesztat mar regebben leirtam, es nem olyan regen valaki szinten (ld: Quich
e Lorraine).

Jo fozocsket, mar akinek van ra ideje montansag
Agnes
+ - narancshej (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Mostanában sok narancsot eszunk es mindig faj a szivem kidobni a hejat, mert
nagyon szeretem a cukrozott narancshejat. Ti hogyan keszititek?

Noa
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #450 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

>Tudsz receptet - mondjuk lestyannal?

Az osszes olyan kaja amibe vegetat is teszel ugyanis ha jol tudom ez az a 
fuszernoveny amitol a vegeta jellegzetes illatat nyeri. :)

Nelli
+ - Megint porkolt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary] irta:

>>> Marpedig anelkul nincsen porkolt, legfeljebb tokany :-))
>> Ha visszautalok Kovary Peti egyik regebbi irasara, akkor az porkolt.
Ha
>> paprikat is teszel hozza, akkor az mar paprikas. Ha tejfolt is, akkor
pedig
>> tejfolos-paprikas. Igy ugye egy igazi porkolthoz nem szukseges a
paprika
>> 'feltalalasa'!

>Szerintem ez nem tobb, mint okoskodas. Mo-on _ma_ a porkoltben van
>paprika. Punktum. Az, hogy _regen_ hogy csinaltak, az mas kerdes.
>A "porkoles" egy modszer, ami fuggetlen attol, hogy milyen fuszert
raksz
>bele. A tokany szerintem inkabb abban kulobozik a porkolttol, hogy
>hosszabb len fozzuk. Ja, es meg egy: tokany: diszno, porkolt:
(alapvetoen)
>marha.

Az is okoskodas hogy _alapvetoen_ mi a porkolt? Ki milyent csinal
gyakrabban?
Bar a paprikas etelek kiralya valoban a marhaporkolt, de disznobol,
birkabol, mindenfele vadakbol, tyukbol, csirkebol, sot: harcsabol es
egyeb halakbol is finom es gyakori. [A Coraban gyakran csinalnak
harcsapaprikast tesztaval, a csirkegrillezo kornyeken, erdemes
megkostolni!!!]

A tokanynak imho eppenhogy suru a leve. Mint a jo porkoltnek. A
paprikasoke inkabb hosszabb.
A porkoles az valoban modszer. Szoszerint inkabb a kavera alkalmazhato.
:-))) Husokra, tesztakra kevesbe szoszerint. De magyaros "porkolt"
nincsen paprika nelkul. Ismetlem: lenyege, hogy a hust azon
meztelensegeben kell a labasba tenni, es "porkolni". Nyista
hagymadinszteles!!! Hagymat, sot, paprikat csak porkoles utan, mikor
levet eresztett. Marhanal, foleg oregebb marhanal lehet _egeszen pici_
[negyed deci] vizzel segiteni az elejen, ha nagyon muszaj. A hus hamar
kiadja levet, nem kell a husdaraboknak korbepirulni!
Paprikas meg az, amit a tobbseg porkoltnek csinal. Hagymadinszteles,
stb.

Udv, Peter.
+ - nepi gulyas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
kapora jott az ajanlas, mert eppen szombaton probaltam ki a Kovary Petar
altal ajanlott gulyast. NAGYSZERU volt!!! es teljesen zsirtalan, epp csak az
a zsiradek volt benne, ami a marhahusban volt. Erdei Ferenc utan kozolte
Peter a receptet. 
Ha valaki nem emlekszik: aprora vagott hagymat, hust, pirospaprikat, sot
vizben fel kell tenni (en borsot es komenymagot is tettem bele, remelem nem
volt szentsegtores), es amikor a hus puhul, beletenni a krumplit, meg meg
egy kis paprikat.
Nagy bogracsgulyas-fozonek szamitok az ismeretsegi korunkben (fonnyasztott
hagyma, porkolt hus, stb), de ennel jobbat meg nem foztem!!! Es valoban
teljesen zsirmentesen!!
Udv es koszonet Peternek, probalja ki, aki meg nem tette 
Ildiko
> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Porkolt ? ( 18 sor )
> >> Amennyire tudom, a paprikat csak a kozepkorban ismertek meg
> Magyarorszagon.
> >> Marpedig anelkul nincsen porkolt, legfeljebb tokany :-))
> Ha visszautalok Kovary Peti egyik regebbi irasara, akkor az porkolt. Ha
> paprikat is teszel hozza, akkor az mar paprikas. Ha tejfolt is, akkor
> pedig
> tejfolos-paprikas. Igy ugye egy igazi porkolthoz nem szukseges a paprika
> 'feltalalasa'!
> Topy
> 
>
+ - sajtos rantott csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Noe Zoli!

Legy szives, es talald azt a sajtos rantott csirket!

