1. |
bogracsban fott etelek (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
2. |
Hussutes (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
3. |
"Zoli vacsoraja" (mind) |
37 sor |
(cikkei) |
4. |
KET SULT HUS (mind) |
65 sor |
(cikkei) |
5. |
RE.langos (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
6. |
re:palcika (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
7. |
langos (mind) |
67 sor |
(cikkei) |
8. |
Bejelentkezes + ez + az (mind) |
181 sor |
(cikkei) |
9. |
RIZS (mind) |
59 sor |
(cikkei) |
10. |
re:palcika (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
11. |
re:szaraz hus (mind) |
6 sor |
(cikkei) |
12. |
re:szaraz hus (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
13. |
Gofri (waffel) receptet keresek (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
|
+ - | bogracsban fott etelek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hi!
Noha mar eltunik lassan az osz is, de remelem, hogy a kovetkezo szezonig
sikerul nehany kituno repceptet osszegyujteni olyan etelekrol, melyeket
legizletesebben bocsracsban lehet elkesziteni.
Kerem a Tisztelt publikumot, hogy arasszanak el ilyen iranyu receptekkel,
erdekel meg masfajta de szabadtuzon keszulo etel receptje is.
Udv.
E-mail:
--
Csonka Dezső (látom az ékezeteket)
(Dody)
|
+ - | Hussutes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Martha,
Koszonom a tanacsot a hus suteshez.
Milyen erossegu "langon" ajanlatos sutni?
(villanytuzhelyem van.)
Mari
------------------------------
Maria Szente Prorok
>
|
+ - | "Zoli vacsoraja" (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szerbusztok,
1./
Mar indult egy palyazat a "gyors vacsora"-ra, de a
felkinalt 1-1,5 ora nem is olyan keves, sokfele etel
elkeszitesere eleg.
Adva van viszont egy fiatalember (tovabbiakban Zoli)
akinek legnagyobb sajnalatara hirtelen megvaltoztak a
korelmenyei, minek egyik kovetkezmenye, hogy munkabol
hazaterve nem varja mar gozolgo vacsora ot.
Ilyenkor nagyon ehes, faradt, es nem akar 1-1,5 orat
fozesre szanni. De mivel unja mar a gyorsetkezdeket,
es a konzerveket, 20-30 percet biztosan raszanna a dologra.
(Van erzeke a fozeshez, csak kijott a gyakorlatbol.)
Szereti a leveseket, huseteleket, edes tesztakat is, talan a
fozelekeket kevesbe.
Tudtok esetleg otleteket adni?
(Lefagyaszthato etelek elonyben)
Ahhoz is kellene neki nehany tanacs, hogy a szokasos
alapanyagokon kivul (liszt, zsiradek, krumpli, rizs stb)
milyen, nem gyorsan romlando alapanyagokat erdemes meg
otthon tartania.
2./ A Vegeta es Nutella recept engem is erdekelne.
Elore is koszonet,
Mari
------------------------------
Maria Szente Prorok
>
|
+ - | KET SULT HUS (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Jo Etvagyat!
>> A neve pl. tojasos krumpli, tojasos tort krumpli, attol fuggoen,
>> hogy mennyire tort szet keveres kozben.
>> Joetvagyat,
>>
>> Falu
>
>Ez finom lehet, kiprobalom.
Tegnap estea tojasos krumpli letesztelve. OK. Finom volt. Azonban a fiam
--mint mindig es mindent:)-- kiprobalta reszelt parmezan sajttal, azzl
talan meg jobb volt.
------Masik:
>"Ki tudna megmondani nekem, hogyan sussem a husokat, hogy ne szaradjanak
>ki, de megis rendesen atsuljenek? Ez itt mas magyar (majdnem kezdo)
>haziasszonyismerosnek is gond, es tanacstalanok vagyunk."
Ime ket eredeti olasz recept:
(Az elsot csak akkor probald ki, ha nem sajnalsz sok olajat elhasznalni)
1.) Horravalok: Egy kilonyi disznohus, vagy novendek marha, vagy borjuhust
egyben kellokeppen besozod, borsozod. Egy akkora fazek, amibe eppen belefer
az alabbi zoldsegfelekkel egyutt: 1 fej voroshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1
kisebb zoldpaprika, jo lenne egy zellerszara (a leveleket mindig le kell
szedni, mert keseruve teszi az etelt) ha nincs, akkor egy darabka
zellergyorker, 1 kozepes szal megtisztitott sargarepa, 1 kis csomag
petrezselyem, 1 agacska rozmaring, 5-6 salvialevel, 1-2 szem szegfubors)
Mindezt belehelyezed a fazekba, es fele-fele aranyban oliva olajjal, meg
mas fajta etolajjal ugy feltoltod, hogy legalabb ket ujjnyival ellepje az
anyagokat. Lassu tuzon vagy masfeloraig fozod, amig meg nem puhul. Ritkan
szoktam csinalni az olajmennyiseg miatt, de magyar vendegek is ettek es nem
tudtak betelni vele, az izorgiaval, a szaftossaggal, puhasaggal. Nem marad
zsiros, sot a hus osszes zsirja az olajba megy at. Hogy milyen fajta a hus,
melyik resze az allatnak, azt nem tudnam megmondani, a lenyeg az, amit
egyben es sutoben szoktak sutni.
2. Az elobb emlitett husfajta meg mennyiseg + a fazek. Csak az olaj meg a
fuszer, zoldsegek helyett annyi tejjel ontjuk fel, amennyi jol ellepi. Meg
csak sot sem kell hozzarakni. Szinten lassu tuzon kell addig fozni, amig a
tej teljesen el nem parolgott, es mar egy kicsit pirulni is kezd a hus.
Szinten nagyon puha, es nem kiszaradt lesz a hus. A tejbol veszi at a
sossagot, ezert nem kell beletenni.
Mindkettot kihulve is, vekonyan szeletelve tudod fogyasztani, amennyiben
nem lennenek izlesednek eleg sosak, utana lehet sozni, mar felszeletelve.
Mindketto talan a disznobol a legjobb. Vegyses salataval talaljak, esetleg
egy kis sutoben sult rozmaringos burgonyaval, lasd a tegnapi receptet.
Jo etvagyat, kellemes hetveget Mindenkinek:
Vegh Izabella
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Galeon Viaggi e Turismo
Cannaregio 4594/A
30120 - VENEZIA (VE)
Telefon: 0039-041-5238112
Telefax: 0039-041-5237971
e-mail:
http://www.doge.it/galeon/galeon.htm
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
|
+ - | RE.langos (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sajnalom, hogy csalodast kell okoznom.
Nem az USA-ban elek, hanem Budapesten,
pontosabban Zugloban./nem ez elso,hogy a
Drot Posta Galamb uze.net utan USA-t jelol meg/
>Szeretnem kiprobalni a kefires valtozatot is, amit Attila irt.
Sajnos nem tudom, honnan szerezzek kefirt. Attila, a cimed
szerint USA-bol vagy, talan tudsz otletet adni. Tudom, hogy
volt errol vita a TIPP-ben, de nem tudom, mi lett a "vegeredmeny".<
Egyebkent a 2 evokanal so _nem_ sok .
Szeretnek segiteni, de szerintem ez csak kefirrel mukodik.
Udv
Attila
|
+ - | re:palcika (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Felado: "Bo'ka Be'la" >
>Palcikaval enni nem is akkora muveszet,mint gondolna az ember
Tudom, de a kinai rizs nem esik szet szemekre, mont a sokat reklamozott
Uncle Bens, hanem osszetapad,ezaltal konnyebb palcikaval enni (a szetvalo
szemut sem lehetetlen, csak idoigenyes es faradsagos)
>Nekem az Aranysarkanyban mutatta eloszor egy magyar pincer,
>ugy kell neki, takarithatott:)))
Nekem a volt japan kollegak kezdtek azzal, hogy elem tettek egy par szem
borsot, megmutattak, hogy kell fogni a palcikat, aztan mar elore mosolyogva
lestek, hogy hogyan boldogulok.
Utana csak azert nem fordultak le a szekrol a meglepetestol (mivelhogy
kapasbol sikerult), mivel a foldon ultunk :-).
>Lassan nem aktualis, hiszen ma mar szinte mindent lehet kapni
>Magyarorszagon, de ha erdekel benneteket, egy kinai
>szakacskonyvemben benne van, hogy mit mivel lehet tokeletesen
>helyettesiteni.
Johet.
A'kos
|
+ - | langos (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Általában valamennyi fehér kenyér tésztájából készítheto. A megkelt tésztát k
b. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, kisebb
darabokat vágunk belole vagy kiszaggatjuk. 15-20 percig kelesztjük, a tetejét m
egszurkáljuk és bezsírozzuk, majd bo zsírban
vagy olajban kisütjük. A lángost melegen fogyasztjuk. Ízesíthetjük sóval, fokha
gymával, fokhagymás tejföllel, reszelt sajtos
tejföllel, juhtúróval sós tejfölös kaporral, fuszeres paradicsommártással, ketc
huppal.
Árpalángos (finn lángos)
Hozzávalók: 1 kg árpaliszt, 5 dl tej, 2 dkg éleszto, 1 dkg só.
Az élesztot a tejben megkelesztjük. A megkelt élesztos tejhez hozzáadjuk az áts
zitált lisztet és a sót, és közepes
keménységu tésztát gyúrunk belole. 10 perces kelesztés után a tésztából kis dar
abokat szakítunk ki. Vékonyra nyújtjuk,
villával megszurkáljuk és kisütjük.
Egyszeru lángos
Hozzávalók: 1 kg rétesliszt, 4 dkg éleszto, 1 kávéskanál cukor, 4 evokanál étol
aj, víz. '
Az élesztot langyos, édes tejben megkelesztjük. A lisztet mély tálba szitáljuk,
hozzáöntjük a megkelt élesztot, az étolajat és
annyi langyos vizet, hogy közepes keménységu tésztát kapjunk. Ezután letakarva,
meleg helyen 40-50 percig kelesztjük. A
megkelt tésztából kis darabokat szaggatunk és kinyújtjuk. 20 percig pihenni hag
yjuk. A felületét megszurkáljuk és felhevített
zsiradékban megsütjük. Tetszés szerint ízesítjük.
Káposztás lángos
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 6 dkg éleszto, 2 dkg só, 1 dl tej, 1 kávéskanál mé
z, 80 dkg káposzta, orölt bors, 1 dl olaj, víz.
A káposzta elokészítése. A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, besózzuk. 1 ór
a elteltével levét kinyomkodjuk. A cukrot
felhevített olajon karamellizáljuk, beletesszük a káposztát. Orölt borssal ízes
ítve pároljuk, majd megpirítjuk. Kihulve adjuk a
liszthez.
Az élesztot langyos, mézes tejben megkelesztjük. A lisztet mély tálba szitáljuk
. Hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztot, a pirított
káposztát, és szükség szerint annyi langyos vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. 6
0 percig letakarva, meleg helyen kelesztjük.
A megkelt tésztából kis darabkákat szakítunk ki, kinyújtjuk és a lisztezett gyú
ródeszkára tesszük. A tetejét megolajozzuk,
20-30 percen át pihentetjük. Felületét megszurkáljuk, és felhevített olajban va
gy zsírban megsütjük.
Tejes lángos
Hozzávalók: 1 kg rétesliszt, 5 dkg éleszto, 2 dl tej, víz, 2 db kockacukor, kev
és só, sütéshez étolaj .
Az élesztot langyos tejben megkelesztjük. A lisztet mély tálba szitáljuk. Hozzá
adjuk a sót, a maradék tejet, a megkelt élesztot
és annyi langyos vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. 50-60 percig meleg helyen le
takarva kelesztjük. A megkelt tésztát
lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kinyújtjuk és olajozott nagyméretu pogácsasz
aggatóval kiszaggatjuk, megszurkáljuk, és
forró olajban vagy zsírban kisütjük. Szalvétával vagy selyempapírral kibélelt t
ányérra helyezzük a felesleges zsiradék
felitatása céljából.
A tésztába tehetünk, köménymagot, szezámmagot, napraforgómagot vagy darált mogy
orót, ízlés szerint.<
Ezek utan az Isten nem mossa le rolam a "langos" nevet, de tegnap este egy
extra.hu/webcuki kornyeken talaltam ezeket.
Udv
Attila
P.S. Ha Canada-ban nincs kefir, kishugom tanacsa : aludttej.Remelem azt ott
is lehet kesziteni.
|
+ - | Bejelentkezes + ez + az (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok !
Ez az elso hozzaszolasom, hadd mutatkozzam is be egyuttal.
Fekete Zsoltnak hivnak, huszas eveim veget jarom, miskolci vagyok.
Vilageletemben igenytelen voltam konyhaugyileg _abban a tekintetben_,
hogy sohasem tett betegge, ha par napig ugyanazt a kajat kellett ennem,
ellentetben egyes rokonaimmal, akik igenis megkoveteltek a mindennapi
frissen fozest. Mindig is ugy gondoltam, ha majd egyedul fogok elni, akkor az
fogja csupan a valtozatossagot jelenteni az etrendemben, hogy a vajas kenyeret
eppen paradicsommal vagy uborkaval vagy retekkel fogom enni. Na, hat ehhez
kepest eleg sok idot toltok a konyhamban es ELVEZEM ! Elsok kozott
tamogattam ennek a listanak a keletkezeset is (legalabbis remelem... :-)), bar
kesobb ertesultem rola, hogy az OTTHON eredetileg erre a celra lett kitalalva,
de hat az olyan unalmas es elettelen volt... Az utobbi idokben orvendetesen ele
d,
tehat elvezzuk mind a ket listankat !!!
[Hungary] irta :
> Temakor: Otthon vs. Konyha ( 26 sor )
> Marianne irta:
>> Az otthon mindenfelevel - a gyereknevelestol a haztartasig - foglalkozo
>> lap, SO T, idonkent a konyhaval (bizony, az is az otthon resze!) is
>> foglalkozo ujsag, ami sajna igencsak haldoklik az utobbi idoben. Azt a
>> beszervezett otven embert oda lehetne iranyitani, legfeljebb kerjetek meg
>> Jozsit, hogy a neve legyen otthon-konyha, vagy v.mi ilyesmi (a neven ugyis
>> volt mar vita anno, most is elb irna :-( ...).
>En jarattam kb. 2 honapig az Otthont, de _egyetlen_ receptet,
>konyhaval kapcsolatos temat sem olvastam benne. Ha jol emlekszem,
>akkor disznovenyek gondozasarol, lakasbetoresekrol meg ilyesmikrol
>volt benne szo, ezek engem nem kulonosebben erdekeltek, ugyhogy le is
>mondtam. Inkabb azon csodalkozom, hogy senki nem irta, hogy mar van egy
>Konyha levelezesi lista. A cime , viszonylag regota
>mukodik. (Azert van elet a HIX-en kivul is :-) Van archivuma is, es a jobb
>recepteket berakjak egy Webfazek nevu weboldalra, ahol a tobbsegehez meg
>fenykep is van. Azt hiszem ez a www.externet.hu/webfazek cimen van, de nem
>eskuszom meg ra.
Valoban van elet a HIXen kivul is, ugyanakkor van elet az internetet nem
birtoklok koreben is. En is ilyen vagyok, csak levelezesi e-mailem van, s van
ugyan internet hozzaferes emilen keresztul is, de nehezkesebb ennel es en meg
vegletesen lusta vagyok. Ne zarjatok ki azert a jobol...
> Kivancsi vagyok, hogy a HIX KONYHA-nak nagyobb lesz-e a forgalma.
> Norbi
Legyen !!!
Most vagy tiz napig szabadsagon voltam, tehat omlesztve olvasom a
postamat, ez az oka, hogy esetleg "regebbi" (vajh milyen regi lehet egy tema
a KONYHAban ?) temahoz szolok hozza. Eloszor is Kovary Petertol ideznek,
akinek irasait egyebkent nagy orommel olvasom a HANGban teljesfoku
muszaki analfabetizmusom dacara...
> Nem kulonosen szeretnem, ha "receptlista" lenne ebbol a levelezolistabol.
> Aki a "hortobagyi husos palacsinta" receptjere kivancsi nagyon, az imho
> a legjobban teszi, ha vesz egypar szakacskonyvet. Az amugy sem
> nelkulozheto.
Nos, en eddig eleg jol megvoltam receptkonyv nelkul, bar valo igaz, hogy
biztos tudnam hasznalni, ha nem lennek olyan lusta, hogy elo is vegyem.
De szerintem konyhalista elkepzelhetetlen receptek nelkul, masreszt
abban is biztos vagyok, hogy senki nem masolna be egy recept szoszerinti
valtozatat a konyvbol. En peldaul egesz biztos vagyok benne, hogy nem a
receptkonyv szerint keszitem a sargaborsofozelekemet (annak ellenere
mondom ezt, hogy sohasem olvastam...). Miert ne lehetne mindenkinek
egy masabbul *szolo* receptje ? Ha pedig valaki ugy gondolja, hogy nem
erdekli a hetedikfele valtozata a hortobagyi palacsintanak, az PgDn !
> Jobban szeretnem, ha az egyszerubb szakacskonyvekbol nem megtanulhato,
> szinvonalasabb temakkal foglalkozna. Es fokent jo tippeket adna az
> elelmiszer alapanyagok beszerezhetosegerol, minosegerol, raffinalt
> konyhatechnikai modszerekrol. Mindazon temakkal, amelyek a
> szakacskonyvekben nem szoktak benne lenni.
Na, ez mar igen ! Biztosan sokakat aggasztanak az *atkos* E-betuk is,
vagy kulfoldrol beszerezheto, ritka fuszerek fellelhetosege es hogy hol a
legolcsobb, meg tippeket, milyen *muhibat* hogy lehet fozes kozben
meg rendbehozni, vagy hogy lehet a leggyorsabban eltuntetni a fokhagyma
szagat a vagodeszkarol, meg barmi a vilagon, ami a konyhaban elkepzelheto !
(Na jo, haloszobai dolgokat is lehet a konyhaasztalon csinalni, de most nem
ilyesmire gondoltam... :-))) Uj lista leven eloszor szaporodjunk es verbalis-
virtualis ustunkbol szallingozo inycsiklandozo, frissenfott illatunkkal vonzzun
k
magunkhoz mindenkit !
> Es rogton, meg idejeben az elejen javasolom a lista nevenek
> megvaltoztatasat "gasztronomia" "gasztronauta" "gourmand" vagy
> "feherasztal" listara, ha az idegen szavaktol a tobbseg idegenkedik.
Szerintem nyugodtan maradhat KONYHA. Nem hangzik olyan felelmetesen...
Nagy Gabor irta :
> Egy "palyazatot" irnek ki. Temaja: gyorsan elkeszulo fott/sult etelek. A
> lenyeg: ismeros szituacio, a hazigazda/haziasszony hazaer este hetkor, de
> nyolckor mar szeretne a teve elott ulni megvacsorazva. A hidegkajat unja,
> ideje pedig ugye keves. Mit tud osszedobni max. 1-1.5 ora alatt, amitol
> jol is lakik, es nem kell hozza mesterszakacsnak lenni?
Ezt nagyon jo otletnek tartom palyazat es verseny nelkul is. Jomagam is
sokszor alltam mar a konyhaban este tizkor hazaerve es vegignezve a
*depomon*, hogy mit is lehetne gyorsan osszekapni. Van egy kedves
ismerosom, nagyon finomakat tud csinalni nagyon gyorsan. Elegge elfoglalt
es keves az ideje, o szokta azt mondogatni, hogy az a kaja, amelyiket nem
lehet 30-40 perc alatt megcsinalni, nem eri meg, hogy megcsinaljak. Ez
persze egy kicsit radikalis, de van benne valami. Majd megprobalom
ravenni, hogy szanjon neha-neha rank is egy kis idot.
> [Hungary]
> Temakor: To-csi? ( 12 sor )
Eloszor azt hittem, hogy valami kinai eredetu inyencsegrol irsz, de
valoszinuleg nem. Szerintem ez az, amit igazabol TOCSNI-nak hivnak
(szinten hosszu, nagyon hosszu oval es nemcsak Miskolcon, eddig meg
csak igy hallottam, meg Veszpremben is, ami kozelebb van hozzatok),
de ismertek meg a LEPCSANKA (hosszu aval... :-)))), CICEGE,
MACKO nevei is.
Krumplit kell reszelni, majd liszttel osszekeverni. Merlegem nincs, meg
meregkeveresen kivul amugy sem hasznalnam :-), azt mondanam, hogy
olyan surusegure gyurd, mintha fasirtot csinalmal, vagy egy kicsit
lagyabbra. A so termeszetesen nem hianyozhat, a fuszerekkel pedig
sokat lehet *brillirozni*, bar olajban valo kisutesnel nem mindig es
nem mindennel erdemes. En eleg hagymas vagyok, igy zsupsz bele
sok foki meg normalis is (termeszetesen aprora vagva !) Bors is mehet
bele, ha szereted. Korongokat lapitasz belole es mindket oldalat kisutod.
Egyesek allni is szoktak hagyni elotte, de en nem szeretem, ha a krumpli
*feketere oxidalodik*.
Kozben palyazok is egyet a gyorsetek kategoriaban, bar ez sem
olyan gyors, mint amilyennek neha szeretnem. Alapanyaga az
agglegenyek es a konyhaanalfabetak orokzold slagere (nem a
vajas kenyer, ugyhogy oke, legyen a masodik helyezett... :-))) ,
a tojas. Van, amikor hazaervest oly farkasehes vagyok, hogy
elhatarozom, most csak sima rantottat csinalok tiz tojasbol, nem
erdekel semmi. De aztan elcsabulok a hagyma fele, aztan ezt is
egy kicsit, azt is egy kicsit, es megint csak oda lyukadok ki, hogy
sajat talalmanyomat keszitem. (Lord Sandwichet elpirito modon,
evek hosszu, faradsagos es komoly elokeszuleteket igenylo
munkajaval akadtam ra, termeszetesen sok-sok csalodas es
visszaveto kudarc utan...) Na jo, lassuk a receptet. A hatas kedveert
idorendi sorrendben mondom el, tehat onnan kezdjuk, hogy minden
alkatresz elore fel van mar vagva apro kockakra, a tojas feltorve
egy nagy poharban. Elso lepes : hagymat piritunk lassu tuzon.
Nehany perc mulva beledobjuk az olajba a kockara vagott kenyeret
is belsostol-hejastul. Ez fel fogja szivni az olajat, nem szabad nagyon
sokat raonteni, mert csak a vegen derul ki, hogy mennyit fel birt
szivni es milyen olajos lett az egesz ! Addig *dinszteljuk*, amig
enyhen el nem kezd sargulni, akkor beledobjuk az elore felvagott
hus (ez lehet virsli, szafalade stb., de en csak a jo gepsonkat
hasznalom, ha van otthon es ennek a hatasat garantalom !) felet,
valamint a sajtot is (szinten apro kockara vagva, csakis es kizarolag
Karavan !!!!!!). A sajt igy termeszetesen elkezd majd szalakat
eregetni, osszetapasztja az egeszet egy ragados, dzsuvasztikus
gombbe - keines problem ! Kisvartatva beledobod a sonka es a sajt
masik felet is, ezzel mindossze azt ered el, hogy ket alapanyag ket
kulonbozo sutodesi fazisban fog eteledben leledzeni, szerintem
nagyon pikannssa teve azt. A sajt es a sonka masodik hullamu
ozone utan gyorsnak kell lennunk : kicsit kevergetjuk, engedjuk
azert ezt az adagot is pirulni-olvadni, majd egy hirtelen mozdulattal
razuditjuk az X darab tojast. Most sozunk (Vagy akar meg kesobb.) !
Az olajjal atitatodott kenyerdarabkak magukba fogjak szivni a tojast
es egy kisse meg (barmilyen hihetetlen !) a sajtot is. Nem mondom meg,
hogy lagyra vagy kemenyre susd - izles szerint. Forron kiboritjuk
ket-harom-negy lapos tanyerra (en egyre szoktam :-)))), s szepen
ellapitjuk rajtuk. Majd a forro tojasra hideg tejfolt ontunk es szepen,
egyenletesen eligazitjuk a feluleten. Eztan johet ra a paprika es a
bors is, ami gasztronomiai rendeltetesen tul ezuttal esztetikai célokat
is szolgal. JO ETVAGYAT !!! Nos, igy belegondolva nem egy dietas
etel, de errol nem is volt szo : gyorsan, egyszerut, finomat - ez volt a
jelszo. Nagyon laktatos, tiz tojasbol 3-4 no vagy ket ferfi (bocs, lanyok !)
jol is tud lakni. En elvezem a szamban altala kivaltott *elkepeszto
izorgiat* es izharmoniat. (Oke, ez arc volt egy kicsit, de akkor is finom! )
Szent eg ! Most kiszalltam es megneztem, hogy mit csinaltam !
Remelem, hogy nem leszek
A - sorlimit miatt visszadobva
(tényleg, van sorlimit ? Ugyan mar ! Minek lenne ?!?)
B - kozutalat targya.
Latom kozben, hogy mas is valaszolt lepcsankaugyben, de
akkor sem huzom ki, ha mar ennyit dolgoztam vele...!
Udv :
fzs
E-mail :
(Ékezetek érkezhetnek !)
|
+ - | RIZS (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hat, senki sem ordibalt, hogy menjek a... a primitiv dolgaimmal.. :-)
Nehany szo a rizsrol.
Alapvetoen 3 fele modon lehet a rizst fozni:
1- Bo" vizben fozni, mint a tesztat, aztan leszurni... sok kezdo leragad
ennel, mert vagy nem is tudja, hogy van mas, vagy azert, mert ez
BIZTOS. Soha nem sul le, nem marad kemeny stb. Utolag lehet
hozzatenni akarmit. Viszont a rizs elegge jellegtelen lesz, amit csak
eros izesitessel lehet korrigalni, tovabba, ha tulfo", rondan nez ki, de
akkor is eheto...
2- Keves zsiradekon lepiritani es raonteni lobogva forro vizet, azonnal
lefedni, a leheto legkisebb tuzre tenni es hagyni, hogy a go"zben
megpuhuljon. Ezt hivjak pilaf modra keszult rizsnek es ha mar egyszer
valaki kijatszotta a megfelelo aranyokat, tokeletes, izletes ko"ret rizst
kapunk. Ehhez adok alabb alapreceptet, de ismetlem: ki kell jatszani
a helyileg kaphato rizsfajtahoz illo" vizmennyiseget.
Nehany kanalnyi olaj (margarin, zsir...) rizs, viz, so, lehet: majoranna,
kis fej hagyma.
1 egysegnyi rizshez 1 es fel egyseg vizet veszunk. Ezt TERFOGATBAN
szamitjuk, nem sulyban! Mondjuk: 300 ml rizs - 450 ml viz.
A rizst bo" vizben ketszer atmossuk, hogy a koztes kemenyito szemcsek
kimenjenek, szurore ontjuk es felretesszuk vagy 20 percre szikkadni.
Ezalatt kimerjuk a vizet es feltesszuk forralni. Labosban az olajat meg-
forrositjuk, raontjuk a rizst es folytonos kevergetessel megforrositjuk.
A vege fele lehet egy keshegynyi sot es egy csipet majorannat beletenni.
Akkor jo, amikor a rizs kifeheredett es pattogo hangokat ad.
Ekkor a mar lobogva forro vizet raontjuk, egyet kavarunk es zutty,
ra a jol zardodo fedot. (nagyon sokan meg a fedo rahelyezese elott bele-
dobnak egy kis fej hagymat, egeszben, de persze lehejazva) A viz raonte-
sekor hirtelen, zubogva fel kell forrnia.
Azonnal a leheto legkisebbre allitjuk a tuzet.
Gazon pld a mellette levo langot mar elore begyujtom, lefedem
langelosztoval (platni) es takarekra allitom. Erre huzom at a mar
lefedett labost. Villanynal szinten a szomszedos fozolapot lehet hasz-
nalni, a legkisebb hofokra allitva.
Kb 20 percre el lehet felejteni. Ekkor ovatosan, villaval kicsit meg
lehet bontani, lazitani es maris lehet talalni. (Ha hagyma volt benne,
azt ki kell dobni)
Ha a rizs kemeny marad, vagy nem volt eleg forro, vagy kicsit novelni kell
a kiindulo vizmennyiseget. Utanaontessel javitani nem lehet: ragacs lesz.
3- Ugyanaz mint a 2-, csak zsiradek nelkul. Ez a kinai rizs. Rizsen es
vizen kivul SEMMIT nem tartalmaz. Nem kell ketszer atmosni, sot,
esetleg egyszer sem, A rizs minosegetol fugg. A rizs han'ntolasanal
tobb-kevesebb koztes kemenyito marad a szemeken.
Ha a vizmennyiseg jol ki van jatszva, a fedo" leemelesekor tokeletes,
falatokban kiemelheto, de nem ragacsos rizst kapunk.
Ebben a modban eloszor a kimert vizet felforraljuk, hirtelen
beleontjuk a rizst, keverjuk ujra forrasig, es ra a fedot. Athuzzuk a legkisebb
tuzre, platnira es hagyjuk 20-25 percig - esetleg az idovel is kell majd
jatszani, nem csak a vizmennyiseggel. Az alap vizmennyiseg itt is az
1 rizs 1.5 viz, de lehet, hogy novelni kell.
Ezekhez a ko"ret rizsekhez a "hosszu szemu" kinai tipusu rizs hasznalatos.
A gombolyubb "olasz" rizs nem alkalmas. Ugyancsak kerulni kell az
"illatositott" es elo"fozott rizseket.
Lehetseges, hogy az elso 2-3 alkalommal nem sikerul, de ha egyszer
elkapta az ember es mindig ugyanazt a rizsfajtat veszi, mindig sikerulni
fog.
Samuka - Montreal
|
+ - | re:palcika (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Palcikaval enni nem is akkora muveszet,mint gondolna az ember
(az egymilliard legy peldajara egymilliard kinainak is sikerul:)))).
Nekem az Aranysarkanyban mutatta eloszor egy magyar pincer,
ugy kell neki, takarithatott:)))
De a szomszedunkba koltozott egy nagyon kedves kinai csalad
(tenyleg azok!),es a haziasszony megtanitott palcikaval enni
(mielott beindulna a fantaziatok,70 eves:().
Lassan nem aktualis, hiszen ma mar szinte mindent lehet kapni
Magyarorszagon, de ha erdekel benneteket, egy kinai
szakacskonyvemben benne van, hogy mit mivel lehet tokeletesen
helyettesiteni.
Bela
|
+ - | re:szaraz hus (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Nos, en pont forditva teszem (igaz, hogy csak vastag szelet
belszinnel), _nagyon_forro olajban,szinten fedo alatt nagyon rovid
ideig sutom.
Igy marad megfeleloen veres a belseje.
Bela
|
+ - | re:szaraz hus (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Bo'ka Be'la:
> Nos, en pont forditva teszem (igaz, hogy csak vastag szelet
> belszinnel), _nagyon_forro olajban,szinten fedo alatt nagyon rovid
> ideig sutom.
> Igy marad megfeleloen veres a belseje.
A belszin egy kivetel; azt en sem *fozom,* hanem hirtelen sutom. De miert
kell olaj ala? Nem egeszse'gesebb ha egy olyan serpenyoben keszul, amihez
nem ragad? (Teflon, stb.) Egyebkent ahhoz nem fedo kell, hanem egy
neheze'k, ami legalabb valamennyire pre'seli - a legjobb szakacsok
ilyesmit hasznalnak. Ezzel a modszerrel keszul az osszes bifsteak. (jol
irtam magyarul? - angolul beef steak) A steak-re forro serpenyot
hasznalok en is.
Ha mar itt tartunk: en a husokat csak akkor sozom, stb., mikor mar minden
oldalan megforgattam. Kulonben - peldaul a paprika - odaeg es a hus
konnyebben ragad.
Udv.,
Martha
|
+ - | Gofri (waffel) receptet keresek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello Konyha Lista,
Otthoni gofri sutomhoz (=aminek tetejet racsukja az ember a tesztara,
s a ket teflonos forma szoritasaban sul meg) szeretnek egy profi gofri
receptet kapni. Amugy nem vagyok fozos-sutos tipus, de ez tenyleg
erdekelne.
Kb.15 eve -- a gofri hazai debutalasakor --, kerdesemre a gofri arus
elmondta, a receptet nem arulhatja el mert az 7 pecsetes titok...ohhh...
Remelem azota valtozott a helyzet. :-))
Szoval annyit tudok, hogy az igazi gofri-teszta igenis lenyegesen
kulonbozik az egyszeru palacsinta-tesztatol.
Tovabba, hogyan lehet elerni azt, hogy elkeszultekor a kulseje kemeny
legyen, s ne hajoljon meg sajat sulya alatt?
Elore is koszi.
Andras
|
|