Szilvi
+ - piroschki es tarsai (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re:pirog kontra varenyik ( 38 sor )

> teszunk. Ezzel szemben elsosorban az ukranoknal tapasztaltam anno,
amikor
> orosz nyelvtanfolyamon voltam Harkovban, hogy vagy valamilyen daralt
hussal,
> vagy turoval toltottek a tesztat, _kifoztek_ es forro olvasztott
vajjal
> meglocsoltak. Ha ovatlan voltal es a daralt husosbol ettel nagy
eselyed volt
> egy kiados hasmenesre :-((((( (Sajat tapasztalat, 5 hetet toltottem
el
> Harkovban, es sokszor ettem az egyetem menzajan :-(((.) Nyoma nem
volt
> piritott hagymanak, vagy _plane tepertonek_ , de lenyegesen jobban
hangzik.
> :-)))) Valoszinuleg manapsag, mar ott is jobban keszitik, mint anno
> 1979-ben. ;-) Persze nem tudom, hogy te honnan ismered a receptet,
de
> valoszinuleg egy szalonkepesebb helyrol. :-)))

Nem akarom nagyon tovabb folytatni a vitat, de amirol Zsoka ir, az
oroszul a pilmenyi, ahhoz nem is kell se tepertyo se semmi, az ugy
van, ahogy Te etted a menzan, en Moszkvaban mustaros-tejfolos
martassal leontve ettem. Jo eros volt.
Nekem nagyon izlett, persze a menzai valtozat biztos nem lehetett
olyan jo, mint amit en ettem csaladnal.

Gimnazista koromban minden szerda delutant a Szovjet Kultura Hazaban
/DSZNK/ toltottuk, filmnezes miatt. Annak a bufejeben lehetett kapni
pirogot, egy /oroszul-piroschki/, ami burgonyas tesztabol volt, es ha
jol emlekszem kaposztaval, vagy hussal volt toltve.

Udv
Vica
+ - kanalak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Zsokaval ertek egyet kanal ugyben.
A mokkaskanal az a legkisebb kanal, a kaveskanal az a kiskanal, amit egyesek
teaskanalnak, masok kaveskanalnak is hivnak. Legtobb receptben kaveskanal
neven emlegetik, ritkabban teaskanalnak. Nincs a mk. es a kk. kozott egy
harmadik meret. Lehet nemi elteres a kanalak merete kozott, de csak
annyiban, hogy nem egyformak az evoeszkoz keszletek. En 3 keszletet
hasznalok, de a kanalak meret nem teljesen egyforma. Ellenben a legkisebb
kanal (mk.) es a kiskanal (kk.) kozott nincs egy harmadik meret.

Udv.
Aliz
+ - fuszerek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zsoka irta:
>Mig a paprikat, hagymat, fokhagymat nem hasznalta a magyar konyha, addig
>fontos szerepet kapott a Foldkozi-tenger videkerol szarmazo anizs, komeny,
>kakukkfu, rozmaring, orvosi zsalya. Europa legregibb fuszernovenyei voltak
>ezek. Erdelyben meg ma is altalanos pl. a tarkony, a csombor hasznalata a
>nalunk is toretlenul divatozo petrezselyem, majoranna, kapor vagy torma
>mellett. Skandinaviaban az afonya ilyen regi keletu nemzeti fuszer.

Kedves Zsoka!

Koszonom az idezetet, szamomra is sok ujat tartalmazott.
Akkor mar csak azt nem ertem, hogy ha a magyar konyha sem a paprikat sem
pedig a hagymat nem hasznalta, akkor hogy az ordogbe lehet osi magyar
etel a porkolt?! Azt mar allitottak itt a listan, hogy a porkolthoz nem
kell paprika (bar senki nem emlitett egyetlen paprika nelkuli porkoltet sem),
de hogy hagyma se? Akkor mitol porkolt?

Hogy recept is legyen:
Probaltatok mar suru palacsintatesztaban zoldsegeket rantani? En a
kovetkezokeppen szoktam.
Suru palacsintatesztat keverek, teszek bele egy kis borsot, ket egy-ket gerezd
zuzott fokhagymat es egy negyed csomag sutoport is (hogy konnyu legyen).
Esetleg tehetunk bele zoldseg zoldjet is (nalunk igy mondjak), de azt
meg nem probaltam.
Fritozben nem erdemes sutni, illetve csak akkor, ha kivesszuk a kosarat.
En wokban sutom. A panirozas igen egyszeru: lisztbe forgatjuk a kisutendo
darabot, bemartjuk a tesztaba es johet a serpenyo. Ahogy haladunk, a teszta
egyre surubb lesz, mert ohatatlanul liszt megy bele. Hogy mit lehet kirantani?
Aztatott szojaszeletet, gombat, cukkinit, padlizsant, hagymakarikat,
kemenytojast,
karfiolt - legalabbis en eddig ezeket probaltam.

Udv: Afonya

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS